Maqui bes: piepkleine krachtpatser en antioxidantenbom Vrouw plukt maquibessen

We weten allemaal dat paars en rood fruit goed zijn voor onze gezondheid. Onder dit fruit bevinden zich veel bessen, zoals blauwe bosbessen, bramen en natuurlijk de açai-bes. De laatste werd lang als aanvoerder in de lijst van antioxidantenbommen gezien. Een ander klein besje heeft deze eerste plek inmiddels overgenomen. De maqui bes blijkt namelijk een kleine krachtpatser die barst van de antioxidanten!

Wat is de maqui bes?

MaquibessenWe kunnen ons voorstellen dat u nog nooit van de maquibes oftewel Aristotella chilensis heeft gehoord. De maquibes groeit dan ook vooral in de gematigde regenwouden van Chili en Argentinië en maakt pas sinds een paar jaar z’n opwachting in natuurvoedingswinkels en aanverwanten. In de gewone supermarkt komen we het donkerpaarse vruchtje (nog) niet tegen. Een maquiboom kan tot 5 meter hoog worden en heeft kenmerkende ovale, groene bladeren. De boom houdt van een luchtige, vochtige standplaats. Hij bloeit aan het einde van de lente en is de rest van het jaar groen. Van maart tot en met december worden de besjes geoogst. Dit gebeurt door de takjes uit de bomen te schudden. Hierna worden de vruchtjes mechanisch van de takken gescheiden.

De gemiddelde maquiboom produceert vanaf z’n zevende ongeveer 10 kilo besjes per jaar. Maqui bessen worden niet geteeld. Ze groeien volop in het wild in het gematigd Valdivia-bos. Dit is een ecoregio in centraal Chili en Argentinië. Deze unieke streek kent een hoge endemiemate. Dat houdt in dat het gebied veel speciale plantensoorten herbergt die uitsluitend ter plekke voorkomen en nergens anders ter aarde. De Aristotella chilensis is een van deze bijzondere planten.

“De Mapuche indianen zijn nooit door de Inca’s en Spaanse conquistadores verslagen”

Mapuche indianenMaqui: het geheim van de Mapuche indianen

Maquibessen worden als het geheim van de Mapuche indianen beschouwd. Dit volk woont in Patagonië, een gebied ten zuiden van de rivier de Colorado tot aan de Straat Magellaan. Zoals gezegd, bevindt het zich zowel in Chili als in Argentinië. De Mapuche indianen leven lang in goede gezondheid. Ze zijn bovendien nooit door de Inca’s en Spaanse conquistadores verslagen. Dit wordt aan de kracht van de maqui bes toegeschreven. De Mapuche kennen vele namen voor dit besje, zoals ‘koelon’, ‘queldrón’, ‘maquei’ en ‘ach’. In Nederland wordt de maqui ook wel een Chileense wijnbes genoemd. Ze worden niet voor niets gebruikt voor het produceren van de bekende Chileense wijn.

“Superfruit is natuurlijk niets meer of minder dan een slimme marketingterm”

 SuperfruitMaquibes is een superfruit

We zijn allemaal wel bekend met de benamingen superfood en superfruit. De maquibes wordt hier ook onder geschaard. Maar wat betekenen deze termen nou precies? Om te beginnen, is ‘superfruit’ natuurlijk niets meer of minder dan een slimme marketingterm voor voeding die bovengemiddeld goed voor het lichaam is. Meestal slaat ‘superfood’ bovendien op eetbare planten, zaden en vruchten die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen, zoals antioxidanten, enzymen, polysachariden, mineralen, vitamines, essentiële vetzuren en aminozuren. Volgens het Voedingscentrum zijn superfoods ‘voedingsmiddelen waarvan wordt gezegd dat ze een hoog gehalte aan voedingsstoffen of bioactieve stoffen bevatten, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten’. De maquibes voldoet in ieder geval op alle fronten aan deze uitleg, dus de term ‘superfruit’ lijkt daadwerkelijk op z’n plaats. Andere superbessen zijn bijvoorbeeld frambozen, açai, amla, granaatappel en graviola.

“De maqui bes bezit tweemaal de antioxidantwaarde van açai bessen!”

Maqui heeft een hoge ORAC-waarde

Hoge ORAC-waardeWaar een klein besje groot in kan zijn, is de hoge ORAC-waarde. ORAC-wat? ORAC staat voor ‘Oxigen Radical Absorbance Capacity’. De maqui bes bevat dan ook acht (!) belangrijke antioxidanten: anthocyanine, cumarine, cyanidine, delphinidine, malvidine, petunidine, triterpeen en polyfenolen. Deze antioxidanten zijn van onschatbare waarde voor het menselijk lichaam. Antioxidanten zijn namelijk in staat om de strijd aan te gaan met vrije radicalen die onze cellen en weefsels bedreigen. Vrije radicalen worden onder meer veroorzaakt door roken, milieuvervuiling, intensief sporten, alcohol en zonlicht. De maqui bes bezit tweemaal de antioxidantwaarde van açai bessen! De ORAC-waarde van de maquibes is 19850 voor 100 mg vers fruit. Verse bosbessen vallen nog net iets hoger uit: 21080 voor 100 mg verse bessen.

“Alle rood-donkerpaars-blauw gekleurde groente en fruit bevatten veel anthocyanen”

Maqui bevat veel anthocyanen

AnthocyanenBovengenoemde antioxidant anthocyanine is onderdeel van een groep die anthocyanen heet. Anthocyanen is een verzamelnaam voor deze kleurstoffen, die bekend staan als natuurlijke anti-aging stoffen. Alle rood-donkerpaars-blauw gekleurde groente en fruit bevat veel anthocyanen. Zo ook de maqui bes. Alsof dit nog niet genoeg is, zijn de besjes rijk aan carotenoïden, de vitamines A, B1, B2, B3 en B6, C, E en K en de mineralen natrium, magnesium, kalium, ijzer, zink en calcium. Kortom, een behoorlijke krachtpatser!

“Het poeder heeft een heerlijke zoetzure smaak en is lekker in een smoothie of gebak”

Maqui in poedervorm

Gevriesdroogd maquibessenpoederIn onze contreien is de maquibes zelden vers verkrijgbaar. Wel kunt u bij diverse biowinkels en online maquipoeder en maqui-extract krijgen. Het poeder heeft een heerlijke zoetzure smaak en is lekker in een smoothie of gebak. Of u gebruikt het poeder als garnering over taarten of cakes of strooit het over pannenkoeken, poffertjes en wafels. Een andere optie is onderstaande maqui bowl. Mocht u geen zin hebben om zelf culinair met maqui aan de slag te gaan, maar u wilt toch profiteren van de goede kenmerken van dit besje, dan kunt gebruikt maken van onze capsules met maqui-extract. De bessen voor dit poeder zijn zonder gentechniek geproduceerd en daarna gevriesdroogd. Hierdoor profiteert u optimaal van alle fijne stoffen van de bes. Onze capsules zijn bovendien geschikt voor vegetariërs en veganisten. Met ons maquipoeder kunt u onderstaande maquibowl maken.

Maqui BowlMaqui bowl

(Bron: (blijsuikervrij.nl)

Ingrediënten:

 • 1 bevroren banaan
 • 80 g bevroren bramen
 • 1 gele kiwi
 • 1 tl maquipoeder
 • een flinke hand babyspinazie
 • 1 el hennepzaad
 • 1 tl chiazaad
 •  toppings naar wens, bijvoorbeeld meer banaan, noten of zaden

Bereiding:

 • Blend alle ingrediënten in de blender, behalve de toppings
 • Maak er een gladde smoothie van
 • Schep de dikke smoothie in een kom
 • Garneer met de gekozen toppings

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over maqui of andere gezonde bessen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel.nr. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).