Japanse duizendknoop: sterke antioxidant met veel resveratrol Japanse duizendknoop

If you can’t beat it, eat it’, wordt wel eens gezegd. Dit gaat zeker op voor de Japanse duizendknoop. Deze exoot behaalde onlangs het nieuws omdat de Japanse duizendknoop nogal graag woekert. Lastig voor de tuin, maar gelukkig bevat deze plant enorm veel van de bijzondere stof resveratrol. En zo wordt onkruid een geliefd kruid dat veel aan onze gezondheid kan bijdragen. 

Wat is de Japanse duizendknoop?

Bordje met woekerwaarschuwingBordje met woekerwaarschuwing

Japanse duizendknoop (Polygonum cuspidatum L.) staat bekend als ’s werelds meest gehate plant maar ook als de meest geneeskrachtige plant op aarde. Het wordt wel eens ‘Godzilla weed’ genoemd omdat het kruid door bebouwingen en funderingen groeit en wegen vernielt. Zoals de naam al aangeeft, komt de plant oorspronkelijk uit Japan. Het is een diepgewortelde, vaste plant met stevige wortelstokken. Hij heeft bamboeachtige holle stammen die wel drie meter hoog kunnen worden.

Ecologisch is de duizendknoop niet bijzonder interessant. Vogels zien de plant niet staan en er leven geen insecten van de Polygonum cuspidatum. Overigens smullen geiten, runderen en varkens wel van de plant. En ook voor ons is-ie eetbaar, want de Japanse duizendknoop is familie van de rabarber. En dat kunt u ook zien! Het is echter geen goed idee om de duizendknoop voor een maaltijd zomaar van straat te plukken omdat gemeentes de plant vaak met bestrijdingsmiddelen proberen te weren.

"Omdat de concentratie resveratrol in Japanse duizendknoop zo hoog is, wordt de Polygonum cuspidatum al 2000 jaar in zowel de Japanse als de Indiase kruidenkunde geprezen"

Wat maakt Japanse duizendknoop zo bijzonder?

De Latijnse naam van Japanse duizendknoop is Polygonum cuspidatum. Polygonum betekent ‘veelhoekig’ en cuspidatum ‘wijzend gegeven’. Men vermoedt dat de plant deze naam heeft gekregen omdat de bloeisels op wijzende vingers lijken. Veel Polygonium-soorten hebben het woord knoop in hun naam. Zo heet Japanse duizendknoop in het Duits Staudenknöterich en in het Engels Japanese knotweed. Wat de Japanse duizendknoop zo bijzonder maakt, is de extreem hoge concentratie resveratrol in de plant. Dit is een verbinding van polyfenolen die in veel planten voorkomt en onderdeel is van het immuunsysteem van de plant. Omdat de concentratie resveratrol in Japanse duizendknoop zo hoog is, wordt de Polygonum cuspidatum al 2000 jaar in zowel de Japanse als de Indiase kruidenkunde geprezen. Bovendien is het tot op de dag van vandaag een gewaardeerde berggroente in Japan en China. De resveratrol bevindt zich vooral in de wortel van de plant. 

Resveratrol is een stevige antioxidant

De laatste tijd is resveratrol veel in het nieuws omdat het zo’n stevige antioxidant is. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen zoals zonlicht, intensief sporten, roken, alcohol en milieuverontreiniging. Op deze manier kunnen ze de cellen beschermen en ze daarmee helpen gezond te blijven. De stof wordt overigens ook in de schil van rode druiven aangetroffen.

Trosje rode druivenTrosje rode druiven

Resveratrol helpt dus om de cellen te beschermen* en is goed voor het hart en de bloedvaten*. Resveratrol bestaat uit twee isomeren waarvan trans-resveratrol bepalend is voor de biologische beschikbaarheid. 

Buiten resveratrol bevat de Japanse duizendknoop nog andere ondersteunende stoffen voor de gezondheid. Zo is het een rijke bron van mineralen en vitamines, met name vitamine A. Op internet valt nog veel meer te lezen over de gezondheidsbevorderende eigenschappen van de Polygonum cuspidatum maar vanwege Europese wetgeving mogen wij er hier niet meer over zeggen. 

