Help! Mijn hond of kat weigert zijn supplementen! Spelende hond en kat

Bijna iedere liefhebber van huisdieren kent het probleem. Uw hond of kat heeft medicijnen of supplementen nodig, maar op het moment dat u de verpakking tevoorschijn haalt, verschansen zij zich ogenblikkelijk achter de bank of onder de salontafel. Of ze verlaten het huis ijlings via het kattenluik, om pas in het holst van de nacht terug te keren. Het vergt een hoop geduld en creativiteit om uw lievelingen te voorzien van de supplementen die ze zo goed kunnen gebruiken.

Veel dieren zijn van nature 'kruidendeskundigen

Honden, katten en veel andere (huis)dieren zijn van nature ‘kruidendeskundigen’. Ze snuffelen en knabbelen aan diverse planten die ze in de natuur of tuin tegenkomen. Zo kennen we voor katten het zogenoemde ‘kattengras’. Voor katten zijn dit groene, natuurlijke supplementen. Kattengras is geen speciaal soort gras, maar een samenstelling van verschillende, zachte grassoorten. Het is overigens gemakkelijk en voordelig uit verschillende graansoorten zelf te kweken

Voor de kat is dit een toevoeging aan het minerale en vitaminerijke menu en het stimuleert de spijsvertering. Ook honden hebben hun natuurlijke supplement en knagen graag aan ‘kweekgras’ of ‘hondsgras’ (Elymus repens). Deze grassoort woekert op grote delen van de planeet. De soort is een plaag voor de moestuinder, maar een zegen voor het spijsverteringsstelsel van de hond.

"Wees voorzichtig met 'mensensupplementen', want de dosering is voor mensen hoger dan voor een kleine hond of kat"

Niet alle mensensupplementen zijn goed voor onze huisdieren

Een aantal supplementen dat goed is voor mensen, is ook prima in te zetten voor onze honden en katten. Wees er wel voorzichtig mee, want de dosering is voor mensen hoger dan voor een kleine hond of kat. En beslist niet alle supplementen zijn goed voor uw huisdier. Vermijd vitaminesupplementen en multivitamines met een op mensen gebaseerde dosering. Zoek informatie op internet of informeer bij een dierennatuurvoedingszaak.

De beste manier om een supplement aan de hond of de kat te geven

Het is gemakkelijker een supplement aan een hond te geven dan aan een kat. Dit komt omdat de kat bijna altijd een kritische eter is met een enorm goede neus. Bij de hond kunnen we meestal volstaan door met een scherp mesje een gaatje in een stukje rauw vlees te snijden en daarin het supplement te verstoppen. Dit is trouwens ook een goede manier om katten hun medicijnen toe te dienen. Een andere manier is om het te verstoppen in een plakje kipfilet, ham of leverworst. Bij kurkuma kan de capsule eventueel worden geopend en de inhoud met het voer worden vermengd. Kurkuma is een sterke kleurstof. Wees daarom voorzichtig met uw kleding.

"Vooral katten zijn erg kritisch als het om de smaak van hun voer gaat"

3 supplementen die u veilig aan uw huisdier kunt geven:

1. Visolie is goed voor zowel honden als katten. Net als bij mensen draagt visolie bij aan een gezond hart, goed zicht en een goede hersenfunctie. Naast het geven van verse vis aan hond en kat, is het ook goed een paar keer per week een paar druppeltjes visolie door het voer te doen. Prik daarvoor met een naald een gaatje in de capsule. Voer de hoeveelheid langzaam op, want vooral katten zijn erg kritisch als het om de smaak van hun voer gaat.

2. Veel honden krijgen op hun oude dag last van stijfheid en minder soepele gewrichten. Groenlipmossel voor de hond is een geweldig product om het bewegingsapparaat van de hond in een goede conditie te houden. Het poeder laat zich gemakkelijk vermengen met het voer. 

3. Groenlipmossel-kurkuma  is ook een goed supplement om de gewrichten van van de hond te smeren. Kurkuma is goed voor hart en bloedvaten*, een krachtige antioxidant* en ondersteunt de spijsvertering*. Ook dit poeder laat zich gemakkelijk vermengen met het voer. Indien uw hond medicijnen gebruikt, dient u dit eerst met een deskundige te bespreken.

"Opvallend dat geen enkele diervoederfabrikant openheid van zaken wilde geven over het productieproces en de ingrediënten"

Fabrieksvoer is niet per se de beste keuze

Het is een fabel dat dieren alleen maar voorgefabriceerde ‘dierenvoeding’ zouden moeten eten. De Keuringsdienst van Waarde heeft eens een uitzending gemaakt over dierenvoeding en het was nogal opvallend dat geen enkele diervoederfabriek openheid van zaken wilde geven over het productieproces en de ingrediënten. Dat roept op zijn minst de verdenking op dat de ingrediënten die voor diervoeding worden gebruikt minder superieur en culinair zijn dan de verpakking doet vermoeden. Het is daarom niet zo’n gek idee om de voeding van onze pluizige schatjes niet altijd volledig over te laten aan een anonieme diervoederfabrikant, maar het bereidingsproces af en toe zelf ter hand te nemen. Of op zijn minst aan te vullen met verse voedingsmiddelen, verse kruiden en met supplementen die goed zijn voor onze huisdieren.

