Fo-Ti: de Chinese belofte voor een lang en vitaal leven Fo-ti-plant

De wetenschappelijke naam van Fo-Ti is Polygonum multiflorum Thunb. Het is een klimplant en lid van de duizendknoopfamilie Polygonaceae. De plant komt oorspronkelijk uit China, maar hij wordt tegenwoordig ook in Taiwan en Japan geteeld. Fo-Ti is verwant aan de Japanse duizendknoop. Dit is een plant die in Nederland op veel plekken overvloedig en zelfs invasief groeit.

De Chinese legende van meneer He

Fo-ti wortelFo-ti wortel

Een andere naam voor fo-ti is ‘He Shou Wu’. Dat betekent ‘meneer He met het zwarte haar’. Aan deze naam gaat een legende vooraf: meneer He woonde in een arm dorpje in China dat werd getroffen door hongersnood. De meeste mensen trokken weg uit het dorp weg op zoek naar werk, maar meneer He was te zwak om te vertrekken. Om in leven te blijven, verzamelde en at hij wilde planten en groef wortels en knollen uit.

Eén daarvan daarvan was de bittere fo-ti-wortel. De dorpelingen hadden hem zelf nog niet eerder gegeten. Maar geleidelijk aan werd meneer He weer gezond. Zijn teint lichtte op. Hij verwekte zelfs een zoon. En zijn witte haar werd weer zwart! Uiteindelijk leefde hij nog lang en vitaal.

"Een tonicum is een vitaliserend middel voor het gehele lichaam"

Fo-Ti is een tonicum

Fo-Ti wordt binnen de Chinese kruidenleer als een belangrijk tonicum beschouwd. Een tonicum is een vitaliserend middel voor het gehele lichaam. Daarnaast wordt het voor diverse andere toepassingen gebruikt. Van de plant wordt over het algemeen gebruik gemaakt van de wortels. Soms worden ook de bladeren gebruikt. De wortels worden in de herfst geoogst, bij voorkeur van planten van 3-4 jaar oud, en worden gedroogd voor later gebruik.

Fo-ti poederFo-ti poeder

"Grijzend of wit haar is in de meeste culturen (onbewust) een teken van ouderdom, een zwakke gezondheid en lichamelijke achteruitgang"

Waarvoor wordt Fo-Ti in de traditionele Chinese kruidenleer gebruikt?

Binnen de Chinese kruidenkunde wordt Fo-Ti vaak in formules verwerkt die ook andere inhoudsstoffen bevatten. Er zijn twee fo-ti varianten:

  • Rode Fo-Ti: hierbij worden de wortels in een mengsel van rijstwijn en soja gekookt
  • Witte Fo-Ti: de onbewerkte variant

Fo-Ti wordt in Azië ook  gebruikt voor het behoud van zwart haar

Gedroogde Fo-ti wortelGedroogde Fo-ti wortel

Grijzend of wit haar is in de meeste culturen (onbewust) een teken van ouderdom, een zwakke gezondheid en lichamelijke achteruitgang. Zeker in Aziatische landen, waar zwart de meest voorkomende haarkleur is. Maar ook hier in het Westen is het gebruikelijk dat vrouwen (en in mindere mate mannen) hun haar verven als de eerste tekenen van vergrijzing zich aandienen. Het verven van het haar kan tot op hoge leeftijd doorgaan.

Koper draagt bij aan het behoud van de natuurlijke haarkleur

De kleur van het haar wordt van nature in stand gehouden door de vorming van melanine. Dat is een lichaamseigen pigment dat uit het aminozuur tyrosine wordt gevormd. Of fo-ti ook echt iets doet met de pigmentering van het haar is ook na allerlei wetenschappelijke onderzoeken niet eenduidig. Wat we wèl zeker weten, is dat het mineraal koper een rol speelt bij de pigmentering van het haar.

Zelf Fo-ti uitproberen?

Vitaminesperpost.nl verkoopt een Fo-Ti-extract van de wortels van de Polygonum multiflorum Thunb. De capsules bevatten per stuk 560 mg onbewerkt Fo-Ti wortelextract. De capsules kunnen als een tonicum voor het lichaam worden ingezet.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een groot assortiment natuurlijke voedingssupplementen en plantaardige extracten. Wilt u advies bij het bepalen welk voedingssupplement voor u het meest geschikt is of heeft u andere vragen? U kunt tijdens kantooruren altijd bellen op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of contact opnemen via ons contactformulier.