Grapefruitzaad: niet te versmaden Vrouw bijt in een grapefruit

Haalt u uw neus op voor bittere smaken zoals bijvoorbeeld spruitjes en grapefruit? Wat jammer! Bitter is namelijk gezond! Vooral het zaad van grapefruit is niet te versmaden. Gelukkig is dit bittere zaad als voedingssupplement verkrijgbaar zodat u zonder de indringende smaak toch van de goede eigenschappen kunt profiteren. Buiten deze bitterstoffen bevat de grapefruit en het zaad nog andere indrukwekkende inhoudsstoffen. Sla de bitterzure vrucht dus niet zomaar over.

Wat is grapefruit(zaad)?

Boom met rijpe grapefruitsBoom met rijpe grapefruits

We kennen ‘m allemaal wel: de grapefruit (Citrus paradisi). Deze tropische citrusvrucht roept grote emoties op vanwege de bijzondere frisse zoetzure, bittere smaak. De groenblijvende grapefruitbomen worden vijf tot zes meter hoog en bloeien met grote witte bloemen. De vrucht (grapefruit) is een kruising tussen de sinaasappel en de pompelmoes. De vrucht heeft een diameter van 10 tot wel 17 centimeter.

Onder de dikke schil treffen we de sappige partjes aan. In die partjes zitten de eveneens gezonde zaadjes. We kennen verschillende soorten grapefruits die allemaal hun eigen smaak hebben. Zo zijn rode grapefruits zijn veel zoeter dan lichter gekleurde varianten. Gele grapefruits zijn wat wranger en bitterder.

“In Frans-Polynesië worden grapefruits zo groot als een voetbal”

Hoe ontstond de grapefruit?

Het blijkt lastig te achterhalen waar precies de oorsprong van de grapefruit ligt. Sommigen zeggen dat dit in het huidige Indonesië was waar de pompelmoes bekend staat onder de naam ‘jeruk Bali’ en een groene schil en gele binnenkant heeft. In Frans-Polynesië echter worden grapefruits zo groot als een voetbal aangetroffen. De consensus is dat grapefruits ergens op eilanden in de Stille Oceaan zijn ontstaan.

Partjes geschilde grapefruitPartjes geschilde grapefruit

In de loop der tijd richtte de aandacht zich ook steeds meer op het zaad en de eventuele gezondheidsbevorderende kenmerken. In 1980 ontdekte de Amerikaanse geneesheer, fysicus, immunoloog en winnaar van de Einstein-prijs Jakob Harich, dat de grapefruitzaden die hij in zijn compost gooide niet in het rottingsproces werden meegenomen. Hij onderzocht en analyseerde de zaden vervolgens in een laboratorium en ontrafelde daar alle positieve inhoudsstoffen van het zaad.

“Meestal geldt: hoe roder de vrucht, hoe meer lycopeen”

Waarom zouden we geregeld grapefruit moeten eten?

Grapefruits bevatten bijna geen calorieën en zijn echte vitamine C-bommen. Een gemiddelde (roze) grapefruit levert 128% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van de weerstandsvitamine C. Daarnaast zit er veel vitamine A in en treffen we in deze exotische vrucht de vitamines B1 en B6 aan. Voeg daar kalium, magnesium, ijzer, zink, koper, fosfor en foliumzuur en een behoorlijke portie vezels en bitterstoffen aan toe en het is duidelijk: grapefruits zouden misschien wel dagelijks op uw menu moeten staan.

Geschilde en ongeschilde grapefruitGeschilde en ongeschilde grapefruit

Hier houden de fijne inhoudsstoffen echter niet mee op. De vrucht bevat namelijk veel van het supergezonde fytonutriënt lycopeen. Dit is een pigmentstof die de helderrode kleur aan groente en fruit geeft. Lycopeen is een carotenoïde. Meestal geldt: hoe roder de vrucht, hoe meer lycopeen. Daarnaast bevat grapefruit het fytonutriënt pectine. Dit is een onderdeel van de celwanden van planten en vruchten. 

“De zaden zijn eveneens enorm gezond”

Hoe zit het dan met grapefruitzaad?

Grapefruitzaad staat ook bekend onder de afkorting GSE. Hoewel het zaad erg bitter is, is het raadzaam om het niet te laten liggen. De zaden zijn namelijk eveneens enorm gezond. We treffen een stevige hoeveelheid polyfenolen, flavonoïden, aminozuren, omega 3- en 6-vetzuren, vitamine E en C en sachariden in de zaadjes aan. Bijzonder interessant is de flavonoïde naringine. Deze stof behoort samen met naringenine, nobiletine, narirutine en hesperidine tot de belangrijkste flavonoïden die tot dusver uit citrusvruchten zijn geïsoleerd en bestudeerd. In grapefruit zit vooral veel naringenine. Deze stof is verantwoordelijk voor de bittere smaak. Grapefruitzaadolie wordt vaak als massageolie ingezet.

“Het is nooit bewezen dat het eten van grapefruit helpt om sneller af te vallen”

Helpt grapefruit om sneller af te vallen?

GrapefruitsapGrapefruitsap

We mogen vanwege Europese regelgeving niet veel zeggen over wat voor positieve effecten op de gezondheid de grapefruit en het zaad hebben. In het algemeen kunnen we stellen dat deze vrucht in ieder geval veel goede stoffen voor de mens bevat en dat de grote hoeveelheid vitamine C kan bijdragen aan uw weerstand. Vaak wordt beweerd dat grapefruit(sap) ondersteunend zou werken als u gewicht wilt verliezen. Dit is nooit bewezen.

