5 Peruaanse superfoods Peruaan in een bootje

We worden er de laatste jaren praktisch mee doodgegooid: de term ‘superfood’. Maar wat houdt deze term nu eigenlijk in? In dit artikel belichten we 5 uitzonderlijke wonderen der Peruaanse natuur, die als sinds jaar en dag populair zijn in dit prachtige Zuid-Amerikaanse land en nu in het Westen faam verwerven.

Een van 's werelds grootste superfoodleveranciers is Peru

Een van 's werelds grootste leveranciers van superfoods is Peru

Vanwege het gevarieerde klimaat - van woestijn en bergen tot tropisch regenwoud - bezit Peru de ideale voedingsbodem voor gezonde producten. U kunt hierbij denken aan cacao, lucuma, maca en camu camu, maar ook aan voedingsmiddelen als quinoa en paarse mais. Vaak voert het gebruik hiervan al terug tot de tijd van de Inca’s. In dit blog gaan we in op enkele van deze wonderen der natuur en wat ze wellicht voor u kunnen betekenen.

Peruaanse hooglandenPeruaanse hooglanden

"Als cacao wordt verhit, verdwijnen de polyfenolen en flavonoïden"

Cacao: boordevol polyfenolen en flavonoïden

Rauwe cacaobonenRauwe cacaobonen

Cacao wordt vooral in de vochtige, tropische regionen van Peru geteeld. Cacao wordt als superfood beschouwd, omdat het veel polyfenolen en flavonoïden bevat. Dit zijn antioxidanten die het lichaam tegen vrije radicalen beschermen. Als cacao wordt verhit, verdwijnen deze stoffen. Warme chocolademelk is dus een stuk minder gezond dan cacao of pure chocolade. Houdt u niet van de bittere smaak van puur? Cacao is bij ons ook in capsulevorm verkrijgbaar. Lekker makkelijk dus.

“Weg met die geraffineerde suiker!"

Lucuma: goud van de Inca’s

Lucu-wat? Lucuma (Pouteria lucuma) is (nog) niet enorm bekend in ons land, maar dit zal zeker veranderen. In Peru werd deze vrucht door de Inca’s ‘Incagoud’ genoemd. Inmiddels is wereldwijd de term ‘superfood’ ook in schwung als het om dit goudgele vruchtje gaat. Qua smaak heeft lucuma veel weg van een pompoen. Het allerfijnste aan lucuma is echter dat het een fantastische vervanger van suiker is. Weg dus met die geraffineerde suiker! In de toekomst zoet u uw smoothie of yoghurt gewoon met lucumapoeder. U kunt u overigens ook ijs van maken. 

Lucuma fruitLucuma fruit

Omdat de vrucht (en het lucumapoeder) daarbij boordevol fosfor, kalium, vitamine B1, B2, B3 en B5 zit en een flinke hoeveelheid calcium en ijzer bevat, is deze exotische vrucht niet alleen lekker maar ook nog eens goed voor uw lijf.

"Maca past zich aan op wat uw lichaam op dat moment nodig heeft"

Maca: ‘Peruaanse ginseng’

LucumaLucuma

Een van de populairste superfoods uit Peru is maca, dat ook wel eens de ‘Peruaanse ginseng’ wordt genoemd. Het knolgewas groeit op meer dan 3000 meter hoogte in het Andesgebergte. Maca past zich aan op wat uw lichaam op dat moment nodig heeft en verhoogt de mentale en lichamelijke weerbaarheid in kortdurende tijden van stress*. 

Buiten deze bijzondere eigenschap zit maca ook nog eens tjokvol aminozuren, plantensterolen en bevat het de vitamines B, B1, B2, C, D en E, ijzer, kalium, aluminium, magnesium, selenium, fosfor en calcium. Maca is vezelrijk en een uitstekende bron van plantaardige eiwitten (ca. 10%). In Peru wordt maca gebruikt voor meer energie en een groter uithoudingsvermogen*, maar tevens als ondersteuning van het libido*. Kortom: maca is een enorm veelzijdig Peruaans superfood. U kunt bij ons onder meer terecht voor zwarte maca en rode maca, zowel in capsule- als poedervorm. 

“Camu camu bevat 40 keer meer vitamine C dan sinaasappels”

Camu camu: boordevol vitamine C

Sinaasappels move over! Hier is de camu camu! Een bes met veertig keer meer vitamine C dan de welbekende appeltjes van oranje. De camu camu (Myrciaria dubia) is een struik met geel/paarsachtige besjes, die volop in het Amazone regenwoud groeit. Vandaag de dag zijn er ook enorme plantages waar de vruchtjes wordt gekweekt. De besjes behoren tot de meest voedzame en bijzondere fruitsoorten op aarde.

Camu camu-bessenCamu camu-bessen

In de camu camu-bes bevinden zich talloze vitamines, mineralen, aminozuren, antioxidanten en bioflavonoïden, maar de bes zit dus bovenal boordevol vitamine C. Geen wonder dat de vrucht tot de Peruaanse superfoods wordt gerekend!

Vanwege hun zure smaak worden de bessen meestal niet direct gegeten. Ze worden na het plukken gevriesdroogd. Hierna wordt de pulp vermalen tot een poeder, dat als heerlijke smaakmaker fungeert voor ijs, snoepgoed, jam en smoothies. Onze hooggedoseerde camu camu-capsules zijn samengesteld met duurzaam geteelde camu camu en bevat alle fijne stoffen die deze vrucht heeft te bieden. Daarnaast kunt u bij ons uiteraard ook terecht voor dit wonder uit Peru in poedervorm zodat u dit vruchtje eenvoudig in uiteenlopende lekkere gerechten kunt verwerken. Als laatste hebben we Camu Camu Sterk met extra vitamine C.

"De donkerblauwe açai-bessen bevatten veel antioxidanten"

Açai-bes: het 'paarse goud'

AçaibessenAçaibessen

Açai-bessen worden ook wel het ‘paarse goud’ genoemd. Ze stammen van de açai-palm (Euterpe oleracea), die veelvuldig in het mysterieuze Peru voorkomt. Het is een van de eerste ‘exotische’ superfoods die grote populariteit verwierf in de huidige gezondheidscultuur in het Westen. Dat is best logisch, omdat de donkerblauwe bessen een hoog gehalte aan antioxidanten bevatten. De bessen zijn klein en smaken prima. Daarom zijn ze makkelijk als gezonde snack te gebruiken. 

Ook laten ze zich gemakkelijk in allerlei gerechten verwerken. Onze açai-capsules zijn op duurzame wijze geproduceerd en geschikt voor vegetariërs. Bovendien is ons açai-poeder gemaakt van bessen die direct na de oogst zijn gevriesdroogd. Hierdoor kunt u optimaal van de natuurlijk aanwezige voedingsstoffen profiteren. Heerlijk in een smoothie, zelfgemaakt ijs of een taart.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een groot aanbod van (Peruaanse) superfoods. Onze medewerkers staan u tijdens kantooruren graag te woord via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).