Waarom zijn OPC’s in druivenpitten zo gezond? Vrouw met een tros druiven

Op de verpakking van druiven in de supermarkt staat tegenwoordig groot het woord ‘pitloos’ vermeld. Wij, de consumenten, hebben blijkbaar geen zin meer om af en toe op een bittere pit te bijten. Dat is jammer! Druivenpitten bevatten namelijk OPC’s (oligomere proanthocyanidinen). Dit zijn krachtige antioxidanten die juist goed zijn voor ons lichaam.

Waarom zijn druiven gezond?

Druiven op kaasplateauDruiven op kaasplateau

Bent u gek op druiven? Top, want het zijn echte vitaminebommetjes. Ze worden al sinds 5000 jaar voor Christus gegeten en worden zelfs in de bijbel genoemd. Men noemde druiven (Vitis vinifera L.) in die tijd ‘het fruit van de wijnstok’. Inmiddels worden jaarlijks tot wel 72 miljoen ton druiven geteeld. Zowel om wijn en druivensap van te maken, om zo te eten én vanwege de gezonde pitten in druiven. U eet ze immers als snoepjes: zo uit de hand. Ze zijn fris, knapperig en zoet en u kunt er alle kanten mee uit.

Druiven zijn lekker bij een kaasplateau, kunnen in een smoothie worden verwerkt en zijn een heerlijk tussendoortje. Tegelijkertijd leveren ze ook nog allerlei goeds voor lijf en leden. Zo bevatten druiven van alle populaire fruitsoorten in Nederland de meeste voedingsvezels. Hierdoor geven ze snel een verzadigd gevoel. Bovendien zijn ze goed voor de stoelgang. Daarnaast bevatten druiven veel kalium. Dit is een belangrijk mineraal voor het stand houden van een normale bloeddruk.

“Druiven bevatten meer calorieën dan aardbeien, maar minder dan banaan of mango”

Maken druiven dik?

Druiven hebben de naam dat ze dikmakers te zijn. Mensen die graag willen afvallen, zouden deze vitaminebommen dus beter op de fruitschaal kunnen laten liggen. Het klopt dat het suikergehalte van duiven net iets hoger is dan dat van sommige andere vruchten. Zo bevatten ze meer calorieën dan aardbeien, maar minder dan banaan of mango. Qua voedingswaarde en calorieën is het verschil tussen rode of blauwe druiven overigens verwaarloosbaar. Blauwe druiven bevatten iets meer vezels, minder calorieën en minder vet. Dit gaat echter om minieme verschillen.

Rode en witte druivenRode en witte druiven

“Samen met pijnboomextract bevatten druivenpitten de meeste OPC’s”

Wat zijn OPC’s in druivenpitten?

TinctuurTinctuur

Van origine bevatten druiven natuurlijk pitten. Helaas worden dezer dagen vooral pitloze druiven verkocht. Dat is jammer, want druivenpitten bevatten waardevolle stoffen die OPC’s heten. OPC’s staan voor ‘Oligomere Proanthocyanidinen’. Samen met pijnboomextract bevatten druivenpitten de meeste OPC’s. In pijnboomextract treffen we de OPC’s vooral in de schors aan. Verder treffen we in ook OPC’s aan in de schil van blauwe druiven, zwarte bessen en groene en zwarte thee.

OPC’s behoren tot de bioflavonoïden met een krachtige antioxidante activiteit. OPC’s zijn vijftig keer krachtiger dan vitamine E en twintig maal sterker als antioxidant dan vitamine C.

“Thee van pijnboomnaalden bleek de redding”

Hoe werden OPC’s ontdekt?

In 1948 werden OPC’s voor het eerst beschreven en daarna geïsoleerd. De Fransman Jacques Masquelier las over een expeditie waarbij de bemanning vast kwam te zitten en scheurbuik ontwikkelde vanwege een gebrek aan vitamine C. Hun redding bleek een thee van pijnboomnaalden te zijn. Zo kwam Masquelier op het idee om eens verder te kijken. Later werd ontdekt dat druivenpitten nog meer OPC’s bevatten dan pijnboomschors.

Drie sinaasappels en een tros rode druivenDrie sinaasappels en een tros rode druiven

“OPC’s werken als partner van natuurlijke vitamine C”

Wat kunnen de OPC’s in druivenpitten voor ons betekenen?

