De kracht van bomen in de kruidenkunde Vrouw staat naast een berk

Al sinds het begin van de mensheid maken we gebruik van de genezende kracht van bomen. De bladeren, schors en vruchten worden op allerlei manieren toegepast. Daarnaast zijn bomen onmisbaar als ‘longen van de aarde’ en dragen ze bij aan ons algemeen gevoel van welzijn. Een stad zonder bomen is immers als een dode stad. In dit artikel gaan we dieper in op de kracht van 4 bijzondere bomen: de Salix alba schietwilg, de berk, de baobab en de moringa.

“De bijzondere krachten van de schietwilg zijn al sinds de oudheid bekend”

Salicine in de schors van de schietwilg

Salix albaEen typisch Nederlandse boom is de Salix alba schietwilg. Deze behoort net als de populier helemaal tot het natuurlijke landschap in ons land. De bijzondere krachten van de boom zijn al sinds de oudheid bekend. In het verleden gebruikte men vooral de bladeren. Tegenwoordig staat ook de schors steeds meer in de belangstelling. Wat precies de werkzame stof in de schietwilg is, werd pas in de negentiende eeuw duidelijk. De Franse chemicus Leroux identificeerde toen voor het eerst de stof salicine. Deze stof ondersteunt het behoud van soepele spieren en gewrichten*. Vroeger zette men thee van de bladeren, maar die smaakte bepaald niet lekker. Ook maakte men aftreksels van het blad ter bestrijding van onder meer roos.

“In berkenblaadjes treffen we vitamine C, vitamine B3, diverse mineralen en flavonoïden aan”

Bijzondere berkenblaadjes

BerkWie kan niet genieten van een mooie, lange berkenlaan met bladeren die zich over de weg buigen als een majestueuze kroon? De berkenboom (Betula Alba) is echter niet alleen een prachtige boom met mooie witte stam. Berkenbladblaadjes kunnen ook een bijdrage aan uw gezondheid leveren. De blaadjes dienen zich in mei aan, met een gezonde lichtgroene kleur. In de blaadjes treffen we vitamine C aan, vitamine B3, diverse mineralen en flavonoïden. Daarnaast zit er etherische olie in en bepaalde looistoffen. Hoe gebruikt u nu de verse blaadjes in uw menu? U kunt ze bijvoorbeeld in een salade of soep verwerken. Ook zou u kopje berkenbladthee (maximaal drie per dag) tussen de maaltijden door kunnen drinken. Een andere tip is om de blaadjes in een smoothie op te nemen. Berkenblad is onder meer goed voor de nierfunctie* en urinewegen*. Het wordt derhalve veel ingezet om teveel vocht in het lichaam af te drijven*. Berkenblad kan ook helpen bij overgewicht*. Bovendien houdt het de gewrichten soepel*.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

“De lokale bevolking gebruikt al duizenden jaren de bladeren, de vruchten en de pulp”

Baobab: arsenaal aan voedingsstoffen

BaobabWie wel eens in Afrika is geweest, moet ze hebben gezien: de baobab-bomen (Adansonia digitata) met hun enorm dikke stam. Deze kan soms zelfs een omtrek van tientallen meters hebben. De boom slaat water op in de stam om in drogere tijden op terug te vallen. De baobab wordt wel ook eens de apenbroodboom genoemd. In zijn natuurlijke omgeving produceert de baobab eetbare vruchten, een soort grote peulen, die aan lange staarten van de kruin van de boom hangen. De lokale bevolking gebruikt al duizenden jaren de bladeren, de vruchten en de pulp. Deze bevatten dan ook een aanzienlijk arsenaal aan voedingsstoffen. Zo bevat baobab fruit onder meer micromineralen, vezels, vitamines, antioxidanten, enzymen, spoorelementen en fytonutriënten. Het fruit bevat zelfs twee keer meer calcium dan melk, zesmaal meer kalium dan bananen, zes maal meer vitamine C dan sinaasappels en dubbel zoveel antioxidanten als goji bessen.

“Bijna de hele moringa oleifera is eetbaar”

Moringa oleifera: de ‘boom des levens'

MoringaDe afgelopen jaren wint de Moringa oleifera steeds meer aan populariteit. Deze boom komt vooral in Noord-India en Cambodja voor en wordt geprezen vanwege vele veronderstelde gezondheidsvoordelen. Moringa bevat bijvoorbeeld veel antioxidanten en bioflavonoïden. Een andere naam voor moringa is ‘drumstick boom’ of de ‘boom des levens’. Bijna de hele plant is eetbaar en kan worden gebruikt voor diverse traditionele kruidkundige toepassingen. Een handvol bladeren bevat bijvoorbeeld eiwitten, vitamine B6, vitamine C, ijzer, riboflavine (B2), vitamine A (bèta-caroteen) en magnesium. De peulen bevatten veel vitamine C.

Voedingssupplementen met boomextracten

U kunt natuurlijk zelf in de weer gaan met berkenbladeren, boababpeulen en schietwilgschors en er thee van trekken of smoothies mee maken. U kunt de extracten echter ook in de vorm van voedingssupplementen binnenkrijgen. Zo verkopen wij schietwilg alba-extract. Dit extract is gestandaardiseerd op 8:1. Het bevat minimaal 60 mg salicine per vegetarische capsule. Wij hebben tevens berkenbladextract in ons assortiment. De capsules zijn gemaakt met gedroogd berkenblad en geschikt voor vegetariërs omdat ze van plantaardig materiaal zijn gemaakt. Zoals bijna al onze capsules zijn ze bovendien gecapsuleerd volgens IFS-kwaliteitsnormen. Wat moringa oleifera betreft, kunt u bij ons terecht voor moringa, gemaakt van 100% natuurlijk bladextract, hooggedoseerde moringa-extract-capsules met het gepatenteerde Moringin™ poeder en moringapoeder, afkomstig uit natuurlijke teelt en dat kan worden geschouwd als superfoodpoeder.

Recept: Salade met berkenblad

  • Sorrel, nettleVerzamel duizendblad, meizoentjesblad en -bloem, paardenbloembad, salie, brandnetel, zuring en jong blad van linde en berk.
  • Was ze en snij klein
  • Maak een dressing van gelijke delen olie, grove mosterd, citroensap en kruidenzout
  • Leg de brandnetel in de dressing en laat 15 minuten gekoeld staan zodat de rauwe blaadjes niet meer prikken. (U kunt ook met een deegroller stevig over de blaadjes rollen)
  • Verdeel de wilde slablaadjes over een schaal.
  • Giet de dressing met brandnetel erover
  • Garneer met gekookte eieren en verse (geiten)kaas
  • Afmaken met eetbare bloemen en eventueel licht gezouten geroosterde zonnebloem- of pompoenpitten

    (Bron: nederlands-dis.nl) 

Vragen of advies?

Heeft u behoefte aan meer informatie over een van deze boomextracten? Aarzel niet en neem tijdens kantooruren contact met ons op via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief). Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.