Eindelijk breekt de lang verwachte vakantie aan. De reis is goed verlopen en het strand en de zee lonken. De weg voor een heerlijke ontspannen tijd ligt open. Er is nog één detail dat de pret een beetje drukt: uw darmen zijn van slag en de dagelijkse stoelgang is ineens een nachtmerrie in plaats van een verlossing. U bent niet de enige die op vakantie met moeilijk poepen wordt geconfronteerd. Wat kunt u doen?
- Wat zijn de oorzaken van een moeizaam toiletbezoek?
- Waarom kunnen we op vakantie vaak zo moeilijk poepen?
- Hoe vaak moet u op een dag poepen?
- Hoe voorkomt u moeizaam toiletbezoek op vakantie?
- Wat is de beste voeding om beter te kunnen poepen op vakantie?
- Welke voedingssupplementen voor een ontspannen toiletbezoek op vakantie?
Wat zijn de oorzaken van moeizaam toiletbezoek?
Vakantie hoort een tijd van ontspanning en plezier te zijn. Voor veel mensen brent het echter problemen met de spijsvertering met zich mee, zoals verstopping. Dit kan de vakantiepret flink verpesten. Ondervindt u op vakantie wel ongemak? Moeizaam toiletbezoek kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. We noemen hier enkele niet-medische oorzaken.
- Een reis organiseren en volbrengen, brengt vaak stress met zich mee. En aangezien onze darmen onze tweede hersenen zijn, heeft die stress z’n weerslag op onze spijsvertering. Gevolg: uw darmen raken verstopt. Ook drinken we tijdens een reis vaak niet genoeg. Onvoldoende vochtinname kan de ontlasting hard en droog maken.
- Lang stilzitten in auto, trein of vliegtuig is evenmin bevorderlijk voor onze stoelgang. Door te weinig lichaamsbeweging wordt onze darmperistaltiek vertraagd. Deze peristaltiek is verantwoordelijk voor het samentrekken en verslappen van de darmen, waardoor de voedselbrij vooruit wordt gestuwd.
- En wat dacht u van voeding? Onderweg naar onze bestemming eten we vaak meer snacks en geraffineerde producten die weinig vezels bevatten. Dit kan de stoelgang eveneens negatief beïnvloeden.
Andere oorzaken zijn het veranderen van tijdzone en een jetlag. Deze beïnvloeden onze biologische klok.
“Ook op uw vakantieadres liggen risico’s op de loer die uw spijsverteringsstelsel kunnen vertragen of dwarsbomen”
Na de reis bent u dan eindelijk op uw droombestemming aangekomen. Het grote genieten kan beginnen. Of niet? Want ook hier geldt natuurlijk dat u zich pas optimaal voelt als u goed kunt poepen. Ook op uw vakantieadres liggen risico’s op de loer die uw spijsverteringsstelsel kunnen vertragen of dwarsbomen. Het begint met de verandering in routine. Op vakantie eet en slaapt u meestal op andere tijden dan thuis. Een verstoring van het dagelijks ritme kan de darmwerking verstoren.
Daarnaast bestaat uw dieet op vakantie waarschijnlijk uit andere voeding dan u thuis bent gewend. In Frankrijk bijvoorbeeld wordt vooral witbrood gegeten. Dit bevat natuurlijk geen voedingsvezels en doet daarom niets voor uw darmen. Maar ook pittige voeding kan z’n weerslag op uw spijsvertering hebben.
Daarnaast kan op warme bestemmingen uitdroging een rol bij de stoelgang spelen. Op vakantie drinken velen immers aanzienlijk meer alcohol dan thuis en alcohol droogt nu eenmaal uit. Ook dit kan dus bijdragen aan moeizaam toiletbezoek.
Bent u iemand die doorgaans toch het liefst op het eigen toilet boodschap nummer twee doet en het lastig op een andere wc vindt? Zo’n vieze camping-wc helpt dan natuurlijk ook niet. Ook hierin bent u niet de enige. Gebrek aan privacy of comfort speelt namelijk eveneens geregeld een rol bij constipatie. Het gevoel van ongemak of een gebrek aan privacy kan ervoor zorgen dat men de ontlasting ophoudt. Dit maakt de ontlasting echter nog harder, waardoor u in een neerwaartse spiraal kunt belanden.
“Er is geen ‘one-size-fits-all’-antwoord op hoe vaak u zou moeten poepen”
Hoe vaak moet u op een dag poepen?
