Waarom zijn (zwarte) walnoten zo gezond? Waarom zijn (zwarte) walnoten zo gezond?

Het is duidelijk: noten winnen de afgelopen jaren steeds meer aan populariteit. Met een handjevol noten per dag doen we ons lijf immers een groot plezier. In het rijtje van 10 meest gezonde noten komen we uiteraard ook de walnoot tegen. Deze kleine rakker is niet alleen een lekker tussendoortje, zowel de ‘gewone’ als de zwarte walnoot bevatten talloze goede stoffen voor onze gezondheid.

Walnootbomen Juglans regia en Juglans nigra

Walnoten zijn de eetbare vruchten van de boom Juglans regia. We kennen verschillende soorten walnotenbomen maar de ‘gewone’ walnoot en de zwarte walnoot (Juglans nigra) zijn het bekendst. Juglans is een combinatie van ‘lovis’ wat ‘van Jupiter’ betekent en ‘glans’ oftewel ‘eikel’. Kortgezegd: de ‘Jupitereikel’. De benaming komt voort uit een legende die stelt dat de goden, toen ze nog op aarde woonden, van walnoten leefden. ‘Regia’ komt van ‘Rex’ (koning) en betekent ‘koninklijk’.

‘Nigra’ betekent simpelweg ‘zwart’. De Juglans regia werd oorspronkelijk vanuit Perzië naar Griekenland geïmporteerd en kreeg daar de naam ‘Perzische noot’. We kennen de Juglans regia ook als okkernoot. De zwarte walnoot stamt niet uit Perzië, maar komt wijdverbreid voor in de Verenigde Staten en sommige delen van Canada. De vruchten van de zwarte walnoot onderscheiden zich onder meer in kleur en geur van de gewone variant. Ze zijn namelijk donkerbruin en verspreiden een sterke zeeplucht.

“De walnootboom wil niet strijden om waardevolle voedingsstoffen en vocht”

De walnoot duldt geen anderen

Met haar geribbelde stam en grote heldergroene bladeren is de gewone walnoot een prachtige boom. Hij is inheems in Europa, maar nooit echt populair geworden in ons land. Dit heeft ermee te maken dat de walnoot bijzonder veel ruimte nodig heeft om te groeien en geen andere planten om zich heen duldt. Het blad van de boom scheidt namelijk juglon uit. Dit is een schimmelwerende stof die met het regenwater op de grond druppelt.

Daardoor is de grond rondom de boom ongeschikt voor andere begroeiing, zodat de walnootboom niet hoeft te strijden om waardevolle voedingsstoffen en vocht. Zowel de Juglans regia als de Juglans nigra hebben deze eigenschap. Mocht u een walnootboom in uw tuin planten, pluk dan nooit de noten van de boom maar wacht tot ze uit zichzelf van de boom vallen en u ze kunt oprapen. Als u ze plukt, ontstaan er kleine wondjes die de boom hevig laten ‘bloeden’. In extreme gevallen legt de boom zelfs het loodje. Het is tevens van groot belang een bestaande walnootboom niet meer te verplaatsen. Hij heeft namelijk een penwortel die breekt als de boom wordt verplant. Laat een walnootboom dus altijd lekker staan.

“De niet-wetenschappelijke signatuurleer uit de oude volkskruidenkunde vergelijkt de vrucht met de twee hersenhelften”

Walnoten zijn geen noten, maar steenvruchten

Walnoten zijn plantkundig geen noten, maar steenvruchten. Ze passen perfect binnen een vegetarisch of veganistisch eetpatroon. U herkent ze aan hun ovale vorm. We eten alleen de vrucht in de houtachtige schaal. Na het kraken moet eerst het dunne en bittere bruine vliesje worden verwijderd. Het witte vruchtvlees dat zich dan toont, heeft een zachte, lichtzoete smaak. De niet-wetenschappelijke signatuurleer uit de oude volkskruidenkunde vergelijkt de vrucht met de twee hersenhelften.

