Al het gezonde van bloemen in een supplement Bloemen en supplementen

Niets is zo wonderbaarlijk als de schoonheid van bloemen. Sinds mensenheugenis worden ze bij vieringen, afscheid en ceremonies gebruikt. Bloemen zijn een verlengstuk van onze gevoelens. Een fleurig boeket kan een boodschap overbrengen van liefde, waardering en (com)passie. Wist u dat bloemen ook verschillende gezondheidsbevorderende invloeden op het lichaam hebben?

De geschiedenis van bloemen

Victoriaanse dame met bloemenVictoriaanse dame met bloemen

Als we naar de geschiedenis van de aarde kijken, lijkt het alsof bloemen altijd al hebben bestaan. Nog niet zo heel lang geleden is een ontdekking gedaan door een onderzoeksteam uit China. Het team heeft versteende resten aangetroffen van ‘s werelds oudste bloem. Naar schatting zijn deze resten meer dan 174 miljoen jaar oud! Zo lang we ons kunnen herinneren, worden de kleurrijke kunstwerkjes op moeder aarde wijdverspreid gebruikt. In de oudheid waren ze onderdeel van een normaal eetpatroon. Men gebruikte alles wat moeder natuur ons had te bieden om zich te voeden. Bovendien stonden bloemen toen symbool voor gevoel, spiritualiteit en goddelijkheid.

In de Griekse mythologie wordt in verschillende verhalen over bloemen gesproken. De Grieken associeerden ze met goden en brachten heerlijk geurende offers naar tempels.

Na verloop van tijd breidde deze traditie zich uit tot het geven van bloemen aan mooie vrouwen. Van daaruit veranderde de traditie in een manier om sentiment uit te drukken. Evenzo namen de Egyptenaren bloemen op in hun overtuigingen en tradities. Machtige farao's versierden hun karren voordat ze de oorlog in gingen. Boeren versierden zichzelf en hun geliefden met bloemen die langs de Nijl groeiden. Een waar symbool om liefde en aanbidding uit te drukken.

In de Victoriaanse tijd was het een trend om boeketten te gebruiken als kunst, behang en decoratie. Er ontstond zelfs een taal van bloemen om geheime liefdesboodschappen te kunnen versturen: floriografie. Deze taal beschreef waar een bloem voor stond.

Bloemen maken nog altijd vast deel uit van de kruiden- en plantkunde. Als tinctuur, aftreksel, zalf, extract en later als supplement. Helaas zijn de meesten van ons vervreemd geraakt van de natuur en is er veel kennis verloren gegaan. Botanische kennis die ons leerde om alle delen van een plant en bloem te gebruiken.

''Kamille is een van de oudste geneeskrachtige kruiden die de mensheid kent. De gedroogde bloemen bevatten veel terpenen en flavonoïden die bijdragen aan de heilzame eigenschappen.''

Kamille (Matricaria chamomilla) is een natuurlijke rustgever

Kamille is een klein, lief bloemetje dat overal in Nederland is te vinden. Wie maakte er vroeger niet een krans of hoofdband van kamillebloempjes? Het schattige bloempje heeft tal van verrassende gezondheidsvoordelen. Het is een natuurlijke rustgever en helpt om lekker te kunnen slapen* . Ook heeft kamille een verzachtende invloed op de luchtwegen*, helpt de spijsvertering* en ondersteunt ons immuunsysteem*. Kamille is een van de oudste heilzame kruiden die de mensheid kent. De gedroogde bloemen bevatten veel terpenen en flavonoïden die bijdragen aan de heilzame eigenschappen.

KamilleEen aantal leuke weetjes over deze bloem:

  • Tijdens de middeleeuwen werd kamille omwille van de zoete geur veel gebruikt als strooikruid
  • Kamille is een echte ‘plantenheler’. Plant het bloemetje naast wegkwijnende planten en deze zullen weer opknappen
  • Andere namen voor kamille zijn onder meer hemdeknop, stinkbloemen, stinkerd en zere-ogenbloem
  • Jaarlijks wordt wereldwijd 5000 ton kamille geoogst
  • Zet een kop lekkere kamillethee of gebruikt een aftreksel van kamillebloemen als huidlotion of shampoo. Zoekt u iets sterkers, kunt u altijd een extract kopen in de vorm van een kamillesupplement.

