Pau D’Arco: antioxidant uit de Amazone Pau D'Arco bloemen

Veel kruiden en planten met ingewikkelde namen bevatten krachtige inhoudsstoffen die aan onze gezondheid kunnen bijdragen. Een daarvan is Pau d’Arco, ook wel bekend onder de naam Lapacho. De Inca’s wisten al raad met dit exotische kruid. Wat maakt Pau D’Arco zo bijzonder?

Pau D’Arco: duurzaam hardhout

Roze Pau d'Arco boom van onderaf bekekenRoze Pau d'Arco boom van onderaf bekeken

We treffen Pau D’Arco vooral in het Amazonegebied in Zuid-Amerika aan. Hier komt deze statige boom dan ook oorspronkelijk vandaan. Hij kan wel 30 meter hoog worden en beschikt over keihard hout dat supersterk is én bestand tegen rotten, schimmels en insectenvraat. De Inca’s wisten al raad met dit hout en gebruiken de Pau D’Arco onder meer voor het maken van jachtbogen. Vandaar dat de boom zich vertaalt naar ‘boogboom’, maar dan in het Portugees: ‘Pau’ staat voor ‘stok’ en ‘arco’ betekent ‘boog’.

In het Latijn wordt Pau D’Arco Tabebuia impetiginosa genoemd. Andere, minder bekende namen, zijn ‘lapacho’, ‘Ipe roxo’ en ‘Taheebo’. In de bloeiperiode verschijnen violetkleurige bloemen aan de boom. De boom geniet nog steeds bekendheid vanwege het stevige en duurzame hardhout.

“De Inca’s waren dol op de binnenschors van de boom”

Pau D’Arco was al populair bij de Inca’s

De Inca’s wisten echter nog meer raad met de Pau D’Arco. Ze gebruiken het hout voor hun bogen maar waren vooral dol op de binnenschors van de boom. In de Incatijd werd hier meestal een thee van gezet. Niet alleen de Inca’s maar meerdere Indianengroepen in de bossen van Brazilië leven, gebruikten de bast van de Pau D’Arco voor uiteenlopende toepassingen. Hoewel de Pau D’Arco sinds het einde van de negentiende eeuw steeds meer in de belangstelling van de wetenschap staat, ontbreekt het op dit moment nog aan voldoende onderzoeksresultaten. Dit is er de reden voor dat de boom vooralsnog voornamelijk in de kruidenkunde wordt gebruikt.

Gedroogde binnenbastGedroogde binnenbast

“De bast bevat sporen van selenium”

Waarom is de binnenbast van de Pau D’Arco zo interessant?

Illustration eines Zweiges mit Blüten und Blättern des Pau d'ArcoIllustration eines Zweiges mit Blüten und Blättern des Pau d'Arco

De Pau D’Arco is dus bestand tegen schimmels en andere invloeden van buitenaf. Men vermoedt dat dit komt omdat de binnenkant van de boomschors onder meer veel flavonoïden zoals quercetine bevat. Dit zijn antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen oxidatieve schade door vrije radicalen. Andere interessante verbindingen zijn chinoïden, bezenoïden en coumarinen. Bovendien bevat de bast sporen van selenium. Dit is een belangrijk mineraal en krachtige antioxidant. Selenium is veelzijdig en bij bijna alle lichaamsprocessen betrokken.

Pau D’Arco bevat echter nóg meer mineralen, namelijk een grote hoeveelheid ijzer en calcium en wat minder magnesium, zink en mangaan. Ook treffen we de weerstandsvitamine C in de boombast aan.

“Een andere belangrijke groep quinonen zijn de anthraquinonen”

Pau D’Arco bevat veel quinonen

Daarnaast treffen we een grote hoeveelheid quinonen in de bast aan. Leden van de quinonengroep zijn onder meer ook vitamine K en co-enzym Q10. Inmiddels zijn meer dan twintig quinonverbindingen in de bast geïdentificeerd. Hieronder bevinden zich onder andere lapachol en bèta-lapachol. Een andere belangrijke groep quinonen zijn de anthraquinonen. Het is tamelijk uitzonderlijk dat beide quinonengroepen in één soort terug is te vinden. Mogelijk ligt in deze synergie de verklaring voor de unieke kenmerken van de Pau D’Arco.

Foto met groente en fruit dat Q10 bevatFoto met groente en fruit dat Q10 bevat

In een laboratorium heeft men ontdekt dat sommige van de geïsoleerde bestanddelen, waaronder lapachol, dezelfde effecten vertonen als alfa-tocoferol oftewel vitamine E. Quinonen zijn betrokken bij de het biologische transport van waterstof en elektronen.

“Pau D’Arco kan rustgevend zijn”

Welke voordelen heeft Pau D’Arco voor onze gezondheid?

Zoals u hierboven kunt lezen, is er dus niks mis met de voedingswaarde van Pau D’Arco. De antioxidanten, flavonoïden en vitamine C dragen immers bij aan een goed afweersysteem*. We mogen vanwege Europese wetgeving spijtig genoeg niet dieper ingaan op alle bijzondere kenmerken voor de gezondheid van Pau D’Arco. Wel kunnen we nog zeggen dat dit kruid uit de Amazone goed is voor de bloeddruk* en de bloedvaten*. Last but not least, kan Pau D’Arco rustgevend* zijn.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

“U dient de bast minstens tien minuten te koken om nog enigszins van de gezonde kwaliteiten te profiteren”

Voordeel Pau D’Arco extract vs thee

Thee van de Pau d'ArcoThee van de Pau d'Arco

Vaak wordt van Pau D’Arco thee gezet. De smaak is vergelijkbaar met zoethout maar dan wat minder zoet. Het is echter lastig om alle goede stoffen uit de bast in water te laten oplossen. U dient de bast minstens tien minuten te koken om nog enigszins van de gezonde kwaliteiten te kunnen profiteren. In de praktijk hebben mensen vaak niet het geduld. Bent u ook een juffertje ongeduld? Dan zou Pau D’Arco-extract wellicht uitkomst kunnen bieden. De capsules met Pau D’Arco extract die u bij vitaminesperpost.nl kunt kopen, zijn van hoge kwaliteit.

Ze bevatten per capsule 250 mg geconcentreerd Pau d'Arco extract (5:1), gemaakt van de binnenkant van de schors.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over Pau D’Arco of andere schatten uit de Amazone? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel.nr. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).