
Ayurveda is meer dan alleen een populaire vorm van een alternatieve stroming. Het is een kruidenleer gebaseerd op eeuwenoude kennis. Volgens de Ayurveda heeft iedereen bepaalde lichaamstypes genaamd dosha's. Het bepalen van uw primaire dosha’s is de eerste stap op weg naar het vinden van een optimale staat van een evenwichtige, natuurlijke gezondheid. Bepaalde kruiden geven hier ondersteuning bij en zijn onmisbaar in huis.
- Wat is Ayurveda en waar komt het vandaan?
- Ayurveda staat voor de wetenschap van 'een lang leven' of 'de heilige kennis van leven'
- De drie dosha’s
- Onmisbare kruiden met verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen
- Ashwagandha voor ontspanning en een goede gemoedstoestand
- Tulsi (Ocimum sanctum) voor een sterk immuunsysteem
- Neem (Azadirachta indica): wonder voor de huid
- Shilajit (Mumijo): kleverig goedje met vele eigenschappen
- Kurkuma (Curcuma longa): smaakmaker en antioxidant
- Guduchi (Tinospora cordifolia): goddelijke nectar
- Guggul (Commiphora mukul) bijzondere hars met veel voordelen


De naam ‘Ayurveda’ is afgeleid van twee woorden in het Sanskriet. ‘Ayuh’ betekent ‘leven’ of ‘levensduur’ en ‘veda’ betekent ‘wetenschap’ of ‘heilige kennis’. Oftewel: 'de wetenschap van een lang leven' of 'de heilige kennis van het leven'. In de basis is Ayurveda een holistische traditie en manier van leven die ons allemaal kan helpen om ons vermogen tot welzijn te claimen en te vieren.
Ayuveda staat voor de wetenschap van 'een lang leven' of 'de heilige kennis van het leven'
We gaan meer dan 5000 jaar terug naar de Vedische periode van het oude India. Ayurveda verscheen in wetenschappelijke teksten genaamd ‘de Veda’s’. De teksten werden onderwezen en gedeeld. Tot op de dag van vandaag wordt de Ayurvedische kruidenkunde veelvuldig in India gebruikt. Begin twintigste eeuw is de populariteit van Ayurveda naar het westen overgewaaid.
De drie dosha’s
Er zijn binnen de ayurveda drie lichaamstypes bekend. Het vuurtype (Pitta), het aardetype (Kapha) en het luchttype (Vata). De kunst is om deze in balans te houden met behulp van van een gezond voedingspatroon en ondersteunende kruiden. Om vast te stellen welke types u bent, is een bezoekje aan een ayurvedisch specialist interessant. Onderstaand een tabel waarin typische kenmerken zijn beschreven voor de drie lichaamstypes. Vaak bent u een mengvorm van twee van de drie types.
VATA |
PITTA |
KAPHA |
|
|
|
Onmisbare kruiden met verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen
Het is handig om te weten welke kruiden ondersteuning geven en wat de gezondheidsbevorderende effecten zijn. U kunt de kruiden in de keuken gebruiken of ze als supplement innemen. Het voordeel van kruiden in supplementvorm is dat supplementen hogere hoeveelheden en sterkere concentraties van de heilzame stoffen bevatten.
Dit ‘koninklijk kruid’ heeft veel gezondheidsbevorderende eigenschappen. Ashwagandha is niets voor niets het belangrijkste kruid in de Ayurveda en brengt een balans tussen Kapha en Vata. Dit krachtige kruid is rustgevend* en gunstig voor een goede geestelijke balans*. Ashwagandha is een antioxidant* en geschikt voor vegetariërs.


Tulsi (Ocimum sanctum) voor een sterk immuunsysteem
Als u in India bent, kunt u niet om dit kruid heen. Tulsi is in van alles verwerkt. Supplementen, thee, cosmetische producten, dranken en spijs. Het kruid wordt al duizenden jaren gebruikt! Niet heel gek als u naar alle eigenschappen van het plantje kijkt. Het is een antioxidant* en is goed voor de luchtwegen*. Tulsi brengt balans bij Kapha en Vata types.
Neem (Azadirachta indica): wonder voor de huid
De neemboom mag niet ontbreken in dit rijtje met eeuwenoude schatten. Bijna alle onderdelen van de boom worden voor verschillende toepassingen gebruikt. De boom wordt dan ook als wonderboom gezien. Vanuit de dosha’s gezien, kan de bast worden ingezet bij een disbalans in Kapha. Het neemblad is geschikt voor een disbalans in Vata. Neem is een antioxidant* en helpt de spijsvertering*. Het ondersteunt de conditie van de ogen* en draagt bij aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel*. Ook draagt het bij aan het behoud van een gezonde huid*. Neem is vaak in cosmetische producten te vinden.


