Waarom zijn OPC’s in druivenpitten zo gezond?

Op de verpakking van druiven in de supermarkt staat tegenwoordig groot het woord ‘pitloos’ vermeld. Wij, de consumenten, hebben blijkbaar geen zin meer om af en toe op een bittere pit te bijten. Dat is jammer! Druivenpitten bevatten namelijk OPC’s (oligomere proanthocyanidinen). Dit zijn krachtige antioxidanten die juist goed zijn voor ons lichaam.

  • Waarom zijn druiven gezond?
  • Maken druiven dik?
  • Wat zijn OPC’s in druivenpitten?
  • Hoe werden OPC’s ontdekt?
  • Wat kunnen de OPC’s in druivenpitten voor ons betekenen?
  • OPC’s in voedingssupplementen


Plankje met kaas en druivenWaarom zijn druiven gezond?

Bent u gek op druiven? Top, want het zijn echte vitaminebommetjes. Ze worden al sinds 5000 jaar voor Christus gegeten en worden zelfs in de bijbel genoemd. Men noemde druiven (Vitis vinifera L.) in die tijd ‘het fruit van de wijnstok’. Inmiddels worden jaarlijks tot wel 72 miljoen ton druiven geteeld. Zowel om wijn en druivensap van te maken, om zo te eten én vanwege de gezonde pitten in druiven. U eet ze immers als snoepjes: zo uit de hand. Ze zijn fris, knapperig en zoet en u kunt er alle kanten mee uit. Druiven zijn lekker bij een kaasplateau, kunnen in een smoothie worden verwerkt en zijn een heerlijk tussendoortje. Tegelijkertijd leveren ze ook nog allerlei goeds voor lijf en leden. Zo bevatten druiven van alle populaire fruitsoorten in Nederland de meeste voedingsvezels. Hierdoor geven ze snel een verzadigd gevoel. Bovendien zijn ze goed voor de stoelgang. Daarnaast bevatten druiven veel kalium. Dit is een belangrijk mineraal voor het stand houden van een normale bloeddruk.

Druiven bevatten ze meer calorieën dan aardbeien, maar minder dan banaan of mango

Witte en rode druivenMaken druiven dik?

Druiven hebben de naam dat ze dikmakers te zijn. Mensen die graag willen afvallen, zouden deze vitaminebommen dus beter op de fruitschaal kunnen laten liggen. Het klopt dat het suikergehalte van duiven net iets hoger is dan dat van sommige andere vruchten. Zo bevatten ze meer calorieën dan aardbeien, maar minder dan banaan of mango. Qua voedingswaarde en calorieën is het verschil tussen rode of blauwe druiven overigens verwaarloosbaar. Blauwe druiven bevatten iets meer vezels, minder calorieën en minder vet. Dit gaat echter om minieme verschillen.

Samen met pijnboomextract bevatten druivenpitten de meeste OPC’s

Pijnboompit tinctuurWat zijn OPC’s in druivenpitten?

Van origine bevatten druiven natuurlijk pitten. Helaas worden dezer dagen vooral pitloze druiven verkocht. Dat is jammer, want druivenpitten bevatten waardevolle stoffen die OPC’s heten. OPC’s staan voor ‘Oligomere Proanthocyanidinen’. Samen met pijnboomextract bevatten druivenpitten de meeste OPC’s. In pijnboomextract treffen we de OPC’s vooral in de schors aan. Verder treffen we in ook OPC’s aan in de schil van blauwe druiven, zwarte bessen en groene en zwarte thee. OPC’s behoren tot de bioflavonoïden met een krachtige antioxidante activiteit. OPC’s zijn vijftig keer krachtiger dan vitamine E en twintig maal sterker als antioxidant dan vitamine C.

Thee van pijnboomnaalden bleek de redding

Vitamine C en OPCHoe werden OPC’s ontdekt?

In 1948 werden OPC’s voor het eerst beschreven en daarna geïsoleerd. De Fransman Jacques Masquelier las over een expeditie waarbij de bemanning vast kwam te zitten en scheurbuik ontwikkelde vanwege een gebrek aan vitamine C. Hun redding bleek een thee van pijnboomnaalden te zijn. Zo kwam Masquelier op het idee om eens verder te kijken. Later werd ontdekt dat druivenpitten nog meer OPC’s bevatten dan pijnboomschors.