Druivenpitolie en druivenpittenDruivenpitolie en druivenpitten

Omdat de OPC’s in druivenpitten krachtige antioxidanten zijn, binden ze in ons lichaam de strijd aan met vrije radicalen. Dit zijn stoffen van buitenaf en stoffen die door het lichaam zelf worden aangemaakt. Vrije radicalen brengen schade toe aan het celweefsel en bevorderen celveroudering. Ook kunnen ze schade aan het DNA aanbrengen. We kunnen niet voorkomen dat vrije radicalen worden aangemaakt. Dit doet het lichaam zelf. Bekende vrije radicalen zijn roken, intensief sporten, zonlicht, alcohol en luchtvervuiling.

Omdat antioxidanten helpen om vrije radicalen onschadelijk te maken, zijn de OPC’s in druivenpitten bijzonder interessant. Omdat OPC’s bioflavonoïden zijn, werken ze als partner van natuurlijke vitamine C. Ze verbeteren en verlengen de activiteit van vitamine C in het lichaam. Vitamine C is belangrijk voor een goede weerstand, ondersteunt de energie en draagt bij aan een goed functionerend zenuwstelsel. Bovendien is vitamine C goed voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Ook bevorderen OPC’s in samenwerking met vitamine C de aanmaak van collageen. OPC’s hebben ook in hun uppie diverse taken. Zo beschermen ze tegen huidveroudering, zijn ze goed voor de bloedcirculatie en voor het geheugen.

“Druivenpitolie is eveneens goed voor het hart en de bloedvaten en bevordert de doorbloeding”

OPC’s in voedingssupplementen

Druivenpitten en druivenpitextract zitten dus boordevol OPC’s. Het extract wordt uit de pitten geëxtraheerd en vervolgens geconserveerd. Druivenpitextract is goed voor hart en bloedvaten* en de doorbloeding* en helpt bij de bescherming van gezonde cellen en weefsels*. Ons druivenpitextract bevat bovendien minimaal 90% polyfenolen. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor Druivenpit Plus. Dit is goed voor hart en bloedvaten*, goed voor de doorbloeding* en helpt uiteraard ook bij de bescherming van gezonde cellen en weefsels*. In de keuken bent u wellicht al bekend met druivenpit olie. Wij verkopen ook druivenpitolie in capsules. De olie is afkomstig uit koude persing en bevat onder meer omega 6, polyfenolen, bioflavonoïden, essentiële vetzuren, vitamine E en OPC’s.

Druivenpitolie is eveneens goed voor het hart en de bloedvaten* en heeft een gunstige invloed op de bloedsomloop*. Pijnboomextract is afkomstig van de schors van de Chinese Pinus massoniana. Ons extract bevat eveneens krachtige OPC’s. De hoeveelheid OPC’s is bepalend voor de kwaliteit van het pijnboomextract. Gemiddeld bevat pijnboomextract 65-75% OPC’s. Ons supplement is echter gestandaardiseerd op minimaal 95% oligomere proanthocyanidinen. Bovendien hebben we groene thee toegevoegd. Deze heeft eveneens een stevige antioxidante werking. De extracten versterken elkaar. Pijnboomextract is goed voor de luchtwegen* en van belang voor een goede conditie van de bloedvaten*. Bovendien is het gunstig voor de bloeddruk*.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Salade met sla, druiven, walnoten en geitenkaas

Salade met sla, druiven, walnoten en geitenkaasSalade met sla, druiven, walnoten en geitenkaas

Ingrediënten:

  • 100 gr gemengde sla
  • Honing
  • Handjevol walnoten
  • Trosje druiven
  • Paar plakjes geitenkaas
  • Halve appel

Bereiden:

  • Doe de gemengde sla in een kom
  • Verdeel 2 el honing over de sla
  • Meng dit door elkaar
  • Snijd de druiven eventueel door midden
  • Snijd geitenkaas en appel in stukjes
  • Hak de walnoten fijn
  • Verdeel de walnoten, druiven, geitenkaas en appel over de sla
  • Maak af met een beetje honing
  • Goed husselen en klaar!

(Bron: lekkerensimpel)

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over OPC's of andere inhoudsstoffen. Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Ze zijn van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren te bereiken via onze contactpagina of via tel. +31(0)75-612 12 47 (lokaal tarief).