Prikkelbaar? Wat helpt bij een onrustig of gespannen gevoel? Ontspannen vrouw

Het zijn best heftige tijden. Via de televisie en internet worden we dagelijks met allerlei zaken in ons eigen land en in de wereld geconfronteerd waarop we geen enkele directe invloed kunnen uitoefenen. Daarnaast hebben we nog onze relaties, werk en onze gezondheid. Soms ontstaat het gevoel dat het allemaal een beetje veel is. In dit blog bespreken we hoe we innerlijke rust in ons leven kunnen terugbrengen. 

Slechts 60 jaar geleden leek het leven een stuk rustiger. Mensen hadden een papieren krant voor het nieuws, er waren slechts twee televisienetten, Nederland 1 en 2, en daarvan was een groot deel ook nog eens gevuld met comedyseries, oubollige theaterstukken en spelletjes waarmee je vooral heel veel spullen kon winnen. De televisie ging in principe alleen 's avonds aan. 

Ouderwetse televisieOuderwetse televisie

"Het digitale leven zorgt voor een spervuur aan impulsen in onze hersenen"

Het hoofd loopt over

Jonge meid is aan het gamenJonge meid is aan het gamen

Hoe anders is dat nu. Via allerlei social media platforms kunnen we elkaar informeren over zaken die we belangrijk vinden en via internet informeren we onszelf 24/7 over alles wat we maar willen weten. Daarnaast houden veel (jonge) mensen zich bezig met het spelen van realistische games. Niet alleen neemt het digitale leven veel van onze werkelijke tijd in beslag, ook zorgt het voor een spervuur aan impulsen in onze hersenen.

Onze hersenen kunnen namelijk geen onderscheid maken tussen de digitale en de werkelijke wereld. Dit alles kan resulteren in het gevoel dat we chronisch tijd tekort komen en dat het hoofd als het ware overloopt. 

Rust terugbrengen in ons leven

We kunnen weer rust en tijd terugbrengen in ons leven, maar daarvoor zullen we bewust een zekere discipline moeten opbrengen door middel van aanpassingen aan onze levensstijl. Dat kunnen we eventueel nog aanvullen met plantaardige extracten die hun nut door de eeuwen heen ruimschoots hebben bewezen.

Aanpassingen levensstijl

Allereerst moeten we ervoor zorgen dat we onze hersenen letterlijk rust geven. Dat kunnen we bewerkstelligen door aanpassingen in onze levensstijl.

"Gek genoeg zijn veel mensen bang geworden voor stilte"

1. Stilte
Gek genoeg zijn veel mensen bang geworden voor stilte. Zorg dat niet de hele dag in huis een radio of televisie aanstaat en draag geen oortjes op straat, op het werk of onderweg. Spreek met uzelf een aantal momenten per dag af dat het 'mag' en zet desnoods een wekker of alarm om die tijd te begrenzen.

2. Begrens uw aanwezigheid in de digitale- en/of televisiewereld
Als u de hele dag gewend bent tussendoor op Telegram, Twitter, Instagram of Facebook te kijken, verzin dan een truc om dat niet meer te doen. Verwijder de app van uw telefoon of zeg een paar accounts op waaraan u verslaafd bent geraakt. Ga niet zappen op de televisie, maar kies iets uit dat u graag wilt zien of besluit helemaal geen televisie te kijken. Het is twee weken onwenning, maar daarna wilt u vast niet anders meer.

Twitter en sociale mediaTwitter en sociale media

3. Investeer in een goed boek
Zoek een boek uit dat u écht graag wilt lezen en koop dat niet online, maar in een boekenwinkel. Probeer elke dag vlak voor het slapen een half uur te lezen.

"Maak een kast, een egelhuisje, repareer iets of verzin een ander project dat u zelf kunt maken"

Handen van een hakende vrouwHanden van een hakende vrouw

4. Doe aan 'handenarbeid'
Veel mannen vinden het lekker om te klussen. Maak een kast, een egelhuisje, repareer iets of verzin een ander project dat u zelf kunt maken. Vrouwen worden vaak rustig van handwerken of koken. Pak brei- of haaknaalden op en maak een mooie sjaal of muts. Maak zelf cosmetica. Bak eens een zuurdesembrood of onderzoek hoe u voedsel kunt fermenteren.

5. Ga dagelijks een blokje om
Doe dit het beste een uurtje voor het slapen of vlak na het eten. Het is goed voor de spijsvertering en de bloedsomloop en het maakt het hoofd leeg.

Daarnaast is er een aantal plantaardige supplementen dat deze levensstijl voor rustige hersenen kan ondersteunen. We noemen er 10 die hun sporen in de tijd als 'natuurlijke rustgever' wel hebben verdiend.

10 natuurlijke kalmeringspillen voor een geest in balans

1. Ashwagandha
Ashwagandha is een belangrijk kruid in de ayurvedische leefstijl. Het is namelijk gunstig voor een goede geestelijke balans*. Onze ashwagandha-capsules zijn gestandaardiseerd op maar liefst 7% van de bioactieve stof withanoliden. We verkopen drie soorten ashwagandhasupplementen.

De wortels, poeder en capsules van de ashwagandhaDe wortels, poeder en capsules van de ashwagandha

2. Rhodiola
Rhodiola rosea draagt bij aan de normale weerstand tegen stress* en heeft een gunstige invloed op de slaapfunctie*. Ons rhodiola-supplement is gestandaardiseerd op 3% rosavine en 1% salidroside, de bioactieve stoffen van deze plant. We verkopen vier soorten rhodiolasupplementen.

