Guggul: goed voor de cholesterolspiegel Ontspannen liggende vrouw

In de 6000 jaar oude Indiase kruidenleer Ayurveda vinden we talloze kruiden met bijzondere kwaliteiten voor onze gezondheid. Een van die wonderkruiden is guggul. De guggul boom produceert een hars die onder meer een positieve invloed op de cholesterolspiegel kan uitoefenen.

Wat is guggul of Indiase mirre?

Latexachtige hars van Indiase mirreLatexachtige hars van Indiase mirre

Guggul is een latexachtige hars, afkomstig van de Indiase mirre (Commiphora mukul). In feite wordt guggul gemaakt van het olieachtige sap van de boom, die inheems in India is. De mukul-boom is een kleine stekelige plant uit de Burseraceae-familie. Hij groeit aan de voet van de Himalaya en wordt aldaar enorm gewaardeerd om z’n bijzondere eigenschappen. Het is tevens een van de meest gebruikte kruiden in de Ayurveda. Guggul wordt al in Ayurvedische teksten uit 600 v. Chr. aanbevolen.

Guggul wordt gewonnen door in de schors van de balsem- of mirreboom inkepingen te maken. De hars die eruit vloeit, wordt opgevangen. Guggul wordt ook wel eens guggulu genoemd. Dit betekent ‘datgene dat tegen ziektes behoedt’. De hars werd al door de Romeinen uit India geïmporteerd. Guggul wordt overigens ook in de bijbel benoemd. In het scheppingsverhaal wordt de hars bij de begeerlijkheden van de Hof van Eden aangehaald. In India is guggul tevens verkrijgbaar als wierook met de naam dhoop. De dhoop wordt op hete kolen verbrand, wat een geurige, dichte rook oplevert. De brandende kolen worden vervolgens door de kamers van het huis rondgedragen en een paar seconden in alle hoeken gehouden. Hiermee wil men kwade geesten uit de woning verdrijven.

"Ayurveda wordt ook wel eens de 'moeder van alle geneeskunde genoemd'"

Wat is de Ayurveda?

De oorsprong van Ayurveda ligt in het India van 6000 jaar geleden. Het is een van de oudste vormen van traditionele kruidengeneeskunst ter wereld en wordt wel eens de ‘moeder van alle geneeskunde’ genoemd. De ayurvedische leer wordt sinds enkele jaren door de Wereldgezondheidsorganisatie officieel erkend. Het woord Ayurveda is een samenstelling van de woorden ‘ayus’ (leven) en ‘veda’ (kennis). Het betekent dus letterlijk ‘de kennis van het leven’ en richt zich op de subtiele levensenergie.

Indiase mirreIndiase mirre

Lichaam, geest, emoties en leefwijze hebben binnen de ayurvedische gedachtengang allemaal invloed op elkaar. Hoewel Ayurveda vaak wordt beschouwd als louter een kruidenleer, is het dus veelomvattender en vooral een ziens- en levenswijze waarbij allerlei tradities elkaar aanvullen.

"Het is van groot belang dat Vata, Pitta en Kapha in balans zijn"

Ayurveda: drie basiskrachten

De drie basiskrachten ofwel dosha's vata, pitta en kaphaDe drie basiskrachten ofwel dosha's vata, pitta en kapha

Binnen de Ayurveda worden 3 basiskrachten onderscheiden. Deze heten dosha’s en zijn Vata, Pitta en Kapha. Het is van groot belang dat deze krachten of energieën in balans zijn, want zij vormen de kern van de ayurvedische kruidenkunde.

Vata is de levensenergie. Deze reguleert beweging en verandering en is verantwoordelijk voor de ademhaling en het zenuwstelsel.

Pitta is de vuurkracht. Pitta zorgt voor de lichaamstemperatuur en de spijsvertering. Op geestelijk gebied staat pitta voor emoties en intellect.

Kapha is de structuurkracht. Kapha zorgt ervoor dat de vloeistoffen in het lichaam in balans zijn en geeft het lichaam stabiliteit.

"Guggul wordt met zijn bittere, scherpe en wrange smaak als een raysana-kruid beschouwd"

Guggul is een raysana

Buiten deze termen is een ander gevleugeld woord in de Ayurveda het woord ‘raysana’. Raysana betekent ‘verjonging’ of ‘de manier om vitaal oud te worden’. Guggul wordt met zijn bittere, scherpe, zoet en wrange smaak als een van deze raysana-kruiden beschouwd. Het zou het vermogen hebben om de drie dosha’s te verlagen. Vooral wanneer Vata of Kapha uit balans zijn, wordt guggul binnen de Ayurveda aangeraden.

"De essentiële oliën in de plant bevatten krachtige antioxidanten"

Guggul voor de cholesterolspiegel en hart en bloedvaten

Guggul is wereldwijd inmiddels een van de meest onderzochte planten uit de Ayurveda. Het is verwant aan mirre en de essentiële oliën in de plant bevatten krachtige antioxidanten. De actieve stof in de plant is de guggulipid (guggulu gom). Deze hars vormt de bron van de guggul-supplementen die tegenwoordig beschikbaar zijn. In de hars zitten dan ook een groot aantal plantensterolen, lignanen, diterpenen, ferulazuuresters en gugultetrolen. Uit alle onderzoeken komt naar voren dat guggul goed is voor het hart en de bloedvaten en de cholesterolspiegel*.

Guggul kan bovendien worden gebruikt ter ondersteuning van het behoud van het immuunsysteem*. Bovendien draag het bij aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel*. U kunt bij ons terecht voor hooggedoseerde guggulextract capsules. Per capsule kunt u rekenen op minimaal 2,5% Z-guggulsteronen en E-guggulsteronen. Dit zijn de actieve stoffen in het supplement. Elke capsule bevat dan ook 400 mg extract van de Commiphora mukul.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over guggul of andere ayurvedische supplementen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Zij zijn tijdens kantooruren bereikbaar op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).