Gezonde blaas met Chanca piedra De chanca piedra

We hebben het er geregeld over: de Ayurveda kent talloze kruiden die bijzondere, gezondheidsbevorderende kenmerken hebben. Deze kruiden hebben vaak een welluidende naam die ons westerlingen in eerste instantie vreemd in de oren klinkt. Zo ook Chanca piedra, ook wel ‘steenbreker’ genoemd. De plant is Zuid-Amerika en in de Ayurveda geliefd ter ondersteuning van een gezond milieu in de blaas.

Wat is Chanca piedra?

De blaadjes en besjes van de Chanca piedraDe blaadjes en besjes van de Chanca piedra

Chanca piedra is de Spaanse benaming voor de Phyllanthus niruri, oftewel ‘steenbreker’. Het kruid groeide oorspronkelijk uitsluitend in de tropen van Zuid-Oost Azië, Zuid-Amerika, India en Afrika. Tegenwoordig treffen we Chanca piedra ook in het wild aan in Texas (Verenigde Staten). De plant wordt tussen de vijftig en zeventig centimeter hoog en bezit bladerrijke aftakkingen.

De totale Phyllanthus-familie bestaat uit ongeveer zeshonderd uiteenlopende kruiden, struiken en bomen die vaak moeilijk van elkaar zijn te onderscheiden. Daarom werd de Chanca piedra nogal eens met soortgenoten verward. Om dit te voorkomen, is de hele familie in de jaren negentig opnieuw ingedeeld. De chanca piedra is overigens het enige Phyllanthus-lid dat bekend staat om specifieke heilkundige krachten. Chanca piedra kent een hele trits aan alternatieve namen, bijna meer dan welke andere plant op aarde. Zo wordt hij bijvoorbeeld in het Maleis turi hutan, dukong anak en rami buah genoemd. Deze laatste benaming is een combinatie van ‘rami’, wat ‘hennep’ betekent en ‘buah’ wat ‘fruit’ betekent, hennepfruit dus. En dat terwijl de plant geen greintje weg heeft van hennep. In het Portugees hebben we het over Quebra pedra.

“Ook in Brazilië en Peru is de plant een bekend volksmiddeltje”

Chanca piedra: lange geschiedenis als heilkruid

In al deze tropische regionen kent de steenbreker een lange geschiedenis als heilkruid. Zo wordt het in de tweeduizend jaar oude en door de Wereldgezondheidszorg erkende ayurvedische kruidenkunde voor diverse toepassingen ingezet. In de Ayurveda wordt Chanca piedra ‘Bhumyamalaki’ genoemd. Ook in Brazilië en Peru is de plant een bekend volksmiddeltje dat traditioneel onder meer ter ondersteuning van de lever- en galfunctie en de urinewegen wordt gebruikt.

“Chanca piedra wordt als superkruid gezien”

Waarom wordt Chanca piedra steenbreker genoemd?

Chanca piedra wordt als superkruid gezien. De laatste jaren neemt de interesse uit wetenschappelijk hoek voor de steenbreker dan ook steeds meer toe. Dit heeft met een bijzonder kenmerk van de plant te maken. Deze bezit namelijk het vermogen om kalkvormende organismen tegen te gaan. Deze microscopisch kleine koraalachtige organismen worden ook wel nano-bacteriën genoemd. Chanca piedra kan calciumfosfaatkristallen oftewel ‘slecht calcium’ poreus maken of zelfs letterlijk breken, vervolgens oplossen en laten verdwijnen. Vandaar de naam ‘steenbreker’.

Chanca piedra of SteenbrekerChanca piedra of Steenbreker

We mogen uit het oogpunt van Europese wetgeving niet uitgebreid hierop ingaan, maar als u even op internet speurt, vindt u hier veel informatie over. Wel kunnen we in het algemeen zeggen dat Chanca piedra goed is voor de blaasfunctie*.

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

“Bitterstoffen zijn gunstig voor de mens”

Welke stoffen bevat Chanca piedra?

Chanca piedra is rijk aan fytonutriënten. Dit zijn gezonde stoffen in planten. Zo bevat Chanca piedra bioactieve liganden, glycosiden, alkaloïden, flavonoïden, terpenoïden, polyfenolen, coumarinen, saponinen, bitterstoffen, tannines en fenylpropanoïden. Al deze stoffen zijn goed voor onze gezondheid. Met name bitterstoffen zijn gunstig voor de mens. Met bitterstoffen prikkelen we de smaakpapillen in de mond waardoor een reflexreactie ontstaat. De hersenzenuw nervus vagus pikt deze op en stuurt signalen naar diverse organen. Hierdoor wordt de productie van maagsappen, gal, speeksel, pancreassappen en darmsappen verhoogd. Dit activeert de spijsvertering.

We treffen al deze goede stoffen vooral in het blad, de stengel en de wortel aan. Ook treffen we lipiden, sterolen en flavonolen in deze bijzondere plant aan. Daarnaast bevat de plant onder meer de antioxidanten quercetine, rutine, quercitrine en ellageenzuur. Antioxidanten zijn beschermers van onze cellen en weefsels en binden de strijd aan met vrije radicalen. De combinatie van deze bulk aan inhoudsstoffen is er verantwoordelijk voor dat Chanca piedra binnen de Ayurveda als een waar superkruid wordt beschouwd.

“De capsules bevatten Chanca piedra die afkomstig is van het blad”

Hoe gebruikt u Chanca piedra?

Thee van gedroogde Chanca piedraThee van gedroogde Chanca piedra

U kunt Chanca piedra op diverse manieren gebruiken. Zo kunt u kiezen voor Chanca piedra-thee. Deze wordt gemaakt van de bladeren en stengels van het kruid. U kookt simpelweg water, doet wat van de gedroogde Chanca piedra in een theezeef en klaar is Kees. U kunt naar smaak ook nog andere kruiden aan de steenbreker toevoegen. Vindt u dit te veel gedoe en kiest u liever voor een voedingssupplement? U kunt bij ons terecht voor vegan Chanca piedra-capsules.

Zo profiteert u zonder gedoe van het goede van de steenbreker. De capsules bevatten Chanca piedra die afkomstig is van het blad. Ze bevatten daarbij minimaal 2% bitterstoffen en zijn volgens IFS-kwaliteitsnormen gecapsuleerd. Het is wel belangrijk om goed op te letten of het kruid bij u past. Chanca piedra kan namelijk de werking van verschillende medicijnen tegen diabetes, hoge bloeddruk en vochtafdrijvende middelen versterken. Ook wordt het afgeraden voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven. In zo’n geval is het altijd beter om voor gebruik eerst een deskundige te raadplegen.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over Chanca piedra of andere kruiden die de urinewegen kunnen ondersteunen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).