Acerola: 33 keer meer vitamine C dan een sinaasappel Acerola kersjes

Wie wel eens in Latijns-Amerika of de Caraïben is geweest, kent de acerola misschien. Het vruchtje lijkt op een kers en heeft de reputatie dat het 33 keer meer natuurlijke vitamine C dan een sinaasappel bevat. Dat klinkt natuurlijk bijzonder interessant. Er zijn echter nog meer redenen om acerola niet links te laten liggen.

Wat is acerola?

Acerola staat ook wel bekend als de Barbadoskers of West-Indische kers. Het is een heerlijke tropische vrucht die afkomstig is van de Malpighia emarginata struik. Deze kleine, rode vrucht heeft een kersachtige verschijning en staat bekend om zijn zure smaak. Hoewel het uiterlijk aan een gewone kers doet denken, onderscheidt acerola zich door zijn uitzonderlijk hoge gehalte aan vitamine C, dat vele malen hoger is dan dat van sinaasappels en andere citrusvruchten.

AcerolabesjesAcerolabesjes

“In verschillende delen van de wereld staat acerola onder andere namen bekend”

Hoe komt acerola aan zijn naam?

De bloempjes van de AcerolaDe bloempjes van de Acerola

De botanische naam voor de West-Indische kers is Malpighia Puncifolia of Malpighia emarginata. ‘Puncifolia’ betekent ‘puntbladerig’. De struik wordt Malpighia genoemd omdat hij tot de Malpighiaceae-familie behoort, waar wel duizend andere planten deel van uitmaken. De Nederlandse benaming ‘acerola’ is afgeleid van het Spaanse ‘acerola’. De naam werd oorspronkelijk gebruikt om de vrucht van de Crataegus azarolus te beschrijven. Dit is een soort meidoorn.

Spaanse ontdekkingsreizigers die de vrucht in de Nieuwe Wereld tegenkwamen, zagen overeenkomsten en pasten de naam aan. In verschillende delen van de wereld staat acerola ook anders bekend, zoals ‘acerola cherry’ in Engelstalige landen en ‘cerejeira’ in Brazilië.

“Dezer dagen wordt de vrucht ten behoeve van het sap ook in Frankrijk, Duitsland en Hongarije gekweekt”

Geschiedenis van acerola

Acerola is inheems op de Caribische eilanden, in Midden-Amerika en het noordelijke deel van Zuid-Amerika, met name Brazilië. De inheemse bevolking van deze regio’s gebruikte de vrucht al eeuwenlang vanwege de verfrissende smaak en de uiteenlopende gezondheidsvoordelen. Met de komst van Europese kolonisten werd de vrucht verder verspreid en begon men zijn voedingswaarde meer te waarderen.

Acerolakersen aan de struikAcerolakersen aan de struik

In 1946 ontdekten de Puerto Ricanen Asenjo en Guzman voor het eerst dat de vrucht een hoge concentratie ascorbinezuur oftewel vitamine C bevat. Dit droeg onmiddellijk bij aan de wereldwijde populariteit van de vrucht. Tegenwoordig wordt acerola commercieel in verschillende tropische en subtropische regio's geteeld, waaronder Brazilië, Puerto Rico, de Verenigde Staten (Florida en Hawaï) en Zuidoost-Azië.

In Brazilië bevinden zich maar liefst 11.000 hectare aan acerolaplantages. Dezer dagen wordt de vrucht ten behoeve van het sap overigens ook in Frankrijk, Duitsland en Hongarije gekweekt. In de Verenigde Staten vindt vooral productie plaats voor supplementen en farmaceutische doeleinden.

“De vrucht is een ware voedingsbom boordevol essentiële vitamines en mineralen”

Welke voedingsstoffen bevat acerola?

Sinaasappel, acerolasap en acerolabessenSinaasappel, acerolasap en acerolabessen

Als u op zoek bent naar een echte krachtpatser bent u bij acerola aan het juiste adres. De vrucht is een ware voedingsbom boordevol essentiële vitamines en mineralen. Dit maakt de West-Indische kers extra interessant. De vrucht bevat namelijk:

Vitamine C: Acerola is een van de rijkste bronnen van natuurlijke vitamine C. Deze vitamine is ontzettend belangrijk voor een gezonde levensstijl. De concentraties variëren van 1.500 tot 4.500 mg per 100 gram verse vrucht. Ter vergelijking, sinaasappels bevatten slechts ongeveer 50 mg per 100 gram.

