De maand november wordt sinds een aantal jaar ook wel 'movember' genoemd. In movember laten mannen hun snor staan om geld op te halen en het bewustzijn omtrent de gezondheid van de man te vergroten. Een van de belangrijkste onderwerpen is de prostaat. In dit blog vertellen wij onder meer wat de prostaat is en hoe u deze het beste gezond kunt houden.

 

  • Wat is de prostaat?
  • Preventieve zorg met voeding en supplementen
  • Supplementen die een gezonde prostaat ondersteunen
  • Met industriële voeding verleent u uw prostaat geen gunst
  • Voeding voor een gezonde prostaat

 

Wat is de prostaat?

De prostaat is een klier zo groot als een walnoot, weegt tussen de 10 en 15 gram en bevindt zich pal onder de blaas van de man. Deze klier is betrokken bij de vorming van sperma. Vanaf de blaas loopt de urineleider dwars door de prostaat heen tot in het geslachtsorgaan.

Prostaat

 

Als mannen boven de veertig komen, vergroot de prostaat zich geleidelijk. Dat is een natuurlijk verschijnsel dat bij iedere man voorkomt. Alleen verschilt de mate en de snelheid waarin dat gebeurt. Een lastige bijkomstigheid is dat de urineleider door het vergroten van de prostaat wordt dichtgedrukt, waardoor het moeilijker kan zijn om te plassen. 

 

Preventieve zorg met voeding en supplementen

Het is daarom belangrijk er preventief voor te zorgen dat uw prostaat in topconditie blijft. Dat kan door bewust bepaalde voedingsmiddelen te eten en een gezonde leefstijl aan te houden. U kunt gebruik maken van voedingssupplementen met bioactieve stoffen, waarnaar onderzoek is gedaan in het kader van het behoud van een gezonde prostaat.

Vitaminesperpost.nl verkoopt 2 formules waarin combinaties zitten van stoffen die zijn onderzocht op hun functionaliteit. Zaagpalm extract (Serenoa repens) heeft bijvoorbeeld een goede reputatie op dat gebied:

  • Goed voor de prostaatfunctie*
  • Verzorging van de mannelijke voortplantingsorganen*
  • Ondersteuning van de mannelijke urinewegen*


Bijkomend voordeel is dat het ook de haargroei ondersteunt*

Ook aan brandnetelwortel extract (Urtica dioica) wordt onder meer het volgende kenmerk toegekend:

  • Goed voor de prostaatfunctie*


*De gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

 

Supplementen die een gezonde prostaat ondersteunen

Prostaat Formule
In deze prostaat formule zitten 60 softgels met daarin 80 mg zaagpalm extract, 500 mg pompoenzaadolie en 15 mg zink. Deze ingrediënten ondersteunen elkaar.

 

Prostaat PlusSerenoa respens
De formule van Prostaat Plus is uitgebreider dan de Prostaat Formule en bevat 60 softgels met daarin 160 mg zaagpalm extract, 300 mg Brandnetelwortel Extract, 1 gram pompoenzaadolie, 3 mg Lycopeen, 10 mg vitamine B6 en 15 mg zink. Uiteraard ondersteunen deze ingrediënten elkaar.

 

De bioactieve stoffen in bovenstaande formules zijn ook als losse supplementen te koop zodat u zelf kunt beslissen of u van een ingrediënt iets meer of iets minder wilt.

 

Met industriële voeding verleent u uw prostaat geen gunst

Als u extra aandacht en zorg aan de gezondheid van uw prostaat wilt geven, combineert u de voedingssupplementen met bepaalde gezonde voedingsmiddelen. Onthoud de vuistregel dat ‘gezonde voeding begint bij onbewerkte voedingsmiddelen’, dus laat kant-en-klare voedingsmiddelen die industrieel zijn geproduceerd zo veel mogelijk links liggen. Deze producten bevatten meestal inferieure grondstoffen, te veel toevoegingen, te veel zout en de verkeerde vetten. Daarmee verleent u uw prostaat geen gunst.

 

“Gezonde voeding begint bij onbewerkte voedingsmiddelen”

 

Voeding voor een gezonde prostaat

Sommige voedingsmiddelen dragen bij aan een optimale gezondheid van de prostaat. Bij het bepalen van deze voedingsmiddelen, zoeken we actieve antioxidanten zoals we bijvoorbeeld vinden in carotenoïden. Carotenoïden zitten onder meer in gekleurde groenten en fruit. Lycopeen is een bekende carotenoïde, maar ook bèta-caroteen en astaxantine. Een voordeel van onbewerkte voeding met carotenoïden is, dat ze daarnaast ook veel vitamines, mineralen en voedingsvezels bevatten. De laatste zijn enorm belangrijk voor een gezond darmstelsel. Naast antioxidante stoffen zijn ook omega 3-vetzuren van belang. Deze vetzuren vinden we terug in vette vis.

 

“Als u niet vegetarisch bent, schroom dan niet
twee vette visjes per week te verschalken...”

 

Gebakken en gekookte tomatentomatoes
In tomaten zit de bekende antioxidant lycopeen. Deze stof wordt actiever als tomaten worden verhit. Lycopeen zit bijvoorbeeld in tomatenpuree en in tomatensaus. Eet uw tomaten dus niet rauw, maar verwerk er veel van in smakelijke gerechten.

 

Gekleurde groenten (gestoomd of geroerbakt) en fruit
In alle gekleurde groenten en fruit zitten carotenoïden. Probeer daarvan zo veel en gevarieerd mogelijk te eten. Vooral van groenten krijgen we nooit genoeg. Ook groene groentes zijn van belang omdat die naast voedingsvezels, vitamines en mineralen, veel chlorofyl bevatten. Kies voor biologisch als het even kan, omdat daar geen of minimaal bestrijdingsmiddelen bij worden gebruikt.

 

Vette visFat Fish
Vette vis is een bron van omega 3-vetzuren. Deze vetzuren zijn belangrijk voor onze hersenen, maar ook voor de flexibiliteit van onze lichaamscellen. Omega 3-vetzuren zijn essentieel in een gezond voedingspatroon. Een plantaardige variant vinden we in lijnzaadolie capsules en koolzaadolie. Als u niet vegetarisch bent, schroom dan niet twee vette visjes per week te verschalken zoals haring, sardientjes of een lekker stukje zalm.

 

Ongebrande noten
Noten vormen een goede bron van selenium en onverzadigde vetzuren. Selenium is een belangrijk mineraal en een antioxidant. De beste noten zijn paranoten, pecannoten, amandelen en walnoten. Eet er niet meer van dan een klein handje en eet ze ongebrand.

 

Contact met vitaminesperpost.nl?

Vitaminesperpost.nl verkoopt nog veel meer vitamines, mineralen en plantaardige extracten die de gezondheid van de mens ondersteunen. Als u advies wilt bij het maken van een juiste keuze, kunt u tijdens kantooruren contact met ons opnemen via de telefoon (075-612 12 47) of via ons contactformulier.