Verschil Siberische en Koreaanse Panax ginseng verhelderd Siberische en Koreaanse Panax ginseng

Kent u ginseng al? De kronkelige wortelfamilie met indrukwekkende diepgewortelde gezondheidseigenschappen. Siberische en Koreaanse Panax ginseng zijn de bekendste en behoren tot een echte familie: soms kunnen ze niet mét, maar soms ook niet zonder elkaar. Weet u de verschillen? In onderstaande bloemlezing, oftewel wortellezing in dit geval, vertellen wij u hier alles over.

Wat is ginseng?

De geschiedenis van de eenvoudig ogende ginsengwortel gaat terug tot 5000 voor Christus. Toen al werd dit wondermiddel in de Chinese en Russische gezondheidsleer gebruikt. De wortel is in Azië het symbool van een lang leven en een goede gezondheid. In het Westen werd de effectiviteit van de tot de klimopfamilie (Araliaceae) behorende ginseng, in de 18e eeuw erkend. Dit leidde ertoe dat veel wetenschappers onderzoek gingen doen naar deze wortel.

Chinese geneeskundeChinese geneeskunde

Inmiddels heeft dit geresulteerd in meer dan 8000 (!) goedgekeurde wetenschappelijke evidence based-onderzoeken naar de werking van ginseng. Mede hierdoor is ginseng tegenwoordig wereldwijd een van de meest populaire, heilzame kruidenmiddelen.

Weetje:

Ginseng wordt sinds de 17e eeuw in Europa ingezet. Nederlandse zeelieden hebben het kruid naar ons continent gebracht.

Waar is ginseng goed voor?

Ginseng heeft meer dan 150 verschillende ingrediënten. De wortel van deze heilzame plantenfamilie is onder meer rijk aan de mineralen magnesium, calcium, mangaan, selenium en ijzer. Evenzo barst ginseng van de B-vitamines, choline, vitamine C, bètacaroteen, etherische oliën en aminozuren. Ook is ginseng een antioxidant*. Antioxidanten, zoals ook vitamine C, helpen de lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf en leveren zo een bijdrage aan de bescherming tegen oxidatieve schade

Verschillende soorten ginseng in verschillende toepassingenVerschillende soorten ginseng in verschillende toepassingen

Ginseng wordt in het Verre Oosten als tonicum ter ondersteuning van de levensduur gezien. Het is de ‘chi’ van alle organen. De heilzame eigenschappen van ginseng worden voor een belangrijk deel toegeschreven aan de ginsenosides, ofwel triterpeen saponines. Deze beschermen de plant tegen vijandige invloeden van buitenaf, zoals schimmels en bacteriën. Bij de mens zorgen ze ervoor dat onze signaalstoffen beter worden opgenomen. Dit activeert, reguleert of remt lichaamsprocessen, wat weer balancerend en harmoniserend werkt op lichaam en geest.

Weetje:

De naam Ginseng is ontleend aan de Chinese term 'Shing-seng'. Dit staat voor 'essentieel voor mensen’. Ginseng belichaamd de drie mythische essenties van de mens: lichaam, ziel en geest.

Wat is de werking van Siberische ginseng?

Siberische of Russische ginseng (Eleutherococcus senticosus) is een kleine, stekelige struik die van nature in Rusland, Korea en China voorkomt. De wortel hiervan is een stof die zijn eigenschappen aan de specifieke behoeften van het lichaam aanpast. Dit soort stoffen brengen evenwicht en maken zo fysieke en geestelijke verstoringen van het lichaam weer goed. Veel mensen benutten het product daarom voor meer evenwicht tijdens stressvolle periodes. Verder heeft Siberische ginseng de volgende gezondheidseigenschappen:

Siberische ginsengSiberische ginseng
 • Siberische ginseng is goed voor het geheugen en concentratievermogen*
 • Siberische ginseng houdt de geest helder*
 • Siberische ginseng ondersteunt het afweer- en immuunsysteem*
 • Siberische ginseng draagt bij aan het behoud van een normale bloeddruk*

Ons Siberisch Ginseng-extract is gestandaardiseerd op min. 0,8% eleutherosiden A+B in een verhouding van 30:1. Dit wil zeggen dat 1 capsule overeenkomt met 12 gram Siberische ginseng. Naast miljoenen Russen, staan Russische kosmonauten erom bekend dat ze Siberische ginseng gebruiken.

Weetje:

Er was een tijd dat ginseng zo waardevol was dat de wortel meer dan een goudstaaf kostte. Alleen de keizer en enkele steenrijke notabelen konden zich ginseng veroorloven.

Wat is een goed Koreaanse Panax ginseng-supplement?

Panax ginseng ontleent zijn naam aan het Griekse 'panacea', wat ‘reguleert alles' betekent. Onze Panax Ginseng Premium-softgels worden uit duurzaam geteelde wortels gewonnen die minstens zes jaar oud zijn. Ook zijn ze gestandaardiseerd op 20% ginsenosides. Ginseng is pas werkzaam na drie groei-jaren. Hoe meer jaren groei, hoe beter. Het is net een goede wijn: Koreaanse Panax ginseng heeft tijd nodig om zich optimaal te ontwikkelen.

Koreaanse Panax GinsengKoreaanse Panax Ginseng

Weetje:

Ginseng komt oorspronkelijk uit de bossen van Noord-Korea, Noord-China en Mantsjoerije. Door overbeplukking is daar tegenwoordig vrijwel geen wilde ginseng meer te vinden. Gelukkig wordt de wortel veelvuldig gekweekt.