Passiebloem (Passiflora) bij innerlijke onrust

Van de verscheidenheid aan bloemen die er zijn, is de passiebloem mijn persoonlijke favoriet. Haar prachtige exotische uiterlijk maakt het makkelijk om voor deze bloem te vallen. De vrucht - de passievrucht- is eveneens onweerstaanbaar. Oorspronkelijk komt deze plant uit (sub)tropische gebieden. Het is een klimplant, die al in de tijd van de Azteken werd ingezet. De passiebloem draagt bij aan de normale weerstand tegen stress*, helpt bij een onrustig of gespannen gevoel* en is goed voor de nachtrust*.  Passiebloem bevat verschillende flavonoïden, waaronder quercetine en rutine, maar ook aminozuren. Op culinair gebied gebruikt men de bloem in gerechten of om een smakelijke siroop of thee van te maken. 

PassiebloemPassiebloem

''Behalve dat het een plezier voor het oog is, bevat hibiscus belangrijke inhoudsstoffen zoals anthocyanenflavonoïden en vitamine C''

Hibiscus (Hibiscus sabdariffa L.) ondersteunt de vitaliteit

HibiscusVan de hibiscus zijn wel tot zo’n 300 verschillende soorten op aarde bekend. Wij vertellen u graag iets over de de Hibiscus sabdariffa L. ook wel ‘Roselle’ genoemd. Vermoedelijk vond deze bloem haar oorsprong in Angola. Er zijn weinig bloemen of planten ter wereld waar zóveel onderzoek naar is gedaan als de hibiscus. Haar sierlijke, dieproze kelken zwellen tijdens de groei op tot vlezige smakelijke vruchten. Behalve dat het een plezier voor het oog is, bevat hibiscus belangrijke inhoudsstoffen zoals anthocyanen, flavonoïden en vitamine C. De bloem is goed voor het hart, de bloedvaten, bij vermoeidheid* en helpt de blaas gezond te houden*. Een behoorlijke rij aan gezonde kenmerken. Bovendien is deze charmante bloem ook geschikt om bijvoorbeeld een heerlijke ijsthee van te maken met wat schijfjes limoen en munt en populair als friszure thee of als hibiscussupplement

Teunisbloem (Oenothera glazioviana) voor een normale hormoonhuishouding 

TeunisbloemSchone-bij-nachte, evening primrose, of nachtbloem. Dit kleine gele bloempje dankt zijn naam aan het pas openen van de blaadjes als de avond valt. De teunisbloem kan op elke bodem groeien en is dan ook wereldwijd te vinden. Als we teruggaan in de geschiedenis, zien we dat de Indianen al aftreksels maakten van de teunisbloem. Het bloempje werd wereldberoemd door onderzoek en de mutatietheorie van bioloog-professor H. de Vries. In Nederland groeit de teunisbloem overal. In de schappen is-ie veelal in supplementvorm te vinden. Teunisbloemolie bevat het omega 6-vetzuur GLA (gammalinoleenzuur). Vanwege de meervoudig onverzadigde vetzuren ondersteunt teunisbloem hart en bloedvaten* en een normale menstruatie*. Bovendien verzorgt het de huid van binnenuit*. 

''Vooral tijdens de maanden waarin we wat extra’s voor onze weerstand kunnen gebruiken, is dit bloemetje een uitkomst''

Echinacea (Echinacea purpurea) heeft een positieve invloed op het afweersysteem

Afkomstig uit Noord-Amerika, wordt echinacea, ofwel rode zonnehoed al eeuwen in de plantkunde gebruikt. Technisch gezien, is deze bloem een kruid. De naam Echinacea is afgeleid van het Griekse woord ‘echinos’, wat egel betekent, vanwege het typische uiterlijk van de prominente, stekelige kegel in het midden van de bloem. De bloem ondersteunt het immuunsysteem*. U kunt echinaceasupplementen kopen. Vooral tijdens de maanden waarin we wat extra’s voor onze weerstand kunnen gebruiken, is dit bloemetje een uitkomst.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

De bloemen van de EchinaceaDe bloemen van de Echinacea

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over heilzame planten? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).