Kruidensupplementen voor ons immuunsysteem Kruidensupplementen voor ons immuunsysteem

Het immuun- of afweersysteem is enorm belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid. Daarom is het belangrijk dat wij ons afweersysteem optimaal ondersteunen. Van oudsher maakt de mensheid al gebruik van de bijzondere kwaliteiten van kruiden. In dit blog een overzicht van 10 kruiden die het immuunsysteem ondersteunen*.

 

Hoe werkt het afweersysteem?

Het immuun- of afweersysteem beschermt ons lichaam tegen indringers van buitenaf. Dit afweersysteem zit ingewikkeld in elkaar. Dat is ook wel nodig, want ons lichaam staat continue bloot aan aan allerlei stoffen.

De afweer kan worden ingedeeld in:

 • Aangeboren afweer of aspecifieke afweer: Niet specifieke afweer valt meerdere typen ziekteverwekkers aan. De weerstand blijft gelijk na herhaalde infectie.
 • Verworven afweer of specifieke afweer: Specifieke afweer valt één type ziekteverwekker aan. De weerstand neemt toe na herhaalde infectie.

Het lichaam heeft drie verdedigingslinies. Allereerst krijgen ziekteverwekkers te maken met de eerste afweerlinie (externe aspecifieke afweer). Hieronder vallen:

 • De fysieke barrière: dit zijn de huid en slijmvliezen
 • De chemische barrière:
  • Huid (lage pH van talg met daarin bacteriedodende enzymen)
  • Luchtwegen (trilhaartjes die ingeademde stoffen weer terugvoeren naar de keelholte
  • Mondholte (het enzym lysozym dood bacteriën)
  • Maag (lage pH van maagzuur doodt micro-organismen)
  • Darmwand (bacteriën, slijmvliezen beschermen)

“Witte bloedcellen herkennen alles wat lichaamsvreemd is en maken het onschadelijk”

AfweerlinieAls de ziekteverwekkers toch in staat zijn geweest de eerste afweerlinie te passeren, komen ze in aanraking met de tweede afweerlinie (interne aspecifieke afweer). Witte bloedcellen herkennen alles wat lichaamsvreemd is en maken het onschadelijk.

Als deze niet-specifieke verdediging onvoldoende is, dan komt de specifieke afweer om de hoek kijken. De specifieke afweer reageert op bepaalde antigenen. Het voordeel van specifieke afweer is, is dat hierbij geheugencellen worden geproduceerd, waardoor het lichaam een eventuele indringer volgende keer de sneller kan afbreken.

Wilt u meer weten? Bekijk dan de video 'De werking van het immuunsysteem'.

“Door voldoende rust te nemen en met daarbij de juiste voeding en beweging, blijft het immuunsysteem sterk en alert”

Factoren die de afweer kunnen verminderen

Neem uw rust!

Er zijn altijd factoren die ervoor kunnen zorgen dat ons afweersysteem minder sterk is. Denk daarbij in de eerste plaats aan chronische stress. Het blijkt dat het afweersysteem tijdens stress niet goed reageert op het hormoon cortisol. Cortisol zorgt ervoor dat de ontstekingen binnen de perken worden gehouden.

 

Daarnaast zijn andere leefstijlfactoren van invloed op ons afweersysteem, zoals roken, het drinken van alcohol, luchtvervuiling, bestrijdingsmiddelen en onvolwaardige, industrieel bewerkte voeding.

 

Door voldoende rust te nemen en met daarbij de juiste voeding en beweging, blijft het immuunsysteem sterk en alert. Van oudsher maakt de mensheid daarnaast gebruik van de bijzondere kwaliteiten van kruiden. Hoewel ons leven in de technocratische wereld ver lijkt te zijn verwijderd van de natuur, kunnen we daar ook tegenwoordig nog steeds gebruik van maken.

10 kruiden die de weerstand ondersteunen

1. Echinacea of rode zonnehoed
Echinacea of Rode Zonnehoed, is een van de meest verbouwde en verwerkte kruiden ter wereld. Het kent bovendien een lange geschiedenis. Indianenstammen gebruikten echinacea vanwege de weerstandsverhogende werking. De kolonistenarts H.C.F Meyer nam deze kennis van de indianen over en bracht in 1871 het eerste echinacea-product op de markt.

