Na pre- en probiotica nu ook postbiotica Vrolijke vrouw wijst naar camera

Pre- en probiotica move over. Het is tijd voor postbiotica! De eerste twee termen klinken u waarschijnlijk vertrouwd in de oren, maar postbiotica? Wetenschappers zijn hier echter steeds meer in geïnteresseerd. Men vermoedt dat postbiotica in ieder geval een positieve bijdrage aan onze algehele gezondheid kunnen leveren. Tijd om eens in de wereld van darmbacteriën te duiken.

Onze darmen en het microbioom

microbioomOnze darmen worden wel eens onze tweede hersenen genoemd. Ze zijn immers niet alleen essentieel voor de vertering en opname van voedsel. Ze vormen ook een barrière tegen allerlei ongewenste invloeden van buitenaf. Een goede darmgezondheid is dan ook superbelangrijk voor een goede afweer. Hierbij is een grote rol weggelegd voor het microbioom. Dat is een verzamelnaam voor alle microben in en op ons lichaam. Het microbioom heeft allerlei belangrijke functies in ons lichaam. Zo helpt het bij de spijsvertering en gaat de strijd aan met slechte bacteriën. Daarnaast is het darmmicrobioom van belang voor de structuur en doorlaatbaarheid van de darm. Als laatste maakt het microbioom postbiotica aan. Hier gaan we verderop nog uitgebreid op in.

"Goede bacteriën en gisten in het onderste deel van de dunne darm willen zich graag vermeerderen"

Wat zijn prebiotica?

DarmenAls het we over onze darmen en bacteriën hebben, begint het met prebiotica. Dit zijn stoffen, vaak bepaalde suikers, die een positieve uitwerking hebben op de gezondheid van degene die ze consumeert. Het zijn onverteerbare vezels uit plantaardige voeding die als voedsel voor probiotica dienen. Goede bacteriën en gisten in het onderste deel van de dunne darm willen zich graag vermeerderen maar hebben daar wel een voedingsbodem voor nodig. Ze gebruiken hier ‘voedingsresten’ voor. Alles wat in deze resten zit en door bacteriën wordt gebruikt op een dusdanige manier dat wij er gezondheidsvoordeel van ondervinden, wordt prebiotica genoemd. Bekende prebiotica zijn de oligosachariden, die vaak uit niet meer dan drie koolstofatomen bestaan. Via de moedermelk neemt een zuigeling grote hoeveelheden op van deze oligosachariden, ook wel Human Oligosacharids (HMO) genoemd, en ontwikkelt daarop de eigen darmflora.

"De bacteriën uit probiotische voeding zijn in staat om de zure omgeving van de maag te overleven"

Wat zijn probiotica?

ProbioticaProbiotica bevatten levende bacteriën. De werkzaamheid wordt toegeschreven aan een specifieke dosis, een bepaalde bacteriesoort en een eigen bacteriestam. De meeste probiotische producten bevatten levende bacteriën die na het passeren van de maag werkzaam zijn in de darm. We kennen zeshonderd verschillende bacteriestammen met elk een ingewikkelde naam, bijvoorbeeld Lactobaccilus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Streptococcus thermophilluys of Lactobacillus papacasei. Ongeveer honderdvijftig hiervan komen voor in onze darmen, waarvan 57 bij iedereen en de rest individueel is bepaald. We kennen ook probiotica die afkomstig zijn uit bepaalde gisten. Deze komen van nature voor in gefermenteerde voeding zoals yoghurt, kefir, kombucha, zuurkool en andere gefermenteerde groenten. De bacteriën uit probiotische voeding zijn in staat om de zure omgeving van de maag te overleven en belanden uiteindelijk in de dikke darm. Daar brengen ze de verhouding tussen goede en slechte bacteriën in balans. Hoe beter de verhouding, hoe gunstiger voor de gezondheid.

"Het woord 'postbioticum' staat letterlijk voor 'na het probioticum' of 'na het levend organisme'"

Wat zijn postbiotica?

