Een goede prostaatfunctie behouden met voeding en supplementen Man met gekrulde snor

De maand november wordt sinds een aantal jaar ook wel 'movember' genoemd. In movember laten mannen hun snor staan om geld op te halen en het bewustzijn omtrent de gezondheid van de man te vergroten. Een van de belangrijkste onderwerpen hierbij is de prostaat. In dit blog vertellen wij onder meer wat de prostaat is en hoe u deze het beste gezond kunt houden.

Wat is de prostaat?

De prostaat is een klier zo groot als een walnoot, weegt tussen de 10 en 15 gram en bevindt zich pal onder de blaas van de man. Deze klier is betrokken bij de vorming van sperma. Vanaf de blaas loopt de urineleider dwars door de prostaat heen tot in het geslachtsorgaan.

Prostaat

Als mannen boven de veertig komen, vergroot de prostaat geleidelijk. Dat is een natuurlijk verschijnsel dat bij iedere man voorkomt. Alleen verschilt de mate en de snelheid waarin dat gebeurt. Een lastige bijkomendheid is dat de urineleider door het vergroten van de prostaat wordt dichtgedrukt, waardoor het moeilijker kan zijn om te plassen. 

Preventieve zorg met voeding en supplementen

Het is daarom belangrijk er preventief voor te zorgen dat uw prostaat in topconditie blijft. Dat kan door bewust bepaalde voedingsmiddelen te eten en een gezonde leefstijl aan te houden. En u kunt u gebruik maken van voedingssupplementen met bioactieve stoffen, waarnaar onderzoek is gedaan in het kader van het behoud van een gezonde prostaat.

Vitaminesperpost.nl verkoopt 2 formules waarin combinaties zitten van stoffen die zijn onderzocht op hun functionaliteit. Zaagpalmextract (Serenoa repens) heeft bijvoorbeeld een goede reputatie op dat gebied:

  • Goed voor de prostaatfunctie*
  • Helpt om normaal te blijven plassen*
  • Goed voor de mannelijke urinewegen*

Bijkomend voordeel is dat het ook de haargroei ondersteunt*. Ook aan Brandnetelwortelextract (Urtica dioica) wordt (onder meer) het volgende kenmerk gegeven:

  • Goed voor de prostaatfunctie*

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

Supplementen die een gezonde prostaat ondersteunen

Prostaat Formule: In deze prostaat formule zitten 60 capsules met daarin zaagpalmextract, brandnetelwortelextract, zink en selenium. Deze formule is perfect voor mannen boven de 45 jaar. 

Prostaat Plus: De formule van Prostaat Plus is uitgebreider dan de Prostaat Formule en bevat 60 capsules met daarin zaagpalmextract, brandnetelwortelextract, pompoenzaadextract, granaatappelextract, lycopeen, vitamine B6, selenium en zink. Uiteraard ondersteunen deze ingrediënten elkaar.

De bioactieve stoffen in bovenstaande formules zijn ook als losse supplementen te koop zodat u zelf kunt beslissen of u van een ingrediënt iets meer of iets minder wilt.

Met industriële voeding verleent u uw prostaat geen gunst

Als u extra aandacht en zorg aan de gezondheid van uw prostaat wilt geven, combineert u de voedingssupplementen met bepaalde gezonde voedingsmiddelen. Onthoudt de vuistregel dat ‘gezonde voeding begint bij onbewerkte voedingsmiddelen’, dus laat kant-en-klare voedingsmiddelen die industrieel zijn geproduceerd zo veel mogelijk links liggen. Deze producten bevatten meestal inferieure grondstoffen, te veel toevoegingen, te veel zout en verkeerde vetten. Daarmee verleent u uw prostaat geen gunst.

“Gezonde voeding begint bij onbewerkte voedingsmiddelen”

Voeding voor een gezonde prostaat

Dit zijn de voedingsmiddelen die bijdragen aan een optimale gezondheid van de prostaat. Bij het uitzoeken van voedingsmiddelen die hieraan kunnen bijdragen, zoeken we actieve antioxidanten zoals we bijvoorbeeld vinden in carotenoïden. Carotenoïden zitten onder meer in gekleurde groente en fruit. Lycopeen is een bekende carotenoïde, maar ook bèta-caroteen en astaxantine. Een voordeel van onbewerkte voeding met carotenoïden is, dat ze daarnaast ook veel vitamines, mineralen en voedingsvezels bevatten. De laatsten zijn enorm belangrijk voor een gezond darmstelsel. Naast antioxidante stoffen zijn ook omega 3-vetzuren van belang. Deze vetzuren vinden we terug in vette vis.

“Als u niet vegetarisch bent, schroom dan niet twee vette visjes per week te verschalken”

Gebakken en gekookte tomaten
TomatoesIn tomaten zit de bekende stof lycopeen. Deze stof wordt alleen actief als tomaten worden verhit. Lycopeen zit bijvoorbeeld in tomatenpuree en in tomatensaus. Eet uw tomaten dus niet rauw, maar verwerk er veel van in smakelijke gerechten. 

Gekleurde groente (gestoomd of geroerbakt) en fruit
In alle gekleurde groenten en fruit zitten carotenoïden. Probeer daarvan zo veel en gevarieerd mogelijk te eten. Vooral van groente krijgen we nooit genoeg. Ook groene groentes zijn van belang omdat die naast voedingsvezels, vitamines en mineralen, veel chlorofyl bevatten. Kies voor biologisch als het even kan, omdat daar geen of minimaal bestrijdingsmiddelen bij worden gebruikt.

Vette vis
Fat FishVette vis is een bron van omega 3-vetzuren. Deze vetzuren zijn belangrijk voor onze hersenen, maar ook voor de flexibiliteit van onze lichaamscellen. Omega 3-vetzuren zijn essentieel in een gezond voedingspatroon. Een plantaardige variant vinden we in lijnzaadolie en algenolie, zoals in ons vegan omega-3-supplement. 

Als u niet vegetarisch bent, schroom dan niet twee vette visjes per week te verschalken zoals haring, sardientjes of een lekker stukje zalm.

Ongebrande noten
Noten vormen een goede bron van selenium en onverzadigde vetzuren. Selenium is een belangrijk mineraal en een antioxidant. De beste noten zijn paranoten, pecannoten, amandelen en walnoten. Eet er niet meer van dan een klein handje en eet ze ongebrand en ongezouten.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl verkoopt nog veel meer vitamines, mineralen en plantaardige extracten die de gezondheid van de mens ondersteunen. Als u advies wilt bij het maken van een juiste keuze, kunt u tijdens kantooruren telefonisch contact met ons opnemen via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via ons contactformulier.