Mastica: de tranen van Chios Mastica: de tranen van Chios

Griekenland kent vele prachtige eilanden die allemaal hun eigen kenmerkende natuur hebben. Het eiland Chios staat bekend om een unieke boom met een bijzonder verhaal: de mastiekboom. Alleen op Chios produceert deze boom een bijzondere aromatische hars: ‘de tranen van Chios’. Deze ‘tranen’ zitten boordevol goede stoffen.

Wat is de mastiekboom?

MasticaplantageDe mastiekboom groeit op vele plekken in de wereld, maar de enige plek waar hij een bijzondere hars produceert, is op Chios. Dit is al eeuwen het geval. De boom is zelfs inmiddels het symbool van Chios en verantwoordelijk voor het levensonderhoud van een groot deel van eilandbevolking. De één tot drie meter hoge mastiekboom (Pistacia lentiscus), ook wel masticaboom of mastixboom genoemd, behoort tot de familie van de Anacardiaceae. Hij is verwant aan de pistacheboom. Op Chios staan wel vier miljoen mastiekbomen, met name op het zuidelijk deel van het eiland. De groenblijvende boom heeft leerachtige bladeren die eerst roodachtig worden en later felgroen. Het is een langzaam groeiende boom. Hij is pas na veertig of vijftig jaar klaar om te cultiveren. De boom produceert rode, keiharde vruchtjes. Deze worden na rijping zwart. De vruchten zijn echter niet hét product wat deze boom louter en alleen op Chios voortbrengt. Dat is namelijk een bijzondere, aromatische hars: ‘de tranen van Chios’. Het verbouwen van mastica is door de UNESCO overigens opgenomen in de Werelderfgoedlijst.

“De mastiekbomen produceerden vervolgens goudgele tranen”

 

Waarom heet de hars ‘tranen van Chios’?

Tranen van ChiosDe benaming ‘tranen van Chios’ berust op een oude legende. Deze vertelt dat Sint Isidorus van Chios, een Romeinse zee-officier, op het eiland aan zijn commandant bekende dat hij christen was. Toen hij weigerde zich te bekeren, werd hij onthoofd. Het verhaal gaat dat zijn bloed zich met zijn tranen vermengde. De mastiekbomen op het zuidelijk deel van het eiland waren hier getuige van en produceerden vervolgens goudgele tranen. Vandaar de benaming ‘tranen van Chios’. In de bijbel wordt reeds vermeld dat de drie wijzen uit het oosten mirre, oftewel mastiek, meebrachten voor het kindje Jezus. Deze mastica kwam ongetwijfeld van Chios.

“Vroeger was de aromatische mastiekhars de grondstof voor verf, cosmetica en medicijnen”

Waarom is de mastiekhars zo bijzonder?

MasticakristallenChios is de enige plek ter wereld waar de mastiekboom geen vloeibare hars maar gekristalliseerde hars afscheidt. De productie vindt plaats in 25 zogenoemde ‘mastiekdorpen’. Ieder jaar wordt er zo’n driehonderd ton hars gewonnen. Het begint ermee dat de eilandbewoners de grond onder de bomen schoonmaken door er fijn zand onder te strooien. Vanaf half juli sijpelt de natuurzuivere hars uit inkepingen in de bast. Als de hars vervolgens in aanraking komt met de buitenlucht, kristalliseert deze. Deze gekristalliseerde hars wordt vervolgens geraapt, gesorteerd en gewassen. Voor de komst van producten op basis van aardolie, was de aromatische mastiekhars de grondstof voor verf, cosmetica en medicijnen. Dezer dagen wordt de hars vooral gebruikt voor de productie van kauwgum, tandpasta en mastieklikeur. U kunt zelfs op de zoetige hars kauwen. Op deze manier heeft u een natuurlijke kauwgum. De mastiekboom wordt vanuit dit perspectief ook wel eens ‘kauwgomballenboom’ genoemd.

“Mastiek of mastica zit boordevol stoffen die goed voor ons zijn“

Wat kan mastiek of mastica voor de gezondheid betekenen?

Mastiek of mastica zit boordevol stoffen die goed voor ons zijn. Mastiekhars bevat een etherische olie. Deze is een oleoresine en bestaat onder meer uit natuurlijke polymeren, mono-, tri-, en sesquiterpenen, polyfenolen, fytosterolen, vluchtige oliën (mastiekolie) en specifieke inhoudsstoffen als (iso)mastiekzuur. Daarnaast bevat de hars plantensterolen en bitterstoffen. Het ondersteunt de spijsvertering* en is goed voor een normale maagfunctie*. Daarnaast draagt de aromatische hars bij aan de normale werking van het tandvlees* en is van belang voor het gebit*. De mastica-extract capsules die u bij ons kunt kopen, bevatten 100% natuurlijk harshoudend extract, zodat u optimaal van de voordelen van de ‘tranen van Chios’ kunt profiteren.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Heeft u vragen over mastica of andere supplementen? U kunt ons tijdens kantooruren bereiken via ons contactformulier of op telefoonnummer +31(0)75-612 12 47 (lokaal tarief).