Magnesium staat aan de basis van alle levensprocessen Vermoeide vrouw

Gespannen? Gestresst? Futloos? Behoefte aan meer geestelijke veerkracht? Het zou zomaar kunnen dat u niet voldoende magnesium binnenkrijgt. Magnesium is niet voor niets het Supplement van het Jaar 2023 geworden. Magnesium staat aan de basis van alle levensprocessen. Dit belangrijke mineraal wordt dan ook wel eens ‘de vonk van het leven’ genoemd.

Magnesium is bij veel functies betrokken

Magnesium is betrokken bij meer dan driehonderd biochemische functies in ons lichaam. Het is betrokken bij de botopbouw, opbouw van lichaamseiwit en de overdracht van prikkels in zenuwbanen en spieren. Bovendien is het mineraal van belang voor het goede functioneren van de spieren, zoals de hartspier.

Wie niet voldoende magnesium binnenkrijgt, kan dit op verschillende manieren merken. De meest bekende symptomen zijn gerelateerd aan spanning, zoals (spier)kramp, stress en vermoeidheid. Uw lichaam kan zelf echter geen magnesium aanmaken. We moeten het uit onze voeding of uit voedingssupplementen halen.

VijgenVijgen

In welke voeding zit veel magnesium?

 • Donkergroene bladgroente
  (spinazie staat - zowel rauw als gekookt - met stip op één)
 • Ongebrande noten
 • Granen
 • Amandelen
 • Zonnebloempitten
 • Walnoten
 • Zilvervliesrijst
 • Hennepzaad
 • Banaan
 • Rauwe cacao
 • Zeewier/kelp
 • Komijnzaad
 • Sesamzaad
 • Havermout
 • Linzen en kikkererwten
 • Vijgen 
 • Garnalen

“Ook al eet u veel van deze magnesiumrijke producten, dan nog kunt u er te weinig van binnenkrijgen”

We nemen magnesium niet goed op

Maar niet alleen de voeding hangt samen met het risico van een magnesiumtekort. Het heeft ook met de opname van dit mineraal te maken. Magnesium wordt minder goed opgenomen als we ouder worden, bij een hoge inname van suiker, veelvuldig zuivelgebruik en het gebruik van bewerkte voeding. Bij producten als frisdrank bindt magnesium zich bijvoorbeeld aan het fosfaat. Hierdoor kan het mineraal niet door het lichaam worden opgenomen. Bovendien wordt het mineraal in verhoogde mate uitgescheiden in stresssituaties, bij het sporten (zweten) en bij veelvuldig gebruik van alcohol.

Referentie-inname mineralen

Toch krijgt u, als u gezond eet, niet meteen te weing magnesium binnen. Bij het opstellen van de referentie-inname (RI) wordt namelijk rekening gehouden met de beperkte opname van mineralen (ook calcium, fosfor en kalium). De RI van magnesium is 375 mg. Als u deze hoeveelheid via uw voeding binnenkrijgt, komt het goed met de magnesiumopname, ook al wordt meer dan de helft niet uit de voeding opgenomen.

Magnesium heeft calcium en vitamine D nodig

Groene bladgroenteGroene bladgroente

Calcium en magnesium zijn twee mineralen die ons lichaam in een bepaalde verhouding nodig heeft. Helaas halen we uit onze voeding vaak veel meer calcium dan magnesium. Bovendien kan door het innemen van extra magnesium een gebrek aan calcium ontstaan. Om deze reden wordt vaak geadviseerd om naast magnesium ook op de calciuminname te letten. Magnesium vormt tevens een mooi huwelijk met vitamine D.

Het zorgt ervoor dat vitamine D op de juiste plaats in het lichaam komt, voor de omzetting van vitamine D in de lever, de opslag van vitamine D in het lichaam, de omzetting van vitamine D in de actieve vorm en voor de normale afbraak van vitamine D. Magnesium uit supplementen wordt beter opgenomen dan magnesium uit voedingsmiddelen.

Dat komt omdat magnesium in voeding aan allerlei stoffen is gebonden. Hierdoor moet onze spijsvertering flink moeite doen om de magnesium op te nemen.

Tip:

Haal meer magnesium uit groent!
Groente geeft magnesium af aan het water waarin ze worden gekookt. Als u de groente slechts kort in een beperkte hoeveelheid water kookt, blijft er meer magnesium behouden.

Voedingssupplementen met magnesium

Een eenvoudige manier om uw voeding aan te vullen met magnesium is middels een voedingssupplement. Maar welk supplement is het nu het beste voor u? Allereerst dient u te controleren hoeveel magnesium er in een supplement zit. Mineralen worden immers moeizaam door het lichaam opgenomen. Bij het selecteren van een supplement is het dus goed om voor een ruime dosering te kiezen.

MagnesiumsupplementenMagnesiumsupplementen

Elk mineraal in de voeding is gebonden aan een andere stof. Zodoende kan het mineraal door het lichaam worden getransporteerd, zodat het daadwerkelijk wordt opgenomen. Let bij het kiezen van een supplement dus op om welke verbinding het gaat. Dit kan zijn: magnesiumoxide, magnesium bisglycinaat, magnesium citraat of magnesium malaat. Als deze termen worden genoemd, weet u dat het mineraal aan een efficiënte transporteur is verbonden. De goedkopere magnesiumsupplementen bevatten magnesiumoxide. Deze verbinding is minder goed opneembaar door het lichaam.

Magnesium L-threonaat is een goed opneembare vorm van magnesium. Magnesium L-threonaat is dé magnesiumsoort om te gebruiken bij het leren, voor het geheugen en de concentratie en om te ontspannen. Ons Magnesium malaat is een goed opneembare vorm van magnesium, die de voordelen van het mineraal samen met de voordelen van appelzuur combineert. Magnesium citraat ondersteunt onder meer de spieren, het zenuwstelsel, sterke botten en tanden, mentale prestaties en helpt bij vermoeidheid.

Zee Magnesium is een magnesiumrijk, multimineralencomplex dat uitstekend door het lichaam wordt opgenomen. Magnesium tauraat is bij uitstek een variant die bijdraagt aan rust in het hoofd. Magnesium bisglycinaat is een vorm die aan het aminozuur glycine is gebonden. Dit wil zeggen dat het een aminozuurchelaat is. Een aminozuurchelaat is sterk genoeg om niet onder invloed van maagsap en spijsverteringsenzymen te worden gesplitst. Hierdoor bereikt het in zijn gehele vorm de dunne darm. Daarnaast hebben we Liposomale Magnesium met een bijzonder hoge biologische beschikbaarheid. vindt u het moeilijk om te kiezen. We hebben ook Magnesium Compleet in het assortiment. Deze formule bestaat uit 5 vormen van magnesium voor een optimale opname in het lichaam. Onze capsules bevatten magnesiumcitraat, -tauraat, -malaat, -bisglycinaat en zeemagnesium. 

Het is belangrijk te weten of het zich om een lichaamseigen verbinding handelt. Lichaamseigen magnesium, zoals uit de hierboven genoemde voedingsmiddelen, heeft een goede opneembaarheid. Voorbeelden van organische verbindingen in voedingssupplementen zijn (bis)glycinaten, citraten en picolinaten. Dan dient u nog uit te zoeken welke verbinding het meest geschikt voor u is. Over het algemeen wordt magnesium citraat voor iedereen geschikt geacht.

Vragen of advies?

Wij verkopen verschillende varianten van voedingssupplementen met magnesium. Wilt u weten welke van deze het meest geschikt voor u is? Neem dan  tijdens kantooruren contact met ons op via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).