Bestaat er een modern tonicum voor de prostaat? Berglandschap

Sommige mannen van boven de 45 worden zich ineens pijnlijk bewust van de aanwezigheid van hun prostaat. Vaak onverwacht en onaangekondigd, want de prostaat is er wel, maar je ziet 'em niet. Dient een prostaat dan ook te worden verzorgd? Net als droge handen of vermoeide voeten? En hoe dan? In dit blog laten we u kennis maken met het nieuwste 'state of the art' verzorgingsmiddel voor de prostaat en de mannelijke urinewegen. Pygeum & Saw palmetto: hét tonicum van de hedendaagse tijd.

Net zoals er supplementen zijn om de lever en de nieren te bekrachtigen, zo bestaan er verzorgende supplementen om de prostaat en de mannelijke urinewegen mee te verwennen. Van kruiden die van heel ver weg komen, maar ook die dichter bij huis zijn te vinden.

Wat is de Pygeum africanum of Prunus africana?

De gedroogde bast van de Prunus africanaDe gedroogde bast van de Prunus africana

Pygeum heeft twee wetenschappelijke namen: Pygeum africanum en Prunus africana. In het Zuid-Afrikaans - dat erg op oud-Nederlands lijkt - wordt hij simpelweg 'rood stinkhout' genoemd. Hoewel deze boom geen culinaire reputatie heeft, wordt de bast wel al eeuwenlang gebruikt voor allerlei verschillende toepassingen ter ondersteuning van de gezondheid. Maar de meeste bekendheid geniet de boombast omdat hij goed is voor de conditie van de prostaat en de (mannelijke) urinewegen.

In oude geschriften en overleveringen wordt voornamelijk gerept over afkooksels van de schors. Deze werden in de traditionele, Afrikaanse kruidenkunde voor diverse toepassingen gebruikt. Minder dan twee eeuwen geleden werd de boom pas bekend in de Westerse kruidenkunde.

"De vruchten zijn geliefd bij diverse vogels, berggorilla's en bij de zeldzame Carruther's bergeekhoorn"

De Prunus africana groeit inheems in verschillende Afrikaanse landen op een hoogte vanaf 800 meter boven zeeniveau. Het is een groenblijvende boom die maximaal 35 meter hoog wordt. De langwerpige bladeren zijn glanzend en donkergroen van kleur en hebben minutieuze kartels langs de randen. Er groeien ​​kleine witte bloemetjes in langwerpige trossen aan, die later worden opgevolgd door roodbruine bessen. De bloemen zijn een belangrijke bron van stuifmeel en nectar voor bijen en andere insecten.

Zilverrug berggorillaZilverrug berggorilla

De vruchten zijn geliefd bij diverse vogels, berggorilla's en de zeldzame Carruther's bergeekhoorn (Funisciurus carruthersi). De boom wordt ook gewaardeerd omwille van zijn kwalitatief goede hardhout.

Weetje:

Wetenschapster Dian Fossey (1932-1985), bekend van de film 'Gorilla's in the mist' tekende tijdens haar observaties van de berggorilla's op: "De Pygeum africanum groeit op richels op de hellingen van Visoke (Ruanda). De vruchten van deze boom zijn zeer geliefd bij gorilla's." 

In de afgelopen 20 jaar is de commerciële markt voor pygeum enorm toegenomen. Met name in Frankrijk en Italië zijn mannen boven de 45 gek op de bast. Om de wilde bomen te beschermen, wordt daarom door diverse wetenschappelijke instituten onderzoek gedaan en geëxperimenteerd om er een soort landbouwvorm voor te ontwikkelen. De bast van de boom kan namelijk pas na 20 jaar worden geoogst. 

Man met cacaoplant en cacaovruchtenMan met cacaoplant en cacaovruchten

Het mooie is dat Pygeum zich goed aanpast als hij naast koffie en cacao wordt geplant. Die kunnen eerder worden geoogst en leveren daardoor ook sneller inkomsten op totdat de pygeum klaar is om te oogsten. Het planten van pygeum op steile hellingen is bovendien nuttig voor herbebossing en vermindering van bodemerosie en aardverschuivingen. Dit biedt kansen om de wilde boom (en de dieren die ervan profiteren) efficiënt te kunnen beschermen. 

"De naam pygeum zou zijn gebaseerd op het Griekse woord voor 'bil', omdat de twee vruchtlobben lijken op de gluteus maximus-spieren"

Etymologie van de naam Pygeum africanum

De Pygeum africanum werd in 1861 werd ontdekt tijdens een verkenningsreis van het gebergte in Kameroen. De naam werd geformaliseerd door William Jackson Hooker, toenmalig directeur van de Royal Botanic Gardens.

Niet helemaal duidelijk is waarom werd gekozen voor de naam ‘pygeum’. Het zou zijn gebaseerd op het Griekse woord πυγή, dat 'romp' of 'bil betekent, omdat de twee lobben van de vrucht  lijken op de menselijke gluteus maximus-spieren. In 1965 is de botanische naam overigens aangepast naar 'Prunus africana'.

