De 7 beste supplementen voor 50+ vrouwen Sportende 50+ vrouwen

Het is op elke leeftijd belangrijk om dagelijks de voedingsstoffen binnen te krijgen die nodig zijn om gezond te blijven. Naarmate we ouder worden, worden de behoeftes van ons lichaam anders. Zo verandert uw stofwisseling en heeft u minder energie (calorieën) nodig. Ook maakt u bepaalde, natuurlijk voorkomende voedingsstoffen minder aan. Met het stijgen der jaren kan het dus interessant zijn om wat extra aandacht aan uw algehele welzijn te besteden. Bijvoorbeeld met onze 7 beste supplementen voor 50+ vrouwen.

1 Extra vitamine D

Vrouw geniet van de zonVrouw geniet van de zon

Vitamine D is een essentiële, vetoplosbare vitamine. Vitamine D is nodig om calcium uit onze voeding in het lichaam op te nemen. Voldoende vitamine D is ook belangrijk voor het behoud van sterke botten en tanden en ter ondersteuning van het afweersysteem. Vrouwen boven de 50 hebben een verhoogde behoefte aan deze vitamine. Dit komt mede omdat de huid veroudert en vitamine D uit de zon minder goed wordt opgenomen.

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine D voor vrouwen van 50 t/m 69 is 10 microgram (400 IE). Onderzoek laat zien dat de meeste Nederlandse vrouwen onvoldoende vitamine D binnenkrijgen met hun voeding en suppletie. Van de vrouwen tussen de 50-69 jaar slikt slechts de helft een vitamine D-supplement. Houd uw niveaus op peil met een van onze vitamine D-supplementen.

“Calcium gaat het verlies van botmineralen bij vrouwen in de menopauze tegen”

2 Calcium voor sterke botten en meer

Calcium, ook wel bekend als kalk, is een essentieel mineraal dat ons lichaam hard nodig heeft. De meest bekende functie is het sterk houden van onze botten en tanden. Het mineraal is extra belangrijk voor vrouwen in de menopauze. Calcium gaat namelijk het verlies van botmineralen bij vrouwen in de menopauze tegen. De bekendste bronnen van calcium zijn zuivelproducten zoals melk en kaas. Maar calcium komt ook voor in groene (blad)groente, peulvruchten, noten en zaden en aardappelen.

Voeding met calciumVoeding met calcium

De aanbeveling voor vrouwen van 50 jaar en ouder van 1100 mg per dag komt neer op 3-4 porties zuivel en 2 plakken (40 gram) kaas per dag. Het is erg lastig om voldoende calcium binnen te krijgen als u niet of nauwelijks zuivelproducten gebruikt. In dat geval is een voedingssupplement met calcium de beste aanvulling op uw eetpatroon.

“Ons lichaam heeft een hogere behoefte aan magnesium”

3 Magnesium bij stress en algehele gezondheid

Sportieve vrouwSportieve vrouw

Magnesium is een ander belangrijk mineraal. Het is bij meer dan driehonderd biochemische functies in ons lichaam betrokken. Het draagt bij aan de botopbouw, een normale opbouw van lichaamseiwit en de werking van het zenuwstelsel en spieren. Maar magnesium doet nog veel meer. Het mineraal is ook betrokken bij de calciumopname, draagt bij aan normale hersenfuncties en draagt bij aan het verminderen van vermoeidheid.

Magnesium komt onder meer voor in bladgroenten, pure chocolade, vis, noten en zaden, bananen en peulvruchten. Toch krijgt niet iedereen voldoende magnesium binnen. Dit heeft te maken met onze huidige manier van leven. Vervuiling, veel prikkels en sterk bewerkte voeding zorgen ervoor dat ons lichaam een hogere behoefte heeft aan magnesium. Ondertussen verdwijnen belangrijke mineralen uit onze voeding als gevolg van intensieve landbouw. Naast een gezond en gevarieerd voedingspatroon kan een magnesiumsupplement uitkomst bieden.

