Kruidensupplementen voor ons immuunsysteem Afbeelding van ons immuunsysteem

Het immuun- of afweersysteem is enorm belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid. Daarom is het belangrijk dat wij ons afweersysteem optimaal ondersteunen. Van oudsher maakt de mensheid al gebruik van de bijzondere kwaliteiten van kruiden. In dit blog een overzicht van 10 kruiden die het immuunsysteem ondersteunen.

Hoe werkt het afweersysteem?

Rode bloedlichaampjesRode bloedlichaampjes

We leerden het al tijdens de biologielessen op de middelbare school, maar hieronder nog eens een herhaling. Het immuun- of afweersysteem beschermt ons lichaam tegen indringers van buitenaf. Dit afweersysteem is lichaamseigen en zit ingewikkeld in elkaar. Dat is ook wel nodig, want ons lichaam staat continu bloot aan allerlei invloeden waarop we niet per se zitten te wachten.

 

Ons lichaam heeft 3 verdedigingslinies.

De eerste verdedigingslinie
Dit is een passieve verdedigingslinie. Het lichaam heeft daarvoor verschillende fysieke barrières zoals de huid, onze slijmvliezen en trilhaartjes. Ook scheiden onze organen stoffen uit zoals tranen, zweet, urine, speeksel en bijvoorbeeld maagzuur om micro-organismes en stoffen uit ons lichaam te verwijderen.

De tweede verdedigingslinie
Dit is ons aangeboren afweersysteem. Het bestaat uit actieve, gespecialiseerde lichaamscellen en -stoffen. Het is een soort intern leger dat actief en heel specifiek kan aanvallen als iets de eerste linie is gepasseerd. Deze aangeboren afweer is breed en blijft even sterk als het ergens tegen heeft gevochten.

De derde verdedigingslinie
Als eenmaal een gevecht in het lichaam heeft plaatsgevonden, onstaat 'verworven afweer'. Deze vorm van afweer is specifiek op één vijand gericht en wordt sterker na elk gevecht. Het is een lichaameigen vorm van afweer die op natuurlijke wijze ontstaat omdat bepaalde cellen zich specialiseren nadat een vijand langs de eerste twee linies is gekomen.

Wilt u meer weten? Bekijk dan de video 'De werking van ons immuunsysteem'.

"Onze verworven afweer wordt sterker na elk gevecht"

Ongunstige factoren voor de afweer

Er zijn altijd factoren die ervoor kunnen zorgen dat ons afweersysteem minder sterk is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan terugkerende stress. Stress kan door veel zaken worden veroorzaakt, maar waar de meeste mensen niet over nadenken, is de invloed die het dagelijkse nieuws op ons heeft. Dit is van invloed op onze gemoedstoestand en hoe we naar de wereld kijken.

Het kan helemaal geen kwaad de televisie eens een maand niet aan te zetten en de kijktijd op de iPad aanzienlijk terug te schroeven. Lees weer eens ouderwets een goed boek of brei een warme das voor uw geliefde. Het breng de rust terug in het hoofd, het vermindert stress en heeft daarmee een uitermate gunstige invloed op ons immuunsysteem. Ook andere leefstijlfactoren zijn van invloed op ons afweersysteem. Denk daarbij aan roken, het drinken van (te veel) alcohol, luchtvervuiling, bestrijdingsmiddelen en onvolwaardige, industrieel bewerkte voeding.

"Vooral lopen of anderszijds aanwezig zijn in de natuur heeft een rustgevende en opbeurende invloed op ons welzijn"

Factoren met een gunstige invloed op ons immuunsysteem

Mensen in rustMensen in rust

Door voldoende rust te nemen en met daarbij de juiste voeding en beweging, blijft het immuunsysteem sterk en alert. Ook moeten we het belang van zoiets simpels als een dagelijkse wandeling in de buitenlucht niet onderschatten. Vooral lopen of anderszijds aanwezig zijn in de natuur heeft een rustgevende en opbeurende invloed op ons welzijn. Van oudsher maakt de mensheid daarnaast gebruik van de bijzondere kwaliteiten van kruiden.

Hoewel ons leven in de technocratische wereld ver lijkt te zijn verwijderd van de natuur, kunnen we daar ook tegenwoordig gelukkig nog steeds gebruik van maken.

10 kruiden die de weerstand ondersteunen

1. Echinacea of rode zonnehoed
Echinacea of rode zonnehoed, is een van de meest verbouwde en verwerkte kruiden ter wereld. Het kent bovendien een lange geschiedenis. Indianenstammen gebruikten echinacea vanwege de weerstandsondersteunende werking*. De kolonistenarts H.C.F Meyer nam deze kennis van de inheemse bevolking over en bracht in 1871 het eerste echinacea-product op de markt.

