
U heeft er misschien wel eentje in uw tuin staan: een meidoorn. Wist u echter dat de meidoorn al sinds jaar en dag bekend staat als een heilzame plant met een verzorgende invloed op het hart en de bloedvaten? In dit artikel gaan we hier iets dieper op in.
- Wat is meidoorn?
- Gebruik van meidoorn in de kruidenkunde
- Meidoorn in de keuken
- Meidoorn en knoflook: een fijne combinatie
- Recept meidoornchutney
Wat is meidoorn?
“Meidoorn is een hartversterkend kruid”
Gebruik van meidoorn in de kruidenkunde
Vooral de antioxidanten procyanidine en quercetine zijn terug te vinden in de meidoorn. Zij zijn in staat om schade aan onze cellen en het DNA tegen te gaan en op die manier het lichaam te beschermen tegen schade van buitenaf, zoals uv-straling, licht, luchtvervuiling en roken. Meidoorn is een hartversterkend kruid. Het heeft een officiële status en is als dusdanig opgenomen in de Europese farmacopee en nationale farmacopeeën van onder meer Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.
“U kunt de bloemen rauw eten of toevoegen aan een lekkere salade”
Meidoorn in de keuken
“Meidoorn en knoflook in één supplement”
Meidoorn en knoflook: een fijne combinatie
U kunt bij ons terecht voor voedingssupplementen met meidoorn. Zo is ons meidoorn extract gestandaardiseerd op 1,8% vitexines en verpakt in plantaardige capsules. Daarnaast vormen meidoorn en knoflook een gelukkige relatie. Daarom hebben we ze samengevoegd in één supplement. Knoflook (Allium sativum) bevordert onder meer de doorbloeding* en ondersteunt het immuunsysteem* en de bloedsuikerspiegel*. Knoflook is tevens goed voor de lever*. Meidoorn is goed voor hart en bloedvaten* en bevordert de nachtrust*. Het knoflook/meidoorn supplement bevat meidoornolie, olijfbladolie en knoflookolie. Overleg overigens altijd met een deskundige voor u besluit om een supplement met meidoorn te nemen.
*De gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.
Recept meidoornchutney
Een chutney is een combinatie van groente en fruit dat met kruiden specerijen op smaak is gebracht. Een chutney is meestal zowel zoet als zuur en pittig.
Ingrediënten:
- 500 g meidoornbessen
- 0,5 l azijn
- 2 grote uien
- 500 g appels
- 2 tenen knoflook
- 2 tl verse gember
- 1 tl zout
- 3 kruidnagels
- 1 tl kaneel of 1 kaneelstokje
- 250 g suiker
- 100 g rozijnen
- ½ tl cayennepeper
- Optioneel: ½ rode peper
Bereiden:
- Verwijder alle steeltjes van de bessen
- Was de bessen en kook ze in azijn op een laag vuur, gedurende ca een uur
- Snijd intussen de ui en appel in stukjes, snipper de knoflook en gember
- Zeef het gekookte bessenmengsel door een fijne zeef. Druk hierbij het vocht en vruchtvlees uit de schillen
- Voeg de andere ingrediënten hieraan toe *Laat koken tot de appel zacht is maar wel nog vorm heeft
- Doe de chutney in potjes
- Draai deze 5 min ondersteboven en laat afkoelen. De chutney is het lekkerst als je hem een paar weken laat staan.
Lekker bij vleesgerechten, kaasplankjes of op een boterham met kaas. U kunt de chutney ook als smaakmaker gebruiken bij herfstige stoofpotjes of curry.
(Bron: scentandspice.nl)
Wilt u meer weten over meidoorn of andere voedingssupplementen? Onze deskundige medewerkers zijn dagelijks tijdens kantooruren telefonisch te bereiken op tel. 075-612 12 47.