Lekker slapen met hop Slapende vrouw

Goed slapen, is belangrijk voor een goede gezondheid. Toch heeft iedereen wel eens nachten waarop het slapen gewoon niet zo goed wil lukken. Hop kan uitkomst bieden. Hop? Jazeker. Deze plant wordt niet alleen gebruikt om bier te maken maar kan ook als natuurlijk slaapmiddel worden gebruikt.

Wat is hop?

HopHop oftewel Humulus lupulus is een winterharde slingerplant uit de familie van de hennepachtigen. Het bijzondere is dat de plant altijd met de klok mee slingert. Elk jaar vormt de plant nieuwe stengels die zes tot acht meter lang kunnen worden. In het najaar verdorren de stengels. We onderscheiden mannelijke en vrouwelijke hopplanten. Beide hebben verschillende bloeiwijzen. Mannelijke hop heeft clusters meeldraden als bloemen. De vrouwelijke bloemen zien eruit als kegelvormige katjes. Ze worden hopbellen genoemd. En juist deze hopbellen spelen een hoofdrol bij het brouwen van bier én in de klassieke kruidenkunde.

“Hop werd als conserveringsmiddel ingezet”

Waar wordt hop voor gebruikt?

Wie bier zegt, zegt hop. Het is namelijk samen met water, graan en gist een van de vier belangrijkste ingrediënten van bier. In een ver verleden werd in Nederland veelvuldig hop verbouwd. Dat gebeurde meestal in de buurt van bierbrouwerijen. De infrastructuur was immers nog niet zo goed als nu en zo konden brouwerijen en boeren makkelijk samenwerken. Hop werd in die tijd als conserveringsmiddel gebruikt. Diverse eigenschappen in hop zorgen voor de juiste omgeving voor de gist in het bier. Sterk gehopt bier was in staat om een lange bootreis naar India te doorstaan. Hoewel de plant winterhard is, komt hij tegenwoordig in Nederland nog slechts mondjesmaat voor. De hopteelt is namelijk arbeidsintentief en de hoge hopstengels zijn gevoelig voor wind. Bovendien is hop een delicaat product dat gevoelig is voor schimmels. In de botanische naam Humulus lupus zit overigens het woord ‘wolf’ (lupus). Dit heeft met de grillige groei van de hopplant te maken, over en om andere planten heen. Hop ‘moordt als een wolf’, wordt wel eens gezegd. Tegenwoordig wordt hop vooral voor de bitterheid gebruikt. Het bezit verschillende zuren, waaronder alfazuren. Daarnaast bevat hop essentiële oliën, zoals myrceen, caryophylleen, farneseen en humuleen. Hop wordt tevens in shampoos, parfums, lotions, zepen en crèmes gebruikt.

“Reeds in de Middeleeuwen waren de kalmerende eigenschappen van hop bekend”

Voordelen van hop

Slapende vrouwHop kent vele voordelen. Reeds in de Middeleeuwen waren de kalmerende eigenschappen van hop bekend. Het ondersteunt de nachtrust* en is daarom een veelgebruikt slaapmutsje. Men gaat ervan uit dat hop in bier eveneens verantwoordelijk is voor een kalmerend gevoel. Dat zou wel verklaren waarom mensen zich vaak wat slaperig voelen na het drinken van een paar glaasjes bier. Hop kan eveneens bij overgangsverschijnselen* worden aangewend. Bovendien ondersteunt het een normale menstruatie*. Ook is het goed voor de cholesterolspiegel en helpt de spijsvertering*. Dit heeft te maken met de polyfenolen in hop. Deze hebben namelijk fyto-oestrogene eigenschappen. Ook bevat hop flavonoïden, B-vitamines en aminozuren.

“Hop kan een aanvulling op uw dagelijkse voeding zijn”

Hop als aanvulling

HoptheeHop kan een aanvulling op uw dagelijkse voeding zijn. Met name in connectie met een gezonde slaap is het een goed idee om hop als tinctuur of thee te nemen. De tinctuur maakt u gemakkelijk zelf door een jampot vol met hopbellen te stoppen en vervolgens brandewijn of wodka toe te voegen. Deze mix dient minstens zes weken te trekken. Vervolgens is 1 ml voor het slapengaan voldoende. Dit kan gewoon in een glas water. Hopthee is nog gemakkelijker zelf te maken. U doet een flinke lepel gedroogde of verse hopbellen in een beker kokend water, laat dit even trekken en voilà: u heeft een bakje hopthee. De thee smaakt vrij bitter maar het effect is de moeite waard. U kunt echter ook kiezen voor hop als voedingssupplement. Tenslotte stoppen veel mensen gedroogde hopbellen in een kussentje dat ze in of naast het bed leggen of ophangen. De hopextract-capsules die u bij vitaminesperpost.nl kunt kopen, zijn gestandaardiseerd op 8:1. Dit is vergelijkbaar met ongeveer 3 gram verse hop. Onze capsules zijn bovendien volgens IFS-kwaliteitsnormen gecapsuleerd.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over hop of andere voedingssupplementen? Onze deskundige medewerkers zijn dagelijks tijdens kantooruren telefonisch te bereiken op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).