Wanneer begint een voedingssupplement te werken? Vrouw met verse groente

Wanneer begint een voedingssupplement eigenlijk te werken? Laten we het woord ‘werken’ in deze context eerst eens duidelijk definiëren. Met 'werken' bedoelen we dat een supplement gemakkelijk wordt verteerd en in uw lichaam wordt opgenomen. ‘Werken’ betekent in dit geval dat u zich beter voelt dan voor u met uw supplement(en) begon en dat tekenen en verschijnselen successievelijk verdwijnen. 

"Uw lichaam heeft voor diverse lichaamsprocessen verschillende voedingsstoffen of ‘nutriënten’ nodig"

Wat heeft uw lichaam nodig?

Frisse jonge meid met gezonde, onbewerkte voedingFrisse jonge meid met gezonde, onbewerkte voeding

Voordat we verder ingaan op de vraag hoe lang het duurt voordat vitamines en voedingssupplementen beginnen te werken, leggen we uit wat uw lichaam nodig heeft. Uw lichaam heeft voor diverse lichaamsprocessen verschillende voedingsstoffen of ‘nutriënten’ nodig. Als uw lichaam niet genoeg grondstoffen voor deze functies en processen ter beschikking heeft, kan er voedingsdeficiëntie oftewel een tekort aan voedingsstoffen ontstaan. In Nederland hebben we over het algemeen de beschikking over veel, goed en gevarieerd voedsel.

Wat kunt u doen bij een mogelijk tekort?

Door een slechte leefstijl, verslavingen of een voorliefde voor industrieel bewerkte voeding, kan er -ondanks de overvloed aan voedsel in ons land- een relatief tekort aan voedingsstoffen ontstaan. Dat uit zich in bepaalde verschijnselen. Maar hoe komt u erachter of het ook echt zo is? Zoals altijd geldt het adagium: "meten is weten". U kunt een (voedings)deskundige contacteren om uw verschijnselen te (laten) onderzoeken. Deze zal tests uitvoeren om te zien of uw vermoedens kloppen. Als u de voedings- en leefstijladviezen opvolgt en de geadviseerde supplementen neemt, bent u de ideale ‘gezondheidsstudent’. U voelt zich vitaler. Dat mag u zien als het resultaat van uw harde werk en discipline.

"Het kan zijn dat u geld aan (dure) supplementen verspilt die u uiteindelijk niet gebruikt"

Reis naar de Optimale Gezondheid

Met gericht gebruik van voedingssupplementen kunt u het behoud van uw gezondheid de goede richting opsturen. Dat is de meest gebruikelijke manier waarop mensen hun unieke ‘Reis naar de Optimale Gezondheid’ beginnen. Maar hier zit een risico aan vast. Het kan zijn dat u geld aan (dure) supplementen verspilt die u uiteindelijk niet gebruikt en die uiteindelijk in een stoffige hoek van de voorraadkast eindigen.

Dure supplementenDure supplementen

Daarom is het van belang om goed voor uzelf te bepalen of u een supplement wel écht nodig heeft en -ook niet onbelangrijk- of de voedingssupplementen die u uitkiest elkaar ondersteunen en niet tegenwerken.

Hoe lang duurt het voordat een voedingssupplement begint te werken?

Hieronder ziet u een aantal belangrijke factoren die daarbij een rol kunnen spelen.

1. Heeft u wel echt tekort aan een bepaalde voedingsstof?

De belangrijkste factor die bepaalt hoe lang het duurt voordat een supplement begint te werken, hangt af van de hoeveelheid die u er nog van in uw lichaam heeft. Hoe minder u in uw lichaam heeft, hoe langer het duurt voor u merkt of iets ‘gaat werken’. Bij een groter tekort aan een bepaalde voedingsstof zal het langer duren voor het niveau van die voedingsstof is genormaliseerd.

Online laboratoriumonderzoek om uw voedingsstofstatus vast te stellen

Als u zeker wilt zijn of u al dan niet een tekort heeft, kunt u dit bij uw huisarts laten testen. U kunt ook gebruik maken van de online laboratoriumonderzoeken die op internet zijn te vinden. Deze onderzoeken zijn niet goedkoop, maar u kunt dan wel gericht suppletie nemen. Het is overigens het best dit te doen in samenwerking met een deskundige op het gebied van voedingssupplementen.