Koreaanse Panax ginseng is goed voor het libido en het seksuele verlangen

Daar waar Siberische ginseng voor iedereen heilzaam kan zijn, is Koreaanse Panax ginseng in het bijzonder bedoeld voor mannen, mensen met een verminderd libido en vrouwen in of na de overgang. De bekendste gezondheidsvoordelen van deze op mensenbenen lijkende wortel zijn:

 • Koreaanse Panax ginseng is goed voor het libido en het seksuele verlangen en helpt zo om goede seksuele relaties te onderhouden*
Koreaanse Panax Ginseng is libidoverhogendKoreaanse Panax Ginseng is libidoverhogend
 • Koreaanse Panax ginseng is goed voor het energieniveau, zowel lichamelijk als geestelijk*
 • Koreaanse Panax ginseng is goed voor de concentratie en ondersteunt zo de alertheid*
 • Koreaanse Panax ginseng is evenwichtig in stresssituaties en helpt zo de geest helder te houden*
 • Koreaanse Panax ginseng helpt bij vermoeidheid en helpt zo fris en alert te blijven*

Verder heeft Koreaanse Panax ginseng een gunstige invloed op het uithoudingsvermogen*, draagt het bij aan een normale werking van het zenuwstelsel* en ondersteunt het een gezonde bloedsuikerspiegel*. Met recht een alleskunner dus!

Weetje:

De Chinezen en Koreanen droegen een stuk ginseng in hun zak of aan een koordje om hun nek. Ze gebruikten de ginsengwortel zoals wij vandaag de dag energiedrankjes gebruiken. Ze kauwden erop als ze een snelle oppepper nodig hadden.

Welke Koreaanse Panax ginseng-supplementen kunt u bij vitaminesperpost.nl kopen?

Om deze majestueuze wortel recht te doen, hebben wij vier Panax ginseng-supplementen in ons assortiment: Panax Ginseng, Panax Ginseng Premium, Panax Ginseng Natuurlijk en Ginseng + Royal Jelly. Wij gebruiken voor ons Panax Ginseng Natuurlijk-supplement zes jaar oude wortels van de witte, Koreaanse ginseng uit duurzame landbouw. Ons Panax Ginseng Premium-supplement bevat naast witte ook rode ginseng. Het product bevat gelijke delen witte en rode ginsengextracten die goed in het lichaam worden opgenomen.

Royal Jelly ofwel koniginnegeleiRoyal Jelly ofwel koniginnegelei

Tot slot hebben we Ginseng + Royal Jelly. Werkbijen produceren Royal Jelly, ofwel koninginnegelei. Deze stof bevat vele vitamines, ijzer, zink, calcium, mangaan, enzymen en aminozuren. De royal jelly in onze Ginseng + Royal Jelly-softgels is vers gevriesdroogd om een optimale kwaliteit te waarborgen en is bovendien gestandaardiseerd op 30% ginsenosides.

Weetje:

Witte ginseng is poeder van de gedroogde wortel. Rode ginseng is een paar uur gestoomd voorafgaand aan extractie en droging.

Welke andere soorten ginseng zijn er?

Naast de Siberische en Koreaanse, kent de ginsengfamilie nog vele vertakkingen. De bekendste in vogelvlucht:

 • Indiase ginseng (ashwagandha, Withania somnifera)
  Ashwagandha,
  ‘koninklijk kruid’, is een antioxidant*. Dit kruid neemt in de Ayurvedische (Indiase) gezondheidsleer een prominente plaats in.
 • Chinese ginseng (Angelica sinenses, engelwortel, dong quai)
  Dit is de ‘vrouwelijke ginseng’. In de Chinese gezondheidsleer is dong quai een van de meest gebruikte kruiden. Het kruid wordt al jaren gebruikt ter ondersteuning voor de vrouw in balans. Wij verkopen vegetarische Dong Quai-capsules, die gestandaardiseerd zijn op minimaal 1% lingustide.
Alle soorten ginsengAlle soorten ginseng
 • Amerikaanse ginseng (Xiyangshen, Panax quinquefolius)
  Amerikaanse ginseng is minder sterk dan Siberische of Koreaanse ginseng. Bovendien wordt in de traditionele Chinese kruidenkunde Amerikaanse ginseng als minder vurig beschouwd. Bij vitaminesperpost.nl verkopen wij dit product daarom niet.
 • Rode ginseng (red ginseng, Hongsam)
  Dit is een bijzondere vorm van Koreaanse Panax ginseng. Voor het bereiden van rode ginseng worden de wortels ingedroogd tot 86% drogestof. Het hoge drogestofgehalte beschermt de wortels tegen aantasting door bacteriën en schimmels. Rode ginseng bevat stoffen die in geen enkele andere ginseng aanwezig zijn. Onze hoogwaardige Rode Ginseng Natuurlijk-capsules zijn ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Weetje:

Ginseng wordt vaak verward met gember. Niet zo vreemd: de Engelse namen lijken op elkaar. Ook zijn het beide wortels. Ze zien er zelfs een beetje hetzelfde uit en de smaak heeft eveneens raakvlakken. Toch behoren ze tot compleet verschillende plantenfamilies, met eveneens compleet verschillende heilzame eigenschappen.

Ginseng, de alleskunner die met recht de titel ‘koning van de kruiden’ draagt!

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over onze ginsengproducten of een van onze andere supplementen? Neem dan gerust contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief). Ook als u een specifieke vraag heeft of wel wat hulp kunt gebruiken bij het maken van een voor u juiste keuze, zitten we voor klaar.