Vitaal ouder met ginsenosides uit Panax ginseng Panax ginseng

Ginseng wordt in het Verre Oosten, met name in China, Korea en Japan, gebruikt als algemeen tonicum of adaptogeen voor een lang en gezond leven. In het Chinees verwijst het eerste deel van het woord ‘gin’ naar de man en het tweede deel ‘seng’ verwijst naar de essentie. Ginseng zou de drie essenties van de mens belichamen: lichaam, geest en ziel.

De beste kwaliteit ginseng groeit in Korea

Korea is ‘het beloofde land’ van de ginseng en groeit daar het beste. De temperatuur is exact wat de ginseng verlangt en er valt precies genoeg regen. De Koreanen zelf waarderen deze wortel zozeer dat ze de wilde ginseng iets te fanatiek verzamelden en daarmee bijna het voortbestaan van de majestueuze wortel in gevaar brachten. Daarom werd ginseng in 1973 toegevoegd aan de lijst van bedreigde plantensoorten. Tegenwoordig is het in Korea illegaal om ginseng in het wild te plukken.

"De keizer waardeerde de ginseng zodanig dat hij zijn onderdanen per decreet verbood om in de bergen Panax ginseng te verzamelen. Hij wilde de wortel louter voor zichzelf.”

Chinese ginseng was alleen goed genoeg voor de keizer

Gedroogde ginsengwortelsGedroogde ginsengwortels

De op één na beste ginseng ter wereld groeit in China, op de grens met Noord-Korea. De keizer waardeerde de ginseng zodanig dat hij zijn onderdanen per decreet verbood om Panax ginseng in de bergen te verzamelen. Hij wilde de wortel louter voor zichzelf. Het volk negeerde dit verbod echter vaak. Ze droegen een stuk ginseng in hun zakken of aan een koordje om hun nek. Ze gebruikten de ginsengwortel zoals wij vandaag de dag energiedrankjes gebruiken. Ze kauwden erop als ze een snelle oppepper nodig hadden.

"In de Appalachen wordt het voortbestaan van de wilde ginseng bedreigd door de zogeheten witstaartherten"

Witstaarthert is gek op de Noord-Amerikaanse berg-ginseng

Wie het woord ‘ginseng’ hoort, denkt ze meestal meteen aan een Aziatische wortel. Slechts weinigen weten dat deze plant ook Noord-Amerika voorkomt en dan met name in de Appalachen. Deze variant is iets minder krachtig dan de Koreaanse ginseng. In de Appalachen wordt het voortbestaan van de wilde ginseng bedreigd door de zogeheten witstaartherten (Odocoileus virginianus). Biologen hebben de situatie daar vier jaar lang geobserveerd en vastgesteld dat:

WitstaarthertWitstaarthert
  • Herten 19-42% van de wilde ginsengplanten eten
  • De ginseng minder snel aangroeit dan hij wordt opgegeten
  • De totale hoeveelheid wilde ginseng er daalt met 2,7% per jaar

Er is geen eenvoudige oplossing voor dit 'probleem'. Vooral ook omdat de witstaartherten een beschermde diersoort zijn.

Koreaanse ginseng bevat bioactive ginsenosides

De ginseng behoort tot de Panax familie, die tenminste negen soorten bevat. De twee bekendste zijn: Panax ginseng (Koreaanse of Chinese ginseng) en de Panax quinquefolius (Amerikaanse ginseng). Studies tonen aan dat de verschillende soorten ook andere voordelen bieden. De belangrijkste actieve stoffen in ginseng zijn de ginsenosides. Hiervan zijn inmiddels meer dan honderd varianten geïdentificeerd. Koreaanse ginseng biedt interessante gezondheidsvoordelen:

  • Ondersteunt het afweersysteem*
  • Draagt bij aan een normale concentratie*
  • Goed voor het libido*
  • Helpt bij vermoeidheid*

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

"Rode ginseng is Panax ginseng die volgens een oude Koreaanse traditie is bewerkt en daaraan ook de rode kleur dankt"

De ginseng voor onze supplementen is bewust minimaal bewerkt

Rode ginsengRode ginseng

In de traditionele Chinese kruidenkunde wordt Amerikaanse ginseng als minder stimulerend beschouwd dan de Aziatische variant. Bij vitaminesperpost.nl verkopen we daarom alleen voedingssupplementen op basis van de Koreaanse ginseng. De ginseng voor de supplementen is bewust niet geëxtraheerd en minimaal bewerkt omdat bewerking de verhouding tussen de verschillende ginsenosides verandert.

De kracht van de ginseng is onder meer afhankelijk van de leeftijd die de wortels hadden toen ze werden geoogst. Rode ginseng is Panax ginseng die volgens een oude Koreaanse traditie is bewerkt en daaraan ook de rode kleur dankt.