Verse en gedroogde rhodiolaVerse en gedroogde rhodiola

3. Passiebloem
Passiebloem (Passiflora incarnata) is een 6:1 plantenextract dat bijdraagt aan de normale weerstand tegen stress* en helpt bij een onrustig of gespannen gevoel*. Het is gestandaardiseerd op tenminste 2% van de bioactieve stof vitexine.

Wonderschone passiebloemenWonderschone passiebloemen

4. Saffraan
Ons saffraanextract is van het gepatenteerde merk Satiereal®. Deze capsules kunnen goed worden ingezet bij stress* en zijn gunstig voor de geestelijke balans*. Het hoogwaardige extract is gestandaardiseerd op 0,3% van de bioactieve stof saffranal. We verkopen twee soorten saffraansupplementen.

Saffraankrokus en -draadjesSaffraankrokus en -draadjes

5. Hop
Hop (Humulus lupulus) staat van oudsher bekend als natuurlijke rustgever. Het wordt onder meer gebruikt voor de nachtrust*. Dit gestandaardiseerde 8:1 extract wordt uit de kenmerkende vruchtkegels (hopbellen) van de plant gewonnen.

Hopbellen aan de plantHopbellen aan de plant

6. Kamille
Kamille (Matricaria chamomilla) komt overal in Europa voor. Kamille wordt vaak ingezet bij stress en spanning* en helpt om lekker te slapen*. Het extract is van de bloem gemaakt en gestandaardiseerd op tenminste 5% van de bioactieve stof apigenine.

Kamillebloemetjes in het veldKamillebloemetjes in het veld

7. Citroenmelisse
Citroenmelisse (Melissa officinalis) wordt onder meer ingezet als rustgever* en bij stress*. Het ondersteunt bovendien de nachtrust*. Het extract is gestandaardiseerd op tenminste 5% van de bioactieve stof rozemarijnzuur.

Verse citroenmelisseVerse citroenmelisse

8. Valeriaan Sterk
Valeriaan (Valeriana officinalis) staat  al eeuwenlang bekend vanwege z'n ontspannende en rustgevende eigenschappen. Het wordt ingezet bij stress*, is een natuurlijke rustgever* en ondersteunt de nachtrust*. Het is een sterk 12:1 extract en is gestandaardiseerd op tenminste 0,8% valeriaanzuur. We verkopen twee soorten valeriaansupplementen.

Roze en witte valeriaan in de natuurRoze en witte valeriaan in de natuur

9. Rustformule Sterk
Rust Formule Sterk is een speciale mix van 6 natuurlijke stoffen. Het bevat de aminozuren GABA en L-theanine en plantaardige extracten van citroenmelisse, magnolia, kanna en ashwagandha. Dit supplement ondersteunt een goede  geestelijke balans* en ontspanning*.

10. Ontspanning Plus
Ontspanning Plus is een uitgebalanceerde formule ter ontspanning met 6 verschillende, natuurlijke stoffen in één supplement: ashwagandha, rhodiola, saffraan, L-theanine, catuaba en relora.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Het dagelijks gebruik van gezonde voeding, gemaakt van verse, onbewerkte producten, is van onschatbaar belang. Onderstaand recept is extra leuk omdat daarin de rustgevende ingrediënten terugkomen zoals saffraan en citroenmelisse.

Rustgevende saffraanrijst met peultjes, citroenmelisse en garnalen

Saffraanrijst met peultjes, citroenmelisse en garnalenSaffraanrijst met peultjes, citroenmelisse en garnalen

Ingrediënten:

 • 200 gram risottorijst
 • 1 flinke ui, geschild en fijngesneden
 • 1 flinke teen knoflook, fijngesneden of uit de pers
 • Fijngesneden Spaanse peper
 • Biologische wortel (geschild en in kleine stukjes)
 • 1-2 selderijstengel in dunne plakjes
 • Peultjes naar smaak (afgehaald en gehalveerd)
 • 150-200 gram (wok)garnalen (vers of diepvries)
 • Snuf komijnpoeder
 • Plukje saffraan geweekt in beetje witte wijn
 • 2 zoete tomaten gewassen en in blokjes
 • olijfolie
 • Paddestoel bouillonblokje
 • Flinke hand citroenmelisseblaadjes, in fijne reepjes gesneden
 • 250 ml water plus scheutje witte wijn
 • 1 limoen

Bereiding:

 • Fruit de ui met de wortel en de selderijstengel in olijfolie.
 • Weeg de rijst af en voeg deze samen met het water en de witte wijn eraan toe.
 • Roer de geweekte saffraan door de rijst en blijf regelmatig roeren.
 • Voeg nu een paddestoelbouillonblokje, het komijnpoeder, de knoflook, rode peper en tomaten toe.
 • Proef of de risottorijst voldoende zacht is en op smaak. Anders nog wat Keltisch zout toevoegen.
 • Nu de peultjes erbij gooien en roeren tot de peultjes een beetje zacht zijn.
 • Dan de garnalen kort meebakken.
 • Als het gaar is het uitzetten en er de fijngesneden citroenmelisse doorheen scheppen.
 • Serveren met een partje limoen.

(c) Martine Rasing

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl verkoopt een groot assortiment kwalitatief goede, natuurlijke supplementen. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Onze deskundige medewerkers helpen u graag met het maken van een goede keuze. U kunt ons tijdens kantooruren bereiken via +31(0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of u kunt gebruik maken van ons contactformulier.