Waar is olijfbladextract goed voor? Vrouw onder een olijfboom

De olijfboom is ongelooflijk veelzijdig. Bijna alles van de boom wordt wereldwijd volop gebruikt. Van de bekende olijven en olie tot schoonheidsartikelen. Niets is te gek. Ook de bladeren van deze boom is populair. Deze zitten vol stoffen die goed zijn voor onze gezondheid. In dit blog gaan we dieper in op al het goeds van de Olea europaea L. oftewel de olijfboom en zijn blad. 

Wat is olijfblad?

Zak vol olijvenZak vol olijven

Olijfblad is de algemene naam voor het blad van de Olea europaea L.. Misschien is het blad van de olijfboom echter niet het eerste waar u aan zou denken als het om ‘gezondheidsbevorderend groen’ gaat. Net zoals sommige andere heilzame planten bevatten alle delen van deze boom interessante eigenschappen. Het olijfblad is afkomstig van de wilde olijfboom, die inheems is in West-Azië, Egypte en Syrië. Later verspreid over het Middellandse zeegebied, behoort deze boom tot een van de bekendste mediterrane planten.

De familie van de olijfboom kent verschillende soorten. Deze leveren allemaal onderscheidende producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de uiteenlopende smaak van olijfolie. Dit geldt overigens niet voor het blad. Wat olijfblad zo speciaal maakt, is toe te schrijven aan de stoffen die erin zitten.

"De olijftak is een symbool van vreugde, goede wil, hoop en voorspoed"

De geschiedenis van olijfblad

Het woord 'olea' en tevens de algemene term ‘olie’ is afgeleid van het woord ‘oleum’. Deze benaming is als eerste gegeven aan het product dat uit de olijf werd gewonnen. Er zijn zelfs 8000 jaar oude resten van een olijfboom door archeologen op verschillende plaatsen ter wereld opgegraven. Het gebruik van de olijfolie is in veel religies en culturen terug te vinden. Voor ceremonies en speciale gelegenheden of voor algemeen gebruik. Tijdens de doop in de christelijke kerk kan heilige olie - vaak olijfolie - voor het zalven worden gebruikt.

OlijvenplantageOlijvenplantage

De Egyptenaren maakte al in 3000 voor Christus gebruik van de olijfboom. Ze gebruikten olijfolie voor hun lichaamsverzorging, als basis voor verschillende geuroliën, als brandstof voor lampen en als ingrediënt in de keuken. Olijfolie wordt zelfs in de bijbel genoemd. Kent u het verhaal van de Ark van Noach? Hierin keert de duif terug naar de ark met een takje van de olijfboom in zijn snaveltje. De olijftak is een symbool van vreugde, goede wil, hoop en voorspoed. De Grieken beschouwden olijfolie omwille van de brede toepassingsmogelijkheden als geschenk van de goden. Zo is Athene genoemd naar de godin Athena, die de olijf als een geschenk naar de Grieken bracht. Het geschenk bracht licht, warmte, voedsel, heilzaamheid en parfum. Athena plantte de oorspronkelijke olijfboom op een rotsachtige heuvel die we tegenwoordig als de Akropolis kennen. De olijfboom die daar vandaag groeit, zou afkomstig zijn van de wortels van de oorspronkelijke boom.

"Olijfblad bevat enkele van de meest krachtige antioxidanten die er bekend zijn"

Wat voor stoffen zitten er in olijfblad?

Olijfbladeren in mengkomOlijfbladeren in mengkom

In het blad van de olijfboom komen veel verschillende werkzame stoffen voor. Het bevat enkele van de meest krachtige antioxidanten die er bekend zijn. De bekendste en belangrijkste antioxidant in olijfblad is oleuropeïne. Deze stof is verantwoordelijk voor de typische smaak van olijven en beschermt de olijfboom tegen insecten en bacteriën. Naast een hoog gehalte aan oleuropeïne, bevatten olijfbladeren ook hydroxytyrosol. Dit is naast oleuropeïne één van de belangrijkste gezondheidsbevorderende polyfenolen in olijven.

Bovendien bevatten olijfbladeren flavonoïden, waaronder rutine, triterpenen en verschillende looistoffen. Het grote aantal fenolische verbindingen in olijfbladeren heeft wereldwijd de interesse van onderzoekers gewekt. Hierdoor is het blad veel onderzocht en zijn er verschillende gunstige eigenschappen aan toegeschreven.

"De unieke combinatie van antioxidanten in olijfbladeren helpen om het hart en de bloedvaten gezond te houden*"

Waar is olijfbladextract goed voor?

Het extract van olijfbladeren kent verschillende gezondheidsvoordelen. Deze effecten worden met name toegeschreven aan de belangrijkste fenolische bitterstof: oleuropeïne. 

Hart en bloedvaten

Het is bekend dat het Mediterraanse dieet hét dieet is voor gezonde hart en bloedvaten, en niet geheel zonder reden. In de Kretenzische keuken stroomt de olijfolie namelijk rijkelijk. De unieke combinatie van antioxidanten in olijfbladeren helpen om het hart en de bloedvaten gezond te houden*. Verschillende studies tonen aan dat olijfbladextract gunstig is voor de bloeddruk* én goed is voor de cholesterolspiegel*. 

Het immuunsysteem

De krachtige antioxidanten in olijfbladextract beschermen onze cellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf*. Hierdoor ondersteunt olijfblad ons immuunsysteem*. 

Darmwerking

De aanwezigheid van verschillende looistoffen en hars, maakt dat olijfbladextract de spijsvertering ondersteunt* en goed is voor een evenwichtige darmflora*. 

De luchtwegen

Tot slot hebben olijfbladeren een verzachtende invloed op de luchtwegen*. Om deze reden hebben wij olijfbladextract samen met 9 andere plantaardige extracten gecombineerd in onze Luchtwegen Plus formule

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

"Olijfbladextract Premium bevat al het goede van olijf in één extract"

Al het goede van olijfbladeren in een supplement

Ook in Nederland wordt veelvuldig gebruik gemaakt van al het goeds van de olijfboom. Om van alle eigenschappen van het olijfblad gebruik te kunnen maken, kunt u bij ons terecht voor verschillende supplementen met olijfbladextract. Ons olijfbladextract is gestandaardiseerd op 20% oleuropeïne en bevat maarliefst 500 mg puur olijfbladextract per capsule. 

Supplementen met olijfbladSupplementen met olijfblad

Daarnaast biedt vitaminesperpost.nl Olijfblad extract Premium aan. Deze premium formule bevat het ALLOLIVE extract van Natac. Dit zogeheten full spectrum extract levert een volledige combinatie van werkzame stoffen op, die elk hun eigen voordeel kennen. Olijfbladextract Premium is gestandaardiseerd op 20% oleuropeïne, 13% triterpenen, 3% hydroxytyrosol en 3% α-tocoferol. Het supplement bevat al het goede van olijf in één extract. 

Vragen of advies?

Naast olijfbladextract verkoopt vitaminesperpost.nl nog veel meer voedingssupplementen. Komt u er niet uit door het ruime aanbod of wilt u advies of informatie? U kunt van maandag t/m vrijdag op kantoortijden telefonisch contact opnemen met onze deskundige medewerkers op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via het formulier op onze contactpagina.