Lekker slapen met de hitte Slapende vrouw

Hoewel onze zomers elk jaar een beetje warmer lijken te worden, zijn we in Nederland nog niet echt gewend aan het warme weer. Vooral de nachten zijn voor velen zwaar. Wat kunt u doen om de broeierige nachten aangenamer te maken, zodat u ondanks de extreme hitte toch fijn kunt slapen?

Een hittegolf

Overdag kunnen we een hittegolf wel doorstaan. We liggen lekker bij het zwembad of op het strand, waar veel water ons verkoeling kan bieden. Of we hangen in de tuin in de schaduw van een bladerrijke boom. Maar dan wordt het avond en tijd om te gaan slapen. Hoe moe we dan ook zijn, het kan nog steeds lastig zijn om met benauwde temperaturen in slaap te vallen. Gelukkig is er een aantal tips om het hoofd ook ’s nachts koel te houden.

Vrouw leest een boek in de koele schaduw van een boomVrouw leest een boek in de koele schaduw van een boom

“Naakt slapen? Beter is dunne, katoenen nachtkleding”

Hoe houden we de slaapkamer koel?

Mooie vrouw slapend tussen witte lakensMooie vrouw slapend tussen witte lakens

We kunnen overdag al van alles doen om de slaapkamer zo koel mogelijk te houden. Slaapt u op zolder? Dan is het misschien goed om tijdelijk een verdieping lager te gaan slapen. Warmte stijgt immers naar boven. Ook kunt u vanuit dat feit eventueel uw matras van de lattenbodem tillen en voorlopig op de grond te slapen. Dit is koeler. Houd daarnaast ramen, deuren en raambekleding overdag potdicht. Hierdoor kan de warme lucht van buiten niet uw huis binnendringen. Met het hete weer hebben we bovendien de neiging om in Adamskostuum te gaan slapen. Beter is om dunne katoenen nachtkleding te dragen. Naakt heeft u meer last van het zweet dat op het lichaam blijft plakken, maar katoen neemt dit op.

De lastigste tip is wellicht de volgende. U slaapt natuurlijk graag naast uw partner of kind, of misschien naast een huisdier, maar onthoud dat ook uw geliefden warmte afgeven. Kinderen kunnen bij extreme hitte beter in hun eigen bed slapen en huisdieren in hun mand. Leg tussen u en uw geliefde bijvoorbeeld een laken of schuif de matrassen uit elkaar. Uw laken kunt u eventueel ook tien minuten voor het slapengaan in de diepvries leggen, zodat het heerlijk koel is.

Maak van uw ventilator een doe-het-zelf airco”

Nog meer praktische tips

Bent u de gelukkige eigenaar van een ventilator? Deze kunt u makkelijk en kosteloos upgraden door er een doe-het-zelf airco van te maken. Dit doet u door een bakje ijsklontjes of ijskoud water voor uw ventilator te plaatsen. Zo wordt er extra koelte naar u toe geblazen. En is het u wel eens opgevallen dat u het sneller koud heeft als u koude voeten heeft? Dit gegeven kunt u nu goed gebruiken. Leg bijvoorbeeld een koude kruik bij uw voeten of een bak koud water bij uw bed zodat u ze af en toe kunt koelen.

Damesbenen worden gekoeld bij een ventilatorDamesbenen worden gekoeld bij een ventilator

Een andere tip is om alle elektrische apparatuur op de slaapkamer uit te zetten. Apparaten produceren immers warmte. Dit is dus niet de beste tijd om lekker (samen) in bed te bingewatchen. Neemt u altijd graag een douche voor het slapengaan? Het is natuurlijk enorm verleidelijk om dezer dagen voor een koude straal te kiezen. Toch is dit geen goed idee. Een lauwwarme straal zorgt ervoor dat uw lichaam weer op een normale temperatuur komt. Bij een koude douche trekken de bloedvaten samen en warmt uw lichaam zich juist op. Een licht opgewarmd lichaam draagt bij aan een goede en gezonde nachtrust.

“Valeriaanwortel ondersteunt de nachtrust*”

Voedingssupplementen om lekker te slapen

Wil het slapen in de hitte na het nemen van al deze maatregelen nog niet lukken? Dan is het wellicht goed om te weten dat er kruiden en andere natuurlijke middelen bestaan met een licht rustgevende en/of ontspannende kwaliteit. Deze kunnen bijdragen aan een goede nachtrust. Een van de meest bekende is natuurlijk valeriaan. Valeriaan is een natuurlijke rustgever* en de wortels van deze plant staan erom bekend dat ze goed zijn voor de nachtrust*.

Daarnaast kunt u bij ons terecht voor de bijzondere formule Nachtrust Plus. Dit is een complete formule van 6 hoogwaardige kruiden die helpt om uitgerust wakker worden*. De formule bevat 5-HTP, Avena sativa, L-theanine, magnolia-extract, ashwagandha en citroenmelisse. Deze kruiden hebben met elkaar gemeen dat ze ondersteuning bieden aan een ontspannen gevoel* en helpen om lekker te slapen*.

Op onze site kunt u ook nog terecht voor bijvoorbeeld Passiebloemextract of andere natuurlijke middelen die u kunnen helpen om ook bij warme temperaturen lekker te kunnen slapen.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u graag meer weten over onze natuurlijke kruiden en middelen die een gezonde nachtrust ondersteunen? Twijfelt u welk product het beste bij uw wensen past? Neem dan gerust contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier. Zij zijn tijdens kantooruren ook bereikbaar via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).