Ayurvedische kruiden die onmisbaar zijn in huis Vrouw die goed in haar vel zit

Ayurveda is meer dan alleen een populaire vorm van een alternatieve stroming. Het is een kruidenleer gebaseerd op eeuwenoude kennis. Volgens de Ayurveda heeft iedereen bepaalde lichaamstypes genaamd dosha's. Het bepalen van uw primaire dosha’s is de eerste stap op weg naar het vinden van een optimale staat van een evenwichtige, natuurlijke gezondheid. Bepaalde kruiden geven hier ondersteuning bij en zijn onmisbaar in huis.

Wat is Ayurveda en waar komt het vandaan?

Vrouw in yogaposeVrouw in yogapose

De naam ‘Ayurveda’ is afgeleid van twee woorden in het Sanskriet. ‘Ayuh’ betekent ‘leven’ of ‘levensduur’ en ‘veda’ betekent ‘wetenschap’ of ‘heilige kennis’. Oftewel: 'de wetenschap van een lang leven' of 'de heilige kennis van het leven'. In de basis is Ayurveda een holistische traditie en manier van leven die ons allemaal kan helpen om ons vermogen tot welzijn te claimen en te vieren.

"Er zijn binnen de ayurveda drie lichaamstypes bekend: het vuurtype (Pitta), het aardetype (Kapha) en het luchttype (Vata)"

Ayuveda staat voor de wetenschap van 'een lang leven' of 'de heilige kennis van het leven'

We gaan meer dan 5000 jaar terug naar de Vedische periode van het oude India. Ayurveda verscheen in wetenschappelijke teksten genaamd ‘de Veda’s’. De teksten werden onderwezen en gedeeld. Tot op de dag van vandaag wordt de ayurvedische kruidenkunde veelvuldig in India gebruikt. Begin twintigste eeuw is de populariteit van Ayurveda naar het westen overgewaaid. 

De drie dosha’s

Er zijn binnen de ayurveda drie lichaamstypes bekend. Het vuurtype (Pitta), het aardetype (Kapha) en het luchttype (Vata). De kunst is om deze in balans te houden met behulp van van een gezond voedingspatroon en ondersteunende kruiden. Om vast te stellen welke types u bent, is een bezoekje aan een ayurvedisch specialist interessant. Onderstaand een tabel waarin typische kenmerken zijn beschreven voor de drie lichaamstypes. Vaak bent u een mengvorm van twee van de drie types.

VATA PITTA KAPHA
- Slanke lichaamsbouw
- Verliest makkelijk gewicht
- Komt moeizaam aan
- Huid is veelal koud, droog en dun
- Droog en dun haar
- Kleine ogen met fijne wimpers
- Onregelmatige eetlust
-Onregelmatige stoelgang
- Temperamentvol en energiek
- Creatief en besluiteloos
- Leert snel
- Spraakzaam type
- Vaak rusteloos en actief
- Houdt van afwisseling
- Gemiddelde lichaamsbouw
- Komt gemakkelijk aan
- Valt lastig af
- Warme huid, olieachtig en onregelmatig
- Fijn haar
- Felgekleurde, amandelvormige ogen. Strakke blik.
- Intense eetlust
- Helder, intelligent, arrogant, gedreven, direct, geestig.
- Leert snel
- Besluitvaardig, duidelijk, scherp
- Competatief, intens
- Houdt van plannen en organiseren

 

- Brede en sterke lichaamsbouw
- Komt gemakkelijk aan
- Valt lastig af
- Wat dikkere, vettige en zachte, gladde huid
- Vettig haar, golvend en dik
- Grote ogen, dikke wimpers
- Regelmatige eetlust
- Kalm, stabiel, geaard, koppig, hebzuchtig, onstuimig
- Leert langzaam
- Traag in spraak, melodieus, diep en laag
- Houdt van ontspannen activiteit
- Geniet van routine

 

Onmisbare kruiden met verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen

Het is handig om te weten welke kruiden ondersteuning geven en wat de gezondheidsbevorderende effecten zijn. U kunt de kruiden in de keuken gebruiken of ze als supplement innemen. Het voordeel van kruiden in supplementvorm is dat supplementen hogere hoeveelheden en sterkere concentraties van de heilzame stoffen bevatten.

Ashwagandha voor ontspanning en een goede gemoedstoestand

Dit ‘koninklijk kruid’ heeft veel gezondheidsbevorderende eigenschappen. Ashwagandha is niets voor niets het belangrijkste kruid in de Ayurveda en brengt een balans tussen Kapha en Vata. Dit krachtige kruid is rustgevend* en gunstig voor een goede geestelijke balans*. Ashwagandha is een antioxidant* en geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Ashwagandha wortel, poeder en supplemementAshwagandha wortel, poeder en supplemement

"Bijna alle onderdelen van de neemboom worden voor verschillende toepassingen gebruikt"

Tulsi (Ocimum sanctum) voor een sterk immuunsysteem

Als u in India bent, kunt u niet om dit kruid heen. Tulsi is in van alles verwerkt. Supplementen, thee, cosmetische producten, dranken en spijs. Het kruid wordt al duizenden jaren gebruikt! Niet heel gek als u naar alle eigenschappen van het plantje kijkt. Het is een antioxidant* en is goed voor de luchtwegen*. Tulsi brengt balans bij Kapha en Vata types.