2. Astragalus
Astragalus (Astragalus membranaceus) wordt in de traditionele Chinese kruidenleer al 2000 jaar gebruikt om het afweersysteem te ondersteunen*. Astragalus is een antioxidant*. Antioxidanten binden de strijd aan met vrije radicalen.

3. Andrographis paniculata
Andropgraphis paniculata ondersteunt het afweersysteem* en heeft bovendien een verzachtende invloed op de luchtwegen*. Onze andrographis paniculata-capsules zijn gestandaardiseerd op 10% van de actieve stof andrographolide.

4. Cat’s claw
Cat’s claw is een klimplant die oorspronkelijk in de tropische wouden van Zuid-Amerika voorkomt. Cat’s claw wordt al eeuwen door de Ashianica indianen gebruikt om het immuunsysteem te ondersteunen*. We verkopen 2 producten met Cat’s claw: Cat’s claw en Cat’s claw Premium.

5. Vlierbesextract
De vlier is veelvuldig terug te vinden in het Nederlandse landschap en heeft een lange geschiedenis in de zelfzorg. Ook de vlierbes (Sambucus nigra) wordt ingezet om het immuunsysteem te ondersteunen*. De vlierbes wordt in veel landen in voedsel of drank verwerkt vanwege zijn verzachtende invloed op de luchtwegen*. De stoffen die hier verantwoordelijk voor zijn anthocyanen. Dit zijn krachtige antioxidanten.

Vlierbessen aan de boomVlierbessen aan de boom

6. Panax ginseng
Panax ginseng wordt ook wel Chinese of Koreaanse ginseng genoemd. In Oost-Azië (Korea, China, Japan) worden de wortels van deze plant al sinds 5000 voor Christus ter ondersteuning van de gezondheid gebruikt. De ginsengwortels zijn rijk aan ginsenosides. Deze ginsenosides ontwikkelen zich pas na vier jaar groei. Daarom zijn onze Panax Ginseng Premium capsules gemaakt van wortels die minstens zes jaar oud zijn.

7. Gember
Gember is afkomstig van de wortel van de gemberplant (Zingiber officinale). Het wordt in veel landen als specerij gebruikt. In Nederland noemen we gember, vanwege onze relatie met Indonesië, ook wel djahé. Verse gember zit vol actieve stoffen als gingerol, shogaol en zingiberene. Gember ondersteunt het immuunsysteem*, is goed voor de maag- en darmfunctie* en heeft een gunstige invloed op hart en bloedvaten*. Onze capsules bevatten gemberextract met minimaal 5% gingerolen.

GoldensealGoldenseal

8. Goldenseal
Goldenseal (Hydrastis canadensis) wordt ook wel Canadese geelwortel genoemd. Het is een plant die oorspronkelijk door de Indianen in Canada werd gebruikt. Goldenseal extract bevat onder meer diverse alkaloïden zoals hydrastine, berberine en canadine. Goldenseal bevat daarnaast ook eiwitten, de vitamines A, C en E en calcium, ijzer en mangaan. Het extract dat uit de wortel wordt gewonnen, helpt bij de ondersteuning van het immuunsysteem*.

9. Guduchi
Guduchi wordt in de Ayurveda als een goddelijk kruid beschouwd. Met name het blad, de wortel en de stengel worden gebruikt om het afweersysteem van het lichaam te ondersteunen*. In guduchi treffen we stoffen aan als diterpenen, polyfenolen en polysachariden. Onze guduchi-capsules zijn van hoge kwaliteit en behoren tot de weinige guduchi-supplementen die op 2,5% bitterzuren zijn gestandaardiseerd. Belangrijk om te weten, is dat dit supplement enkel bestaat uit het actieve extract van de klimplant.

10. Agaricus Blazei Murill
Tot slot nog een paddenstoel. De Agaricus blazei murill (Agaricus subrufescens) wordt ook wel amandelpaddenstoel of bladhoopchampignon genoemd. Deze paddenstoel ondersteunt ons immuunsysteem*. In de traditionele Chinese kruidenleer wordt al eeuwen gebruik gemaakt van de superieure eigenschappen die de agaricus blazei murill kent. De meeste paddenstoelen zijn trouwens echte superfoods.

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over kruidensupplementen voor de weerstand? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Zij staan u tijdens kantooruren graag te woord via tel: +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via onze contactpagina.