Maltodextrine, schadelijk of niet? Maltodextrine

Leest u altijd alle labels op voedingsmiddelen? Dan bent u niet de enige. Maar tenzij u voedingsdeskundige of diëtist bent, is het lastig om alle termen en ingrediënten op de etiketten te interpreteren. Een van die ingrediënten is maltodextrine. Het zit in veel voedingsmiddelen en supplementen. Wat is maltodextrine eigenlijk? Is het schadelijk of niet?

Wat is maltodextrine?

Maltodextrine is een veelgebruikt middel in medicijnen, voedingsmiddelen en voedingssupplementen. Het wordt ingezet als vulstof, verdikkingsmiddel, conserveringsmiddel of - in plaats van suiker - als zoetstof. We treffen het vaak in bewerkte producten aan, zoals snoep, koek, soepen, sauzen, dressings, sportdranken en maaltijdvervangers. Maar ook in voedingssupplementen. Maltodextrine is een hoogwaardig koolhydraat, dat uit mais, rijst, aardappelzetmeel of graan wordt gewonnen. De smaak is matig zoet.

“Maltodextrine is vaak een vulmiddel of bindmiddel”

Waarom zit er maltodextrine in voedingssupplementen?

Maltodextrine wordt om diverse redenen gebruikt. Als ingrediënt in voedingsmiddelen voegt het volume toe, zonder de smaak te beïnvloeden. In producten als magere yoghurt en instant pudding wordt het als verdikkingsmiddel gebruikt. Ook wordt maltodextrine aan bepaalde bieren toegevoegd om het mondgevoel te verbeteren. In geneesmiddelen of voedingssupplementen is het vaak een bindmiddel en/of conserveringsmiddel, zodat er tabletten en pillen van kunnen worden gemaakt. Op deze manier blijven de andere ingrediënten droog en bederven ze niet.

Puddinkje: maltodextrine als verdikkingsmiddelPuddinkje: maltodextrine als verdikkingsmiddel

“Maltodextrine heeft een hoge glycemische index”

Wat doet maltodextrine in ons lichaam?

Suiker: klontjes en kandijSuiker: klontjes en kandij

Maltodextrine heeft geen voedingswaarde. Het wordt sneller dan zetmeel door het lichaam opgenomen. Maltodextrine heeft een hogere glycemische index dan ‘gewone’ suiker. Consumptie ervan kan dus de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. In voedingssupplementen bevindt zich echter een dusdanig geringe hoeveelheid maltodextrine dat het effect meestal verwaarloosbaar is. Wij gebruiken maltodextrine vrijwel uitsluitend bij supplementen die op kruiden zijn gebaseerd. Hier speelt maltodextrine de rol van conserveringsmiddel.

“Voor de meeste mensen is maltodextrine veilig te gebruiken"

Is maltodextrine schadelijk?

Er zijn geen gepubliceerde onderzoeken die maltodextrine aan ernstige schadelijke effecten voor de gezondheid koppelen. Desondanks kunnen sommige mensen bijwerkingen ervaren. Dit heeft veelal te maken met een intolerantie voor koolhydraten of een minder goede opname. In die gevallen is het beter om maltodextrine te vermijden. Voor de meeste mensen is maltodextrine veilig te gebruiken.

Het gebruik van maltodextrine is volkomen veilig

Bij normaal gebruik van supplementen is maltodextrine dus volkomen veilig. De gebruikte hoeveelheden zijn simpelweg te laag om een overdosering op te leveren. Het is wel belangrijk dat u uw supplement bij een betrouwbare partij koopt. Bij vitaminesperpost.nl staat uw gezondheid voorop. Wij werken alleen samen met ethisch verantwoorde leveranciers die aan strenge kwaliteitsnormen voldoen. Al onze supplementen zijn vrij van schadelijke stoffen.

Vragen of advies?

Heeft u nog vragen over maltodextrine in onze supplementen? Onze deskundige en vriendelijke medewerkers staan u graag tijdens kantooruren vrijblijvend te woord via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief). U kunt ook gebruikmaken van ons contactformulier.