Tribulus Terrestris: natuurlijk afrodisiacum voor man en vrouw Koppel ligt lachend samen in bed

De Tribulus terrestris is een krachtig kruid met een rijke geschiedenis in de traditionele kruidenleer. In de afgelopen jaren heeft de plant de aandacht van velen getrokken vanwege zijn vermeende voordelen voor het libido. De plant is echter veelzijdiger! De zogeheten ‘prikwijnstok’ heeft een positieve invloed op de blaasfunctie, spiergroei en meer. Tijd om de Tribulus terrestris nader te bekijken.

Wat is de oorsprong van Tribulus terrestris? 

De Tribulus terrestris is een eenjarige plant uit de Zygophyllaceae-familie. De plant komt van nature voor in Zuid-Europa, Azië en Afrika. Inmiddels vinden we de soort ook in grote delen van Noord- en Zuid-Amerika. De plant heeft een lange penwortel die diep de grond in gaat, waardoor hij water kan vinden en gedijt in droge gebieden waar andere soorten moeilijk in kunnen overleven. Tribulus terrestris heeft harige bladeren, gele bloemetjes en vruchten omhuld met één of meer scherpe, vervelende doornen. 

De stekelige vruchten van de TribulusDe stekelige vruchten van de Tribulus

Tribulus wordt om deze reden vaak ‘prikwijnstok’ of ‘lekrank’ genoemd, omdat de scherpe stekels fietsbanden kunnen lek steken.

“De tribulus kent een lange geschiedenis van gebruik in de traditionele ayurvedische en Chinese kruidenkunde”

Traditioneel gebruik van de Tribulus terrestris

Gedroogde tribulus Gedroogde tribulus

De tribulus kent een lange geschiedenis van gebruik in de traditionele ayurvedische en Chinese kruidenkunde (TCM). Tribulus terrestris oftewel ‘Gokshura’, is zelfs een van de meest beschreven planten in de Ayurveda. Het kruid wordt met name ingezet om de seksuele potentie te vergroten*. In de Chinese kruidenkunde worden de vruchten van de tribulus gebruikt voor de ondersteuning van de nierfunctie en urinewegen*. 

Extracten van de vrucht worden bovendien ingezet om de barrière van de huid te herstellen. Westerse wetenschappers spotten er lang mee, totdat ze het begonnen te testen.

“Steroïde saponinen zijn naar hun structurele gelijkenis met steroïde hormonen zoals testosteron en oestrogeen genoemd”

Wat zijn de belangrijkste inhoudsstoffen van de tribulus? 

De weldaad van de Tribulus terrestris is te danken aan een verscheidenheid aan actieve verbindingen waaronder flavonoïden, alkaloïden en saponinen. Van de verschillende bestanddelen wordt protodioscine, een van de steroïde saponinen, als de belangrijkste werkzame stof beschouwd. Steroïde saponinen zijn naar hun structurele gelijkenis met steroïde hormonen zoals testosteron en oestrogeen genoemd. Ze hebben echter geen hormonale activiteit in het menselijk lichaam. 

Gespierd mannen lichaam met de molecuulformule van testosteronGespierd mannen lichaam met de molecuulformule van testosteron

Wat de steroïde saponinen daarentegen interessant maakt, is hun potentieel om de inwendige productie van androgene hormonen zoals testosteron te beïnvloeden. Deze hormonen reguleren het libido, houden de gezondheid van de geslachtsorganen in stand en zorgen voor normale spierontwikkeling. Het werkingsmechanisme van de Tribulus wordt nog niet helemaal begrepen. Toch lijkt Tribulus terrestris bij te dragen aan een normale hormoonhuishouding* en aan het seksueel verlangen*.

Bovendien zorgt een normaal testosterongehalte voor een betere spieropbouw en betere prestaties binnen én buiten de sportschool.

Waar is tribulus goed voor? 

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, is de weldaad van de tribulus te danken aan het gehalte protodioscine. De plant wordt echter niet alleen vanwege de aangename effecten op het liefdesleven gebruikt maar is ook goed voor:

  • de nierfunctie en urinewegen*
  • de normale werking van tandvlees* en het behoud van een gezonde huid*
  • het zenuwstelsel*
  • de instandhouding van hormonale activiteit*
  • de luchtwegen*

Kortom, de tribulus heeft vele eigenschappen die de algehele vitaliteit kunnen ondersteunen.

“Met name vrouwen in de overgangsleeftijd zijn gebaat bij het gebruik van dit kruid”

Voor wie is een supplement met tribulus geschikt? 

Senior koppel springt vrolijk op een bedSenior koppel springt vrolijk op een bed

Hoewel de tribulus meestal wordt gezien als een kruid dat met name mannen ten goede komt, is niets minder waar. Ook vrouwen kunnen baat hebben bij het gebruik van voedingssupplementen met tribulusextract. Met name vrouwen in de overgangsleeftijd zijn gebaat bij het gebruik van dit kruid. Tijdens de menopauze verandert de hormoonhuishouding drastisch. Als gevolg van de dalende oestrogeenspiegels ervaren sommige vrouwen minder zin in seks. 

Het gebruik van tribulus is goed voor het libido* en kan helpen om gevoelens van lust aan te wakkeren*.

Effectieve supplementencombinaties

Het extract van de Tribulus terrestris kan goed met andere supplementen worden gecombineerd. Enkele effectieve combinaties zijn:

  • Tribulus terrestris met ZMA®

Tribulus laat zich goed combineren met ZMA®. ZMA® is een gepatenteerde formule met L-OptiZinc®. Uit universitair onderzoek is gebleken dat ZMA® de anabole hormoonproductie bij getrainde atleten aanzienlijk verhoogt. Deze combinatie is interessant voor mannen die hun testosterongehalte willen ondersteunen. Zink draagt eveneens bij aan de productie van zaadcellen en draagt zo bij tot normale vruchtbaarheid.

  • Tribulus terrestris met Muira puama

Tribulus terrestris laat zich bovendien goed met Muira puama combineren. Het hout van deze boom wordt ook wel ‘potentiehout’ genoemd. De schors ondersteunt het libido van zowel man als vrouw*. Deze combinatie is niet alleen goed voor het libido, maar ook interessant voor vrouwen in de overgangsleeftijd. Muira puama wordt namelijk ingezet bij wisselende stemmingen in de overgang*.

Tot slot combineert tribulusextract goed met zwarte maca, zwarte gember, L-arginine en/of druivenpitextract.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over Tribulus terrestris of andere kruiden die het libido ondersteunen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer + 31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).