Waarom noten zo gezond zijn Verschillende notensoorten

Pecans, pistaches, cashews of hazelnoten. De kans is groot dat u wel eens een handje van een van deze lekkernijen eet. Noten zijn erg gezond, dat kan iedereen beamen. Maar waarom is dat zo? In dit blog gaan we dieper in op de veelzijdigheid van noten.

Wat zijn noten?

Diverse notenDiverse noten

De botanische definitie van een noot is een droge vrucht, met één zaad waarvan het omhulsel hard en houtachtig wordt. Denk hierbij aan hazelnoten of kastanjes. Volgens deze definitie zijn veel vruchten die we noten noemen eigenlijk geen noten. Zo zijn amandelen en walnoten bijvoorbeeld steenvruchten en is de pinda een peulvrucht.

Walnoten en amandelen (maar ook kokosnoot of paranoot) worden echter wel tot noten gerekend, omdat de voedingswaarden van deze vruchten overeenkomen met die van een noot. Noten hebben een hoog gehalte aan plantaardige oliën. Ze kunnen rauw en/of geroosterd worden gegeten.

“Onderzoek laat zien dat het eten van ongezouten noten een positief effect heeft op ons cholesterol”

Zijn noten gezond?

De vraag of noten gezond zijn, kunnen we volmondig met ‘ja’ beantwoorden. Noten zijn rijk aan onverzadigde vetten en leveren ons vezels, eiwitten, vitamines als vitamine B1 en vitamine E en de mineralen ijzer, zink, magnesium, kalium en calcium. Om die reden kunnen noten als een volwaardige vleesvervanger fungeren.

Onderzoek laat ook zien dat het eten van ongezouten noten een positief effect heeft op ons cholesterol. Noten verlagen namelijk het LDL cholesterol (het slechte cholesterol). 

WalnotenWalnoten

Noten bevatten ook veel vezels en eiwitten. Dit maken noten tot een perfect tussendoortje, omdat u zich langere tijd verzadigd voelt.

“Wissel af tussen verschillende soorten noten”

Hoeveel noten per dag?

Handjevol amandelenHandjevol amandelen

Volgens onderzoek moet u dagelijks een handje (25-30 gram) ongezouten noten eten om positieve effecten op de gezondheid te ervaren. Alle soorten ongezouten noten zijn een gezonde keus. Ook notenpasta en pindakaas gemaakt van 100% noten of 100% pinda tellen mee bij uw totale inname. Wissel af tussen verschillende soorten om zoveel mogelijk te profiteren van de verschillende gezondheidsvoordelen.

Kies voor ongezouten, ongebrande en ongesuikerde noten. Voorkom daarnaast ook een te hoge inname. Gezien de grote hoeveelheid calorieën en vetten in noten kan dit behoorlijk snel aantikken.

"Walnoten zijn een bommetje van voedingsstoffen voor ons brein"

Welke noten zijn het gezondst?

Pistache

Pistachenoten zijn een van de gezondste nootsoorten. In vergelijking met andere noten bevatten pistaches veel antioxidanten zoals luteïne, beta-caroteen en gamma-tocopherol. Uit onderzoek blijkt dat de onverzadigde vetzuren in deze noten een gunstig effect hebben op onze cholesterolspiegel. Als u het lastig vindt om het cholesterolgehalte in uw bloed op peil te houden, zijn pistaches dé noten voor u.

Pinda’s

Wellicht verbaast het u dat pinda’s in dit rijtje staan, maar pinda’s (eigenlijk peulvruchten) zijn enorm ondergewaardeerd. De pinda is met 25 gram eiwit per 100 gram een van de meest eiwitrijke notensoorten. Pinda’s zijn daarnaast rijk aan mineralen als ijzer, fosfor, kalium, calcium en magnesium. De peulvrucht bevat ook waardevolle sporenelementen als koper, mangaan, zink en fluor. Het is aangetoond dat deze stoffen de gezondheid ten goede komen. U kunt pinda’s het best ongebrand en ongezouten eten, inclusief het vliesje.

Amandelen

Een handje amandelen van 28 gram, bevat maar liefst 37% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E. Vitamine E is een belangrijke antioxidant die onder andere spierweefsel in stand houdt en helpt onze lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf. De antioxidanten bevinden zich in het bruine schilletje van de amandel. Koop daarom het liefst bruine in plaats van witte amandelen. Verder zijn amandelen een bron van magnesium, mangaan, koper, vitamine B2 en fosfor.

Walnoten

Walnoten zijn een voedingsstoffenbommetje voor ons brein. In een handje walnoten treffen we ongeveer 2,5 gram alfalinoleenzuur (ALA) aan. Dat is bijna 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid (ADH). Daarnaast zijn walnoten een grote bron van mineralen als mangaan, koper, kalium, fosfor, magnesium, zink en calcium. 

Cashewnoten

Cashewnoten zijn net als bovengenoemde noten rijk aan onverzadigde vetzuren, eiwitten en vezels. Cashewnoten bevatten daarnaast relatief veel magnesium en fosfor, waardoor ze een goede hulp zijn voor sterke botten. In cashewnoten komt ook een ruime hoeveelheid vitamine B1 voor. Deze vitamine is goed voor de gemoedstoestand en helpt u om mentaal scherp te blijven.

"Rauwe noten, zaden en peulvruchten bevatten van nature fytinezuur"

Moet ik noten eerst weken?

Noten weken

Wellicht heeft u ooit gelezen dat u noten en zaden even in water moet weken om ze te ‘activeren’. Dit idee is ooit ontstaan omdat rauwe noten, zaden en peulvruchten van nature fytinezuur bevatten. Fytinezuur is een natuurlijk bestanddeel van de buitenste lagen van noten, zaden, peulvruchten en granen. Dit zuur werd lange tijd als antinutriënt gezien, omdat het de opname van belangrijke mineralen zou verhinderen. In de afgelopen jaren zijn echter veel studies gedaan die juist positieve eigenschappen van fytinezuur aantonen. Het weken van noten voor consumptie is dus niet noodzakelijk.

"De oliën in onze capsules zijn koudgeperst en ongeraffineerd"

Notenolie capsules

Flesje amandelolieFlesje amandelolie

Als noten en zaden worden geperst, komt er een heldere olie uit. Deze olie kan dienen als gezichtsolie. Daarnaast kan deze voedzame olie ook via een supplement worden ingenomen. Pompoenpitolie is geschikt voor iedereen die er graag een gezonde levensstijl op nahoudt. De oliën in onze capsules zijn koudgeperst en ongeraffineerd. Hierdoor blijven belangrijke inhoudsstoffen beter bewaard.

Bij vitaminesperpost.nl bieden wij verschillende supplementen aan op basis van noten, zoals zwarte walnootextract

Perzik met walnotensausje (2 personen)

Perzik met pistachesausje

Ingrediënten:

 • 2 dadels
 • 2 eetlepels gepelde, ongezouten walnoten 
 • mespuntje kaneel
 • 4 eetlepels halfvolle yoghurt
 • 2 perziken

Bereiding

 • Verwijder de pitten uit de dadels. Maal de dadels met de helft van de walnoten fijn.
 • Roer dit met een beetje kaneel door de yoghurt.
 • Hak de rest van de walnoten grof.
 • Was de perziken, halveer ze en verwijder de pit.
 • Plaats de perziken op 2 bordjes en schep het sausje erop.
 • Strooi de rest van de walnoten erover. 

(Bron: Voedingscentrum)

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over noten? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel.nr. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).