2. De juiste dagelijkse hoeveelheid van uw supplement

Een andere belangrijke factor die ervoor zorgt dat een supplement doet waarvoor het is bedoeld, is dat u zich aan de voorgeschreven hoeveelheid houdt. Dat u dus therapietrouw bent, om maar even een term te gebruiken. Met andere woorden: dat u ook elke dag trouw uw supplementen inneemt. Overdrijf niet en gebruik dagelijks een 'behapbare hoeveelheid'.

3. De kwaliteit van uw supplement

Een derde factor die bepaalt wanneer de werking van een supplement in uw lichaam begint, is de kwaliteit van uw supplement. Hoewel er op de potjes en zakjes hetzelfde staat geschreven, zijn niet alle supplementen van even goede kwaliteit. Als supplementen heel goedkoop zijn, weet u eigenlijk al meteen dat het supplement van de allergoedkoopste grondstoffen is gemaakt. Een producent wil altijd winst maken en velen doen dit door inferieure grondstoffen te gebruiken. Het is ook prettig als de leverancier van uw supplementen iets vertelt over het productieproces of de grondstoffen. Als dat een geavanceerd proces is waarbij bovendien veel aandacht wordt besteed aan de veiligheid van het productieproces, weet u dat u iets goeds in handen krijgt. Maar het belangrijkste is uiteindelijk dat uw supplement goed wordt opgenomen door uw lichaam.

4. Alles werkt met alles samen

Alle voedingsstoffen hebben andere voedingsstoffen nodig voor een optimale opname en gebruik. Als u calciummagnesium of zink aanvult, maar nog weinig vitamine D in uw lichaam hebt, neemt u die mineralen niet goed op. Het lichaam is een buitengewoon gecompliceerde machine. Een goed gebruik van supplementen vraagt eigenlijk om het inzicht en advies van iemand die daarvoor heeft gestudeerd.

5. De oorzaak van een tekort

Als daadwerkelijk een tekort bij u wordt vastgesteld, is het belangrijk te onderzoeken wat dat tekort heeft veroorzaakt. Is het genetisch? Is het iets in het voedingspatroon? Staat u onder veel stress? Wat is uw leefstijl?

6. Juiste voeding is het startpunt

Mand met onbewerkte, verse groentenMand met onbewerkte, verse groenten

Supplement betekent 'naast' en niet 'in plaats van'. De voedingsstoffen die we voor onze gezondheid nodig hebben, zijn dezelfde als die we uit onze voeding halen. Maar gezonde voeding is met al die voedingsmiddelen die in fabrieken worden gemaakt langzamerhand tot een buitengewoon ingewikkelde tak van sport verworden. Veel mensen zien dan ook door de bomen het bos niet meer. Een vuistregel is, dat de gezondste voeding onbewerkte voeding is.

"Eet zo vaak en zo veel mogelijk verse, rauwe of kort bereide groente. Eet veel vers fruit"

Actueler dan ooit: ‘gezond boerenverstand’

Toch is er een handige leidraad te bedenken. We noemen het ook wel ‘gezond boerenverstand’: eet zo vaak en zo veel mogelijk verse, rauwe of kort bereide groente. Eet veel vers fruit. Mijd kant-en-klare maaltijden en ander voedsel dat door de voedingsindustrie is bereid en dat eigenlijk het woord voeding niet mag dragen. Maak desnoods een afspraak met een voedingsspecialist om uw aanhoudende inspanningen te combineren met een gezond voedingspatroon.

Vrouw eet groot stuk watermeloenVrouw eet groot stuk watermeloen

En als u uw nieuwe manier van eten onder de knie heeft, kunnen supplementen, naast de voeding, eventuele lacunes opvullen.

Ten slotte: Over het algemeen gaan we ervan uit dat een supplement drie maanden moet worden gebruikt om vast te stellen of het voldoet aan uw verwachtingen. Als de werking van een supplement na drie maanden niet is vastgesteld, is het beter ermee te stoppen. Omdat ieder mens uniek is, hebben alle mensen en lichamen hun eigen behoeftes. Wat voor de één een afdoende oplossing is, hoeft dat niet voor een ander te zijn.

Meer weten?

Bij vitaminesperpost.nl verkopen we een groot assortiment natuurlijke voedingssupplementen waarmee u uw gezondheid kunt ondersteunen. Heeft u nog vragen of wilt u advies met het maken van de juiste keuze? Neem dan tijdens kantooruren contact met ons op via ons contacformulier of telefonisch op nummer +31 (0) 75-612 12 47 (lokaal tarief). Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord!