Schisandra: bijzondere bes voor de weerstand Schisandrabessen

Hoe fijn is het dat we onze weerstand ook op een natuurlijk manier kunnen ondersteunen! Moeder Aarde heeft niets voor niets prachtige flora geschapen. Wist u dat de schisandra vruchten draagt die ons een handje kunnen helpen? De bessen van deze plant hebben meerdere eigenschappen die bevorderlijk zijn voor onze gezondheid. In dit blog nemen wij u mee in de wereld van de schisandrabes.

Wat is de schisandra bes?

SchisandrabessenSchisandrabessen

Schisandra chinensis (oftewel ‘wu-wei-zi’ dat ‘vijfsmakenbes’ betekent) is een vruchtdragende klimplant. De rode bessen hebben het bijzondere kenmerk dat ze alle vijf de smaken bevatten: zoet, zout, bitter, scherp en zuur. De zaden zijn bitter en scherp en zout als ze tot puree worden verwerkt, het vruchtvlees is zuur en de schil zoet. Desondanks wordt de schisandra niet vaak als voedsel gebruikt.

Naast kruiden zoals ginseng en reishi, wordt schisandra al generaties lang in China en Rusland door kruidenkundigen, taoïstische meesters en Chinese keizers voor heilzame doeleinden gebruikt. In de traditionele Chinese kruidenkunde wordt Schisandra als heilzaam beschouwd omwille van haar ‘qi’: de levenskracht of energie die inherent is aan alle levende wezens op aarde. Aangenomen wordt dat de bes een positieve invloed heeft op verschillende ‘meridianen’ (energiebanen) in het lichaam, waaronder de lever, de luchtwegen en het afweersysteem.

‘’De schisandrabes bevat tal van gezonde voedingsstoffen’’

Schisandra voor ondersteuning van de weerstand en meer! 

Pas in de jaren zestig ontdekte de westerse wereld het potentieel van schisandra. Rusland erkende schisandra als adaptogeen. Adaptogenen staan bekend om hun eigenschap ons lichaam in balans te brengen. Dit doen ze door ons beter bestand te maken tegen spanning en stress. Daarnaast bevat de schisandra bes tal van gezonde voedingsstoffen zoals vitamine E en de mineralen ijzer, zink, kalium, magnesium, fosfor en koper. 

Lachend ouder koppelLachend ouder koppel

Zink en kalium staan er om bekend goed voor de weerstand te zijn. De bes is tevens een antioxidant. Antioxidanten zijn de beschermers van onze cellen en weefsels. Behalve het feit dat de schisandra het afweersysteem ondersteunt*, ondersteunt de bes ook onze leverfunctie* en luchtwegen* en helpt om opnieuw fit te worden*. Alles bij elkaar is deze plant een perfecte ondersteuning voor onze gezondheid.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Schisandra als voedingssupplement

Schisandra als voedingssupplementSchisandra als voedingssupplement

U hoeft gelukkig niet zelf op zoek te gaan naar deze bijzondere klimplant. Bij vitaminesperpost.nl kunt u terecht voor goede kwaliteit schisandra-capsules. Elke capsule bevat 400 mg schisandrabesextract. U kunt ze openmaken en in desserts of smoothies gebruiken. Let wel op dat dit een sterke smaak is waar u van moet houden. De capsules zijn geheel plantaardig en daarom geschikt voor vegetariërs. Per dag mag u tot 4 capsules nemen, zodat u optimaal kunt profiteren van alle gezondheidsvoordelen!

‘"Schisandra wordt in oude Chinese kunst vaak afgebeeld als het symbool van een lang leven en schoonheid en suggereert zelfs het vermogen om onsterfelijkheid te bereiken’’

De geschiedenis van Schisandra chinensis

Door de eeuwen heen is schisandra een veelgebruikte bes in de Chinese en Russische cultuur. In China werd de bes als ‘tonisch kruid’ ingezet, dat gedurende het hele leven dagelijks moest worden geconsumeerd om een ​​lang leven te bevorderen. Er werd voor het eerst over geschreven in de eerste eeuw voor Christus, in China's eerste kruidenencyclopedie, de Shennong ben cao jing. Daarin wordt de bes als een superieur kruid vermeld. Hoewel werd aangenomen dat de schisandra invloed had op de algehele gezondheid, schreef men dat de bes de meeste invloed had op de long- en leverfunctie.

Aziatisch beeldAziatisch beeld

Schisandra wordt in oude Chinese kunst vaak afgebeeld als het symbool van een lang leven en schoonheid en suggereert soms zelfs het vermogen om onsterfelijkheid te bereiken. Zo is ooit een schilderij gemaakt van Magu, de godin van schoonheid en eeuwige jeugd. Op het schilderij is te zien dat zij haar onsterfelijke vrienden een dienblad van schisandra, reishi en een ‘perzik van een lang leven’ serveert.

In Rusland gebruikten de Nanai (Siberische) jagers het kruid om het uithoudingsvermogen te verbeteren en de zware omstandigheden tijdens de jacht met lange, koude dagen en nachten en schaars voedsel en water beter te doorstaan.

Tips voor een goede weerstand tijdens de winter

Het is belangrijk om gezonde voeding te handhaven. Supplementen zijn immers een aanvulling maar geen vervanging voor een gezond voedingspatroon. Verschillende voedingsmiddelen geven uw weerstand een echte boost.

 • Eet elke dag minimaal 2 citrusvruchten en drink veel thee met citroen, gember en honing. Kies waar mogelijk voor goede kwaliteit biologische producten.
 • Drink dagelijks een groene smoothie.
 • Eet wekelijks vette vis en neem dagelijks een handje noten.
 • Drink 1,5 liter lauw water per dag. Lauw water is prettiger voor de organen dan koud water en spoelt alle vervelende stoffen weg uit ons lichaam. Voeg - als u geen fan bent van lauw water - eventueel wat citroen of limoen toe aan uw water.
 • Eet dagelijks extra veel groente (400 gram) en fruit en kies voor onbewerkte producten.

Recept ‘weerstandsmoothie’

Het poeder van de schisandrabes is geschikt om in een smoothie te verwerken. Let wel op: Door de bijzondere smaak van de bes (5 smaken) is de smoothie vrij heftig. Het is persoonlijk of u dit lekker vindt of niet. De smoothie geeft een echte kick. Het enige wat u hoeft te doen, is een schisandra-capsule te openen en de inhoud in uw smoothie te verwerken. Samen met de andere ingrediënten maakt u hiermee een echte weerstandsmoothie. Iets wat we in dit seizoen wel kunnen gebruiken!

Ingrediënten

 • 1 cm kurkuma (of 1 tl kurkumapoeder) of 1 kurkuma-capsule
 • 1 cm verse gember
 • ½ avocado
 • ½ banaan
 • 250 ml plantaardige kokosmelk (soja/haver, etc. mag ook)
 • 2 dadels (medjoul)
 • 2 peperkorrels

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten in een blender en mixen maar! Geniet van uw heerlijke smoothie.

Weerstandssmoothie met kurkumaWeerstandssmoothie met kurkuma

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over schisandra of andere bessen? U kunt ons tijdens kantooruren bereiken via nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).