Volgens het Voedingscentrum is het zelfs oppassen geblazen met het veelvuldig consumeren van grapefruitsap, omdat u zo ongemerkt veel suiker binnenkrijgt.

Een glas van 200 ml grapefruitsap bevat ongeveer 15 gram suiker wat gelijk staat aan bijna 4 suikerklontjes. Als u af wilt vallen, kunt u beter een stuk fruit eten. Zo krijgt u vezels binnen die sneller een vol gevoel geven. Grapefruits bestaan voor 90% uit water, wat een verzadigd gevoel oplevert. Grapefruits an sich helpen dus niet om af te vallen, maar geregeld een grapefruit of ander vers fruit eten, kán het hongergevoel helpen bedwingen. Dit is echter geen wet van Meden en Perzen.

Grapefruit is niet voor iedereen geschikt. Sommige stoffen in deze exotische vrucht hebben namelijk soms een interactie met medicijnen. Het middel werkt dan minder goed of er ontstaat stapeling. Dit komt door de furocoumarinen in grapefruit. Deze gaan in onze darmen de werking van enzymen of eiwitten tegen. Grapefruitzaad kan goed ter ondersteuning van caprylzuur en Candi Plus worden gebruikt.

“Een rijpe grapefruit hoort stevig te zijn en een glanzende schil te hebben”

Waar moet u op letten bij het kopen van een grapefruit?

Grote hoeveelheid grapefruitsGrote hoeveelheid grapefruits

Grapefruits zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Ze worden vooral uit Uruguay, de Verenigde Staten, Turkije, Honduras, Zuid-Afrika, Cuba, Argentinië, Israël en Spanje geïmporteerd. Als u grapefruits koopt, let dan altijd op het uiterlijk en het gewicht. Een rijpe grapefruit hoort stevig te zijn en een glanzende schil te hebben. Lekker sappige grapefruits voelen zwaar aan in verhouding tot hun gewicht. Het maakt niet uit of de schil dik of dun is, zolang hij maar niet ruw aanvoelt.

Dit is namelijk een teken dat het vruchtvlees droog is. Op een koele plaats buiten de koelkast (12-15°C) zijn grapefruits één tot twee weken houdbaar. Bewaar ze nooit in de koelkast, want dan worden ze bruin.

“Ons grapefruitzaadextract wordt onder gecontroleerde omstandigheden uit de pulp en de zaden van grapefruits geperst”

Grapefruitzaad als voedingssupplement

Na het lezen van bovenstaande zult u het met ons eens zijn dat grapefruits en het zaad niet te versmaden zijn. Met name de zaden worden vaak in voedingssupplementen verwerkt. Zo kunt u bij ons terecht voor grapefruitzaadextract. Wij verkopen dit extract bewust in de vorm van vegetarische capsules zodat u precies de juiste dosering binnenkrijgt. Bovendien blijft de kwaliteit van het extract zo gewaarborgd, omdat de stoffen niet in aanraking met zuurstof komen. Mocht u de voorkeur geven aan druppels, dan kunt u de capsules makkelijk openprikken en de gewenste hoeveelheid extract in een glas water of sap druppelen. Ons grapefruitzaadextract wordt onder gecontroleerde omstandigheden uit de pulp en de zaden van grapefruits geperst. Bovendien is ons extract gestandaardiseerd op tenminste 40% naringenine.

Gesmoorde kip in curry met grapefruit (4 pers.)

Gesmoorde kip in curry met grapefruitGesmoorde kip in curry met grapefruit

(Bron: Margriet.nl)

In de grapefruit zitten stevige vliesjes die niet iedereen lekker vindt. Daarom is het aan te raden de grapefruit doormidden te snijden en het vruchtvlees eruit te lepelen. Als u de vliesjes geen bezwaar vindt, kunt u de partjes net als een sinaasappel eten. Of u gebruikt ze voor deze heerlijke curry met kip en grapefruit.

Weten hoe u eenvoudig een grapefruit snijdt en bereidt? Bekijk dit filmpje.

Ingrediënten:

  • 500 g kippendijfilet
  • 4 grapefruits
  • 1 komkommer
  • 250 g champignons
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 el currypasta (of kerriepoeder)
  • 4 teentjes knoflook
  • 350 g pandan rijst
  • 2 el olijfolie en een beetje roomboter
  • zout en peper

Bereiden:

  • Halveer de kippendijfilets
  • Laat wat roomboter en olijfolie uitbruisen in een braadpan
  • Bak de kippendijen aan beide kanten op hoog vuur aan
  • Zet het vuur lager en doe een deksel op de pan
  • Snijd de komkommer en champignons in gelijke blokjes
  • Bak ze mee met de kip
  • Bak dan de currypasta en fijngesneden knoflook mee
  • Blus af met kokosmelk
  • Breng op smaak met zout en peper
  • Meng en laat op laag vuur nog 10 min. sudderen met het deksel op de pan
  • Kook intussen de rijst
  • Snijd partje voor partje het vruchtvlees uit de grapefruit (geen vliesjes)
  • Voeg deze partjes 2 min. voor serveren toe aan de curry
  • Laat ze bovenop liggen zodat ze warm worden maar niet uit elkaar vallen
  • Smakelijk!

Vragen of advies?

Wilt u meer weten of grapefruitzaad of andere zaden in ons assortiment? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).