Plantensterolen: ondersteuners van het cholesterol Vrouw die pinda's eet

Als het over cholesterol gaat, duikt vaak het woord ‘plantensterolen’ op. Deze stoffen zouden kunnen bijdragen aan verlaging van het cholesterolgehalte. Een lager cholesterol is beter voor het hart en de bloedvaten. Maar wat zijn plantensterolen nu eigenlijk?

Wat zijn plantensterolen?

Groente in hartvormig schaaltje plus stethoscoopGroente in hartvormig schaaltje plus stethoscoop

In planten komen allerlei stoffen voor die kunnen bijdragen aan een goede gezondheid. Zo kennen we bitterstoffen in bijvoorbeeld spruitjes, avocado en andijvie, die onder meer de spijsvertering ondersteunen. In wijn en koffie treffen we tannines aan, die als krachtige antioxidanten gelden. Nog een stof die we in planten aantreffen zijn polyfenolen. Ook deze binden de strijd aan met vrije radicalen. Plantensterolen zijn eveneens stoffen die bevorderlijk zijn voor ons welzijn.

Dit zijn namelijk plantaardige, vetachtige stoffen die helpen om ons cholesterolgehalte op peil te houden.

“Plantensterolen zijn aan een aantal producten toegevoegd”

Waar zitten plantensterolen in?

Plantensterolen komen van nature in kleine hoeveelheden voor in plantaardige oliën, fruit, groente, noten, zaden en granen. Daarnaast zijn ze aan een aantal producten toegevoegd zoals halvarines, margarines en yoghurtproducten. Als u zoveel mogelijk plantensterolen uit uw voeding wilt halen, zijn vooral tarwekiemen, tarwezemelen, pinda’s en soja echte aanraders. Deze bevatten de meeste plantensterolen.

“Plantensterolen lijken qua vorm op cholesterol”

Plantensterolen en cholesterol

Plantensterolen lijken qua vorm op cholesterol. Dit is immers ook een vetachtige stof. Cholesterol is een bouwstof voor cellen, hormonen en het zenuwstelsel en wordt aangemaakt door de lever. Het lichaam maakt meer dan 70% van de cholesterol zelf aan. De overige 30% halen we uit voeding. Uit meer dan vijftig wetenschappelijke studies is gebleken dat plantensterolen effectief kunnen zijn. Zo was de claim omtrent plantensterolen een van de eerste gezondheidsclaims die de goedkeuring kreeg van de Europese Commissie. Dit gebeurde overeenkomstig Verordening EG nr. 1924/2006.

CholesterolmeterCholesterolmeter

Zo was de claim omtrent plantensterolen een van de eerste gezondheidsclaims die de goedkeuring kreeg van de Europese Commissie. Dit gebeurde overeenkomstig Verordening EG nr. 1924/2006. Producten waaraan plantensterolen zijn toegevoegd, mogen het volgende vermelden: ‘Het is aangetoond dat plantenstanolesters het bloedcholesterol verlagen. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor coronaire hartziekten’.

“Leefstijlverandering staat op nummer één als het erop aankomt om een verhoogd LDL-cholesterolgehalte te verlagen”

Hoeveel plantensterolen heb ik nodig?

Kuipje fabrieksmargarine met plantensterolenKuipje fabrieksmargarine met plantensterolen

Volgens het Voedingscentrum is bewezen dat door het innemen van 1 tot 3 gram plantensterolen per dag het cholesterolgehalte met gemiddeld 10% daalt. Een portie cholesterolverlagende yoghurt van 250 gram levert ongeveer 1 gram plantensterolen. Smeert u een boterham met halvarine dan krijgt u ongeveer 0,4 gram binnen. Op deze manier kunt u een licht verhoogd cholesterol meestal zelf verlagen. Hiervoor zijn geen statines vereist.

Leefstijlverandering staat overigens op nummer één als het erop aankomt om een verhoogd LDL-cholesterolgehalte te verlagen en eventueel een hoger HDL-cholesterolgehalte te krijgen. Dit houdt in dat regelmatig bewegen, niet roken en gezond eten groot effect kunnen sorteren. Zeker als u daarbij een voedingspatroon heeft met veel groente en fruit en onverzadigde in plaats van verzadigde vetten.

“Ons supplement heeft een GRAS-erkenning”

Voedingssupplementen met plantensterolen

Onze cholesterol schommelt van nature. Plantensterolen kunnen helpen om dit in evenwicht te houden. Omdat ze een soort barrière in de darmen vormen, blokkeren ze de opname van het slechte cholesterol. Dit wordt vervolgens niet door het lichaam opgenomen en verlaat uw lijf weer via uw ontlasting. U kunt natuurlijk heel veel boterhammen met verrijkte halvarine of andere voedingsmiddelen met extra plantensterolen tot u nemen, maar u kunt ook kiezen voor een voedingssupplement met plantensterolen. Ons vegan supplement is afkomstig van het merk Vitasterol® S-80. Met slechts 2 capsules per dag profiteert u al van de gunstige effecten. 

Het is een natuurlijk en plantaardig product dat met verschillende fytosterolen is samengesteld. Bovendien heeft ons supplement een GRAS-erkenning. GRAS staat voor Generally Recognized As Safe’. We verkopen ook diverse andere voedingssupplementen voor het cholesterol

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over plantensterolen of heeft u andere vragen? Wij helpen u graag! Onze deskundige medewerkers zijn dagelijks tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).