“Omega 3-vetzuren hebben tal van gezondheidsvoordelen” 

4 Omega 3-vetzuren voor het hart en de hersenfunctie

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig, onverzadigde vetzuren. De belangrijkste omega 3-vetzuren zijn DHA en EPA. Deze vetzuren zijn essentieel en dient u via de voeding binnen te krijgen. Met name vette vis wordt gezien als een belangrijke bron van omega 3-vetzuren. Maar ook plantaardige bronnen als lijnzaad, walnoten en broccoli bevatten omega 3. Omega 3-vetzuren hebben tal van gezondheidsvoordelen, waaronder de volgende uitstekende voordelen voor vrouwen van boven de 50:

Omega 3 capsules in de vorm van een visOmega 3 capsules in de vorm van een vis
  • DHA is goed voor het gezichtsvermogen ¹
  • DHA is goed voor de hersenfunctie¹
  • EPA en DHA zijn goed voor het hart ²
  • EPA en DHA dragen bij tot de instandhouding van normale triglyceridengehalten in het bloed³
  • EPA en DHA zijn goed voor de bloeddruk ⁴

¹ Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA.
² Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA.
³ Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 2 gram EPA/DHA en mag niet meer bedragen dan 5 gram per dag.
⁴ Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 3 gram EPA/DHA en mag niet meer bedragen dan 5 gram per dag.

“Met ons huidige voedingspatroon krijgen we een stuk minder collageen binnen”

5 Collageen

Schematische weergave van de huidSchematische weergave van de huid

Collageen is de meest voorkomende vorm van proteïne (eiwit) in ons lichaam en is onder meer verantwoordelijk voor de stevigheid en de elasticiteit van de huid. Vanaf uw 25e levensjaar neemt het collageengehalte in de huid van nature af. Hierdoor wordt de elasticiteit van de huid minder en ontstaan er fijne lijntjes en rimpels. Collageen vinden we met name in de huiden en botten van dieren.

Vroeger werd het collageengehalte in onze huid in stand gehouden omdat onze voorouders bij het koken alle delen van een dier gebruikten. Tegenwoordig zijn er weinig mensen die collageenrijke delen zoals botten, beenmerg, huid of pezen eten. Met ons huidige voedingspatroon krijgen we een stuk minder collageen binnen. Het kan daarom belangrijk zijn om de collageenproductie extra te ondersteunen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om vaker in plaats van een bouillonblokje te gebruiken uw eigen vlees-/vis- of kippenbouillon te maken. Daarnaast is voldoende vitamine C van belang voor de vorming van collageen en om een normale huid in stand te houden. Ons voedingssupplement met collageen kan een fijne aanvulling zijn op uw collageeninname.

“Naarmate u ouder wordt, wordt de opname van vitamine B12 via de darmen minder efficiënt”

6 Vitamine B12

Vitamine B12 (cobalamine) is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in uw bloed te vervoeren. Daarnaast is vitamine B12 nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel en ter ondersteuning van het afweersysteem. Een volwassene heeft dagelijks ongeveer 1,5 microgram vitamine B12 nodig om gezond te blijven. Als u ouder wordt, wordt de opname van vitamine B12 via de darmen minder efficiënt. Het kan belangrijk zijn om wat extra aandacht te geven aan uw vitamine B12-inname.

Vitamine B12 zit van nature alleen in dierlijke producten. Als u geen producten van dierlijke oorsprong eet, is het raadzaam om een vitamine B12-supplement te slikken.

7 Zilverkaars als ondersteuning bij overgangsverschijnselen

Zilverkaars (Cimicifuga racemosa L.), ook wel Black Cohosh of zwarte zilverkaars genoemd, wordt al eeuwen in de Noord-Amerikaanse kruidenkunde ingezet. Zilverkaars is een typisch ‘vrouwenkruid’ en is een van de meest onderzochte supplementen voor ondersteuning tijdens de menopauze*. Ook kruiden als hop en rode klaver en het supplement Overgang Plus kunnen ondersteuning bieden tijdens de overgang.

ZilverkaarsZilverkaars

Deze kunnen als aanvulling worden ingezet bij overgangsverschijnselen zoals opvliegers*, prikkelbare gevoelens* en wisselende stemmingen*.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Gezond zijn en gezond blijven op iedere leeftijd

Uzelf verdiepen in wat u kunt doen om op iedere leeftijd gezond en gelukkig te blijven, is een belangrijke eerste stap. Door slim om te gaan met gezonde voeding en aanvullende suppletie weet u wat uw lichaam nodig heeft. 

Vragen of advies?

Meer weten over supplementen voor 50+ vrouwen die ondersteuning kunnen bieden? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel.nr. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).