2. Astragalus
Astragalus (Astragalus membranaceus) wordt in de traditionele Chinese kruidenleer al 2000 jaar gebruikt om het afweersysteem te stimuleren. Dit komt omdat astragalus een antioxidant is. Antioxidanten binden de strijd aan met vrije radicalen.

3. Andrographis paniculata
Andropgraphis paniculata ondersteunt het afweersysteem en heeft bovendien een gunstige invloed op de luchtwegen. Onze andrographis paniculata capsules zijn gestandaardiseerd op 10% van de actieve stof andrographolide.

4. Cat’s claw
Cat’s claw is een klimplant die oorspronkelijk in de tropische wouden van Zuid-Amerika voorkomt. Cat’s claw wordt al eeuwen door de Ashianica indianen gebruikt om het immuunsysteem te stimuleren. We verkopen 2 producten met Cat’s claw: Cat’s claw en Cat’s claw premium

5. Vlierbes extract
VlierbessenDe vlierbesboom is veelvuldig terug te vinden in het Nederlandse landschap en heeft een lange geschiedenis in de zelfzorg. Ook de Vlierbes (Sambucus nigra) wordt ingezet om het immuunsysteem te stimuleren. De vlierbes wordt in veel landen in voedsel of drank verwerkt om de luchtwegen te verzachten. De stoffen die hier verantwoordelijk voor zijn anthocyanen. Dit zijn krachtige antioxidanten.

6. Panax ginseng
Panax ginseng wordt ook wel Chinese of Koreaanse ginseng genoemd. In Oost-Azië (Korea, China, Japan) worden de wortels van deze plant al sinds 5000 voor Christus ter ondersteuning van de gezondheid gebruikt. De ginseng wortels zijn rijk aan ginsenosides. Deze ginsenoside ontwikkelen zich pas na vier jaar groei. Daarom zijn onze Panax Ginseng Premium capsules gemaakt van wortels die minstens zes jaar oud zijn.

7. Gember
Gember is afkomstig van de wortel van de gemberplant (Zingiber officinale). Het wordt in veel landen als specerij gebruikt. In Nederland noemen we, vanwege onze relatie met Indonesië, gember ook wel eens djahé. Verse gember zit vol actieve stoffen als gingerol, shogaol en zingiberene. Gember ondersteunt het immuunsysteem, bevordert de spijsvertering en heeft een gunstige invloed op hart en bloedvaten. Onze capsules bevatten gember extract met minimaal 5% gingerolen.

Goldenseal

8. Goldenseal
Goldenseal (Hydrastis canadensis) wordt ook wel Canadese geelwortel genoemd. Het is een plant die oorspronkelijk door de Indianen in Canada werd gebruikt. Goldenseal extract bevat onder meer diverse alkaloïden zoals hydrastine, berberine en canadine. Goldenseal bevat daarnaast ook eiwitten, de vitamines A, C en E en calcium, ijzer en mangaan. Het extract dat uit de wortel wordt gewonnen, helpt bij het stimuleren van het immuunsysteem.

9. Guduchi
Guduchi wordt in de Ayurveda als een goddelijk kruid beschouwd. Met name het blad, de wortel en de stengel worden gebruikt om het afweersysteem van het lichaam te bevorderen. In guduchi treffen we stoffen aan als diterpenen, polyfenolen en polysachariden. Onze guduchi capsules zijn van hoge kwaliteit en behoren tot de weinige guduchi supplementen die op 2,5% bitterzuren zijn gestandaardiseerd. Belangrijk om te weten is, dat dit supplement enkel bestaat uit het actieve extract van de klimplant.

10. Agaricus Blazei Murill

Tot slot nog een paddenstoel. De Agaricus blazei murill (Agaricus subrufescens) wordt ook wel amandelpaddenstoel of bladhoopchampignon genoemd. Deze paddenstoel ondersteunt ons immuunsysteem. In de traditionele Chinese kruidenleer wordt al eeuwen gebruik gemaakt van de superieure eigenschappen die de agaricus blazei murill kent. De meeste paddenstoelen zijn echte superfoods. Lees hierover meer in het blog "Paddenstoelen: voedzame superfoods

*De gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

Wilt u meer weten over ons assortiment aan kruidensupplementen?

Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Zij staan u tijdens kantooruren graag te woord. Tel: +31(0)75-612 12 47 of via onze contactpagina.