Het meisje met de zwavelstokjes. Wie kent het sprookje niet? In dit verhaal betreft zwavel natuurlijk de materie aan het uiteinde van een lucifer waarmee we vuur kunnen maken. Zwavel is echter zoveel meer. Zo is het een onmisbaar mineraal voor het menselijk lichaam en draagt het bij aan onze energie. Bovendien wordt zwavel oftewel MSM wel eens het ‘schoonheidsmineraal’ genoemd.
- Wat is zwavel?
- De geschiedenis van zwavel
- Hoe krijgen we zwavel (MSM) in ons lichaam?
- Waarom hebben we zwavel nodig?
- Waar zit zwavel in?
- Recept voor een zwavelrijke maaltijd
Wat is zwavel?
De naam zwavel is vermoedelijk afgeleid van het indo-europees ‘suel’: ‘doen opzwellen’. Zwavel staat als chemisch element 5 op de elementenkaart. We hebben het dan echter over zwaveldioxide. Deze vorm wordt in zwavelzuur verwerkt. Zwaveldioxide is giftig voor het menselijk lichaam en kan niet worden geabsorbeerd of verteerd. In vulkanische gebieden treffen we veel zwaveldioxide aan en in de chemische industrie is het een grondstof voor verschillende materialen.
Daarnaast kennen we evenwel organische zwavel, ook wel MSM (methylsulfonylmethaan). Ons lichaam gebruikt dit dagelijks in grote hoeveelheden. Hierbij handelt het dan uiteraard om de MSM-vorm. Deze vorm is onmisbaar voor mensen, dieren, planten, bacteriën en schimmels. Het is een bouwsteen voor eiwitten, vitamines en antioxidanten. MSM bestaat uit een geurloos, in water oplosbaar materiaal dat we microkristallijne cellulose noemen. Dit is een materiaal met een goed opneembare variant van zwavel.
“Zwavel wordt al eeuwen therapeutisch toegepast”
De geschiedenis van zwavel
Volgens Wikipedia was al in de negende eeuw bekend dat ‘een mengsel van zwavel, kool en teer uiterst brandbaar was’. Daarom werd het geregeld toegepast bij oorlogshandelingen. In de twaalfde eeuw werd in China het buskruit uitgevonden. Dit was een mengsel van kaliumnitraat, houtskool en zwavel. In de mythologie werd zwavel vaak in verband gebracht met de hel. Vroegere alchemisten gebruikten voor zwavel een symbool dat bestond uit een driehoek met daarop een kruis.
Proefondervindelijk was bekend geworden dat zwavel reageert met kwik. Rond 1774 was het de wetenschapper Antoine Lavoisier die ontdekte dat zwavel een chemisch element is en geen verbinding. Zwavel wordt al eeuwen therapeutisch toegepast. Denk maar aan de heilzame werking van zwavelbaden van vulkanische oorsprong in de oudheid.
“Omdat onze bodem verarmt, neemt de hoeveelheid MSM in onze voeding af”
Zwavel is net als calcium, magnesium en kalium een macromineraal. De organische vorm van zwavel heeft diep in de oceaan z’n oorsprong. Daar maakt een minuscuul plantje de methylsulfonylmethaan aan en stoot het uit. Vervolgens wordt het in de oceaan tot DMS (Dimethylsulfide) omgevormd. Door verdamping belandt DMS in de lucht. Boven in de atmosfeer komt het stofje in aanraking met uv-licht en ozon en verandert in dimethylsulfoxide.
Door regenval komt de stof terug op aarde en wordt door planten opgenomen. Planten vormen de stof om tot een stabiele verbinding, die we MSM noemen. Via planten wordt MSM over de gehele voedselketen verspreid. Omdat wij voor onze voeding gebruik maken van planten, krijgen we al mens ook kleine hoeveelheden MSM binnen. Helaas geldt voor MSM echter hetzelfde als voor veel mineralen. Omdat onze bodem verarmt, neemt de hoeveelheid MSM in onze voeding af. Daarnaast treffen we nauwelijks MSM aan in bewerkte, industriële voeding. We kunnen zelf dus geen zwavel aanmaken, maar we hebben het wel nodig.
