Zitten er calorieën in supplementen? Vrouwenhand met supplementen

Bij vitaminesperpost.nl ontvangen wij meer dan eens de vraag of er eigenlijk calorieën in onze supplementen zitten, en zo ja, hoeveel dan? Tijd voor een onderzoekje. 

Wat zijn calorieën eigenlijk? 

Sommige mensen zijn altijd bezig met calorieën tellen. Ze draaien iedere verpakking om, om erachter te komen wat de voedingswaarde is en hoeveel calorieën een portie bevat. Maar wat zijn calorieën eigenlijk? 

Calorieën zijn een maat voor de hoeveelheid energie die een voedingsmiddel of drank levert. 1 kilocalorie (kcal) is eigenlijk 1000 calorieën. We drukken de voedingswaarde meestal uit in kcal, omdat we anders hele grote getallen krijgen.

Smartphone met informatie over calorieënSmartphone met informatie over calorieën

We hebben calorieën nodig om het lichaam energie te geven, warm te blijven, te groeien, te werken, te denken, voor de vertering van voedsel en alle andere vitale functies. U kunt calorieën vergelijken met de brandstof van een auto. Hoe meer kilometers u maakt, hoe meer brandstof u moet tanken. Zo werkt het ook voor het menselijk lichaam. Hoe meer energie u verbruikt, bijvoorbeeld met lichamelijk zwaar werk, sporten of andere activiteiten, hoe hoger de caloriebehoefte. Om op gewicht te blijven, moeten we dus evenveel calorieën binnen krijgen als we verbranden en om af te vallen moeten we minder calorieën binnenkrijgen dan we verbranden. Werkt u meer calorieën naar binnen dan u verbrandt? Dan slaat het lichaam dit op als vet. 

“De hoeveelheid energie (calorieën) werd voorheen bepaald door een product te laten verbranden en de hoeveelheid energie die vrijkwam te meten”

Hoe wordt het aantal calorieën in levensmiddelen bepaald? 

De hoeveelheid energie (calorieën) werd voorheen bepaald door een product te laten verbranden en de hoeveelheid energie die vrijkwam te meten. Het voedingsmiddel werd in een afgesloten bak geplaatst, omringd door water. De resulterende stijging van de watertemperatuur werd vervolgens opgemeten. Eén calorie (kcal) is de hoeveelheid energie die nodig is om de temperatuur van 1 kilogram water met 1 graad Celsius te laten stijgen. Deze methode wordt directe calorimetrie genoemd en wordt vandaag de dag niet vaak meer gebruikt.

Tegenwoordig kunnen calorieën ook eenvoudig worden berekend door de energie afkomstig uit koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels en alcohol bij elkaar op te tellen. De hoeveelheid energie is voor de meeste voedingsmiddelen al eens bepaald. De samenstelling van voedselcomponenten per 100 gram kunnen we terugvinden in het Nederlandse Voedingsmiddelenbestand (NEVO).

Koolhydraten: leveren 4 kcal per gram

Eiwitten: leveren 4 kcal per gram

Vetten: leveren 9 kcal per gram

Alcohol: levert 7 kcal per gram

(Vezels): leveren 2 kcal per gram

 

Rekenvoorbeeld: Een gekookt ei bevat ongeveer 83 kcal. Dit is opgebouwd uit 8 gram eiwit en 5,7 gram vet, 0 gram koolhydraten en 0 gram vezels. 8 g eiwit x 4 = 32 kcal is afkomstig uit eiwitten. 5,7 g vet x 9 = 51 kcal is afkomstig uit vet.

Dit brengt het aantal calorieën in een gekookt ei op 83 kcal.

“Vitamines en mineralen zelf bevatten geen calorieën”

Bevatten voedingssupplementen calorieën? 

Voeding met vitaminesVoeding met vitamines

Dit brengt ons bij de volgende vraag: bevatten voedingssupplementen calorieën? Het antwoord is ja. Deze hoeveelheid is echter verwaarloosbaar. Vitamines en mineralen zelf bevatten namelijk geen calorieën. Hetzelfde geldt voor geïsoleerde stoffen zoals aminozuren, enzymen en antioxidanten. Als er echter pillen, zachte kauwsnacks of gummies van worden gemaakt, kunnen er additieven zoals suiker of olie worden toegevoegd. Deze additieven leveren wél calorieën.

Bij vitaminesperpost.nl gebruiken wij voornamelijk cellulose als vulstof. Cellulose is een niet in water oplosbare vezel. Voedingsvezels bevatten 2 kcal per gram. Dit zou betekenen dat bijvoorbeeld een vitamine C-supplement met een HPMC-capsule en cellulose als vulstof, ongeveer 0.34 calorieën bevat. Dit wordt beschouwd als calorievrij en dat is niet zo vreemd. Waarschijnlijk heeft u deze hoeveelheid namelijk al verbrand tijdens het lezen van de bovenstaande tekst.

Hoe zit het met supplementen op oliebasis?

U vraagt zich misschien af hoe het zit met calorieën in supplementen op oliebasis. Olie bevat namelijk vetten en dus ook calorieën. Deze categorie omvat omega 3-6-9-vetzuursoftgels, geconjugeerd linolzuur (CLA), lijnzaad-, vis- en krillolie. Het merendeel van onze plantaardige oliën en visolie bevat ongeveer 1000 mg (1 gram) inhoudsstof per softgel. Olie bestaat voor 100% uit vet en 1 gram levert ons dus ongeveer 9 kcal per softgel. 

Olie softgelsOlie softgels

“Tijdens het vasten zijn alleen calorievrije dranken toegestaan zoals water, zwarte koffie en kruidenthee” 

Kan ik voedingssupplementen innemen als ik aan periodiek vasten doe? 

Illustratie van periodiek vastenIllustratie van periodiek vasten

In Nederland doen een hoop mensen aan Intermittent fasting (IF) of periodiek vasten. Hierbij gaat het minder om wat u eet, maar vooral om wanneer u eet. Wie dit eetschema volgt, wisselt periodes van vasten af met periodes van eten. De bekendste variant is 16/8. Hierbij wordt 16 uur per dag gevast en is er een tijdsvenster van 8 uur waarin men eet. Tijdens het vasten zijn er alleen calorievrije dranken toegestaan zoals water, zwarte koffie en kruidenthee. 

Gebruikt u supplementen die op nuchtere maag moeten worden ingenomen, zoals aminozuren of probiotica? Deze kunnen prima tijdens het vasten worden gebruikt. Deze voedingssupplementen worden eveneens als calorievrij beschouwd. 

Gebruikt u op vet gebaseerde supplementen zoals visolie of supplementen met eiwit zoals collageen? Deze kunt u het beste bij de maaltijd innemen. Zo wordt de vastenperiode niet onderbroken en worden de werkzame stoffen bovendien beter opgenomen.  

“Diverse vitaminesupplementen, zoals B-complex dragen juist bij aan een normale stofwisseling van koolhydraten, vet en eiwitten”

U kunt niet dik worden van voedingssupplementen

Hoewel voedingssupplementen dus calorieën kunnen bevatten, is deze hoeveelheid verwaarloosbaar. Als u bang bent voor extra calorieën in uw supplementen, hoeft u zich absoluut geen zorgen te maken: u kunt onmogelijk dik worden van supplementen. Integendeel! Diverse vitaminesupplementen, zoals B-complex, dragen juist bij aan een normale stofwisseling van koolhydraten, vet en eiwitten. 

Energieke vrouwEnergieke vrouw

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over onze voedingssupplementen of heeft u een andere vraag? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer (+31) 075-612 12 47 (lokaal tarief).