In deze leer stelt men dat uiterlijke kenmerken van een plant iets over hun werking in de mens zeggen. Vanwege Europese wetgeving mogen wij hier niet diep op ingaan, maar als u de grote hoeveelheid omega 3-vetzuren in de noten bekijkt, kunt u zelf uw conclusies trekken. Wist u trouwens dat we al achtduizend jaar walnoten eten? Bij archeologische opgravingen in Frankrijk zijn namelijk schillen van geroosterde walnoten gevonden die deze theorie ondersteunen. Na het rapen van de walnoten moeten ze direct worden gewassen, waarna u ze kunt drogen. Dit kan op een luchtige, droge plek. Gedroogde walnoten zijn ongeveer een jaar houdbaar. De noten van de Juglans nigra oftewel ‘snotnoot’ zijn overigens niet zo lekker. Bovendien bederven ze snel. De Juglans nigra wordt vaak voor voedingssupplementen gebruikt.

“De Juglas regia is in de Griekse mythologie het symbool van wijsheid”

Symbolische waarde van de walnootboom

Zoals veel bloemen, planten en vruchten heeft de walnoot symbolische waarde. Zo is de Juglas regia in de Griekse mythologie het symbool van wijsheid. De nimf van de walnoot Karya werd door de god Dionysos in een walnotenboom veranderd. Later, na de kerstening, kreeg de walnoot een duistere naam. Hij werd als boom van de duivel, van macht en wellust gezien. Onder een walnotenboom in slaap vallen, zou tot ernstige ziektes leiden. Tegelijkertijd beschermde de boom tegen blikseminslag, toverijen, koorts en vervloekingen. Babywiegen werden tegen muggen en vliegen beschermd door notenbladeren in het ledikant te hangen. Om dezelfde reden werd vaak een walnootboom dicht bij boerderijen en mesthopen gezet. Vliegen houden niet van de geur en bleven op afstand. Het vee werd met het afkooksel van bladeren ingesmeerd om ongedierte tegen te gaan. Een andere volkswijsheid stelt dat een goed notenjaar een goed korenjaar voorspelt, waarin veel jongens zullen worden geboren.

“Walnoothout wordt vaak gebruikt als interieur voor boten en luxe vliegtuigen”

Walnootbomen leveren sterk en duurzaam hout

Zowel het hout van de gewone walnoot als van de zwarte variant is immens populair. Walnoothout is sterk en duurzaam. Het is derhalve niet goedkoop maar u kunt er jaren plezier van hebben. Het wordt vaak voor meubels of vloeren gebruikt of om de binnenkant van huizen mee af te timmeren. Daarnaast wordt het vaak gebruikt als interieur voor boten en luxe vliegtuigen. Ook komen we het tegen als dashboard in exclusieve auto’s. Tijdens beide wereldoorlogen werd het sterke walnotenhout gebruikt voor de productie van geweerkolven.

Dit hout moest heel wat kunnen verduren. Op het commando ‘Zet af, geweer!’ werd de kolf met een hevige klap op de straatstenen geknald. Notenhout kon dit aan. Helaas zijn hierdoor veel walnotenbomen uit ons land verdwenen.

“Walnootolie is behoorlijk kostbaar”

Waar worden walnoten nog meer voor gebruikt?

Buiten het duurzame hout kennen we nog andere toepassingen voor walnoten. Zo worden de walnoten als delicatesse en superfood beschouwd. Ze vinden gretig aftrek als ingrediënt van gebak, koekjes en likeuren. Sommige biologische bakkers verkopen walnootbrood. U kunt walnoten ook stampen en samen met olijfolie verwerken in een basilicum- of peterseliepesto. Bovendien wordt er walnootolie van gemaakt. Walnootolie is echter behoorlijk kostbaar en wordt meestal spaarzaam gebruikt, bijvoorbeeld in een saladedressing. Walnootolie wordt ook als basis voor olieverf gebruikt.

De walnoot wordt bovendien zonder fixeermiddel als verfstof voor textiel ingezet. De bladeren verschaffen een beigebruine tint en de groene schillen zorgen voor een licht- tot donkerbruine schakering. De schors levert verschillende bruintinten en de noten zorgen voor donkerbruin. Het is duidelijk: praktisch de hele boom is bruikbaar. Zelfs de schalen kennen allerlei toepassingen. Zo wordt het meel van gemalen notendoppen als antiaanbaklaag in bakkersovens gebruikt. In de vliegtuigindustrie wordt het gebruikt om te polijsten. Zelfs in de ruimtevaart vinden de schalen een toepassing omdat er isolatiemateriaal van kan worden gemaakt dat raketten tegen hoge temperaturen kan beschermen. Ook in de lichaamsverzorging komen we walnoten tegen. Wat dacht u bijvoorbeeld van walnootshampoo? De gedestilleerde olie van de vrucht wordt al sinds jaar en dag gebruikt om het haar van mannen te kleuren.

