Magnolia: prachtige boom met unieke inhoud Magnoliabloem

Als de prachtige magnolia gaat bloeien, is dit een teken dat de lente zich aandient. De schitterende bloemen zijn dan ook een lust voor het oog. Wist u dat de bloemen en bast van de boom eetbaar zijn? Het schijnt dat magnolia’s in de prehistorie zelfs een geliefde snack voor dinosaurussen waren. Behalve zijn uiterlijke pracht kan de magnolia met z’n unieke inhoud ook welzijn bieden aan de innerlijke mens.

Wat is magnolia?

Magnoliaboom met prachtige roze bloemenMagnoliaboom met prachtige roze bloemen

We kennen ruim honderd soorten magnolia, waarvan de bloemenkleur uiteenloopt van wit tot geel en van roze tot magenta. Ze zijn alle afkomstig van dezelfde familie Magnoliaceae. Magnolia’s groeien het best op een voedzame en zure grond met een goede waterafvoer. Ze houden van ruimte voor hun wortels en zijn honkvast. Dat betekent dat het beter is om ze na het planten niet meer te verplaatsen. De meeste magnolia’s zijn deels bladverliezend en deels wintergroen. Sommige magnoliavarianten kunnen wel 37 meter hoog worden!

Alternatieve namen voor de magnoliaboom zijn ‘(valse) tulpenboom’ en ‘beverboom’. De verklaring voor de eerste benaming heeft ermee te maken dat de bloemen van sommige magnoliasoorten aan tulpen doen denken. Daarnaast werd vroeger gedacht dat magnolia tot het favoriete voedsel van bevers behoorden, ergo de benaming ‘beverboom’. Dit is echter nooit bewezen.

Frappant aan de magnolia is dat deze niet wordt bestoven door bijen maar door kevers! De verklaring hiervoor is dat bij het ontstaan van de boom nog geen bijen bestonden en wel kevers. Magnoliabloembladeren zijn wat steviger dan die van de meeste bloemen, zodat ze beschermd zijn tegen deze minder fijnzinnige insecten. Een ander grappig detail is dat eekhoorns dol zijn op de magnolia. Men zegt dat ze zelfs een beetje tipsy van de bloemblaadjes en -knoppen worden. Kijk maar eens naar dit filmpje.

“In China staat de magnolia symbool voor reinheid”

Magnolia is meer dan honderd miljoen jaar oud

De magnolia is meer dan honderd miljoen jaar oud. Dit blijkt uit fossiele resten. Onderzoek heeft uitgewezen dat de plant tot het voedsel van plantenetende dinosauriërs hoorde. Oorspronkelijk komt de boom uit China. De boom staat hier tot de dag van vandaag symbool voor reinheid. Aan weerszijden van de ingang van boeddhistische tempels staan nog steeds vaak magnolia’s. De naamgeving is afkomstig van een Franse monnik en botanicus, Charles Plumier (1646-1704).

Vlag van MissisippiVlag van Missisippi

Hij ontdekte in 1703 een onbekende boom op het eiland Martinique en vernoemde de boom naar de destijds enorm beroemde Franse professor in de botanie Pierre Magnol (1638-1715). Magnol was indertijd directeur van de botanische tuinen van Montpellier. Overigens bezit de magnolia ook elders ter wereld symbolische waarde. Zo werd de bloem in 1900 gekozen als de officiële staatsbloem van de Amerikaanse staten Mississippi en Louisiana. Sinds orkaan Katrina zich in 2005 aandiende, staat de bloem ook symbool voor steun aan deze staten. In ons eigen land zijn de oudste magnoliaresten teruggevonden in het Limburgse Tegelen, Reuver en Swalmen. In 1946 werden hier in een groeve intacte zaden van de Japanse magnolia teruggevonden.

“Chinezen noemen magnolia bark ‘Hou Po’”

Magnolia: bijzondere bast met honokiol 

De Chinezen wisten al lang voor de Europeanen dat de magnolia een bijzondere bast heeft, die positieve kenmerken voor de gezondheid van de mens hebben. Ze noemen de schors Hou Po en gebruikten deze in allerlei kruidenformules. De schors heeft een breed toepassingsspectrum, van uitwendig in tandpasta, oliën en crèmes tot inwendig in supplementen, thee en siropen. De bast, ook wel magnolia bark genoemd, is zo interessant omdat deze de bijzondere en unieke stof honokiol bevat.

Honokiol

Volgens de traditionele Chinese kruidenkunde (TCM) is honokiol geschikt om meer levenskracht oftewel qi te krijgen. Honokiol is een bioactieve stof die van zichzelf een kruidige geur heeft. Het is een lignaan en polyfenol. Honokiol wordt prima door ons lichaam opgenomen maar het lost niet goed op in water. Daarom is het goed om bij het innemen van een magnoliasupplement een half theelepeltje koudgeperste plantaardige olie te gebruiken. De schors van magnolia bevat een grote hoeveelheid mineralen zoals calcium, ijzer, koper, magnesium, zink, mangaan en natrium.