Er is geen ‘one-size-fits-all’-antwoord op hoe vaak u zou moeten poepen, omdat dit sterk kan variëren tussen individuen. Over het algemeen wordt het als normaal beschouwd om tussen de drie keer per dag en drie keer per week ontlasting te hebben. Het belangrijkste is dat uw ontlasting regelmatig voor u is en zonder ongemak plaatsvindt.
“Zorg voor een ontspannen houding tijdens het toiletbezoek”
Nu u de oorzaken van moeilijk toiletbezoek op vakantie weet, weet u in feite ook wat u moet doen om dit te voorkomen. Stap één is in ieder geval ervoor te zorgen dat u gehydrateerd blijft. Drink dus voldoende water, vooral in warme klimaten of als u veel transpireert. Probeer bovendien om vezelrijk voedsel te eten. Voeg dus veel groente, fruit, volkoren producten en noten aan uw eetpatroon op vakantie toe. Maak ook tijd voor lichaamsbeweging zoals wandelen, zwemmen of andere activiteiten. Doe dit binnen een routine. Probeer dus, indien mogelijk, uw normale eet- en slaappatroon aan te houden.
Een andere tip is dat u voor een ontspannen houding zorgt tijdens het toiletbezoek. We zijn namelijk op een onnatuurlijke manier gaan poepen toen de Engelsen het moderne toilet in West-Europa introduceerden. Bent u op vakantie in een land met een hurktoilet? Gebruik het dan. Het is namelijk een bekend gegeven dat mensen in deze landen minder last van verstopping hebben. In een hurkhouding ontspannen we namelijk automatisch een belangrijke bekkenbodemspier.
Als laatste: vermijd de inname van alcohol, cafeïne en vetrijke voedingsmiddelen. Deze zijn niet bevorderlijk voor de gezondheid van uw darmen.
“Vergeet vooral niet de peulvruchten”
Hierboven hebben we het al even over het belang van vezelrijke voeding om beter op vakantie te kunnen poepen. Concreet kunt u hierbij denken aan fruit zoals appels, peren, bessen, pruimen en kiwi’s en groentesoorten als broccoli, spinazie, wortel en artisjokken. Natuurlijk zijn volkorenproducten als brood, bruine rijst, havermout en volkorenpasta een prima aanvulling voor uw dieet. En vergeet vooral niet de peulvruchten: bonen, linzen en kikkererwten. Gelukkig staan deze in de meeste mediterrane landen in veelvoud op het menu.
Ook noten en zaden als chia- en lijnzaad, amandelen en walnoten zijn een goed idee. Als u op vakantie dagelijks voldoende voeding uit deze categorieën consumeert, komt het met uw darmen meestal wel goed.
“Extra vezels dragen bij aan een betere stoelgang op vakantie”
Heeft u toch nog moeite om via uw voeding voldoende vezels binnen te krijgen? Dan kunt u uw toevlucht tot voedingssupplementen nemen. Zo kunt u bij ons terecht voor supplementen met veel vezels zoals Psyllium Husk-vezels en Prebiotica Complex. Psyllium Husk-vezels (Plantago psyllium) zijn glutenvrije vezels uit natuurlijke teelt. Het zijn gedeeltelijk oplosbare en fermenteerbare vezels die geliefd zijn bij mensen die hun stoelgang willen verbeteren*. Bovendien dragen de vegan capsules bij aan een vol gevoel* en zijn ze goed voor de cholesterolspiegel*.
Ons supplement Prebiotica Complex bevat eveneens psyllium husk. Deze vezels zijn met XOS en Sunfiber®-vezels aangevuld. Prebiotica zorgt voor een goede opname van probiotica. Prebiotica zijn fermenteerbare voedingsvezels die als voedingsstoffen voor de goede micro-organismen in onze darmen dienen. XOS staat voor xylo-oligosachariden. Dit zijn natuurlijke fermenteerbare voedingsvezels die pas in de dikke darm door onze darmflora worden afgebroken. Sunfiber® is een gepatenteerd merk van de guarboomvezel. Dit is eveneens een oplosbare voedingsvezel, die makkelijk in water oplost en een gelachtige substantie in de darmen vormt.
Met deze tips kunt u zich opmaken voor een onbezorgde vakantie met tevreden darmen. En als uw darmen blij zijn, bent u het ook!
Vragen of advies?
Wilt u meer weten over voedingssupplementen voor de darmen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).