Vitamine A: De vrucht bevat ook aanzienlijke hoeveelheden vitamine A. Dit is belangrijk is voor het behoud van een goede gezichtsgezondheid en het immuunsysteem.

B-vitamines: Acerola bevat verschillende B-vitamines, waaronder B1 (thiamine), B2 (riboflavine) en B3 (niacine). Deze vitamines zijn essentieel voor energiemetabolisme en celgezondheid.

Mineralen: De vrucht levert mineralen zoals ijzer, calcium en magnesium. Deze zijn van belang voor verschillende lichaamsfuncties, waaronder de gezondheid van botten en het zenuwstelsel.

Fytonutriënten: Dit zijn voedzame bestanddelen in planten. In acerola treffen we carotenoïden, bioflavonoïden en anthocyanen aan en de stoffen quercetine en kaempferol.

“Vitamine C speelt een cruciale rol in de productie van collageen”

Waar is acerola goed voor?

De hoge voedingswaarde van acerola maakt het dus tot een vrucht met vele gezondheidsvoordelen. We noemen enkele van de belangrijkste voordelen:

Ondersteuning van het immuunsysteem: vanwege het zeer hoge vitamine C-gehalte helpt acerola bij het ondersteunen van het immuunsysteem.

VrouwVrouw

Huidgezondheid: vitamine C speelt een cruciale rol in de productie van collageen. Collageen is een eiwit dat helpt bij het behoud van een gezonde, elastische huid. Dit kan bijdragen aan een vermindering van rimpels en aan het behoud van een jeugdige uitstraling.

Gezondheid van cellen en weefsels: vitamine C bevat veel antioxidanten. De antioxidanten in acerola helpen bij het bestrijden van vrije radicalen.

Anti-aging: de antioxidanten in acerola kunnen ook helpen bij het bestrijden van oxidatieve stress. Oxidatieve stress is een belangrijke factor in het verouderingsproces. Dit kan bijdragen aan het behoud van een jeugdige look en de gezondheid van de cellen.

Ondersteuning van de spijsvertering: de vezels in acerola ondersteunen een gezonde spijsvertering omdat ze goed zijn voor regelmatige stoelgang.

Ondersteuning van het gezichtsvermogen: de aanwezigheid van vitamine A in acerola is essentieel voor een goed gezichtsvermogen.

“U kunt de vruchtjes los eten of in een sapje of smoothie verwerken”

vKoken met acerola

In Nederland is vitaminebom acerola maar moeilijk vers te vinden. Dit heeft onder meer te maken met de korte houdbaarheidsdatum. Zodra de vrucht rijp is, valt-ie van de boom af en bederft vervolgens snel. Met het oog op verzamelen en transporteren, is Nederland vaak net even te ver weg. Weet u er toch de hand op te slaan? Dan kunt u de vruchtjes los eten of in een sapje of smoothie verwerken. Daarnaast vinden we in Nederland ook acerolapoeder. Dit kunt u makkelijk door uw smoothie mengen.

“De bioflavonoïden in acerola ondersteunen de werking van vitamine C”

Acerola als voedingssupplement

Omdat acerola nauwelijks vers in Nederland verkrijgbaar is, kunt u wél van de positieve kenmerken profiteren als u voor een voedingssupplement met acerola kiest. U kunt bij ons terecht voor plantaardige acerola-capsules die op minimaal 17% vitamine C zijn gestandaardiseerd. De bioflavonoïden in acerola hebben een ondersteunende werking op de vitamine C. De capsules zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten.

“Acerola-supplementen zijn een uitstekende toevoeging aan uw leefstijl”

Waarom dus voor acerola kiezen?

Acerola is een opmerkelijke vrucht die niet alleen heerlijk smaakt, maar ook een indrukwekkende reeks gezondheidsvoordelen biedt dankzij zijn hoge concentraties vitamine C, antioxidanten, vitamines en mineralen. Of u nu uw immuunsysteem wilt ondersteunen, uw huid wilt verbeteren of gewoon wilt profiteren van de algemene gezondheidsvoordelen, acerolasupplementen zijn een uitstekende toevoeging aan uw leefstijl.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over acerola of andere vruchten in ons assortiment? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).