“Magnolia wordt vaak in verzorgingsproducten en parfums gebruikt”

Waar is magnolia bark goed voor?

Magnolia bark- of schorsextract wordt veel in cosmetica gebruikt. Magnolia uit een potje dus. Verzorgingsproducten gaan heerlijk geuren van deze mooie bloem. Ook wordt het vaak in parfums gebruikt. In duurdere verzorgingsproducten wordt vaak extra aangegeven dat magnolia-extract bewust worden toegevoegd vanwege het rustgevende effect op de huid. Natuurlijk kunnen we ook magnoliathee maken. En wat te denken van een paar fraaie magnoliatakken om het huis mee op te fleuren? Daarnaast neemt de schors een belangrijke rol in als het om supplementen gaat.

Magnoliabloemen met cosmeticaflesje erbijMagnoliabloemen met cosmeticaflesje erbij

Hoewel zowel mannen als vrouwen van de inhoudsstoffen kunnen profiteren, kunnen we ook wel stellen dat het een typische vrouwenkruid is. Magnolia kan namelijk worden ingezet bij ongemakken voorafgaan aan, rondom of tijdens de menstruatie*. De 45+ vrouw kan van de positieve kenmerken profiteren omdat magnolia ook steun kan bieden bij overgangsverschijnselen*. Daarnaast staat de schors bekend als natuurlijke rustgever* die in periodes van stress kan helpen om geestelijk en lichamelijk in balans te blijven*.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

“Ons magnolia schorsextract is gestandaardiseerd op tenminste 2% honokiol”

Magnolia schors als voedingssupplement

Uiteraard kunt u bij ons terecht voor een hoogwaardig voedingssupplement met magnolia schorsextract. Voor dit magnolia-supplement gebruiken we de bast van de Magnolia officinalis. Ons extract is gestandaardiseerd op tenminste 2% honokiol. Deze standaardisatie betekent dat elke capsule van dezelfde hoogstaande kwaliteit is. Bovendien is dit vegetarische supplement volgens IFS-kwaliteitsnormen gecapsuleerd.

“De schitterende bloemen hebben een ietwat gemberachtige smaak”

Recepten met magnolia

Thee met magnoliaThee met magnolia

Bent u een beetje avontuurlijk en wil u graag eens culinair met magnolia aan de slag. Dat kan. Misschien kunnen bijgaande recepten u inspireren. De schitterende bloemen hebben een ietwat gemberachtige smaak. Ze zijn bruikbaar in salades of als garnering van een amuse. Óf u maakt er azijn of siroop van.

Magnolia-azijn

Neem een kleine weckpot. Vul dit met magnoliabloemen. Druk ze goed aan. Vul de pot af met appel- of (rijst)azijn. Laat 24 uur of langer staan. Zeef de blaadjes eruit. Het resultaat is een roze azijn met een heerlijk aroma die perfect bij een frisse salade past.

Magnoliasiroop

Hiervoor heeft u 1 kilo suiker, 1 liter water en 6 magnoliabloemen nodig die net niet open zijn maar ook niet meer in de knop zijn. U doet de suiker en het water in een pan en brengt dit aan de kook. Laat 10 minuten op zacht vuur koken en dan afkoelen. U hoeft de bloemen niet te wassen, controleer ze wel even op beestjes en schud deze eruit. Voeg de bloemen toe aan de afgekoelde siroop. Dompel ze goed onder. Dek af en laat een nacht trekken. U kunt de siroop de volgende dag zeven en direct gebruiken. Als u ‘m wilt bewaren, is het belangrijk eerst een fles te steriliseren. Zeef vervolgens de siroop en breng in een schone pan aan de kook. Giet de hete siroop in de fles en draai direct dicht. De siroop is vervolgens wel een jaar buiten de koelkast houdbaar.

Magnoliathee

Voor 1 kopje magnoliathee plukt u 2 verse bloemen. Pluk rondom de bloem de bladeren. Snij de bloembladeren in grote stukken. Maak inkepingen in de bloemklopjes en aan de onderzijde van de knopjes. Doe ze in een kopje. Kook water en laat dit even afkoelen tot onder de 100° C. Dit is belangrijk omdat de werkzame stoffen anders verloren gaan. Voeg het water dan aan het kopje toe. Laat minimaal 5 minuten trekken en voilà: u heeft een verrukkelijk kopje magnoliathee.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over magnolia of andere plantaardige supplementen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).