De boom Boldo is een echte 'mensenvriend' Boldobloemen

Vitaminesperpost.nl heeft een intrigerend assortiment aan exotische plantenextracten. Veelal met namen waarbij wij ons op de redactie ook even achter de oren krabben. Want de meeste mensen in Nederland zijn wel bekend met de kwaliteiten van de brandnetel, de paardenbloem, duizendblad of het driekleurig viooltje. Maar van de struik ‘boldo’ hebben vast niet zo veel mensen gehoord.

Wat is boldo?

BoldostruikDe officiële botanische naam voor boldo is Peumus Boldus Molina. Boldo is de Spaans/Chileense naam. De struik wordt met name in Chili al eeuwen gebruikt voor diverse toepassingen. Boldo is een struikachtige, groenblijvende boom die 6 tot 8 meter hoog kan worden. Hij komt oorspronkelijk uit Chili, maar groeit ook in Ecuador, Argentinië, Bolivia en Peru en is tegenwoordig zelfs ingeburgerd in de Mediterranee.

 

Het is een langzaam groeiende boom die slechts één keer in de vier à vijf jaar bloeit. De boom heeft kleine vetplantachtige blaadjes en bloeit dan met kleine witte bloemetjes die aromatisch zijn. Ze ruiken naar citroen en kamfer. Na de bloei komen er lekkere, kleine steenvruchtjes aan. Van de vruchtjes wordt een smakelijke, lokale drank gemaakt: ‘chicho de boldo'. De bladeren worden gebruikt als thee en extracten van de bladeren worden gebruikt in boldosupplementen. Ook maakt men in Chili (en andere Zuid-Amerikaanse landen) gebruik van de bast en de blaadjes als kruiderij in gerechten.

Welke bioactieve stoffen bevat boldo?

Boldo is van nature rijk aan alkaloïden (tot wel 7%). Het bevat 0,2-0,5 % isochinoline en ongeveer 20 alkaloïden afkomstig van aporfine. Alkaloïden zijn bittere plantenstoffen die een verscheidenheid aan bioactiviteit kunnen hebben. Dan bevat het nog 0.33% boldoglucine, suikers, tannines en gommen, ongeveer 2% essentiële oliën: cinéol, cymol, ascaridol, eugénol, pinène, terpinéol en flavonglycosiden: peumoside, boldoside en fragoside. De belangrijkste bioactieve stoffen lijken boldoglucine en boldine te zijn. Een kwalitatief goed boldosupplement dient op tenminste 0,2% van deze laatste inhoudsstof te zijn gestandaardiseerd. Wetenschappelijk onderzoek naar deze stof begin jaren negentig leidde tot de ontdekking dat boldine een van de meest krachtige, natuurlijke antioxidanten is.

“Archeologen vonden boldo bladeren, gewikkeld in zeewier. Deze vondst was 12.5000 jaar oud.”

De geschiedenis van boldo

BoldobladHet gebruik van de bladeren van de Boldo boom is oorspronkelijk een Chileense aangelegenheid en gaat ver terug in de tijd. Hoe weten wij dat? Een archeologische opgraving bij Monte Verde in Zuid-Chili liet zien dat mensen die 12.500 jaar geleden in dat gebied woonden al gebruik maakten van de bladeren van deze boom. Archeologen vonden er namelijk boldobladeren, gewikkeld in zeewier. Inheemse Zuid-Amerikaanse volkeren maakten voornamelijk gebruik van de bladeren voor een goede lever- en galfunctie.

 

In 1875 werd boldo geïntroduceerd bij Britse en Amerikaanse apothekers voor onder meer de maag en de lever. Onderzoeken uit die periode bevestigen dit en de verklaring ligt in de verschillende plantaardige inhoudsstoffen waarvan we inmiddels door de voortschrijdende wetenschap kennis hebben genomen.

“Het geslacht Boldoa werd uiteindelijk, als een ‘hommagium postmortem’,  vernoemd naar de Spaanse botanicus Baltasar Manuel Boldo (1766-1799)”

Waar komt de naam boldo vandaan?

In de zestiende eeuw vonden er vele expedities plaats. Men wilde de planeet Aarde en het leven dat zich daarop bevindt in kaart brengen. Foto’s bestonden nog niet en meestal gingen er een botanicus en een tekenaar mee om de fauna te ontdekken en vast te leggen. In 1795 vroeg de regering van Spanje aan de Aragonese botanicus Baltasar Manuel Boldo (1766-1799) om deel te nemen aan een (militaire) expeditie naar Cuba en de Baai van Guantánamo. Hij vertrok in 1796 naar Cuba. Tijdens de reis kreeg hij met serieuze gezondheidsproblemen te maken. Toch wist hij nog flink wat materiaal te verzamelen. Helaas stierf hij op slechts 33-jarige leeftijd in Havana. Het geslacht Boldoa werd uiteindelijk, als een ‘hommagium postmortem’, vernoemd naar Baltasar Manuel Boldo (1766-1799) door de Spaanse botanicus Antonio José Cavanilles en de Franse botanicus Antoine Laurent de Jussieu.

Welke kwaliteiten voor de mens bezit boldo?

De bladeren van deze boom worden in de eerste plaats gebruikt voor een goede lever- en galfunctie*. Maar de boom heeft nog veel meer in zijn mars. Het is een antioxidant, helpt de spijsvertering* en ondersteunt het immuunsysteem*. Een echte mensenvriend dus, deze boom.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Het voordeel dat de ‘kleinere wereld’ ons biedt

Er bestaan ontzettend veel planten op deze planeet die ons kunnen helpen bij het ondersteunen van onze gezondheid. Veel planten worden al eeuwenlang gebruikt in andere werelddelen. Gelukkig is de wereld door de komst van vliegtuigen en door internet kleiner geworden en kunnen we ook in Nederland gebruik maken van de kwaliteiten die de exotische fauna ons te bieden heeft. 

Bronnen:

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een groot assortiment natuurlijke voedingssupplementen en plantaardige extracten. Wilt u advies bij het maken van een keuze of heeft u vragen? U kunt tijdens kantooruren altijd bellen op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of contact opnemen via ons contactformulier.