Shilajit draagt vele namen zoals Mumijo, Barahshin, Dorobi, Baraga Shun, Chao-tong, Wu Ling Zhi en Brag-Shun. Misschien hoort hij niet helemaal in dit rijtje thuis omdat het geen kruid is, maar een kleverige substantie die voornamelijk op de rotsen van de Himalaya voorkomt. Dit goedje ontwikkelt zich in de loop van eeuwen door de langzame ontbinding van planten. Toch noemen we shilajit hier even omdat dit goedje hoog in aanzien staat binnen de ayurvedische kruidenkunde. Het balanceert alle dosha’s. Shilajit komt in vele kleuren voor, waarvan zwart het krachtigst is. Het ondersteunt de stofwisseling* en is goed voor het libido* en voortplantingsorganen*. Daarnaast is het goed voor geheugen en concentratie*, ondersteunt de vrouw bij de maandelijkse menstruele ongemakken* en speelt een rol bij de (vet)stofwisseling*. Ook helpt het om op gewicht te blijven* en is het goed voor de nieren, urinewegen en prostaat*.
Kurkuma (Curcuma longa): smaakmaker en antioxidant
Heeft u zich ooit afgevraagd waar de prachtig diepgele kleur in Indiase gerechten vandaan komt? Dit is te danken aan een van de bekendste wortels uit de Ayurveda: kurkuma, ook wel geelwortel genoemd. De kans is groot dat u deze specerij al in uw keukenkastje heeft staan. Behalve dat het een ongelooflijke smaakmaker in de keuken is, heeft kurkuma ook een breed scala aan waardevolle eigenschappen voor het welzijn van uw lichaam. Als antioxidant* beschermt geelwortel ons tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Ook is het goed voor de galfunctie* en heeft een positieve invloed op de lever*. Tevens is het goed voor hart en bloedvaten* en helpt het de spijsvertering*. Bovendien draagt het bij aan het behoud van soepele gewrichten*. Wist u dat kurkuma extra goed wordt opgenomen als het wordt gecombineerd met zwarte peper? Het is dan ook belangrijk om deze twee tijdens het koken te combineren. Kurkuma is balancerend voor Kapha- en Vata-types.
Guduchi (Tinospora cordifolia): goddelijke nectar
Guduchi staat erom bekend dat het alle drie de dosha’s kalmeert. Het wordt in India ‘de goddelijke nectar’ genoemd. Wellicht omdat het kruid op ontzettend veel gebieden inzetbaar is. Al van oudsher werd in de Vedische teksten geschreven dat guduchi een speciale kracht had, samanam genaamd, wat betekent dat het het hele lichaam in balans brengt. De plant bevat onder meer polyfenolen, alkaloïden en bitterstoffen. Het kruid ondersteunt het afweersysteem* en is goed voor het behoud van een gezonde huid*. Bovendien draagt het bij aan het instandhouden van een goede leverfunctie*. Tot slot is het goed voor de luchtwegen* en helpt bij stress*. Niet zo gek dus dat guduchi als goddelijke nectar wordt gezien.
Gugul (Commiphora mukul): bijzondere hars met veel voordelen
Guggul is een geurige hars, afgescheiden door de Mukul mirreboom, die voorkomt in India, Centraal-Azië en Noord-Afrika. Ook Guggul wordt al duizenden jaren in de Ayurveda gebruikt. Guggul-hars wordt uit de boom getapt en de verzamelde hars wordt vervolgens met de hand doorgezocht om vreemde stoffen te verwijderen. Vervolgens laat men de hars drogen. Zodra deze op zuiverheid is beoordeeld, kan guggul worden gebruikt voor wierook of voor supplementen, poeders en cosmetische producten. Vanwege de bittere smaak wordt guggul zelden gebruikt om thee van te zetten. Guggul heeft veel voordelen. Het is goed voor de cholesterolspiegel*, het hart en de bloedvaten* én draagt bij aan het behoud van een goede bloedsuikerspiegel*. Bovendien ondersteunt guggul het immuunsysteem*. Tevens geschikt om Kapha en Vata in balans te brengen.
Vragen of advies?
Wilt u meer weten over ayurvedische supplementen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Zij zijn tijdens kantooruren bereikbaar op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).