Wanneer begint een voedingssupplement eigenlijk te werken? Laten we het woord ‘werken’ in deze context eerst eens duidelijk definiëren. Met 'werken' bedoelen we dat een supplement gemakkelijk wordt verteerd en wordt opgenomen in uw lichaam. ‘Werken’ betekent in dit geval dat u zich beter voelt dan voordat u begon met uw supplement(en) en dat tekenen en verschijnselen successievelijk verdwijnen.

 

Uw lichaam heeft grondstoffen nodig

Voordat we verder ingaan op de vraag hoe lang het duurt voordat vitamines en voedingssupplemente beginnen te werken, leggen we eerst uit wat uw lichaam nodig heeft. Uw lichaam heeft voor diverse lichaamsprocessen verschillende voedingsstoffen of ‘nutriënten’ nodig. Als uw lichaam niet genoeg grondstoffen ter beschikking heeft voor deze functies en processen kan er ‘voedingsdeficiëntie’, of een tekort aan voedingsstoffen ontstaan. In Nederland hebben we over het algemeen de beschikking over veel, goed en gevarieerd voedsel, maar ziekte, een eenzijdig voedingspatroon, leefstijlfactoren of verslavingen kunnen eraan bijdragen dat zoiets toch ontstaat.


Wat kunt u doen bij een mogelijk tekort?

U kunt een (voedings)deskundige contacteren om de verschijnselen te (laten) onderzoeken en deze zal dan tests uitvoeren om te zien of de vermoedens kloppen;
Als u de voedings- en leefstijladviezen opvolgt en de geadviseerde supplementen in neemt, bent u de ideale ‘gezondheidsstudent’;
U voelt zich vitaler en u mag dat zien als een gevolg van ‘uw harde werk’.


Reis naar de Optimale Gezondheid

PillenVaak lezen we in artikelen of blogs welke verschijnselen er zijn en welke supplementen er dan kunnen worden gebruikt. Naar aanleiding daarvan kunt u besluiten een supplement te gebruiken. Dat is eigenlijk de meest gebruikelijke manier waarop de meeste mensen hun unieke ‘Reis naar de Optimale Gezondheid’ beginnen. Maar hier zit ook een risico aan vast. Het kan zijn dat u geld verspilt aan (dure) supplementen die u uiteindelijk niet inneemt en die vervolgens eindigen in een stoffige uithoek van de voorraadkast.

Daarom is het van belang om goed voor uzelf te bepalen of u een supplement wel écht nodig heeft.

Hoe lang duurt het voordat een voedingssupplement begint te werken? Hieronder een aantal belangrijke factoren.


1. Heeft u wel echt tekort aan een bepaalde voedingsstof?

De belangrijkste factor die bepaalt hoe lang het duurt voordat een supplement begint te werken, hangt af van de hoeveelheid die u er nog van in uw lichaam heeft. Hoe minder u in uw lichaam heeft, hoe langer het duurt voordat u merkt of iets ‘gaat werken’.  Bij een groter tekort aan een bepaalde voedingsstof, zal het langer duren voor het niveau van die voedingsstof is genormaliseerd.


Online laboratoriumonderzoek om uw voedingsstof-status vast te stellen

Als u zeker wilt zijn of u al dan niet een tekort heeft, kunt u het laten testen bij uw huisarts of gebruik maken van de online laboratoriumonderzoeken die op internet zijn te vinden. Deze onderzoeken zijn niet goedkoop, maar u kunt dan wel heel gericht suppleren. Het is overigens het best dit te doen i.s.m. een deskundige op het gebied van voedingssupplementen.


2. De juiste dagelijkse hoeveelheid van uw supplement

Een andere belangrijke factor die ervoor zorgt dat een supplement doet waarvoor het is bedoeld, is dat u zich houdt aan de voorgeschreven hoeveelheid. Dat u dus  ‘therapietrouw’ bent, om maar even een term te gebruiken. Met andere woorden; dat u ook elke dag trouw uw supplementen ineemt.


3. De kwaliteit van uw supplement

Een derde factor die bepaalt wanneer de werking van een supplement in uw lichaam begint, is de kwaliteit van uw supplement. Hoewel er op de potjes en zakjes hetzelfde staat geschreven, zijn niet alle supplementen van even goede kwaliteit. Als supplementen heel goedkoop zijn, weet u eigenlijk al meteen dat het supplement van de allergoedkoopste grondstoffen is gemaakt. Een producent wil altijd winst maken en velen doen dat door inferieure grondstoffen te gebruiken. Het is ook prettig als de leverancier van uw supplementen iets vertelt over het productieproces of de grondstoffen. Als dat een geavanceerd proces is waarbij bovendien veel aandacht wordt besteed aan de veiligheid van het productieproces, weet u dat u iets goeds in handen krijgt. Maar het belangrijkste is uiteindelijk dat uw supplement goed wordt opgenomen door uw lichaam.


4. Alles werkt met alles samen

Alle voedingsstoffen hebben andere voedingsstoffen nodig voor een optimale opname en gebruik. Als u calcium, magnesium of zink aanvult, maar nog weinig vitamine D in uw lichaam heeft, neemt u die mineralen niet goed op. Het lichaam is een buitengewoon gecompliceerde machine en een goed gebruik van supplementen vraagt eigenlijk om het inzicht en advies van iemand die daarvoor heeft gestudeerd.


5. De oorzaak van een tekort

Als er echt een tekort wordt vastgesteld, is het eigenlijk heel erg belangrijk te onderzoeken wat dat tekort heeft veroorzaakt. Is het genetisch? Is het iets in het voedingspatroon? Staat u onder veel stress? Hoe is uw leefstijl?


Mand met groente6. Juiste voeding is het startpunt

Supplement betekent 'naast' en niet 'in plaats van'. De voedingsstoffen die we nodig hebben voor onze gezondheid, zijn dezelfde als die we uit onze voeding mogen halen. Maar gezonde voeding is -met al die voedingsmiddelen die in fabrieken worden gemaakt- langzamerhand verworden tot een buitengewoon ingewikkelde tak van sport. Veel mensen zien dan ook door de bomen het bos niet meer.


Actueler dan ooit; ‘gezond boerenverstand’

WatermeloenToch is er een handige leidraad te bedenken. We noemen het ook wel ‘gezond boerenverstand’; eet zo vaak en zo veel mogelijk verse, rauwe of kort bereide groenten. Eet veel vers fruit. Mijd kant-en-klare maaltijden en ander voedsel dat door de voedingsindustrie is bereid en dat eigenlijk het woord ‘voeding’ niet mag dragen. Maak desnoods een afspraak met een voedingsspecialist om uw aanhoudende inspanningen te combineren met een gezond voedingspatroon. En als u uw nieuwe manier van eten onder de knie heeft, kunnen supplementen, -naast de voeding- eventuele lacunes opvullen.

Ten slotte: Over het algemeen gaan we ervan uit dat een supplement 3 maanden gebruikt moet worden om vast te stellen of het voldoet aan uw verwachtingen. Als de werking van een supplement na 3 maanden niet is vastgesteld, dan is het beter ermee te stoppen. Omdat ieder mens uniek is, hebben alle mensen en lichamen ook hun eigen behoeftes. Wat voor de één een afdoende oplossing is, hoeft dat niet te zijn voor een ander.