Q10’s ubiquinol omarmt levenskracht en nieuw elan Levenslustige mensen

Ubiquinol? Dit woord doet mogelijk niet direct een belletje rinkelen. Als ik u vertel dat het de best opneembare vorm van Q10 is, begint het misschien al wat meer te dagen. In dit blog een bloemlezing over alleskunner ubiquinol, het co-enzym dat ontegenzeggelijk de poortwachter van levenskracht en nieuw elan is.

Wat is ubiquinol?

Voedingsbronnen van Q10Voedingsbronnen van Q10

Ubiquinol is een semi-essentiële stof die in bijna elke lichaamscel zit. De grootste hoeveelheid zit in ons hart, gevolgd door andere organen en weefsels die veel levenskracht verbruiken. Ons lichaam kan deze vitamineachtige stof zelf produceren, maar we krijgen ubiquinol ook beperkt via onze voeding binnen. Biologisch orgaanvlees, gevogelte, vis, ongebrande noten en donkergroene groente zoals broccoli en spinazie zijn bronnen van ubiquinol. Naarmate we ouder worden, neemt de lichaamseigen ubiquinolproductie flink af.

Bovendien zijn we op oudere leeftijd minder goed in staat om ubiquinon om te zetten in co-enzym ubiquinol. Een co-enzym is goed te vergelijken met het aan-uitknopje van de levenskrachtreacties in het lichaam.

Weetje:

Wellicht kent u Q10 van anti-verouderingscrèmes. Uitwendig doet het dus veel goeds, maar inwendig zeker ook!

Wie heeft baat bij extra ubiquinol?

Kent u die reclame van vroeger nog, waarin een petieterig vrouwtje wakker wordt in een kolossaal bed? Alleen opstaan voelde al als een dagtaak voor haar. Herkenbaar? Dan is ubiquinol ook interessant voor u. In het bijzonder veertigplussers hebben baat bij ubiquinol. De mogelijkheid om ubiquinon om te zetten in de actieve vorm ubiquinol gaat immers achteruit vanaf het veertigste levensjaar. Door directe inname van ubiquinol, omzeilt u dit steeds moeizamere omzettingsproces. Ook voor sporters die wat extra levenskracht willen, is ubiquinol een welkome aanvulling.

Vanaf het veertigste levensjaar neemt de lichaamsheidn hoeveelheid Q10 duidelijk afVanaf het veertigste levensjaar neemt de lichaamsheidn hoeveelheid Q10 duidelijk af

“Ubiquinol is langer in het lichaam actief dan ubiquinon”

Wat is het verschil tussen ubiquinon en ubiquinol?

De steeds moeizamere omzetting van ubiquinon naar ubiquinolDe steeds moeizamere omzetting van ubiquinon naar ubiquinol

In 1957 werd Q10 ontdekt door de Engelse professor Fred L. Crane. Q10 is op veel plekken in het lichaam te vinden. Dit is de reden waarom hij deze stof ‘ubiquinon’ noemde, wat vrij vertaald ‘komt overal voor’ betekent. Later werd ontdekt dat er naast ubiquinon een tweede Q10-vorm is. Deze kreeg de naam ‘ubiquinol’.

De naam ubiquinol komt van de term ubiquitair, wat ook ´iets wat overal voorkomt´betekent. Beide vormen zijn werkzaam en worden in het lichaam naar behoefte in elkaar omgezet. Ubiquinol wordt echter sneller opgenomen dankzij z’n betere wateroplosbaarheid. Ook is ubiquinol langer in het lichaam actief dan ubiquinon.

“Ubiquinol is met recht de poortwachter van levenskracht en nieuwe elan”

Waar is ubiquinol goed voor?

Het menselijk lichaam bestaat uit een astronomisch aantal cellen. In vrijwel al die cellen zitten mitochondriën. Deze boonvormige ‘energiefabriekjes’ zijn hoofdverantwoordelijk voor de levenskrachtvorming in het lichaam. Ze zetten namelijk energie uit voeding om in ATP. Het is dus zaak om onze energiecentrales zoveel mogelijk te ondersteunen. ATP (Adenosin-Tri-Phosfate) is de brandstof die voor het lichaam onmisbaar is voor functies als groeien, denken en bewegen. 

Mitochondria: de boonvormige energiefabriekjesMitochondria: de boonvormige energiefabriekjes

Oftewel, zonder mitochondriën en ATP bent u tot weinig in staat. Ubiquinol is onmisbaar voor de productie van dit ATP. Dit maakt ubiquinol zo belangrijk. Onder normale omstandigheden wordt 90% van alle ATP in het lichaam op deze manier geproduceerd. Zonder ubiquinol is dit proces niet mogelijk en sterft de cel. 

Een andere waardevolle eigenschap van ubiquinol is dat het de gezondheidseigenschappen van vitamine E onderschrijft. Vitamine E is een krachtige antioxidant, ofwel celbeschermer, die helpt bij het natuurlijke afweersysteem van de lichaamscellen. Door de combinatie van broodnodige productie van ATP enerzijds en de belangrijke hulpfunctie van vitamine E anderzijds, is ubiquinol met recht de poortwachter van levenskracht en nieuwe elan!

Weetje:

De bekendste cholesterolverlagende middelen putten de lichaamsvoorraad van Q10 enorm uit. Gebruikers hiervan hebben zodoende een sterk verhoogde vraag naar Q10. Deze extra vraag kan niet door de lichaamseigen Q10-productie worden opgevangen.

