Hennepzaadolie bestaat al langer dan vandaag. Het heilzame goedje heeft een historie als multifunctioneel product dat zich wereldwijd heeft verspreid onder verschillende culturen. Ook op onze eigen bodem gebruikte men al vroeg hennepzaadolie. Het heeft namelijk een enorm breed en veelzijdig scala aan voordelen. Lees mee waarom het interessant is om hennepzaadolie te gebruiken.

 

  • Geschiedenis van hennep (Cannabis sativa)
  • Hennepzaadolie is niet hetzelfde als cannabis
  • De voordelen van hennepzaadolie
  • Hennepzaadolie gebruiken als beauty item
  • Hennepzaadolie slikken als supplement

 

Geschiedenis van hennep (Cannabis sativa)

HennepzaadAls u de Latijnse woorden Cannabis sativa leest, zijn misschien de eerste gedachten die in u opkomen niet meteen gelinkt aan  hennep, het voedzame zaad, nuttige olieproduct en de duurzame plant waar de sterkste vezel ter wereld van wordt gemaakt. Plantkundige, zoöloog en geoloog Carl Linneaus, dacht daar anders over. We gaan terug naar 1753 waar hennep zijn officiële Latijnse benaming kreeg. Deze is afgeleid van Cannabis (hennep) - de geslachtsnaam - en sativus - de soortnaam- wat ‘gezaaid’ of ‘gecultiveerd’ betekent.

 

“Cannabis sativa is een van de oudste gecultiveerde gewassen.
Geen enkele andere plant levert zo gemakkelijk voedsel, olie, vezels en heilzame middelen.’’

 

Dit werd eeuwenlang met dezelfde technieken gedaan. Voor olie werden de zaden uitgeperst. Voor het vlas werd tijdens de oogst de bloemen, zaden en bladeren met stokken (een zogeheten ‘braak’) uit het gewas geslagen. De hennepstelen werden vervolgens in een sloot of op het land gelegd. Daar werden ze dagenlang nat van de dauw, waardoor er ontbinding ontstond. De houten kern van de stam raakte dan los van de bastvezels. Daar werden bundels van gemaakt die werden opgebonden en te drogen geplaatst. Vervolgens werden ze met een plat stuk hout geslagen om nog meer houtachtig materiaal te verwijderen. De vezel was dan klaar om verder te worden verwerkt.


Hennepzaadolie is niet hetzelfde als cannabis (olie)

Wat misschien wel spijtig is, is dat hennepproducten veelal worden geassocieerd met cannabis. Cannabis bevat stoffen (cannabinoïden), waarvan sommige verantwoordelijk zijn voor psycho-activiteit: ze zijn ontspannend en geestverruimend. Hennepzaadolie komt uit de kleine zaadjes van de Cannabis sativa plant. De zaden bevatten niet hetzelfde gehalte aan verbindingen als de plant zelf, maar ze hebben nog steeds een breed profiel aan voedingsstoffen, vetzuren en andere nuttige bioactieve stoffen. De zaden bevatten bijvoorbeeld praktisch geen THC, de psychoactieve stof, namelijk minder dan 0,2%. Desondanks vinden veel mensen het spannend om te gebruiken of hangt er een idee aan dat het een ‘high’ effect geeft.

 

“Hennepzaadolie komt uit de kleine zaadjes van de Cannabis sativa plant. De zaden bevatten niet hetzelfde gehalte aan verbindingen als de plant zelf, maar ze hebben nog steeds een breed profiel aan voedingsstoffen, vetzuren en andere nuttige bioactieve stoffen’’

 

De voordelen van hennepzaadolie

CapsulesHennepzaden hebben een bijzonder rijk profiel aan voedingsstoffen, koolhydraten en waardevolle vitamines (E, C, B1, B2, B3 en B6) en mineralen waaronder fosfor, calcium, kalium, magnesium, zink, ijzer, koper, jodium. De olie bevat vrijwel het hele spectrum aan eiwitten en een perfecte mix van omega 3- en 6-vetzuren en tevens het waardevolle GLA (gammalinoleenzuur).

De olie wordt uit de zaden van de hennepplant gewonnen. De zaden worden koud geperst om zo tot de productie te komen van de meest diverse en qua voedingswaarde sterkste olie ter wereld. Omdat deze koud is geperst, zorgt dit voor een optimale opname in het lichaam en draagt bij aan het instandhouding van gezonde hart en bloedvaten* en een normaal cholesterolgehalte*. Ook ondersteunt hennepzaadolie het immuunsysteem.* Het is het dus meer dan waard om eens wat hennepzaadolie in huis te halen.

 

“De zaden worden koud geperst om zo tot de productie te komen van de meest diverse en qua voedingswaarde sterkste olie ter wereld.’’

 

Hennepzaadolie gebruiken als beauty item

BeautyitemNaast deze mooie eigenschappen kan de olie ook wordt ingezet als beautyproduct. De vetzuren in hennepzaadolie kunnen namelijk de huid voeden en hydrateren. Zo kunt u bijvoorbeeld een gezichtsmassage geven door enkel een paar druppels hennepzaad olie op de vingertoppen aan te brengen en deze met ronddraaiende beweging zachtjes op de huid in te masseren. Ook voor het haar kan hennepzaadolie een weldaad zijn. Veel plantaardige haarproducten worden dan ook gemaakt met hennepzaadolie. Net als met de verzorging voor de huid kan hennepzaadolie op het hoofd de bloedsomloop verbeteren.*

 

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

 

“Zo kunt u bijvoorbeeld een gezichtsmassage geven door enkel een paar druppels hennepzaad olie op de vingertoppen aan te brengen en deze met ronddraaiende beweging zachtjes op de huid in te masseren.’’

 

Hennepzaadolie slikken als supplement

Omdat de zaden afkomstig zijn van de hennepplant, zullen ze niet de eerder uitgelegde ‘high’ die cannabis heeft produceren. Bij Vitaminesperpost.nl verkopen we hoogstaande koudgeperste hennepzaadolie supplementen. In de vorm van een softgel is dit supplement makkelijk voor het lichaam om te verwerken en eenvoudig door te slikken. De softgels hebben een krachtige sterkte van 1000 mg hennepzaadolie.

 

Wilt u meer weten over hennepzaadolie? Neem dan tijdens kantooruren telefonisch contact op met onze deskundige medewerkers: tel. 075-612 12 47 (lokaal tarief).