Guarana: een natuurlijk energiesupplement Guaranabessen

Guarana wordt gezien als een natuurlijk energiesupplement uit de Amazone. Dit komt doordat de guarana plant (Paullinia cupana) veel cafeïne bevat. De inheemse bevolking gebruikte guarana al eeuwenlang als stimulerend middel. Guarana staat ook in de belangstelling bij sporters wegens positieve effecten op de sportprestatie.

"De oorspronkelijke inwoners van de Amazone gaven vanwege het oogachtige voorkomen de naam ‘oog van het woud' aan de rijpe vruchten"

Wat is guarana?

De guaranaplant is een houtachtige klimplant die tot 12 meter hoog kan worden. Deze klimplant komt in het Amazonegebied voor. De plant heeft grote bladeren en kleine rode of bruine bessen ter grootte van koffiebonen. Onder de schil zit witte pulp. Als de zaden rijp zijn, barsten ze open. Er komt dan een ‘oogje’ tevoorschijn. Hier dankt de guarana zijn naam aan. Guarana komt uit het Portugees en geeft het oogachtige uiterlijk van de rijpe vrucht aan. De oorspronkelijke inwoners van de Amazone gaven de rijpe vrucht de naam ‘oog van het woud’.

De botanische naam van guarana, Paullinia cupana, is minder spannend. De naam is afgeleid van C.F. Paullini. Dit was een Duitse medisch plantkundige in de achttiende eeuw. Hij was de eerste ontdekker van deze plantensoort.

“In tegenstelling tot koffie geeft guarana langdurig energie af. Dit komt omdat guaranazaden veel voedingsstoffen bevatten”

Wat maakt guarana zo bijzonder?

Poeder van gemalen gueranazadenPoeder van gemalen gueranazaden

De guarnazaden en -bessen bevatten ontzettend veel cafeïne, wel 4 keer zoveel als de koffieboon. Guarana bevat verder de werkzame stoffen flavonoïden, alkaloïden, saponinen, terpenen en tannines en vezels. Van oudsher wordt guarana als heilmiddel gebruikt. Door het hoge gehalte aan cafeïne wordt guarana vooral in stimulerende dranken toegepast. 

Oorspronkelijk werden de zaden van de vrucht gebrand, vermalen en vermengd met water gedronken. De smaak van deze drank is vrij bitter. Tegenwoordig wordt guarana extract toegevoegd aan (zoete) energiedranken, vaak in combinatie met ginseng en cafeïne. Guarana wordt ook in supplementen als guaranapoeder en guarana-capsules verkocht. Als u niet van de specifieke smaak van guarana houdt, dan kunt u het beste kiezen voor guarana-capsules. 

Guarana en sport

Zoals eerder beschreven, bevatten guaranazaden veel cafeïne. Sinds 2004 staan in de sportwereld supplementen met cafeïne enorm in de belangstelling. De WADA (World Anti Doping Agency) heeft cafeïne toen van de dopinglijst gehaald. Sindsdien worden er veel onderzoeken gedaan naar het effect van cafeïne op de sportprestatie. 

Fietsers in een pelotonFietsers in een peloton

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat cafeïne een positief effect heeft op de duurprestatie. Cafeïne zorgt namelijk voor stimulering van het centraal zenuwstelsel en beïnvloedt de stofwisseling in de spieren.  Het verhoogt de alertheid en reactietijd. Sporters die 3-6 mg cafeïne per kg lichaamsgewicht innemen, zijn 1,5% sneller bij een inspanning van meer dan 2 minuten. Bij een inspanning van meer dan 30 minuten is er een verbetering van circa 3%. Dit effect is te zien bij zowel recreanten als bij topsporters. 

Hoe kunt u guaranasupplementen gebruiken?

Supplementen met cafeïne, zoals guarana, werken niet meteen. Het beste is om aan het begin (ca. 1 uur van te voren) of ongeveer 45 min. voor het einde van de inspanning 1-2 guarana-capsules in te nemen voor een optimaal effect. Bij langdurig gebruik, kan er gewenning optreden. Gebruik het daarom korte periodes

Geopende capsule met queranapoederGeopende capsule met queranapoeder

(Ook) voor supplementen met cafeïne geldt niet: ‘hoe meer, hoe beter!’ De gunstige effecten verschillen per persoon, afhankelijk hoe gevoeldig iemand ervoor is. Een veilige dosis is maximaal 400 mg per dag. De guaranacapsules van vitaminesperpost.nl bevatten 110 mg cafeïne per capsule. Mensen met een te hoge bloeddruk, hartproblemen of mensen die bloedverdunners gebruiken, dienen voor gebruik eerst een deskundige te raadplegen.

Uiteraard is dit supplement niet geschikt voor kinderen en wordt het niet aanbevolen om te gebruiken bij zwangerschap en borstvoeding.

Guaranasmoothie: watermeloen met guarana

Watermeloen-Guarana-smoothieWatermeloen-Guarana-smoothie

Ingrediënten:

 • 200 g watermeloen
 • 10 blauwe bessen
 • 1 cm geraspte, verse gember
 • 1-2 open gemaakte guarana-capsules van vitaminesperpost.nl
  (of 1 koffielepel guaranapoeder)
 • 250 ml appelsap
 • evt. ijsblokjes
 • evt. 1 takje verse munt
 • evt. 1 koffielepel hennepzaadjes

Bereiden:

 • Verwijder de schil en pitjes van de watermeloen
 • Snijd het vruchtvlees grof
 • Rasp de gember
 • Mix de stukken watermeloen samen met de blauwe bessen, appelsap, de geraspte gember en het guaranapoeder tot een glad drankje
 • Giet in een groot glas en voeg eventueel ijsblokjes toe
 • Werk het af met een takje munt en bestrooi met de hennepzaadjes

(Bron: bioplanet)

Vragen of advies?

Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Zij zijn tijdens kantooruren bereikbaar op telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief). U kunt ook gebruik maken van onze contactpagina.