“In verband met mogelijke bestrijdingsmiddelen, is het niet aan te raden de Japanse duizendknoop van straat te plukken en in gerechten te verwerken"

Japanse duizendknoop als voedingssupplement

Andrographis paniculata: plant en poederAndrographis paniculata: plant en poeder

Zoals we hierboven al vermeldden, raden we af om zomaar Japanse duizendknoop van straat te plukken en het kruid vervolgens in gerechten te verwerken. Het risico op pesticiden in uw voeding is dan tamelijk groot. U kunt uiteraard wel met Japanse duizendknoop uit eigen biologische tuin een lekker resveratrolrijk gerecht maken, misschien wel de crumbletaart die hieronder staat beschreven. U kunt er echter ook voor kiezen om de trans-resveratrol uit de Polygonum cuspidatum als voedingssupplement te nemen. Zo bent u ervan verzekerd dat u de beste vorm binnenkrijgt, in combinatie met andere goede stoffen.

Onze Mega Resveratrol formule bevat namelijk niet alleen resveratrol uit Japanse duizendknoop, maar ook olijfbladextract en Andrographis paniculata, wat ook als kalmegh bekend staat. Olijfbladextract is net als resveratrol een krachtige antioxidant* en goed voor hart en bloedvaten*. Bovendien stimuleert olijfbladextract het afweersysteem* en heeft een verzachtende invloed op de luchtwegen*. Andrograpis paniculata (kalmegh) is ook goed voor hart en bloedvaten* en heeft eveneens een verzachtende invloed op de luchtwegen*. Voor een betere opname in het lichaam hebben we BioPerine (zwarte peperextract) toegevoegd. Met onze Mega Resveratrol capsules bent u dus verzekerd van een uitstekend supplement met de unieke reservatrol uit Japanse duizendknoop. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor resveratrol met druivenpitextract, resveratrol 250 mg en Resveratrol Pelargonium Complex.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

“De smaak van de Japanse Duizendknoop is vergelijkbaar met die van rabarber, een groente uit dezelfde plantenfamilie”

If you can’t beat it, eat it: Japanse duizendknoop als toetje

In het kader van ‘if you can’t beat it, eat it’ bijgaand enkele tips voor het gebruik van Japanse duizendknoop in de keuken. De smaak is vergelijkbaar met die van rabarber, een groente uit dezelfde plantenfamilie.

  • Japanse duizendknoop kan worden gekookt, gestoomd, als groente worden gegeten en in jams verwerkt.
  • Schil de dikke stelen en verwerk ze direct want ze worden snel slap.
  • Kies voor jonge scheuten, tot circa 25 cm. Daarna worden ze houterig.
Jonge scheut van de Japanse duizendknoopJonge scheut van de Japanse duizendknoop
  • Kook de in stukjes gesneden scheuten ca. 20 minuten in water met een zoetmaker en eventueel wat kaneel. Vang na het afgieten door een zeef het kookwater op. Ook dit is lekker.
  • Moes maken? Jonge stengels hoeven niet te worden geschild. Simpelweg in stukjes snijden en met een beetje boter stoven tot ze zacht zijn. Als er teveel vezels overblijven, kunt u de moes stoven. Lekker met wat suiker, agavesiroop of kaneel. De moes is ook een lekkere basis voor een toetje als een crumbletaart (zie recept).
  • De hardere stengels moeten wel eerst worden geschild. Vul ze daarna met geitenkaas en laat ze in de oven garen.

Belangrijk: gooi de blaadjes en wortels die u overhoudt bij het restafval en niet op de composthoop. Dan gaat de plant direct weer woekeren en dat is meestal niet de bedoeling.

Crumbletaart van Japanse duizendknoop

Kruimeltaart van Japanse DuizendknoopKruimeltaart van Japanse Duizendknoop

(Bron: 25gradennoord.nl)

Ingrediënten

  • ca. 15 scheuten van Japanse duizendknoop
  • 150/200 gram rood fruit (frambozen, aardbeien, bosbessen, etc). Mag vers of diepvries zijn
  • 3 zakjes vanillesuiker

Voor de crumble:

  • 200 g koude boter in blokjes
  • 200 g bloem
  • 200 g suiker
  • snufje zout

Bereiden:

  • Was de duizendknoop en haal alle blaadjes en topjes eraf (Gooi de resten bij het restafval weg). Snij de Japanse duizendknoop in kleine stukjes. Meng de Japanse duizendknoop met de vanillesuiker en met het rood fruit. Doe het geheel in een beboterde ovenschaal of een springvorm met een lekbak eronder.
  • Maak de crumble door alle ingrediënten bij elkaar te doen. Knijp de boter in de droge ingrediënten tot je losse korrels deeg krijgt. Strooi de crumble over de duizendknoop met fruit.
  • Bak 35/40 minuten op 180/190 graden (heteluchtoven).
  • Deze crumble is superlekker met een bolletje vanille-ijs of vanillevla.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over Japanse duizendknoop of andere kruiden? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).