Welke ubiquinol moet ik kopen?

Kaneka ubiquinolKaneka ubiquinol

Tot voor kort was het onmogelijk ubiquinol effectief in een supplement te krijgen, omdat het gemakkelijk oxideert bij blootstelling aan lucht of licht. Het Japanse bedrijf Kaneka is er met behulp van een geavanceerde technologie als eerste in geslaagd een ubiquinol-supplement te produceren van constante kwaliteit. 

Als Q10-specialist met jarenlange ervaring kan Kaneka bovendien garanderen dat hun ubiquinol volledig natuur- en lichaamsidentiek is. Kaneka’s ubiquinol® is de enige stabiele vorm van natuurlijk ubiquinol die momenteel op de markt is. Bovendien is deze ubiquinol de enige die uit gist is gefermenteerd. Deze fermentatiemethode, gecombineerd met de strenge productierichtlijnen van Kaneka, maken Kaneka ubiquinol® tot het zuiverste ubiquinolproduct dat momenteel beschikbaar is. Dit ubiquinolproduct is bio-identiek aan het lichaamseigen co-enzym Q10. De biologische beschikbaarheid van Kaneka ubiquinol® is hierdoor aanzienlijk hoger en geeft zodoende meer ATP-productie.

“In de overgrote meerderheid van de Q10-onderzoeken, is Kaneka ubiquinol® onderzocht”

Welke voordelen biedt Kaneka ubiquinol®?

Kaneka ubiquinol® heeft de volgende voordelen:

  • Kaneka ubiquinol® is de enige vorm van Q10 die met gist is gefermenteerd. Deze Q10-vorm is bijzonder zuiver.
  • In de overgrote meerderheid van klinische onderzoeken die de afgelopen 30 jaar naar Q10 zijn uitgevoerd, hebben de onderzoekers gebruik gemaakt van Kaneka ubiquinol®.
  • Kaneka ubiquinol® heeft een GRAS-status, dat inhoudt dat het algemeen erkend is als veilig.
  • Kaneka ubiquinol® is niet genetische manipuleert (GMO-vrij), bevat geen allergenen en is koosjer gecertificeerd.

Weetje:

Supplementen met ubiquinol hebben geen invloed op de lichaamseigen ubiquinolaanmaak. De aandrang van het lichaam tot het maken van ubiquinol wordt dus niet geremd door inname van capsules of softgels met ubiquinol.

Waarmee is Q10 goed te combineren?

Voedingssupplementen met Q10 leveren in het algemeen tien tot dertig keer de hoeveelheid die de mens via voeding kan binnenkrijgen. Naast de op zichzelf staande supplementen Kaneka ubiquinol® van 50 mg en 100 mg in ons assortiment, kan ubiquinol en breder Q10 ook goed worden gecombineerd. Een relatief nieuwe combinatie is die met PQQ. Daar waar de naam ‘PQQ’ voor sommigen klinkt als een robot uit Starwars, is het een vitamine B-achtige stof. 

Q10 en PQQ vullen elkaar prima aanQ10 en PQQ vullen elkaar prima aan

PQQ (Pyrroloquinoline quinone) wordt ook wel 'super Q10' genoemd. PQQ werkt mee bij reacties van lichaamsenzymen en helpt deze bij het uitoefenen van hun functie. Daarnaast zorgen zowel PQQ als Q10 voor ATP-productie, dat dus hoofdverantwoordelijk is voor de levenskrachtvorming in het lichaam. Ons combinatiesupplementen PQQ Plus en PQQ Premium bevatten naast PQQ en Q10 ook BioPerine® (zwarte peperextract), om de opname te vergemakkelijken. Te veel stress is een belangrijke verstorende factor voor de ATP-productie en daarmee de energiehuishouding van het lichaam. BioPerine® helpt om evenwichtig te blijven in stresssituaties* en onderschrijft dus ook langs deze weg het effect van ons combinatiesupplementen PQQ Plus en Premium.

Daarnaast kan Q10 goed worden gecombineerd met vitamine B2. Vitamine B2 bevordert immers de energiestofwisseling en activeert zo de natuurlijke energie in het lichaam. Hierdoor draagt deze vitamine bij aan extra energie bij vermoeidheid. Vitamine B2 kan het gebrek aan energie helpen verminderen. Een vitamine die qua werking dus prima aansluit bij ubiquinol.

“Ubiquinol is verreweg de best opneembare vorm van Q10”

Tot slot

Dansende energieke mensenDansende energieke mensen

Na het lezen van dit blog weet u ongetwijfeld meer over de uiterst belangrijke stof Q10 en diens effect in ons lichaam. Hiervan is ubiquinol verreweg de best opneembare vorm. Vitamines kunnen uiteraard ook ondersteunen. Bij de gerelateerde berichten hieronder vindt welke vitamines helpen bij vermoeidheid en bijdragen aan meer energie. Deze vitamines en ubiquinol kunnen prima samen worden ingenomen. Ubiquinol, ontegenzeggelijk de poortwachter van levenskracht en nieuw elan!

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over ubiquinol, Q10, ubiquinon, PQQ Plus, vitamine B2 of andere producten uit ons assortiment? Bijvoorbeeld om de energiestofwisseling te bevorderen (vitamine B2)? Neem dan gerust contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).