Heb ik extra vitamines nodig als ik rook? Vrouw rookt een sigaret

Roken. We weten allemaal dat het slecht voor ons is. Niet voor niets wordt u als roker dagelijks met griezelige afbeeldingen op uw pakje sigaretten geconfronteerd. Behalve de bekende nadelen van roken voor de gezondheid, zijn er ook minder bekende effecten. Zo berooft roken uw lichaam van belangrijke vitamines. In dit artikel vertellen we wat u aan damage control kunt doen.

Roken en vrije radicalen

Het is bekend dat roken een boosdoener voor de huid is. Bij mensen die op dagelijkse basis meerdere sigaretten roken, is aan de gezichtshuid een sneller verouderingsproces te zien. Hoe komt dat eigenlijk? Vroegtijdige veroudering heeft alles met vrije radicalen en oxidatieve stress te maken. Vrije radicalen zijn reactieve moleculen die schade aan onze cellen en weefsels toebrengen. Ze ontstaan door verschillende interne en externe factoren. Interne factoren zijn bijvoorbeeld stofwisselingsprocessen, waarbij het lichaam energie uit voeding haalt.

Vroegtijdige verouderingVroegtijdige veroudering

Externe factoren zijn uv-straling, roken, luchtvervuiling en stress. Hierdoor ontstaan meer vrije radicalen dan wenselijk is. Een teveel aan deze moleculen wordt ‘oxidatieve stress’ genoemd. U kunt het zien als roest die op ijzer ontstaat dat in aanraking komt met regen en zuurstof. Door die roest wordt het metaal steeds zwakker en gaat het op den duur kapot. Een dergelijk proces vindt ook in onze cellen plaats. De schadelijkheid van de overdaad aan vrije radicalen kan door de inname van voldoende antioxidanten zoals vitamine C, E, bètacaroteen, selenium en zink worden tegengegaan.

“Als roker heeft u dagelijks 35 milligram extra van deze vitamine nodig om een normaal vitamine C-gehalte te behouden” 

Rokers hebben een verhoogde vitamine C-behoefte

Voedingsmiddelen met veel vitamine CVoedingsmiddelen met veel vitamine C

Vitamine C is een belangrijke antioxidant die een bijdrage levert aan de bescherming van gezonde lichaamscellen tegen de eerder genoemde oxidatieve schade. Al sinds een halve eeuw is het duidelijk dat rokers vatbaar zijn voor een lage vitamine C-status. De RI (Referentie Inname) van vitamine C is 80 milligram per dag. Als roker heeft u dagelijks 35 milligram extra van deze vitamine nodig om een normaal vitamine C-gehalte te behouden. 

Wat ons betreft, is deze richtlijn de ondergrens van wat u dagelijks binnen zou moeten krijgen. Als u hieronder zit krijgt u namelijk te weinig binnen. Er bestaat wel enige controverse over de juiste dagelijkse hoeveelheid vitamine C voor rokers. Wat vaststaat, is dat u als roker baat heeft bij aanvullende suppletie met vitamine C.

Weetje:

Vanaf het moment dat u niet meer rookt, kunnen de longen gezonder worden.
Slijm en andere overblijfselen van het roken worden door de longen opgeruimd. Al na 72 uur gaat ademhalen makkelijker.

Omega 3 en vitamine E

Verschillende onderzoeken laten zien dat vitamine E en omega 3-vetzuren uit vette vis de gezondheid van onze longen kunnen ondersteunen. Vitamine E is een antioxidant die helpt de cellen tegen oxidatieve schade door luchtvervuiling  te beschermen. Bovendien maakt deze vitamine de huid van binnenuit mooier. We vinden vitamine E onder meer in avocado, spinazie, extra vergine olijfolie, amandelen, tarwekiemolie, zonnebloempitten en amandelen. 