Neem (Azadirachta indica): wonder voor de huid

De neemboom mag niet ontbreken in dit rijtje met eeuwenoude schatten. Bijna alle onderdelen van de boom worden voor verschillende toepassingen gebruikt. De boom wordt dan ook als wonderboom gezien. Vanuit de dosha’s gezien, kan de bast worden ingezet bij een disbalans in Kapha. Het neemblad is geschikt voor een disbalans in Vata. Neem is een antioxidant* en helpt de spijsvertering*. Het ondersteunt de conditie van de ogen* en draagt bij aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel*. Ook draagt het bij aan het behoud van een gezonde huid*. Neem is vaak in cosmetische producten te vinden. 

"Shilajit staat hoog in aanzien binnen de ayurvedische kruidenkunde"

Shilajit (Mumijo): kleverig goedje met vele eigenschappen

ShilajitShilajit

Shilajit draagt vele namen zoals Mumijo, Barahshin, Dorobi, Baraga Shun, Chao-tong, Wu Ling Zhi en Brag-Shun. Misschien hoort hij niet helemaal in dit rijtje thuis omdat het geen kruid is, maar een kleverige substantie die voornamelijk voorkomt op de rotsen van de Himalaya. Het ontwikkelt zich in de loop van eeuwen door de langzame ontbinding van planten. Toch noemen we shilajit hier even, omdat het in hoog aanzien staat binnen de ayurvedische kruidenkunde. Het brengt de dosha’s in balans. Shilajit komt in vele kleuren voor, waarvan zwart het krachtigst is.

Het ondersteunt de stofwisseling* en is goed voor het libido* en voortplantingsorganen*. Daarnaast is het goed voor geheugen en concentratie*, ondersteunt de vrouw bij de maandelijkse menstruele ongemakken* en speelt een rol bij de (vet)stofwisseling*. Ook helpt het om op gewicht te blijven* en het is goed voor de nieren, urinewegen en prostaat*.

"Guggulhars wordt uit de boom getapt en met de hand doorzocht op vreemde stoffen"

Kurkuma (Curcuma longa): smaakmaker en antioxidant

Heeft u zich ooit afgevraagd waar de prachtig diepgele kleur in Indiase gerechten vandaan komt? Dit is te danken aan een van de bekendste wortels uit de Ayurveda: kurkuma, ook wel geelwortel genoemd. De kans is groot dat u deze specerij al in uw keukenkastje heeft staan. Behalve dat het een ongelooflijke smaakmaker in de keuken is, heeft kurkuma ook een breed scala aan waardevolle eigenschappen voor het welzijn van uw lichaam.

Als antioxidant* beschermt geelwortel ons tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Ook is het goed voor de galfunctie* en heeft een positieve invloed op de lever*. Tevens is het goed voor hart en bloedvaten* en helpt het de spijsvertering*. Bovendien draagt het bij aan het behoud van soepele gewrichten*. Wist u dat kurkuma extra goed wordt opgenomen als het wordt gecombineerd met zwarte peper? Het is dan ook belangrijk om deze twee tijdens het koken te combineren. Kurkuma is balancerend voor Kapha- en Vata-types.

Guduchi (Tinospora cordifolia): goddelijke nectar

Guduchi staat erom bekend dat het alle drie de dosha’s kalmeert. Het wordt in India ‘de goddelijke nectar’ genoemd. Wellicht omdat het kruid op ontzettend veel gebieden inzetbaar is. Al van oudsher werd in de Vedische teksten geschreven dat guduchi een speciale kracht had, samanam genaamd, wat betekent dat het het hele lichaam in balans brengt. De plant bevat onder meer polyfenolen, alkaloïden en bitterstoffen.

Het kruid ondersteunt het afweersysteem* en is goed voor het behoud van een gezonde huid*.  Bovendien draagt het bij aan het instandhouden van een goede leverfunctie*. Tot slot is het goed voor de luchtwegen* en helpt bij stress*. Niet zo gek dus dat guduchi als goddelijke nectar wordt gezien.

Gugul (Commiphora mukul): bijzondere hars met veel voordelen

Guggul is een geurige hars, afgescheiden door de Mukul mirreboom, die voorkomt in India, Centraal-Azië en Noord-Afrika. Ook Guggul wordt al duizenden jaren in de Ayurveda gebruikt. Guggul-hars wordt uit de boom getapt vervolgens met de hand doorzocht op vreemde stoffen. Vervolgens laat men de hars drogen. Zodra deze op zuiverheid is beoordeeld, kan guggul worden gebruikt voor wierook of voor supplementen, poeders en cosmetische producten. Vanwege de bittere smaak wordt guggul zelden gebruikt om thee van te zetten.

Guggul heeft veel voordelen. Het is goed voor de cholesterolspiegel*, het hart en de bloedvaten* én draagt bij aan het behoud van een goede bloedsuikerspiegel*. Bovendien ondersteunt guggul het immuunsysteem*. Tevens geschikt om Kapha en Vata in balans te brengen.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over ayurvedische supplementen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Zij zijn tijdens kantooruren bereikbaar op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).