“Walnoten zijn eiwitrijk en zorgen ervoor dat we ons snel verzadigd voelen”

Walnoten: boordevol omega 3 en bron van mineralen

Veel mensen denken dat walnoten echte caloriebommen zijn. Dit klopt niet. Walnoten zijn eiwitrijk en zorgen ervoor dat we ons snel verzadigd voelen. Als u bijvoorbeeld enkele hele walnoten voor een maaltijd eet, heeft u waarschijnlijk minder eetlust. Walnoten bevatten daarnaast geweldige stoffen, om te beginnen met omega 3-vetzuren. We kunnen deze vetzuren niet zelf aanmaken en moeten ze uit voeding halen. In 30 gram walnoten treffen we ongeveer 2,5 gram alfalinoleenzuur (ALA) aan.

Dat is bijna 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid (ADH). Daarnaast zijn walnoten een grote bron van mineralen als mangaan, koper, kalium, fosfor, magnesium, zink en calcium. Ook treffen we veel vitamine B6, foliumzuur, antioxidanten, tannines, vezels en polyfenolen in een walnoot aan. Wist u dat een handvol walnoten meer polyfenolen bevat dan een glas wijn?

“Onze walnootolie wordt via koude persing uit de walnoten gewonnen”

(Zwarte) walnoot als voedingssupplement

Het bovenstaande maakt duidelijk dat zowel de gewone als de zwarte walnoot op velerlei terreinen een positieve bijdrage aan het leven van ons mensen kan leveren. Maar misschien houdt u helemaal niet van walnoten? U kunt toch gebruik maken van de goede kwaliteiten door het nemen van een voedingssupplement. U kunt bij ons terecht voor walnootolie. Deze wordt via koude persing uit de walnoten gewonnen. De olie is rijk aan omega 3, 6 en 9 en bevat buiten bovengenoemde mineralen de vitamines A, B1, B2, B3, B5, B6 en C. Natuurlijk vindt u bij ons zwarte walnootextract. Onze zwarte walnoot capsules bevatten per capsule 500 mg puur extract van de Amerikaanse zwarte walnoot.

Pasta met gorgonzola, peer en walnoten (2 pers.)Pasta

(Bron: allesoveritaliaanseten.nl)

Natuurlijk zijn er talloze overheerlijke recepten met walnoten te bedenken. Walnoten doen het immers goed in zowel zoete als hartige gerechten. Bijgaand een hartige variant: een verrukkelijke pasta met gorgonzola, peer en walnoten.

Ingrediënten:

-200 g pasta
-10 g boter
-1 peer
-1 citroen
-200 ml kookroom
-150 g gorgonzola
-10 walnoten
-peper en zout
-verse bieslook

Bereiden:

*Schil de peer, verwijder het klokhuis en snij in blokjes van gelijke grootte *Snijd een kwart van de citroen en leg apart *Snijd de gorgonzola in kleine blokjes *Hak de bieslook fijn *Kraak de walnoten, verwijder de schil en hak de noten in kleine stukjes *Zet pan met water op het vuur en breng aan de kook *Voeg zout toe en kook de pasta ‘al dente’ *Verhit de boter in een koekenpan en voeg de peer toe *Bak ongeveer 5 min. *Knijp dan het sap van de kwart citroen uit over de peer *Roer door elkaar en laat een minuut staan *Voeg de kookroom en gorgonzola toe *Laat de gorgonzola smelten *Voeg de helft van de walnoten toe aan de saus *Giet de pasta af en doe terug in de pan *Roer de gorgonzolasaus direct door de pasta *Serveer in diep bord met garneer met gehakte walnoot en verse bieslook.

Vragen of Advies?

Wilt u meer weten over (zwarte) walnoot of andere supplementen met noten?
Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel.nr. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).