Simpele botanische tekening van de PygeumSimpele botanische tekening van de Pygeum

"Veel (rijke) edelmannen hadden een drang om de aarde te ontdekken en organiseerden daarom expedities"

Wat is zaagpalm of saw palmetto?

Simpele botanische illustratie van de Saw palmettoSimpele botanische illustratie van de Saw palmetto

In ongeveer dezelfde periode dat de Pygeum africanum werd ontdekt, werd ook de zaag- of dwergpalm (Serenoa repens) gevonden. Het was de tijd van de Europese ontdekkingsreizen rond de wereld. Veel (rijke) edelmannen hadden een drang om de aarde te ontdekken en organiseerden daarom expedities. Daarbij werden monsters van zaden en planten mee teruggenomen. Ook ging er altijd een botanische tekenaar mee.

Aan het einde van de negentiende en begin twintigste eeuw is op deze manier veel flora en fauna vastgelegd. Vaak in de meest fantastische tekeningen die nu nog in musea zijn te zien. De botanische tekeningen zijn kunstzinnig en bijna fotografisch gedetailleerd. 

Weetje: 

De interesse voor Saw palmetto ontstond eind 19e eeuw toen er een positief effect op het vee werd waargenomen. Het gunstige effect betrof met name de urinewegen van het vee.

De zaagpalm of dwergpalm (Saw palmetto) groeit in het zuidoosten van de Verenigde Staten en wordt vooral in Florida geteeld en in mindere mate in Californië. Het is een kleine palm en jonge palmen groeien laag op de grond. Saw palmetto wordt als een veelzijdige plant gezien. Niet alleen biedt het een mooie grondstof voor supplementen, het dient tevens als voedsel, levert vezels, olie en dakbedekking en nog veel meer. 

De zaagpalm kan twee tot drie meter hoog worden en vormt donkerpaarse vruchten die zoet vruchtvlees bevatten. Inheemse stammen uit het oude Florida zoals bijvoorbeeld de Seminoles, gebruikten deze zaagpalmvruchten als voedsel en de Maya's schijnen een afkooksel als tonicum te hebben gedronken. De Europeanen die de vruchten proefden, vonden de smaak echter vaak weerzinwekkend. 

Met name de kolonisten in Amerika hadden een haat-liefdeverhouding met saw palmetto. In zijn verslag uit 1848 over de 'Seminole-oorlogen' schreef kapitein John T. Sprague: "De dikke zaagpalmetto maakte het bijna onmogelijk voor de troepen om vooruit te komen. Hun kleren worden aan stukken gescheurd en hun voeten, benen en handen zien eruit alsof ze door een mes zijn gesneden." Tegenwoordig worden er enorme zaagpalmplantages in met name Florida geëxploiteerd. 

Kompas en oude landkaartKompas en oude landkaart

Dat is niet onlogisch omdat het van oorsprong ook de natuurlijke habitat van de plant is. 

"Dit supplement helpt om de prostaat 'in shape' te houden"

Waar is Pygeum & Saw palmetto goed voor?

Pygeum & Saw Palmetto bevat twee hoogwaardige extracten die het behoud van een goede prostaatfunctie* ondersteunen. Pygeum africanum-extract ondersteunt het zaagpalmextract perfect omdat het goed is voor de (mannelijke) urinewegen* en de prostaat*. Daarnaast ondersteunt het een goede blaasfunctie*. Zodoende helpt dit supplement om de prostaat ‘in shape’ te houden en normaal te blijven plassen*. Als 'bonus' draagt zaagpalmextract ook nog bij aan normale haargroei*.

*De gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

"De Fransen zijn gek op de pygeum, maar de Duitsers trekken meer naar de zaagpalm"

Waarom Pygeum & Saw palmetto gebruiken voor de prostaat?

De gedroogde vruchten van de Saw palmettoDe gedroogde vruchten van de Saw palmetto

De Fransen zijn gek op de pygeum, maar de Duitsers trekken meer naar de zaagpalm. Met het supplement Pygeum & Saw palmetto hóeft er geen keuze meer te worden gemaakt, want beide planten zijn erin verwerkt. De inhoudsstoffen hebben zich door de jaren heen goed bewezen en zijn van toegevoegde waarde voor mannen boven de 45. Beide planten hebben bioactieve stoffen die diepgaand zijn onderzocht en waarvan de functionaliteit wetenschappelijk inmiddels wel is bewezen.

Voor het zaagpalmextract wordt gebruik gemaakt van de vruchten, die allemaal kostbare voedingsstoffen bevatten. Het extract is gestandaardiseerd op 45% vetzuren. De bast van de Pygeum is gestandaardiseerd op 6% polyfenolen. Dit supplement kan daarnaast goed worden gecombineerd met brandnetelzaadolie en pompoenpitolie.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl verkoopt verschillende plantaardige supplementen waarmee de prostaat en de urinewegen kunnen worden ondersteund. Heeft u vragen of kunt u wel wat hulp gebruiken bij het maken van een keuze? Onze medewerkers zijn tijdens kantooruren telefonisch te bereiken op +31(0)75 612 12 47 (lokaal tarief) of via onze contactpagina.