OPC’s werken als partner van natuurlijke vitamine C

Druiven en druivenpitolieWat kunnen de OPC’s in druivenpitten voor ons betekenen?

Omdat de OPC’s in druivenpitten krachtige antioxidanten zijn, binden ze in ons lichaam de strijd aan met vrije radicalen. Dit zijn stoffen van buitenaf en stoffen die door het lichaam zelf worden aangemaakt. Vrije radicalen brengen schade toe aan het celweefsel en bevorderen celveroudering. Ook kunnen ze schade aan het DNA aanbrengen. We kunnen niet voorkomen dat vrije radicalen worden aangemaakt. Dit doet het lichaam zelf. Bekende vrije radicalen zijn roken, intensief sporten, zonlicht, alcohol en luchtvervuiling. Omdat antioxidanten helpen om vrije radicalen onschadelijk te maken, zijn de OPC’s in druivenpitten bijzonder interessant. Omdat OPC’s bioflavonoïden zijn, werken ze als partner van natuurlijke vitamine C. Ze verbeteren en verlengen de activiteit van vitamine C in het lichaam. Vitamine C is belangrijk voor een goede weerstand, ondersteunt de energie en draagt bij aan een goed functionerend zenuwstelsel. Bovendien is vitamine C goed voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Ook bevorderen OPC’s in samenwerking met vitamine C de aanmaak van collageen. OPC’s hebben ook in hun uppie diverse taken. Zo beschermen ze tegen huidveroudering, zijn ze goed voor de bloedcirculatie en voor het geheugen.

Druivenpitolie is eveneens goed voor het hart en de bloedvaten en bevordert de doorbloeding

OPC’s in voedingssupplementen

Druivenpitten en druivenpit extract zitten dus boordevol OPC’s. Het extract wordt uit de pitten geëxtraheerd en vervolgens geconserveerd. Druivenpit extract kan helpen bij een zenuwachtig gevoel*, is goed voor hart en bloedvaten*, bevordert de doorbloeding* en helpt bij de bescherming van gezonde cellen en weefsels*. Ons druivenpit extract bevat bovendien minimaal 90% polyfenolen. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor Druivenpit Plus. Dit is goed voor hart en bloedvaten*, bevordert de doorbloeding* en helpt uiteraard ook bij de bescherming van gezonde cellen en weefsels*. In de keuken bent u wellicht al bekend met druivenpit olie. Wij verkopen ook druivenpit olie in capsules. De olie is afkomstig uit koude persing en bevat onder meer omega 6, polyfenolen, bioflavonoïden, essentiële vetzuren, vitamine E en OPC’s. Druivenpitolie is eveneens goed voor het hart en de bloedvaten* en bevordert de doorbloeding* . Pijnboom extract is afkomstig van de schors van de Chinese Pinus massoniana. Ons extract bevat eveneens krachtige OPC’s. De hoeveelheid OPC’s is bepalend voor de kwaliteit van het pijnboom extract. Gemiddeld bevat pijnboom extract 65-75% OPC’s. Ons supplement is echter gestandaardiseerd op minimaal 95% oligomere proanthocyanidinen. Bovendien hebben we groene thee toegevoegd. Deze heeft eveneens een stevige antioxidante werking. De extracten versterken elkaar. Pijnboom extract draagt bij aan het behoud van gezonde luchtwegen* en aan het behoud van een sterke vaatwand*. Bovendien is het gunstig voor de bloeddruk*.

*De gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

Recept salade met sla, druiven, walnoten en geitenkaas

Gemengde slaIngrediënten:

  • 100 gr gemengde sla
  • Honing
  • Handjevol walnoten
  • Trosje druiven
  • Paar plakjes geitenkaas
  • Halve appel

Bereiden:

  • Doe de gemengde sla in een kom
  • Verdeel 2 el honing over de sla
  • Meng dit door elkaar
  • Snijd de druiven eventueel door midden
  • Snijd geitenkaas en appel in stukjes
  • Hak de walnoten fijn
  • Verdeel de walnoten, druiven, geitenkaas en appel over de sla
  • Maak af met een beetje honing
  • Goed husselen en klaar!

(Bron: lekkerensimpel)

Wilt u meer weten over producten met OPC’s?

Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Ze zijn van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren te bereiken via. tel. +31(0)75-612 12 47 (lokaal tarief).