5 Peruaanse superfoods 5 Peruaanse superfoods

We worden er de laatste jaren praktisch mee doodgegooid: de term ‘superfood’. Maar wat houdt deze term nu eigenlijk in? In dit artikel belichten we vijf uitzonderlijke wonderen der Peruaanse natuur, die als sinds jaar en dag populair zijn in dit prachtige Zuid-Amerikaanse land en nu in het Westen faam verwerven.

 

Een van 's werelds grootste leveranciers van superfoods is Peru

Vanwege het gevarieerde klimaat - van woestijn en bergen tot tropisch regenwoud - bezit Peru de ideale voedingsbodem voor gezonde producten. U kunt hierbij denken aan cacao, lucuma, maca en camu camu, maar ook aan voedingsmiddelen als quinoa en paarse mais. Vaak voert het gebruik hiervan al terug tot de tijd van de Inca’s. In dit blog gaan we in op enkele van deze wonderen der natuur en wat ze wellicht voor u kunnen betekenen.

View of Peru View of Peru
cacao bonen cacao bonen

Cacao: boordevol polyfenolen en flavonoïden

Cacao wordt vooral in de vochtige, tropische regionen van Peru geteeld. Cacao wordt als superfood beschouwd, omdat het veel polyfenolen en flavonoïden bevat. Dit zijn antioxidanten die het lichaam tegen vrije radicalen beschermen. Als cacao wordt verhit, verdwijnen deze stoffen. Warme chocolademelk is dus een stuk minder gezond dan cacao of pure chocolade. Houdt u niet van de bittere smaak van puur? Cacao is bij ons ook in capsulevorm verkrijgbaar. Lekker makkelijk dus.

“Als cacao wordt verhit, verdwijnen deze stoffen

Lucuma: goud van de Inca’s

Lucu-wat? Lucuma (Pouteria lucuma) is (nog) niet enorm bekend in ons land, maar dit zal zeker veranderen. In Peru werd deze vrucht door de Inca’s ‘Inca goud’ genoemd. Inmiddels is wereldwijd de term ‘superfood’ ook in schwung als het om dit goudgele vruchtje gaat. Qua smaak heeft lucuma veel weg van een pompoen. Het allerfijnste aan lucuma is echter dat het een fantastische vervanger van suiker is. Weg dus met die geraffineerde suiker! In de toekomst zoet u uw smoothie of yoghurt gewoon met lucumapoeder. U kunt u overigens ook ijs van maken. Omdat de vrucht (en het lucumapoeder) daarbij boordevol fosfor, kalium, vitamine B1, B2, B3 en B5 zit en een flinke hoeveelheid calcium en ijzer bevat, is deze exotische vrucht niet alleen lekker maar ook nog eens goed voor uw lijf.

Lucuma Lucuma

“Weg met die geraffineerde suiker!”

Maca knollen Maca knollen

Maca: ‘Peruaanse ginseng’

Een van de populairste superfoods uit Peru is maca, dat ook wel eens de ‘Peruaanse ginseng’ wordt genoemd. Het knolgewas groeit op meer dan 3000 meter hoogte in het Andesgebergte en wordt als een adaptogeen beschouwd. Adaptogenen staan bekend om hun balancerende, herstellende en beschermende eigenschappen. De stof past zich aan (to adapt), aan wat uw lichaam op dat moment nodig heeft en verhoogt de mentale en lichamelijke weerbaarheid in kortdurende tijden van stress. Buiten deze bijzondere eigenschap zit maca ook nog eens tjokvol aminozuren, plantensterolen en bevat het de vitamines B, B1, B2, C, D en E, ijzer, kalium, aluminium, magnesium, selenium, fosfor en calcium. Maca is vezelrijk en een uitstekende bron van plantaardige eiwitten (ca. 10%). In Peru wordt maca gebruikt voor meer energie en een groter uithoudingsvermogen, maar tevens als ondersteuning van het libido. Kortom: maca is een enorm veelzijdig Peruaans superfood. U kunt bij onsonder meer terecht voor zwarte maca en rode maca, zowel in capsule- als poedervorm. Voor alle varianten, klikt u hier.

“Over het algemeen worden met superfoods 100% natuurlijke voedingsmiddelen bedoeld die bijdragen aan een goede gezondheid. Eén van 's werelds grootste leveranciers van superfoods is Peru, dat overigens al jaren als culinaire hoofdstad van de wereld wordt beschouwd”

Camu camu: boordevol vitamine C

Sinaasappels move over! Hier is de camu camu! Een bes met veertig keer meer vitamine C dan de welbekende appeltjes van oranje. De camu camu (Myrciaria dubia) is een struik met geel/paarsachtige besjes, die volop in het Amazone regenwoud groeit. Vandaag de dag zijn er ook enorme plantages waar de vruchtjes wordt gekweekt. De besjes behoren tot de meest voedzame en bijzondere fruitsoorten op aarde. In de camu camu bes bevinden zich talloze vitamines, mineralen, aminozuren, antioxidanten en bioflavonoïden, maar zit dus bovenal boordevol vitamine C. Geen wonder dat de vrucht tot de Peruaanse superfoods wordt gerekend!

Vanwege hun zure smaak worden de bessen meestal niet direct gegeten. Ze worden na het plukken gevriesdroogd. Hierna wordt de pulp vermalen tot een poeder, dat als heerlijke smaakmaker fungeert voor ijs, snoepgoed, jam en smoothies. Onze hooggedoseerde camu camu capsules zijn samengesteld met duurzaam geteelde camu camu en bevat alle fijne stoffen die deze vrucht heeft te bieden. Daarnaast kunt u bij ons uiteraard ook terecht voor dit wonder uit Peru in poedervorm zodat u dit vruchtje eenvoudig in uiteenlopende lekkere gerechten kunt verwerken.

camu camu bessen camu camu bessen

“Camu camu bevat 40 keer meer vitamine C dan sinaasappels”

Acai bes Acai bes

Açai bes: het 'paarse goud'

Açai bessen worden ook wel het ‘paarse goud’ genoemd. Ze stammen van de açai palm (Euterpe oleracea), die veelvuldig in het mysterieuze Peru voorkomt. Het is een van de eerste ‘exotische’ superfoods die grote populariteit verwierf in de huidige gezondheidscultuur in het Westen. Dat is best logisch, omdat de donkerblauwe bessen een hoog gehalte aan antioxidanten bevatten. Omdat de bessen klein zijn en prima smaken, zijn ze makkelijk als gezonde, niet-vette snack te gebruiken. Ook laten ze zich gemakkelijk in allerlei gerechten verwerken. Onze açai capsules zijn op duurzame wijze geproduceerd en geschikt voor vegetariërs. Bovendien is ons açai poeder gemaakt van bessen die direct na de oogst zijn gevriesdroogd. Hierdoor kunt u optimaal van de natuurlijk aanwezige voedingsstoffen profiteren. Heerlijk in een smoothie, zelfgemaakt ijs of een taart.

Vitaminesperpost.nl heeft een groot aanbod van diverse Peruaanse superfoods, zowel als capsule als in poedervorm voor uw smoothies of ijs. U kunt deze meteen op de website bestellen, want al onze supplementen passen door de standaard brievenbus. Vraagt u liever eerst advies? Onze kundige en vriendelijke medewerkers staan u graag tijdens kantooruren vrijblijvend te woord via telefoonnummer 075-612 12 47 (lokaal tarief).