Hoe ondersteun ik mijn weerstand met supplementen? Kruiden voor het immuunsysteem

Het nieuwe jaar is alweer in volle gang. Het weer is vaak guur en onstuimig, de dagen zijn kort en donker en velen van ons lopen hoestend en proestend rond. Vermoeidheid en lusteloosheid komen in dit jaargetijde veel voor. In dat geval kan ons immuunsysteem wel een steuntje in de rug gebruiken.

Wat is het immuunsysteem precies?

Het immuunsysteem bestaat uit witte bloedcellen en antistoffen. Deze beschermen het lichaam. Het zijn als het ware de eigen soldaten van ons lichaam. Als het immuunsysteem niet in balans is, zijn we veel kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf. Met een sterk immuunsysteem bent u minder vatbaar.

“Witte bloedcellen zijn als het ware de soldaten van ons lichaam en beschermen ons tegen invloeden van buitenaf

Winter Weerstand Complex en Luchtwegen Plus

Afbeelding van de longenAfbeelding van de longen
Door ons drukke bestaan schiet het er nog wel eens bij in om bewust stil te staan bij hoe we onszelf in optimale conditie kunnen houden. Een ondersteunend supplement kan dan een waardevolle aanvulling zijn. Ons Winter Weerstand Complex kan met name worden gebruikt ter ondersteuning van het immuunsysteem*. Het zorgt mede voor een goede weerstand*. Het is goed voor de luchtwegen* en bevat echinacea, vlierbes en pelargonium sidoides.
 

Een beetje meer aandacht voor onze luchtwegen kan in deze tijd ook geen kwaad. Onze Luchtwegen Plus-formule is zorgvuldig samengesteld uit 5 botanische ingrediënten: Boswellia serrata, Pelargonium sidoises, Mullein, Scuttelaria baicalensis en BioPerine®. Deze mooie combinatie is rustgevend* en goed voor de luchtwegen*, waardoor u vrijer kunt ademen*. 

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Hoe kunt u uw weerstand verder optimaal houden?

Om u fit en vitaal te voelen, is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Eet dagelijks voldoende groente en fruit en neem voeding tot u die de natuurlijke afweer van het lichaam helpt te verbeteren. Denk hierbij aan gefermenteerde producten zoals zuurkool, karnemelk, kombucha, kefir, kimchi, miso, tempeh en yoghurt. Fruit zoals citrusvruchten, bevatten een breed scala aan antioxidanten zoals vitamine C, kalium, magnesium en fosfor en kunnen ruim worden ingezet bij onvoldoende weerstand.

“Veel kruiden hebben een ondersteunende werking voor het immuunsysteem

Variëren met kruiden en specerijen

Buiten het feit dat deze smaakmakers een waardevolle toevoeging in de keuken zijn, bevatten kruiden veel gezondheidsbevorderende eigenschappen. Ook hebben ze een ondersteunende werking voor het immuunsysteem. Bijvoorbeeld anijszaad, venkel, kaneel, kruidnagel, gember, rozemarijn, oregano en vlierbessen hebben een gunstig effect op de gezondheid. Zet er thee van of gebruik ze rijkelijk tijdens het koken.
Fles met vlierbessensapFles met vlierbessensap

“Een goede nachtrust heeft een herstellend effect op het lichaam en houdt de weerstand gezond

Slaap en nachtrust

Slapende vrouwSlapende vrouw

Gemiddeld hebben we zo’n 7 à 8 uur slaap nodig. Een goede nachtrust heeft een herstellend effect op het lichaam en houdt de weerstand gezond. Uit onderzoek is gebleken dat een tekort aan slaap een negatieve uitwerking heeft op angst, spanningen en zorgen. Ook is er een toename van het stresshormoon cortisol. Dit heeft een ongunstige uitwerking op de gemoedstoestand. Ga dus op tijd naar bed en blijf niet al te lang liggen bij het opstaan. Zorg voor een vast slaapritme en doe eventueel ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan.

Zorg voor goede hygiëne

Door uzelf en uw omgeving fris te houden, blijft u sterk en schoon. Was met regelmaat uw handen, reinig uw lichaam en zorg ervoor dat u voedingsmiddelen bij het bereiden ervan altijd goed wast.

Ga de natuur in!

Door veel tijd in de natuur te besteden, raken we meer ontspannen en uitgerust. Ook is er een sterke verbetering in de kwaliteit van slaap en verminderde aanmaak van het stresshormoon cortisol aangetoond. Daarnaast is dagelijks de natuur in gaan ook belangrijk voor ons afweersysteem. Onder invloed van de zon maken we vitamine D aan, wat op zijn beurt een belangrijke rol heeft ter ondersteuning van een goede weerstand. Vaak is de zonkracht in Nederland niet sterk genoeg om vitamine D in de huid aan te maken. Om die reden is een supplement met vitamine D aan te raden. 

Vragen of advies?

Heeft u nog vragen over weerstand en de daarbij best passende supplementen? Onze kundige en vriendelijke medewerkers staan u graag tijdens kantooruren vrijblijvend te woord via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).