12 gezonde voedingsmiddelen die we zonder gevaar aan onze hond of kat kunnen geven:

Yoghurt
Honden en katten kunnen, net als veel mensen, koemelk niet goed verteren. Yoghurt is echter een gefermenteerd voedingsmiddel. Gefermenteerd betekent dat er al een soort verteringsproces aan vooraf is gegaan. Yoghurt bevat bovendien natuurlijke probiotica. Kies voor een wat dikkere, romige yoghurt. 

De probacteriële kracht is te versterken door het (kleine) bakje yoghurt de avond van tevoren uit de koeling afgedekt op het aanrecht te zetten en er een capsule probiotica doorheen te roeren (een halve voor de kat). Geef deze yoghurt met extra probiotica de volgende ochtend als ontbijt. Veel honden en katten lusten het graag. Geef het niet vaker dan 1 keer per week.

Lijnzaad
Lijnzaad is een bron van vezels, eiwitten en gezonde (omega 3) vetzuren. Het is mogelijk alleen lijnzaadolie te gebruiken. Ook kan er een dessertlepel van de (gebroken) zaadjes door het eten van de hond worden geroerd. Dit bevordert een goede stoelgang. Gebroken lijnzaad is niet zo heel lang houdbaar. Koop er dus niet te veel van in en geef het regelmatig.

Verse vis
Katten houden vaak van gekookte witvis zoals koolvis of wijting. Let er wel goed op dat er geen enkel graatje meer in zit. Ook de meeste honden lusten graag vis. Honden houden bovendien ook vaak van zalm of andere vette vis. Het is goede voeding om aan honden te geven die allergisch zijn of een moeilijke spijsvertering hebben. Vis is immers licht verteerbaar.

Zoete aardappel en pompoen
Gewone gekookte aardappels kunnen gerust af en toe door het voer worden gemengd. Zoete aardappel en pompoen zijn ook heel goed te gebruiken als basis voor uw zelfgemaakte hondenvoer. Vermeng dit met verse kruiden, sperziebonen en wat vis of vlees en uw hond zal zijn bakje tot op de bodem leeglikken. Gebruik geen zout of alleen een paar korreltjes keltisch zeezout. Dit is natuurlijk grijs mineraalrijk zeezout. Zoals met al het zout, is ook hiermee voorzichtigheid geboden. Voeg het slechts met mate toe.

Sperziebonen en wortelen
Sperziebonen zijn een goede bron van vitamine K. Ze bevatten veel voedingsvezels die het darmstelsel stimuleren. Vooral als uw hond te zwaar is, is het een goed idee om een gedeelte van het gewone voer te vervangen door beetgaar gekookte sperziebonen en stukjes wortel.

Gekookte eieren
Eieren zijn een geweldige bron van goed verteerbare eiwitten, riboflavine en selenium. Als u eieren aan het voedsel van uw hond toevoegt, geeft u een gezonde traktatie. Zorg er wel voor dat u gekookt ei gebruikt. Rauw eiwit kan namelijk een tekort aan biotine (vitamine B8) veroorzaken.

Biergist
Biergist is de gist die na het maken van bier overblijft. Honden lijken echt te genieten van de kazige smaak van biergist. Biergist zit vol met B-vitamines die goed zijn voor de huid, de vacht en de koolhydraatstofwisseling. Het moet wel de echte brouwersgist zijn die te koop is in natuurvoedingswinkels en niet de gist die voor het bakken van brood wordt gebruikt. Daar wordt de hond ziek van. Biergist kan de eetlust van uw hond verhogen. Strooi een beetje over het eten van een kieskeurige eter en observeer wat er gebeurt.

Appel, ananas en watermeloen
Stukjes appel, meloen en ananas zijn geweldige traktaties voor honden die van fruit houden. Haal de pitjes zorgvuldig uit de watermeloen en snijd de meloen in stukjes. Bevries de stukjes meloen of ananas en geef ze als 'gezond ijsje' op warme zomerdagen.

Er zijn nog veel meer voedingsmiddelen die veilig zijn voor de hond en de kat. Op internet is hierover veel informatie te vinden. Het voordeel van zelf koken voor de hond is, dat u zeker weet dat het voer eersteklas vitamine- en mineraalrijke ingrediënten bevat en dat er geen toevoegingen in zitten die u zelf niet aan uw dier zou geven. Als u in het weekend voorraadjes maakt en die in porties invriest, is dit helemaal niet zo’n tijdrovend karwei.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over de twee supplementen die wij voor dieren in het assortiment hebben? U kunt ons tijdens kantoortijden bereiken via telefoonnummer: + 31 (0)75 612 12 47 (lokaal tarief) of digitaal via onze contactpagina.