Melk kefirEn zo komen we vanzelf bij de huidige trend waarbij postbiotica in de schijnwerpers staan. Het woord ‘postbioticum’ staat letterlijk voor ‘na het probioticum’ of ‘na het levend organisme’. Postbiotica zijn metaboliete stoffen en/of celmembramen die afkomstig zijn van probiotica. Ze worden tijdens het fermentatieproces als metabolieten geproduceerd. Voor het ontstaan van postbiotica is dus een fermentatieproces nodig. U kunt hierbij weer denken aan bovengenoemde gefermenteerde producten als kefir of zuurkool. Ze zijn van groot belang voor het scheppen van de juiste omstandigheden in de darm. Zo kunnen ze de darmomgeving zuurder maken. Dit bevordert de groei van goede bacteriën. Postbiotica zijn korte-keten-vetzuren die bevorderlijk zijn voor een gezonde darmflora.

"Saccharomyces cerevisiae wordt ook wel bakkersgist, brouwersgist of wijngist genoemd"

Postbiotica op basis van de Saccharomyces cerevisiae

Saccharomyces cerevisiaeOns postbioticasupplement is gebaseerd op de Saccharomyces cerevisiae. Dit is een alom bekende gistsoort die ook wel bakkersgist, brouwersgist of wijngist wordt genoemd. In de vorm van bèta-glucanen wordt Saccharomyces cerevisiae al langere tijd gebruikt als voedingssupplement. Deze gistsoort is van nature een goede bron van vitamine B. Het supplement Postbiotica Immuunsysteem is op basis van een geavanceerd en gepatenteerd fermentatieproces dat de naam EpiCor® draagt en een breed spectrum aan voedingsstoffen oplevert. U kunt hierbij denken aan fosfolipiden, onverzadigde vetzuren, bètaglucanen, flavonoïden, polyfenolen, fytosterolen, mannan oligosachariden, aminozuren, vitamines, mineralen en andere stoffen waar vooral onze darmen blij van worden. Ons supplement bevat 500 mg van het gepatenteerde en hoogwaardige postbioticum EpiCor®. Een groot voordeel van postbiotica is dat ze niet uit levende organismen bestaan en daardoor langer houdbaar zijn.

"Werknemers van deze fabriek waren opvallend vitaal"

EpiCor® ontstond bij toeval

Het verhaal van EpiCor® is eigenlijk nogal bijzonder. Het gefermenteerde product werd al sinds 1943 in een Amerikaanse fabriek geproduceerd. Het werd gebruikt als toevoeging aan voeding voor dieren met een gevoelige spijsvertering. Het duurde tot 2004 tot iemand opviel dat werknemers van deze fabriek opvallend vitaal waren, zeker in vergelijking met werknemers in andere bedrijven. Verder onderzoek op basis van observaties leidde tot onderzoek naar en de productie van EpiCor®.

"Vitamine C is een typische 'breed spectrum' vitamine en ondersteunt tal van fysiologische processen in het lichaam"

Vitamine CEpiCor® gecombineerd met vitamine C

Wij hebben aan het supplement Postbiotica Immuunsysteem buiten EpiCor® ook 500 mg Ester-C toegevoegd. Dit is een niet-zure, goed opneembare en maagvriendelijke vorm van vitamine C. Vitamine C is een typische ‘breed spectrum’ vitamine en ondersteunt tal van fysiologische processen in het lichaam. Het heeft onder meer een positieve invloed op het immuunsysteem. Bovendien is het een krachtige antioxidant die helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen en het natuurlijk afweersysteem. Ons supplement is geschikt voor vegetariërs en veganisten en volgens de strenge richtlijnen van de IFS gecapsuleerd.

"Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen"

Onderzoek via ‘slimme wc’s’

Slimme wc'sHoewel postbiotica steeds meer wetenschappelijk aandacht geniet, staat het onderzoek nog in de kinderschoenen. Wetenschappers van de Britse universiteit King’s College in Londen voorspellen dat in de nabije toekomst 'slimme toiletten' of 'slim toiletpapier' zal worden ontwikkeld. Hiermee zou een beter beeld ontstaan van de specifieke postbiotica die we in onze darmen produceren. Met de verworven informatie zou men wellicht het voedingspatroon van mensen kunnen optimaliseren.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over pre-, pro- of postbiotica? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel.nr. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).