Muira puama: natuurlijk afrodisiacum voor man én vrouw Verliefd stelletje

Al zo lang de mens leeft, maken we gebruik van planten en kruiden. Sommige hiervan zijn natuurlijke afrodisiaca en staan bekend om hun lustopwekkende eigenschappen. Een bekend kruid met deze kenmerken is muira puama, ook wel ‘potentiehout’ genoemd. Dit is een natuurlijk afrodisiacum voor man én vrouw, afkomstig uit het tropische Brazilië. Voor broeierige nachten in uw eigen slaapkamer.

Wat is muira puama?

Illustratie van een takje met blaadjesIllustratie van een takje met blaadjes

Het klinkt als een klok: muira puama (Acanthea virilis). De Nederlandse naam is simpelweg ‘potentiehout’. De Latijnse benaming valt te ontrafelen in ‘Acanthea’, wat van het Griekse woord ‘Acanthos’ (doorn) komt. ‘Virilis’ is Latijn voor ‘mannelijk’. Dit laatste verwijst uiteraard naar het libidoverhogend vermogen van potentiehout. Een synoniem voor Acantea virilus is Ptychopetalum olacoides. Muira puama is een boom die in het Amazonewoud van Brazilië groeit. Ook treffen we hem in Suriname en Frans-Guyana aan.

De boom kan zo’n 5 meter hoog worden en produceert kleine, witte bloemetjes. Deze verspreiden een heerlijke geur die aan jasmijn doet denken. Na de bloei ontstaan geeloranje vruchten. De bladeren zijn langwerpig en kastanjebruin. Muira puama heeft een vochtig en tropisch klimaat nodig. De wortels zijn veerkrachtig, vezelig en sterk. Ze ogen geel, hebben een zwakke geur en smaken enigszins zout en scherp. Potentiehout houdt van zanderige en kleigronden.

“Meestal wordt simpelweg op de wortel, bladstengels of schors van de boom gekauwd”

Muira puama geliefd bij indianen

De lokale inheemse bewoners van Brazilië, Suriname en Frans-Guyana gebruikten muira puama traditioneel al eeuwen als libidoverhogend middel en als middel bij diverse vrouwelijke ongemakken. Meestal wordt simpelweg op de wortel, bladstengels of schors van de boom gekauwd. Ook worden er tincturen van gemaakt. Vanaf 1930 is muira puama ook in Europa bekend. Sindsdien zijn er helaas nog maar weinig betrouwbare wetenschappelijk studies naar potentiehout geweest.

IndianenbenenIndianenbenen

“Onderzoekers hebben een nieuwe alkaloïde geïdentificeerd, die de naam muirapuamine heeft gekregen”

Wat zit er in muira puama?

Hoewel muira puama dezer dagen wel steeds meer in de belangstelling van wetenschappers staat, zijn tot op heden nog niet alle inhoudsstoffen van de muira puama geïdentificeerd. Onderzoek tot nu toe heeft uitgewezen dat muira puama uit verschillende werkzame onderdelen bestaat. Zo zijn de wortels en de bast van de boom rijk aan vetzuren als arachidonzuur en beheenzuur, essentiële oliën waaronder bèta-caryofyllene en alpha-humulene, plantensterolen en triterpenen, sequiterpenen en monoterpenen. Triterpenen staan bekend om hun antivirale en antiseptische activiteit. Daarnaast hebben onderzoekers een nieuwe alkaloïde geïdentificeerd, die de naam muirapuamine heeft gekregen. Muirapuamine lijkt vool op de stof yohimbine. Beide zijn een monoamine-oxidaseremmer (MAO). Ook treffen we steroïde saponinen, de resinen alfa- en betaresinzuur en tannines aan.

“Muira puama geniet een reputatie als afrodisiacum”

Muira puama ter ontspanning

Twee handen met een 'liefdeshartje'Twee handen met een 'liefdeshartje'

Muira puama geniet boven alles een reputatie als afrodisiacum. Het is dan ook goed voor het libido van man en vrouw*. Daarnaast wordt het al eeuwen gebruikt bij wisselende stemmingen tijdens de overgang*. Het is een antioxidant* en ondersteunt het immuunsysteem. Muira puama kan tevens helpen te ontspannen, veerkrachtig te blijven en de balans te bewaren in tijden van stress*, net zoals bijvoorbeeld ashwagandha, Panax ginseng en astragalus.

Graag merken we wel nog even op dat een actief liefdesleven begint bij een gezonde levensstijl met voldoende rust. Muira puama kan hieraan bijdragen maar geen wonderen verrichten.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

“De capsules zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten”

Muira puama als voedingssupplement

Wie interesse heeft om zelf eens te ervaren wat muira puama kan betekenen, kan bij ons terecht voor muira puama capsules. De bevatten poeder van de schors van muira puama, dat op 100% natuurlijke wijze is verkregen. De capsules zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten en zijn volgens IFS-normen gecapsuleerd.

Muira puama thee

Wilt u zelf aan de slag met muira puama? Dat kan. U kunt er bijvoorbeeld thee van zetten door 1 tot 2 volle eetlepels van het gedroogde kruid een kwartier lang in een halve liter water te koken. Zo heeft u gemakkelijk en snel twee glazen muira puama-thee.

Schors van de Muira puamaSchors van de Muira puama

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over muira puama of andere libido-ondersteunende middelen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).