De inca-bes: boordevol antioxidanten en eiwitten Vrouw met incabessen in haar hand

We zijn allemaal wel bekend met exotische bessen als goji-bes en açai-bes. Maar had u ook al eens van de Inca-bes gehoord? Deze ‘golden berry’ is namelijk eveneens interessant voor onze gezondheid. Niet alleen bevat de bes veel antioxidanten, het is daarnaast een echte eiwitbom. Inca-bessen worden niet voor niets onder superfruit geschaard. Waar een klein besje groot in kan zijn.

Wat is de inca-bes?

De Inca-bes groeit aan een boomDe Inca-bes groeit aan een boom

De inca-bes (Physalis peruviana) staat ook bekend als de Zuid-Amerikaanse goji-bes. Andere welluidende namen zijn ‘golden berry’, kaapse kruisbes, aztekenbes, goudbes of ananaskers. Het is een eenjarige plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae), waartoe ook aardappelen en tomaten behoren. De bessen zijn oorspronkelijk afkomstig van de hoogvlaktes van het Andes-gebergte in Equador, Colombia, Chili en Peru. Kolonisten introduceerde de bes aan het eind van de achttiende eeuw in Zuid-Afrika.

Omdat ze zo makkelijk zijn te verbouwen, maakten de bessen al snel furore en werd de teelt naar andere Britse koloniën verspreid. Denk hierbij aan Australië, Nieuw-Zeeland en enkele eilanden(groepen) in de Stille Oceaan. Vandaag de dag is Zuid-Afrika wereldwijd de grootste producent van de inca-bes, maar ze worden tegenwoordig ook volop in Engeland en Turkije gekweekt. In Nederland kennen we de bes vooral gedroogd.

De Latijnse benaming Phsyalis peruviana is eveneens te verklaren. Physalis stamt van phusalis. Dit betekent ‘blaas’. Ook dit verwijst naar de verpakking van de vrucht. In het Duits heet de vrucht ‘Blasenkirschen’. Vrij vertaald betekent dit ‘blaaskers’, waarmee opnieuw naar de groeiwijze wordt verwezen. ‘Peruviana’ staat natuurlijk voor ‘Peru’, waar de inca-bes waarschijnlijk z’n oorsprong heeft.

“De kelken zien eruit als lampionnetjes”

De inca-bes groeit in lampionnetjes

De groei van de inca-bes is nogal bijzonder. Ze groeien namelijk in lampionnetjes. Deze zijn populair in de restaurantkeuken omdat ze, nog in de lampion, een leuke eetbare garnering van een gerecht zijn. De bes zelf is geeloranje en wordt circa 2 centimeter groot. Hij lijkt wat op een cherrytomaatje. De schil is licht glimmend. De besjes zelf zijn dus omhuld door papierachtige blaadjes die als schutbladeren dienen. Deze kelken zien eruit als het genoemde lampionnetje.

Het lampionnetje van de IncabesHet lampionnetje van de Incabes

Ze zorgen ervoor dat de vrucht tegen insecten wordt beschermd. De smaak is te omschrijven als lichtzoet met een fris zuurtje. U kunt denken aan een mix van tomaat, aardbei en ananas. Eén plant kan meer dan honderd besjes geven. Deze worden vaak voor jam gebruikt.

“Inca-bessen bevatten een bulk aan eiwitten”

Wat is de voedingswaarde van inca-bessen?

Het is niet zo vreemd dat inca-bessen zo populair zijn bij vegetariërs en veganisten. De bes bevat namelijk een bulk aan eiwitten. Eiwitten behoren tot de belangrijkste bouwstoffen van het lichaam. Daarnaast treffen we in de bes allerlei dagelijks welkome vitamines aan. Zo is het een echte kanjer in B-vitamines en vitamine C. Ze bevatten de bessen onder meer thiamine (B1). Deze vitamine helpt energie vrij te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten. Qua mineralen vinden we fosfor en calcium in de bes.

En wat dacht u van vitamine P oftewel bioflavonoïden? Flavonoïden vormen een goed huwelijk met vitamine C. Ze ondersteunen, verbeteren en verlengen de activiteit van vitamine C in het lichaam. Ook deze zijn in ruime mate in de bessen aanwezig. Hiermee houdt het nog niet op want de bessen bevatten ook nog eens polyfenolen, carotenoïden, pectine (een polysacharide), voedingsvezels en goede vetten. Bovendien zijn het stevige antioxidanten.

“Inca-bessen houden van een zonnig en beschut plekje”

Inca-bessen in Nederland

Decoratieve IncabessenDecoratieve Incabessen

Hoewel het hier een exotische bes betreft, kunnen inca-bessen ook prima in ons kikkerland gedijen. De Physalis peruviana gedijt zowel als kamerplant als in onze tuin of op het balkon. De plant kan 1 tot 2 meter hoog worden en is breed vertakt. Online zijn volop zaden verkrijgbaar. Deze kunt u tussen half maart en half april zaaien. Bij kamertemperatuur kiemen ze binnen zeven tot tien dagen. Het is belangrijk om ze vervolgens tot na IJsheiligen (12 mei) binnen te houden.

Inca-bessen houden van een zonnig en beschut plekje. U kunt de bessen vanaf eind juli, begin augustus oogsten. Ze zijn dan meteen eetbaar en ideaal om toetjes, taarten en desserts mee te versieren.

Heeft u veel bessen geoogst? Dan kunt u er vruchtensap van maken. Even de zaden en schillen zeven en u kunt genieten van een heerlijk zoet sapje. Dit kunt u voor een exotisch resultaat ook nog eens combineren met gember, kaneel, citroen of steranijs. In winkels en supermarkten komt u de bes meestal in gedroogde vorm tegen. Bij ons kunt u terecht voor Inca-bespoeder. Dit poeder is een heerlijke aanvulling voor uw smoothies of als aanvulling in uw (soja)yoghurt. Het poeder is 100% natuurlijk en bevat geen hulpstoffen.

Recept inca-bessen havermoutkoekjes

Havermoutkoekjes met incabessenHavermoutkoekjes met incabessen

(Bron: inca-bessen.nl)

Inca-bessen zijn heerlijk om samen met andere bessen zoals goji-bes of camu camu-bessen of ander gedroogd fruit. Ze zijn daarnaast superlekker in bijvoorbeeld havermoutkoekjes. Bijgaand vindt u een recept.

Ingrediënten:

  • 2 bananen
  • 2 blokjes pure chocolade
  • 6 walnoten
  • 3 eetlepels inca- en goji-bessen
  • 100 g havermout

Bereiden:

  • Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een keukenmachine of blender
  • Mix alles gedurende 30 seconden goed door elkaar (het mag nog een beetje grof zijn)
  • Bedek een bakplaat met bakpapier
  • Verdeel de mix over ongeveer 9 bolletjes van gelijke grootte
  • Druk ze met een lepel aan zodat het platte rondjes worden
  • Bak de koekjes vervolgens circa 20 minuten op 200° C
  • Lekker bij een kopje (kruiden)thee of koffie

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over incabessen of andere superfruitbessen uit ons assortiment? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via onze contactpagina.