Vitaminesperpost.nl verkoopt onder meer de volgende supplementen met traditionele Koreaanse Panax ginseng:

"Oorspronkelijk werd ginseng waarschijnlijk als voedsel gebruikt, maar al snel werd het gewaardeerd om zijn krachtgevende, vitaliserende kwaliteiten en werd een krachtig symbool van goddelijke harmonie op aarde"

Koreaanse ginseng was (en is) enorm geliefd bij de Chinezen

In oude overleveringen van meer dan 5000 jaar oud wordt al gerept over Panax ginseng, dat werd gebruikt in Mantsjoerije, een gebied dat tegenwoordig (gedeeltelijk) in China ligt. Oorspronkelijk werd het waarschijnlijk als voedsel gebruikt, maar al snel werd het gewaardeerd om zijn krachtgevende, vitaliserende kwaliteiten en werd een krachtig symbool van goddelijke harmonie op aarde. In de derde eeuw na Christus werd de vraag naar ginseng door de Chinezen zo groot dat er handel kon worden gedreven met de wortel. Koreanen konden nog meer dan genoeg wilde ginseng in hun land vinden en konden Chinese zijde en medicijnen ruilen tegen de - met name onder de Chinezen - gewilde ginseng. In 1900 overtrof de vraag naar wilde ginseng het beschikbare aanbod en vanaf dat moment ging Korea de Panax ginseng commercieel verbouwen.

Ginsengplant met rode besjesGinsengplant met rode besjes

In oude geschriften wordt al over rode ginseng geschreven

Rode ginseng (Hongsam in het Koreaans) wordt rond 1800 genoemd in een boek van de Koreaanse koning Jeongjo. Hierin staat onder meer dat er een nog ouder geschrift bestaat uit 1123 waarin wordt vermeld hoe en wanneer het proces van het stomen van ginseng is geïntroduceerd. Omdat het geschrift echter geen details bevatte, kwamen de onderzoekers niet achter de exacte bereidingsmethode voor rode ginseng (de stoomtijd, het aantal herhalingen en het daaropvolgende droogproces).

"Rode ginseng wordt traditioneel gestoomd. Vervolgens worden de ginsengwortels op bamboerekken in een droogkamer gelegd en gedroogd door de warmte van een vuur of door zonlicht en de wind."

Rode ginseng wordt traditioneel gestoomd en gedroogd

Ongeveer honderd jaar later (eind 1200) werden meer gedetailleerde verslagen over rode ginseng geschreven. Volgens een geschrift uit deze periode werden minstens zes jaar oude ginsengwortels gezocht en geoogst, ontdaan van aarde, gewassen en vervolgens in een grote stoommand gestoomd. Na dit proces van stomen, werden de ginsengwortels traditioneel op bamboerekken in een droogkamer gelegd en gedroogd door de warmte van een vuur of door zonlicht en de wind.

Ginseng wordt aan de lucht gedroogdGinseng wordt aan de lucht gedroogd

Dit traditionele proces wordt tot op de dag van vandaag gebruikt om rode ginseng te produceren. Ginseng is wereldwijd bijzonder populair geworden. De supplementen die u bij ons kunt kopen, respecteren de oude, Aziatische tradities en de ginseng die is gebruikt, voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen.

"Een oud Chinees spreekwoord zegt: 'Het is gemakkelijker een oude tijger te trainen dan om ginseng te telen"

Waar komt de ginseng vandaan die voor onze supplementen wordt gebruikt?

Gecontroleerde teelt van ginseng Gecontroleerde teelt van ginseng

Wilde Koreaanse ginseng is beschermd. Daarom worden de planten geteeld op boerderijen. Deze plant is niet gemakkelijk om te telen. Een oud Chinees spreekwoord zegt: ‘Het is gemakkelijker om een oude tijger te trainen dan om ginseng te telen'. De boeren beschermen de planten tegen al te hete zon. Elke plant heeft een levensduur van tenminste zes jaar. Op dat moment wordt hij geoogst, want precies dan is de wortel op zijn sterkst.

De Koreaanse boeren gebruiken traditionele methoden en drogen de wortels aan de lucht en in de zon. Dat is in Korea gemakkelijk te doen omdat de temperaturen tijdens een gemiddelde zomer rond de 29 graden liggen.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een groot assortiment natuurlijke voedingssupplementen en plantaardige extracten. Wilt u advies bij het bepalen welk ginseng voedingssupplement voor u het meest geschikt is of heeft u andere vragen? U kunt tijdens kantooruren altijd bellen op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of contact opnemen via ons contactformulier.