Carvacrol in oregano-olie: goed voor afweersysteem Vrouw ruikt aan bos oregano

Veel goeds wat we dagelijks gebruiken, komt direct uit de natuur. Zo kennen we oregano samen met rozemarijn en tijm als dé Italiaanse keukenkruiden bij uitstek. Wist u echter dat wilde oregano een hoog percentage carvacrol bevat? Carva-wat? Inderdaad carvacrol. Dit is een bijzondere stof die onder meer het afweersysteem ondersteunt.

Wat is oregano?

OreganoOregano

Oregano (Origano vulgare) behoort tot de groep van Lamiaceae. Het wordt ook wel eens wilde marjolein of wilde oregano genoemd. Het verschil tussen de twee is zichtbaar aan de blaadjes: oregano heeft alleen aan de onderkant fijne haartjes op de blaadjes, marjolein aan beide zijden. Bovendien smaakt marjolein minder scherp. Rozemarijn, tijm en munt behoren tot dezelfde botanische familie. Oregano komt uit het Grieks van de woorden ‘oros’ (berg) en ‘ganos’ (vreugde). 

Aristoteles meldde dat schildpadden die een slang verzwolgen, direct oregano moesten eten om niet dood te gaan. In de Oudheid werd oregano in slingers verwerkt die vervolgens bij een bruidspaar werden omgehangen om geluk en voorspoed af te dwingen. De Grieken en de Romeinen gebruiken oregano om wijn, vlees, vis en groente te aromatiseren. Bovendien zouden boeren het liefst hun vee op velden met veel oregano laten grazen. Hier zou het vlees beter van gaan smaken.

“Dit kleine plantje zit ook nog eens boordevol vezels”

Oregano: meer antioxidanten dan sinaasappels

Of de boeren gelijk hadden, is (nog) niet bekend. Inmiddels weten we wel dat huis-, tuin- en keukenkruid oregano fijne stoffen voor de gezondheid bevat. Zowel in verse als in gedroogde vorm. Zo bevat oregano veel antioxidanten. Verse oregano bevat zelfs vele malen meer antioxidanten dan bijvoorbeeld sinaasappels, aardappelen en appels. Bovendien treffen we vitamine KB3 en B6 in oregano aan en de mineralen zink, kalium, mangaan, ijzer en calcium

Vrouw plukt oreganoVrouw plukt oregano

De olie zit boordevol omega 3-vetzuren en de aminozuren tryptofaan, tyrosine en arginine. Daar houdt het echter niet mee op. Dit kleine plantje zit ook nog eens boordevol vezels. Reden te meer dus om dit kruid veelvuldig in uw gerechten te verwerken.

“Carvacrol is de meest onderzochte inhoudsstof”

Carvacrol in oregano-olie

Oreganoplantje in de keukenOreganoplantje in de keuken

Oregano bevat de twee bijzondere stoffen carvacrol en tymol. Deze chemische verbindingen zijn tevens in grote hoeveelheden in de olie te vinden. Carvacrol is de meest onderzochte inhoudsstof. Het is een fenol en kenmerkt zich door de pittige, bittere smaak met een hint van een warmtesensatie. Het is een kleurloze vloeistof, licht oplosbaar in water en oplosbaar in ethanol en ether. De antioxidatieve werking van carvacrol zorgt ervoor dat dit kruid de strijd met vrije radicalen aangaat en het verouderingsproces vertraagt. 

Overigens wordt synthetische carvacrol al meer dan vijftig jaar in reinigingsmiddelen als lysol en listerine als desinfecteringsmiddel gebruikt. Met het toenemen van de interesse voor al het goeds wat de natuur de mens heeft te bieden, staat de plantaardige, natuurlijke variant echter inmiddels ook weer hoog op de wetenschappelijke kaart.

"Gember- en venkelolie ondersteunen de gezondheidsbevorderende eigenschappen van de oregano-olie"

Waar is oregano-olie goed voor?

Oregano-olie kan ondersteuning bieden om een goed evenwicht in de darmflora te behouden*. Ook helpt het de spijsvertering*. Daarnaast is oregano goed voor het hart*, de bloedvaten* en de bloeddruk*. De carvacrol in oregano-olie is de bioactieve stof die het afweersysteem ondersteunt*. 

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

"De smaak van oregano komt tijdens het koken pas langzaam tot bloei"

Oregano in de keuken

Twijfelt u erover hoe u oregano het best in de keuken kunt gebruiken?

In het geval van verse oregano plukt u het blad van de steeltjes, wast het kruid en snijdt het fijn. Vervolgens kunt u het rauw in een salade gebruiken of in warme gerechten verwerken. Gedroogd blad is meteen klaar voor gebruik. Het kan lang worden meegekookt zonder aan smaak in te boeten. Integendeel: de smaak van oregano komt tijdens het koken pas langzaam tot bloei. Daarom wordt oregano vaak in tomatensauzen gebruikt.

Oregano in een schaaltjeOregano in een schaaltje

Vragen of advies?

Meer weten over oregano-olie of een van onze andere oliën? We zijn tijdens kantooruren telefonisch te bereiken op +31(0)75-612 12 47 (lokaal tarief). Of u kunt gebruik maken van ons contactformulier.