Citroenmelisse ondersteunt de nachtrust Uitgeruste vrouw

Wist u dat een van de oudst bekende kruiden gewoon in onze achtertuin groeit? Grote kans dat u citroenmelisse als onkruid ziet, maar dit plantje is al van oudsher geliefd. Zo zijn er overblijfselen van gevonden in piramides en werd het in de middeleeuwen omwille van de geur over vloeren uitgestrooid. Citroenmelisse ruikt heerlijk fris. Daarnaast is dit kruid uitstekend in te zetten ter ondersteuning van de nachtrust.

Wat is citroenmelisse?

Citroenmelisse met kleine bloemetjesCitroenmelisse met kleine bloemetjes

Citroenmelisse behoort tot de familie van de ‘lipbloemigen’. Het plantje heeft een citroenachtig aroma. Deze heerlijke geur komt naar boven als u met uw vingers over het blad wrijft. Dit kruid wordt ook wel ‘bijenkruid’, bijenblad of honingkruid genoemd omdat bijen er dol op zijn. ‘Melissa’ betekent ‘honingbij’. Vanwege de overvloedige aanwezigheid van nectar is citroenmelisse een van de beste honingplanten.

De bijen worden door de bloemen aangetrokken, die meestal van juni tot augustus bloeien. Muggen vinden citroenmelisse overigens maar niks en blijven dan ook op gepaste afstand van de plant.

''Het is het rozemarijnzuur dat deze plant bijzonder maakt. Deze stof heeft namelijk een bijzonder hoge antioxidante activiteit, zelfs sterker dan die van vitamine E.''

Welke stoffen zit er in citroenmelisse?

De belangrijkste stoffen in dit geurende kruid zijn bitterstoffen, looistoffen, flavonoïden en fenolzuren, waaronder rozemarijnzuur. Rozemarijnzuur is een polyfenol dat in verschillende planten voorkomt. Met name in oregano, rozemarijn, citroenmelisse, salie en marjolein. En het is het rozemarijnzuur dat deze plant bijzonder maakt. Deze stof heeft namelijk een bijzonder hoge antioxidante activiteit, zelfs sterker dan van vitamine E. Antioxidanten zijn beschermers van onze cellen en weefsels. De stof citronellol bepaalt de geur van citroenmelisse.

RozemarijnzuurRozemarijnzuur

‘’De mystiek rond deze plant is rijk en beslaat duizenden jaren’’

De geschiedenis van citroenmelisse

BijBij

Wat ogenschijnlijk een simpel kruid is, is daadwerkelijk een waardevolle plant, waarvan het gebruik ver teruggaat in onze geschiedenis. De mystiek rond deze plant is rijk en beslaat duizenden jaren.

We gaan terug naar het oude Efeze, tegenwoordig bekend als Turkije. Hier vindt citroenmelisse zijn oorsprong. Hier wordt duidelijk waar de wetenschappelijke naam van citroenmelisse - Melissa officinalis oftewel ‘honingbij’ - vandaan komt, evenals zijn magische en gewaardeerde heilzame eigenschappen.

In het oude Efeze was de honingbij een belangrijk wezen. De bevolking zag de bijenkoningin als afstammeling van de goden. Bijen waren omwille van hun honing gewild en was belangrijk voor de handel. Alles wat een bijdrage kon leveren om de bijen in leven te houden, won ook in aanzien bij het volk. Citroenmelisse was een kruid dat bijen aantrok en hielp om de bijen gevoed te houden en werd zo tot heilig bestempeld. De traditie was zelfs dat de mensen die een rechtvaardig leven hadden geleid, de naam ‘Melissae’ kregen. ‘Officinalis’ komt voort uit gebruik van de ‘apothekerswerkplaats’, wijzend op traditioneel gebruik uit de kruidenkunde. Het plantje werd door Arabische kruidenkundigen ingezet om het hart te versterken en vrolijk te maken.

Ook in andere culturen was citroenmelisse belangrijk. In het oude Griekenland werden bijvoorbeeld takjes citroenmelisse in bijenkorven geplaatst om zwermen honingbijen aan te trekken.

Het is spijtig dat vandaag de dag de waarde van veel kruiden in vergetelheid is geraakt. Een kruid als citroenmelisse dat ooit als heilig werd beschouwd, zien we nu vaak als onkruid. Het wordt tijd dat we wakker worden en waarderen wat Moeder Natuur ons heeft te bieden. Ontdek ook de magische eigenschappen van citroenmelisse zodat u net zoals de oude Grieken en Efezen profijt kunt hebben van dit bijzondere kruid.

Het oude EfeseHet oude Efese

Citroenmelisse is ook als voedingssupplement inzetbaar

Vanwege de brede toepasbaarheid wordt citroenmelisse veelvuldig gebruikt. Het kruid bevat namelijk tal van stoffen die gezondheidsbevorderende eigenschappen hebben:

  • Bij stress*
  • Ondersteunt de nachtrust*
  • Helpt de spijsvertering*
  • Gunstig voor een goede geestelijke balans*
  • Verzachtende invloed op de luchtwegen*
CitroenmelissesupplementCitroenmelissesupplement

Bij vitaminesperpost.nl kunt u een daarom een kwalitatief goed citroenmelissesupplement kopen. In dit supplement zit maar liefst 500 gram citroenmelisse-extract, met min. 7% rozemarijnzuur. Dit komt overeen met maar liefst 1600 mg verse citroenmelisse.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Simpele citroenmelissethee

Voor deze thee heeft u enkel een aantal takjes gewassen citroenmelisse nodig. Mocht u dat lekker vinden dan kunt u er nog wat honing aan toevoegen.

Ingrediënten:

  • 3 takjes gewassen citroenmelisse
  • 1 tl honing
  • gekookt water

Bereiden:

1. Kook water en schenk dit in een kop.
2. Plaats de takjes citroenmelisse samen met de honing in het hete water.
3. Laat enkele minuten trekken en geniet van een heerlijk kopje kruidenthee

CitroenmelissetheeCitroenmelissethee

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een breed scala aan natuurlijke voedingssupplementen. We verkopen zowel vitamines als mineralen, maar ook allerlei plantaardige stoffen en extracten. Wilt u meer informatie of advies? U kunt ons tijdens kantooruren bereiken op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via ons contactformulier.