Hand met visolie-softgelHand met visolie-softgel

Essentiële vetzuren zoals omega 3 bevinden zich in al onze lichaamscellen en -weefsels. Het gebruik van omega 3 met voldoende EPA en DHA is dan ook van belang voor het goed functioneren van verschillende lichamelijke processen. De bekendste bron van omega 3 is vette vis. Als roker is het extra belangrijk om voldoende omega 3-vetzuren binnen te krijgen. EPA en DHA ondersteunen namelijk het hart¹, de bloeddruk² en ze dragen bij aan de instandhouding van normale triglyceridengehalten in het bloed³. Voor mensen die weinig of geen (vette) vis eten, is het lastig om dagelijks voldoende EPA en DHA binnen te krijgen. Een omega 3-supplement op basis van algen- of visolie kan dan uitkomst bieden.

¹ Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA.
² Het gunstige effect wordt verkregen bij een minimum van 3 gram en maximaal 5 gram per dag
³ Het gunstige effect wordt verkregen bij een minimum van 2 gram en maximaal 5 gram per dag

“De nicotine in sigaretten vertraagt ​​de productie van cellen die nodig zijn voor de botvorming” 

Hoe roken de botten beïnvloedt

Roken heeft een verwoestend effect op de botgezondheid. Roken verzwakt op verschillende manieren de botten:

  • Het vermindert de bloedtoevoer naar de botten en andere lichaamsweefsels
  • De nicotine in sigaretten vertraagt ​​de productie van cellen die nodig zijn voor de botvorming (osteoblasten). Hierdoor neemt de botdichtheid af
  • Roken heeft een negatieve invloed op de aanmaak van oestrogeen. Dit hormoon is nodig om een sterk skelet te behouden
  • Roken vermindert de opname van calcium door het lichaam. Calcium is van het belang voor de samenstelling van botten en draagt bij aan het proces van celvernieuwing.

Om uw botten sterk te houden, is het als roker van belang om voldoende van de volgende voedingsstoffen binnen te krijgen: vitamine D3, vitamine K2, calcium, magnesium en mangaan. Dit kan bijvoorbeeld via onze Calcium Magnesium Premium.

“Onze N-Acetyl Cysteïne Plus is een complete formule voor de luchtwegen” 

Kruidenextracten om vrijer te ademen

Vrouw zit voor een berglandschapVrouw zit voor een berglandschap

De luchtwegen worden door trilhaartjes op het slijmvlies van de luchtpijp en longen beschermd en schoongehouden. Bij regelmatige inademing van sigarettenrook kan dit systeem toxines minder goed afvoeren. Dit tast de luchtwegen aan en zorgt op den duur voor een chronische vernauwing van de luchtwegen. Gelukkig zijn er verschillende kruidenextracten die een verzachtende invloed op de luchtwegen hebben en kunnen helpen om weer vrijer te ademen.

Onze N-Acetyl Cysteïne Plus is een complete formule voor de luchtwegen. Het supplement bestaat uit 6 verschillende ingrediënten van hoge kwaliteit. Het hoofdbestanddeel is N-acetyl-cysteïne (NAC). Daarnaast bevat het de plantaardige extracten van Pelargonium sidoides en Andrographis paniculata. Deze twee planten dragen bij aan het behoud van gezonde luchtwegen*. Aan de formule is eveneens zwarte komijnzaad en bromelaïne toegevoegd en BioPerine® voor een goede opname van deze stoffen.

Stoppen met roken, is altijd zinvol

Om uw lichaam gezond te houden en een gebrek aan voedingsstoffen te vermijden, is het beste advies natuurlijk: stoppen met roken. Niet elke roker kan of wil echter zomaar stoppen. In dat geval is het aanvullen van de eerder genoemde vitamines en mineralen van groot belang. Naast een gezond voedingspatroon met volop groente, fruit, vette vis, noten en zaden, peulvruchten en hoogwaardige eiwitten is aanvulling middels suppletie wenselijk. Stoppen met roken is altijd zinvol! Kijk voor meer informatie op www.rokeninfo.nl.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over extra vitamines voor rokers? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer + 31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).