“Met het vorderen der jaren neemt de hoeveelheid zwavel in het lichaam af”
Zoals gezegd, is organisch zwavel een bouwsteen voor eiwitten, vitamines en antioxidanten. Het wordt dan ook elke lichaamscel aangetroffen. Het is samen met water en natrium een van de meest gebruikte stoffen in ons lijf. Het is betrokken bij meer dan honderdvijftig verbindingen. Ongeveer de helft van deze zwavel vinden we in onze spieren, huid en botten. Zo bestaat het lichaamsgewicht van een man van ongeveer tachtig kilo voor ongeveer 4 kilo uit zwavel.
Zwavel is onder meer essentieel voor de aanmaak van keratine, een eiwit dat nodig is voor een mooie huid, glanzend haar en sterke nagels. Daarom wordt zwavel ook wel eens het ‘schoonheidsmineraal’ genoemd. Bovendien kan het lichaam zonder MSM geen glutathion aanmaken. Glutathion is een bijzonder belangrijke antioxidant. Daarnaast is zwavel betrokken bij een goede werking van het hormoon insuline, dat onze bloedsuiker reguleert. Met het vorderen der jaren neemt de hoeveelheid zwavel in het lichaam af. Omdat MSM als biologisch beschikbare vorm van zwavel een ook een grote rol speelt in de omzetting van enzymen, aminozuren, hormonen en eiwitten, functioneren deze processen zonder zwavel minder goed bij het stijgen van de leeftijd. Bovendien is zwavel de belangrijkste component van collageen. Collageen is verantwoordelijk voor ons bindweefsel en kraakbeen.
“We treffen zwavel zowel in dierlijke als in plantaardige voeding aan”
Waar zit zwavel in?
We treffen zwavel zowel in dierlijke als in plantaardige voeding aan. Zwaveltoppers zijn onder meer mosselen, kip, paranoten, sardines, pinda’s, kabeljauw, Parmezaanse kaas, zalm, biefstuk, eieren, asperges, knoflook, amandelen, kool, spinazie, spruitjes, uien en kikkererwten. Daarnaast zijn er voedingssupplementen met zwavel (MSM) beschikbaar. Zo kunt u bij ons terecht voor MSM 500 mg, MSM 750 mg en MSM poeder. Het voordeel van de poedervorm is dat u het eenvoudig met water of een ander vloeistof kunt vermengen. Ons poeder is bovendien afkomstig van het bedrijf Bergstrom Nutrition, dat het zogenoemde OptiMSM®-poeder heeft ontwikkeld. Dit is een 99,9% zuivere, hoogwaardige vorm van het poeder. OptiMSM® heeft een GRAS-erkenning. Dit betekent: Generally Recognized As Safe. Dit geeft aan dat de stof als veilig wordt beschouwd voor directe of indirecte toevoeging aan levensmiddelen. Hieronder een recept voor een zwavelrijke maaltijd.
Ingrediënten:
- 7 eieren
- Keltisch zeezout
- Room
- Zwarte peper
- Rauwe boerenkool
- Verse kruiden naar smaak
- Hennepzaadjes
Bereiden:
- Klop de eieren los met de room
- Voeg de groente en de verse kruiden toe
- Doe wat kokos- of olijfolie in een pan
- Giet het eimengsel in de pan
- Laat op een laag pitje langzaam stollen en hard worden (ong. 15 minuten)
- Draai de frittata nog even om
- Klaar!
- Garneer met hennepzaadjes
Vragen of advies?
Wilt u meer weten over zwavel of over onze producten met MSM? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Ze zijn tijdens kantooruren bereikbaar op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of middels het contactformulier.