Magnesium(citraat), multitasker voor ons allemaal Sportieve lachende mensen

Magnesium is een belangrijk mineraal dat een rol speelt bij meer dan 300 verschillende processen in ons lichaam. Het is een echte multitasker. Er is een aantal verschillende varianten van dit mineraal. Zo kennen we bijvoorbeeld het populaire magnesium citraat. In dit blog gaan we dieper op deze vorm in.

De rollen van magnesium in ons lichaam

Magnesium is niet zomaar een mineraal. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze multifunctionele krachtpatser van belang voor onze gezondheid is. Ons lichaam kan zelf magnesium geen aanmaken. We moeten het uit onze voeding halen. Maar liefst 60% van de volwassenen in onze westerse wereld krijgt dagelijks waarschijnlijk te weinig magnesium binnen. Zonde, want magnesium is bij veel belangrijke rollen in ons lichaam betrokken:

Gelukkig ouder stel kijkt elkaar in de ogenGelukkig ouder stel kijkt elkaar in de ogen
 • het vermindert vermoeidheid en futloosheid
 • het helpt onze elektrolytenbalans te handhaven
 • het levert een bijdrage aan de normale werking van ons zenuwstelsel en spieren
 • het levert een bijdrage aan een normale opbouw van eiwitten
 • het ondersteunt de energiestofwisseling
 • het ondersteunt de botten
 • het levert een bijdrage aan normale hersenfuncties
 • het is goed voor de gemoedstoestand
 • het speelt een rol bij de celdeling

“Kenmerkend is dat deze vorm van magnesium een superieure biologische beschikbaarheid heeft”

Voor wie is magnesium citraat geschikt?

Magnesium citraat is een organisch gebonden vorm van magnesium. Dat wil zeggen dat deze vorm ook zo in de natuur voorkomt. Kenmerkend is dat magnesium citraat een superieure biologische beschikbaarheid heeft, ook ten opzichte van de meeste andere vormen van magnesium. De citraatvorm is met name geschikt voor:

Jonge sportieve mensen op een rijJonge sportieve mensen op een rij
 • sporters, met name duursporters. Door transpiratie is er namelijk een verhoogd verlies van mineralen, waaronder magnesium. Ook is magnesium citraat betrokken bij de normale werking van de spieren, wat essentieel is voor sporters
 • mensen die zware fysieke arbeid verrichten
 • mensen met een druk leven. Magnesium citraat heeft invloed op onze mentale prestaties en kan helpen bij vermoeidheid
 • voor degene die geestelijk ontspanning willen en lekker willen slapen
 • ouderen, vanwege de rol bij het behouden van soepele spieren

“Spijtig genoeg bevat een dagelijks gemiddeld westers voedingspatroon maar zo’n 200 mg magnesium. Extra suppletie is dus geen overbodige luxe”

Waarom zou ik een magnesium citraat supplement nemen? 

De aanbeveling van magnesium voor volwassen mannen en zwangere vrouwen is 300-350 mg per dag. Voor volwassen vrouwen is dat 250-300 mg per dag. Spijtig genoeg bevat een gemiddeld westers voedingspatroon maar zo’n 200 mg magnesium op een dag. Extra suppletie is dus geen overbodige luxe. Bij vitaminesperpost.nl kunt u verschillende magnesiumsupplementen kopen. Het magnesium citraatsupplement bevat 200 mg magnesium citraat per tablet. De tabletten hebben een plantaardige coating waardoor ze geschikt zijn voor vegetariërs.

Magnesiumtabletten vormen de letters MgMagnesiumtabletten vormen de letters Mg

‘’Bij goedkopere merken zien we vaak dat er een slecht opneembare vorm magnesium in zit’’

Let op het verschil in prijs en kwaliteit bij magnesiumsupplementen

Er zit nogal wat prijsverschil in magnesiumsupplementen die op de markt zijn. Hoe kan dit? Dit heeft te maken met de stof waarmee het magnesiumsupplement is gecombineerd. Vandaar ook de verschillende magnesiumbenamingen. Magnesium in zijn pure vorm is niet door ons lichaam opneembaar. Voor een goed transport en opneembaarheid moet het met een andere stof worden gebonden. Er zijn goed opneembare ‘organische’ verbindingen, zoals magnesium citraat, en minder goed opneembare ‘anorganische' verbindingen, zoals magnesiumoxide. De organische vorm is - in tegenstelling tot de anorganische vorm - aan een natuurlijke stof gebonden, zoals een aminozuur of citroenzuur. Dit zorgt ervoor dat de biologische beschikbaarheid (de opneembaarheid) wordt verhoogd.

Bij veel merken zien we dat er gebruik wordt gemaakt van een anorganische, dus een slecht opneembare, verbinding. Dit is goedkoop en daardoor ligt de uiteindelijke prijs van het supplement een stuk lager in vergelijking met een supplement van goede kwaliteit. Kijk daarom altijd goed naar het etiket om te ontdekken welke vorm magnesium de fabrikant heeft gebruikt.

Magnesiumrijke voeding is niet zo vanzelfsprekend

Magnesiumrijke voedingMagnesiumrijke voeding

Onze voeding is vandaag de dag arm aan magnesium. Dit is te wijten aan de uitgeputte Nederlandse grond. Doordat de grond arm is aan magnesium, kunnen de wortels van de planten het maar minimaal opnemen. En laat magnesium nou een van de voedingsstoffen zijn om een goede kwaliteit groente mee te verkrijgen. Daarnaast is sprake van overbemesting of gebruik van magnesiumarme kunstmest.

Bovendien verliest onze voeding magnesium omdat het eten sterk wordt bewerkt. Om vers voedsel tot complete producten te verwerken, zijn vele stappen nodig. Tijdens deze stappen worden vaak de delen van de planten verwijderen die het hoogste magnesiumgehalte hebben. Het proces van geraffineerde granen verwijdert bijvoorbeeld meer dan 80% van het magnesium en het raffineren van suiker verwijdert al het magnesium! Tevens resulteert het koken van producten in een aanzienlijke afname van het magnesiumgehalte in ons voedsel.

Er is een aantal voedingsmiddelen dat hoog is aan magnesium:

Product

Per 100 gram

Groene groente ( hoe donkerder de groente, hoe meer magnesium) 77
Volkoren granen, zoals volkorenbrood 100 mg
Noten, zoals paranoten 350 mg
Cacaopoeder 525 mg
Bonen zoals rode kidneybonen 52

*Bron: Nevo voedingsmiddelen tabel

In de praktijk is het echter raadzaam om hiernaast aan magnesiumsuppletie te denken omdat velen van ons het niet redden om voldoende magnesiumrijke voedingsmiddelen te consumeren.

Magnesium en vitamine D: partners in crime

Twee voedingsstoffen die niet zonder elkaar kunnen, zijn magnesium en vitamine D. Magnesium helpt mee met het vervoer, de opslag, omzetting en de afbraak van vitamine D. Vitamine D is net als alle andere vitamines een belangrijke vitamine. Het is goed voor de weerstand, draagt bij aan de instandhouding van sterke botten en tanden, bevordert een goed calciumgehalte in het bloed en is goed voor de spieren. Het is dus belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen om het optimale uit vitamine D te halen.

Vitamine D softgels

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een breed scala aan natuurlijke voedingssupplementen. We verkopen zowel vitamines als mineralen, maar ook allerlei plantaardige stoffen en extracten. Wilt u meer informatie of advies over magnesium of andere voedingssupplementen? U kunt ons tijdens kantooruren bereiken op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via ons contactformulier.